0

Met Get Fired helpen we je om financieel vrijer te worden door middel van de FIRE levensstijl. Je wordt niet alleen financieel vrijer door bewuster met je uitgaven om te gaan en te investeren, maar ook door je inkomen te verhogen door bijvoorbeeld extra geld te verdienen naast je baan. En hoe kun je dat beter doen dan door een side hustle te starten? Een wat? Een side hustle! Hou je vast, ik leg je precies uit wat het is, hoe je een goed side hustle idee vindt en wat je nodig hebt om een side hustle te laten slagen.

Wat is een side hustle?

Een side hustle is een project naast je huidige baan, waar je financieel en/of persoonlijk van groeit. Bij een side hustle staat het experiment van je bedrijfsidee centraal en ga je een hobby, passie of skill omzetten in extra inkomen. Uiteindelijk kan een side hustle net zoveel vruchten afwerpen als een startup, maar het vereist geen hoog startkapitaal met crowdfunden of riskante leningen. Bovendien kan het gewoon naast je (fulltime) baan. Met een laag budget en weinig tijd kun je erachter komen of je het side hustle concept leuk vindt en of er groeipotentie zit in je idee. 

Vaak heeft een side hustle de volgende eigenschappen:

 • Een ‘follow-your-passion’ model: gestart vanuit passie
 • Laag startkapitaal (je kunt al starten met € 100)
 • Draait al op een paar uur in de week (avond- en weekenduren)
 • Geen speciale skills, je leert onderweg
 • De oprichter werkt alleen of met maximaal vijf werknemers

Mijn eerste side hustle: een blog

Voordat ik aan Get Fired werkte had ik een eigen blog naast mijn fulltime baan: Avocado Generatie. Dat was mijn eerste side hustle, ontstaan vanuit de onrust dat ik mijn baan niet leuk vond. Ik besloot erover te schrijven en mijn interesses te gaan onderzoeken in de avond- en weekenduren. Ik vond het leuk om te schrijven en interviewen, om aan mijn website te klussen en om te experimenteren met online geld verdienen.

Uiteindelijk lukte het me om wat bij te verdienen met affiliate marketing (ik leerde affiliate marketing via deze cursus) en leerde ik tientallen lessen die ik nu kan toepassen om Get Fired te laten groeien. Maar nog waardevoller was misschien wel dat ik het thema ontdekte waar ik op AAN ga: werkgeluk. Het is niet voor niks dat ‘side hustles’ mijn thema is geworden binnen Get Fired. Zo ben ik ervan overtuigd dat je altijd iets haalt uit het starten van een side business: geld, lessen, passie of zelfs een nieuw leven. Daarom motiveer ik jou om hetzelfde te doen.

side hustle blog

Waarom worden side hustles steeds populairder?

Voor mij zijn er drie belangrijke redenen waarom ik zo’n fan ben van side hustles:

 • Met een side hustle kun je extra geld of passief inkomen verdienen naast je (fulltime) baan
 • Een side hustle biedt mogelijk een escape; het kan een pad zijn naar fulltime ondernemerschap en vrijheid.
 • Door een side hustle te starten kan je passie in werk veranderen, waardoor je altijd kan doen waar je het gelukkigste van wordt.

Ik zie om me heen steeds meer side hustles ontstaan en dat is niet gek als ik naar de cijfers kijk: maar liefst 82% van de Nederlandse werknemers blijkt niet tot nauwelijks bevlogen te zijn in hun werk, 40% vindt dat hij of zij een bullshitbaan (nutteloze baan) heeft en 21% van 25 tot 35 jaar kampt met burn-out klachten. Eerder was ik ook niet bevlogen in mijn werk en daarom begon ik een blog als side hustle. Ik kan je vertellen: dat werkt echt! Start een side hustle en verdien geld met wat je gelukkig maakt. Jouw bedrijf, jouw regels! 

side hustle digital nomad

Side business kansen liggen voor het oprapen

Kleine bedrijfjes zijn er natuurlijk altijd al geweest. Denk aan een thuiskapper, een fruitstalletje langs de weg of een dj op bruiloften en feesten. Maar nooit eerder kwamen zoveel mogelijkheden op het juiste moment op de juiste plaats samen! Ik hoef je niet uit te leggen dat technologie enorm toegankelijk is geworden en dat de kosten ervan sterk zijn gedaald. Je kunt je idee direct testen, zonder maanden te wachten om te peilen of mond-tot-mond reclame gaat werken. Bouw je website snel en goedkoop en bereik direct een groep mensen via social media. Binnen vijf minuten open je een Ideal account en kun je geld ontvangen van kopers uit allerlei landen. Dat zijn nog eens kansen, grijp ze!

Waar streef je naar met een side hustle?

Geld bijverdienen met een side hustle is natuurlijk de basis. Als je aan business ideeën denkt, moet je jezelf de gewoonte aanleren om de vraag te stellen: wat is het verdienmodel? Hoe ga ik anderen helpen? Hoe ga ik geld verdienen? Eerder had ik een blog en hielp ik mensen door mijn ervaringen te delen, maar er was nog niet direct een verdienmodel. Ik leerde dat als je een groep mensen hebt die iets van je willen kopen, maar je niks te koop aanbiedt, je ook geen side hustle hebt en geen geld gaat verdienen. Zorg dus voor een verdienmodel.

Toch is geld, succes of status niet waarnaar je streeft met een side hustle. We weten uit onderzoek dat geld niet genoeg intrinsiek motiveert op lange termijn. Een side business moet je daarom starten omdat je het leuk vindt, je er energie van krijgt en je er wellicht wat meer vrijheid voor jezelf mee kan creëren. En met het allerbeste side hustle idee help je zelfs mensen! ‘Strategic giving’, noemen we dat.

Don’t ask yourself what the world needs. Ask yourself what makes you come alive, and go do that, because what the world needs is people who have come alive.

– Howard Thurman
side hustle vanuit passie

Hoe vind je een goed side hustle idee?

Stel jezelf de volgende vraag om een goed side hustle idee te vinden: Hoe kun jij met je passie, kennis of skills een product of dienst aanbieden waar je een ander mee kunt helpen? – Hoe meer je begrijpt hoe je skills en kennis nuttig kunnen zijn voor anderen, hoe meer je kans op succes zal toenemen. Als je daar het antwoord op hebt, dan heb je een goed side hustle idee. 

Je kunt je side hustle idee challengen door jezelf de volgende drie vragen te stellen:

 1. Hoe verdien ik geld met dit idee?
 2. Hoeveel geld kan ik verdienen met dit idee?
 3. Is er een manier om meer dan één keer geld te verdienen met dit idee?

Inspiratiebronnen voor een side hustle idee

Zelf heb ik best een tijdje gedacht dat ik ‘niks kon’. Natuurlijk was dat onzin, maar onzekerheid heeft me helaas wel eens tegengehouden. Mocht je daar zelf ook last van hebben, dan is het lastiger om een side hustle idee te vinden. In dat geval heb ik nog een paar extra inspiratiebronnen voor je:

 • Een inefficiëntie op de markt: loop je ergens tegenaan? Lopen mensen in je omgeving ergens tegenaan? Misschien kun jij de oplossing bieden.
 • Nieuwe technologie of kans: denk aan TikTok. Bij nieuwe technologieën, apps en social media kanalen ontstaan ook nieuwe kansen. Het beroep van online influencer was er bijvoorbeeld 20 jaar geleden nog niet.
 • Een andere omgeving: denk aan Strijp-S. Voor de niet-Eindhovenaren onder ons: dat is het oude bedrijventerrein van Philips. Een industriële omgeving waarin veel is geïnvesteerd om er een levendige, hippe en karakteristieke wijk van te maken waar nieuwe ondernemingen als paddenstoelen uit de grond schieten. Een inspirerende hub voor originele side hustles.
 • Een spin-off of side project: soms kan een hobby of project uitgroeien tot iets groters. Reis je graag? Beoefen je een speciale sport? Hoe zou je daarmee geld kunnen verdienen?
start een side hustle op strijp s
Strijp-S in Eindhoven

Wat heb je nodig voor een side hustle?

Je hebt eigenlijk heel weinig nodig om een side hustle te starten:

 • Weinig geld: je kunt soms al starten voor € 100
 • Een beetje vrije tijd: denk aan de avond- of weekenduren
 • Lef: je moet de wereld wel durven vertellen dat je iets gestart bent
 • Doorzettingsvermogen: waarschijnlijk slaagt je idee niet direct 
 • Motivatie: of je motivatie nou een passie, vrijheid of geld is, je hebt motivatie nodig
 • Leergierigheid: je leert alles onderweg wel, als je maar wil en niet bang bent om fouten te maken

3 voorbeelden van side hustles

Als je nog geen idee hebt waarin je een side hustle wil starten, dan kan het helpen om bij anderen af te kijken. Wat als hun succes gekopieerd kon worden? Als iemand anders het kan, dan kun jij het waarschijnlijk ook.  

 1. Start een blog
  Zoals ik hierboven al vertelde, was mijn eerste side hustle een blog naast mijn fulltime baan: Avocado Generatie. Uiteindelijk lukte het me om wat bij te verdienen met affiliate marketing. Een grote blog kan ook verdienen met het verkopen van advertentieruimte, online producten, spreken als personal brand of de website uiteindelijk doorverkopen. 
 2. Begin een webshop
  Iedereen kan tegenwoordig eenvoudig een webshop bouwen met Shopify. Heb je een passie voor bepaalde producten of heb je een gat in de markt ontdekt? Je kunt heel laagdrempelig starten. Zo begonnen Jolie en Indy, twee vrienden van mij, met Greg Noise; een webshop met kleding. 
 3. Word een virtual assistant
  Een VA (virtual assistant) is letterlijk een assistent op afstand en neemt een ondernemer werk uit handen. Denk aan agenda- en emailbeheer, social media activiteiten, planning controleren, en alles wat er verder nog nodig is. Ideaal als je vanuit een zonnige bestemming wil bijverdienen.

Boeken die je kunnen helpen bij het starten van een side hustle

$100 startup:

Lean startup:

4-hour workweek:

Tot slot: gewoon starten

Er is geen altijd werkende methode voor het starten van een side business. Sterker nog, een mislukking is vaak de beste leermeester. Het belangrijkste op dit moment is dat je besluit ervoor te gaan! Ready or not, gewoon starten. Het is altijd beter om te starten dan te wachten totdat je side hustle perfect is. Je leert onderweg wel!

Heb je nog een extra boost nodig?

Dit is mijn favoriete filmpje als ik een schop onder mijn kont nodig heb:

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.