0

In oktober 2021 vertrokken Jelle en ik met onze onderneming, Get Fired, in de backpack voor onbepaalde tijd naar Latijns Amerika. Digital Nomads noemen we onszelf nu; digitale ondernemers zonder vaste woonplaats. Werken en reizen combineren kan dus, maar het vergt wel wat voorbereidingen. In dit artikel delen we al onze ervaringen tot nu toe en geven we antwoord op de vraag: Hoe kun je geld verdienen tijdens het reizen als digital nomads?

Zo werden wij digital nomads | onze ervaring

Jelle en ik werken en reizen als digital nomads met onze online onderneming Get Fired. We leven een droom! We komen op de mooiste plekken, ontmoeten de meest interessante mensen, beleven de wildste avonturen en dat allemaal terwijl we werken aan onze onderneming. Werken en reizen combineren kan en wij zijn het levende bewijs!

In maart 2021 begonnen we met Get Fired. Jelle fulltime en ik parttime naast mijn fulltime kantoorbaan als marketeer. Hoe het idee voor Get Fired ontstond lees je op de ‘over ons’ pagina. In oktober 2021 nam ik ontslag, ging Get Fired live voor het grote publiek, verhuurde we het huis en vlogen we naar Mexico, waar de reis begon. Ben je nieuwsgierig waar we nu zijn? Volg ons op Polarsteps.

geld verdienen tijdens het reizen als digital nomad
*Foto is genomen in Roatan, Honduras

Zo ziet ons werk er inhoudelijk uit

Wat voor werk doen we dan precies onderweg? Get Fired helpt je financieel vrijer te worden middels de FIRE methode. We geven talloze tips en inspiratie over het onderwerp op ons blog en bieden een online cursus Beleggen voor Beginners. In december organiseerde Get Fired een gratis 10-dagen FIRE challenge om je financiële plan voor 2022 te maken. En we lanceren kortingsacties, versturen nieuwsbrieven en zijn actief op social media. Daarmee bestaat ons werk in grote lijnen dus uit:

 • Schrijven van artikelen op ons blog
 • Boeken lezen voor boekreviews
 • Aandelen analyseren voor onze aandeel analyses
 • Nieuwsbrieven en social media posts maken
 • Acties bedenken en opzetten
 • Advertenties maken voor onze cursus
 • De website en customer journey verbeteren
 • Bouwen aan nieuwe producten (binnenkort meer)

Allemaal online bezigheden dus die we op elk moment en elke plek met wifi kunnen uitvoeren. Allemaal met als doel om de lezer en klant zo goed mogelijk te helpen naar meer financiële vrijheid.

Zo verdienen wij geld tijdens het reizen

Hoe kan ik rondreizen en geld verdienen? Hierboven heb je kunnen lezen wat we doen, maar niet hoe we geld verdienen tijdens het reizen. Wij verdienen geld tijdens het reizen door ons te focussen op twee verdienmodellen:

 1. Online cursussen
  De online cursus is ons eigen product. We hebben het hele aankoopproces en de cursus vooraf opgenomen, grondig getest en geautomatiseerd, zodat we niet ter plekke aanwezig hoeven te zijn. Dat is handig tijdens het reizen. Zo kunnen we twee dagen onderweg zijn naar een nieuwe bestemming terwijl onze cursussen gewoon gekocht en gevolgd kunnen worden. Passief inkomen noem je dat.
 2. Affiliate marketing
  Wij promoten producten van andere bedrijven in onze artikelen. Natuurlijk wel alleen producten waar we 100% achter staan. Als jij een van deze producten koopt middels onze link, krijgen wij een kleine commissie van het verkoopbedrag zonder dat het jou meer kost. Dat noem je dus affiliate marketing. Ik heb affiliate marketing leren toepassen tijdens de cursus van Jacko Meijaard. Wil je deze cursus ook volgen? De cursus kost nu maar €47 euro. Je hebt niks te verliezen, toch?
affiliate cursus passief inkomen

De uitdagingen van een Digital Nomad

We combineren werken en reizen. Soms werken we een hele week achter elkaar, soms een hele week niet (toen we bijvoorbeeld 5 dagen in de jungle liepen in Guatemala). Hoewel het fantastisch is (dat is het echt!), brengt het dus ook enige uitdagingen met zich mee:

 • Het dagelijkse dilemma: gaan we werken of op avontuur?
 • Productief blijven op een prachtige bestemming
 • Een gezellig hostel met mensen of een rustige Airbnb waar we kunnen werken?
 • Blijven we een week op één plek zodat we beter kunnen werken, of reizen we na twee dagen weer door om naar die volgende vette bestemming te gaan?

Ik heb geleerd dat je als digital nomad beter een langere tijd op één plek kunt blijven, zonder mensen en mét keuken, zodat je productief kunt werken. Al is het maar 7 nachten. De vraag is alleen of je jezelf dan nog een digital nomad mag noemen? Een ‘nomad’ is iemand die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, terwijl wij hebben geleerd dat een ondernemer daar wel bij gebaat is. Hoe langer het verblijf, hoe productiever. Hoe meer we reizen, hoe minder we werken. Dat blijft dus continue een uitdaging en daardoor werken we vaak maar 8 tot 16 uur in de week. Of werken en reizen nou echt een goede combinatie is valt dus te betwisten. Hoe dan ook, we doen het wel en het is fantastisch. Niet het beste voor de onderneming, maar wel het beste voor ons!

Tip: lees ook ‘Dit moet je regelen als je een digital nomad wil worden‘ om je zo goed mogelijk voor te bereiden op jouw digital nomad avontuur.

Digital nomad en covid-19

We krijgen vaak de vraag of de wereldwijde pandemie covid-19 het ons moeilijker maakt om te leven als digital nomads. Tot nu toe eigenlijk nog niet. Zowel Mexico, Guatemala als Honduras kwamen we binnen met ons vaccinatiebewijs (het gele boekje) en een of twee ingevulde formulieren. Het vergt tegenwoordig wel wat meer uitzoek- en invulwerk om een land binnen te komen, maar als wij het kunnen kun jij het ook.

In de meeste steden werden er wel mondkapjes gedragen, maar in dorpjes veel minder. Verdere covid-gerelateerde regels zijn er niet. Heel relaxed allemaal dus. We merken wel dat het op veel plekken rustiger is. Soms is dat natuurlijk niet erg, maar in barretjes is dat wel ongezellig. Gelukkig weten we vaak waar we mensen kunnen opzoeken: in hostels of bij tours. Of het ook allemaal zo relaxed blijft is natuurlijk de vraag, maar tot nu toe mogen we blij zijn met hoe makkelijk het allemaal is gegaan.

Digital nomad en FIRE

Get Fired helpt je natuurlijk om FIRE te worden. Maar hoe FIRE leven we zelf tijdens het reizen? Reizen maakt sommige dingen goedkoper en sommige dingen duurder. Zo leven we nu in een goedkoper land met goedkopere slaapplekken. Echter, de tours die we doen maken het allemaal wat duurder (5 dagen in de jungle of een vulkaanhike). Bovendien reizen we meer dan we werken, waardoor de uitgaven hoger zijn dan de inkomsten. Daar kiezen we nu bewust voor omdat deze reis een droom is. Onze FIRE levensstijl in Nederland heeft er hard aan bijgedragen om deze droom te realiseren. Toch is het wel mogelijk om een FIRE levensstijl te behouden als digital nomad door op een aantal dingen te letten >

dit moet je regelen als je digital nomad wil worden
*Foto is genomen in Chimaltenango, Guatemala

Zo blijven wij productief tijdens het reizen

Zoals je kunt lezen vinden we het dus wel eens lastig om te moeten kiezen tussen werken of reizen. Toch lukt het ons om onze doelen te halen, mede door deze vijf tips:

 • Minimaal 5 nachten op één plek verblijven. Reizen kost veel tijd. Bovendien zijn we productiever als we een paar dagen achter elkaar werken.
 • Een privé ruimte scoren bij Airbnb inclusief keuken. Zo word je niet gestoord en hoef je niet per se de deur uit om te eten. Zo blijft het ook betaalbaar.
 • Prioriteren: het belangrijkste eerst doen. Aangezien we maar beperkte werktijd hebben, moeten we altijd zorgen dat we het belangrijkste eerst hebben gedaan.
 • Focus: doelen voor ogen hebben. We weten wat onze strategie is, onze business doelen en waarvoor we het allemaal doen.
 • Themadagen: elke werkdag staat in het teken van één bepaald thema. Maandag staat bijvoorbeeld in het teken van schrijven en dinsdag in het teken van marketing. Dat zorgt voor productiviteit.

Leven als digital nomad is een droomleven

Al met al leven we een droom! Een droomleven dat we iedereen kunnen aanraden. Als je grootste dagelijkse struggle is dat je kunt kiezen tussen werken of avontuur, dan heb je het in mijn ogen goed voor elkaar. We genieten van iedere werkdag en iedere reisdag. Dat het combineren een uitdaging is, is dus allemaal niet zo erg.

Tip: lees het boek ‘Work hard Travel harder’. Daarin staan allerlei tips om een digital nomad te worden.

digital nomads in centraal amerika
*Deze foto is gemaakt in de jungle van Guatemala, onderweg naar de oude Maya stad El Mirador.
Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply