0

Blockchain is de technologie die transacties, zoals die van digitale betalingen, vastlegt en mogelijk maakt. Dankzij de blockchain technologie kun jij een cryptomunt kopen en verkopen. Wist je eigenlijk dat er verschillende blockchains bestaan? En begrijp je al waarom de blockchain technologie zo revolutionair is? Niet getreurd als je het allemaal nog niet begrijpt, want precies daar is dit artikel voor! Dit is de basisuitleg van blockchain.

Direct starten met investeren in crypto? Maak een gratis account aan bij Bitvavo >

Wat is blockchain?

Vaak wordt bitcoin in één adem genoemd met blockchain. Toch zijn het zeker wel twee verschillende dingen. Blockchain is de technologie die transacties, zoals die van digitale betalingen, vastlegt en mogelijk maakt. Dankzij de blockchain technologie kun jij bijvoorbeeld een stukje Bitcoin kopen en het vervolgens weer verkopen. Bitcoin is dus een cryptomunt gebaseerd op blockchain technologie. Naast Bitcoin zijn er nog veel meer verschillende cryptomunten, maar daar kom ik in een volgend artikel op terug.

Blockchain is een technologie

Blockchain is een technologie die een revolutionaire manier van digitaal handelen mogelijk maakt. De wereld van crypto zou nooit van de grond zijn gekomen zonder deze technologie. Blockchain is dus niet één ding, maar een technologie die wordt toegepast op verschillende netwerken. Er bestaan meerdere blockchains, met ieder hun eigen werking en regels, maar hierover later meer. 

Waarom is blockchain anders dan een betaling doen via je bank?

Waar je normaal gesproken een bank of andere partij nodig hebt om een transactie te faciliteren, kun je die transactie dankzij de blockchain rechtstreeks laten plaatsvinden. In plaats van één instelling zoals een bank (dit noemen we ‘centraal’), is de blockchain openbaar voor iedereen (dit noemen we ‘decentraal’). 

3 redenen waarom de blockchain technologie zo revolutionair is: 

 • Reden 1: Onafhankelijk (decentraal).
  Je hebt geen vertrouwde tussenpersoon zoals een bank, advocaat of notaris meer nodig. Vaker dan je denkt heb je een bank of notaris nodig in je leven. Denk bijvoorbeeld aan iedere transactie die je maakt, of wanneer je een huis koopt. Maar stel dat je vermogen niet afhankelijk is van een bank en dat je een huis direct zou kunnen kopen zonder notaris. Wat blockchain mogelijk maakt is transacties doen zonder derde partij, dus direct met anderen, waardoor tijd en geld kan worden bespaard. In plaats van dat de bank of de notaris transacties controleert en goedkeurt (de aankoop van een huis, een pintransactie of gewoon jouw salaris), gebeurt dit door blockchain volledig door technologie. Dit maakt het veiliger en efficiënter.
 • Reden 2: Transparant (voor iedereen zichtbaar).
  Blockchain is een hele betrouwbare manier om data op te slaan. Het is een technisch verhaaltje, maar ik ga je proberen mee te nemen. Blockchain zorgt ervoor dat financiële transacties of documenten cryptografisch versleuteld en vastgelegd worden op een digitaal logboek via computers die met elkaar zijn verbonden. In dat logboek staat tussen welke adressen cryptomunten zijn verhandeld. Dit is half anoniem: het adres is wel bekend, maar de eigenaar van het adres is anoniem.

  De blockchain is een openbare database met daarop een boekhouding van elke transactie die ooit gedaan is. Een nieuwe transactie wordt telkens geregen aan de bestaande datablokken met transacties; vandaar de naam blockchain. Omdat het hele netwerk een kopie van de blockchain bijhoudt dat constant ververst wordt, worden frauduleuze transacties direct opgemerkt. Ik ontdekte een video van NOS op 3 waarin ze dit concept heel goed uitleggen met animaties:
 • Reden 3: Brede toepasbaarheid (wie weet welke toekomstige toepassingen deze technologie nog gaat bewerkstelligen). Via de blockchain kun je meer overdragen dan alleen digitaal geld. Transactie is een containerbegrip voor alles wat kan worden overgedragen. Technisch gezien wordt er alleen een token van de ene naar de andere gebruiker geschoven. Gebruikers kunnen ook afspreken dat die token voor een huis, een auto of aandeel staat. Daarom kan ons hele leven zomaar op de blockchain gaan draaien. 

3 typen blockchain:

Om wat meer beeld bij de toepassingen te krijgen, leg ik kort drie typen blockchain uit:

 1. Publieke blockchain
  De publieke blockchain kan worden gebruikt door iedereen en iedereen kan de code inzien waarmee de blockchain geschreven is. Deze blockchains zijn vaak veiliger, omdat er meer mensen bij zijn aangesloten dan bij de andere 2 typen. Bitcoin is een voorbeeld van een publieke blockchain.
 2. Private blockchain
  Een private blockchain heeft een eigenaar en die eigenaar bepaald wie er toegang krijgt. Dit is dus een gesloten systeem en je kunt niet zomaar lid worden. Bijvoorbeeld een blockchain van een bepaalde vereniging of interne blockchain bij een bedrijf.
 3. Consortiumblockchain
  Een consortiumblockchain is iets wat tussen de publieke en private blockchain in zit. Een consortium is een samenwerkingsverband tussen verschillende partijen, bijvoorbeeld banken of bedrijven. Deze vorm is niet openbaar, maar heeft wel meerdere eigenaren in tegenstelling tot de private blockchain.

Hoe wordt zo’n publieke blockchain dan gecontroleerd als er niet één eigenaar is?

Een publieke blockchain zie je het meeste, maar ik kan me voorstellen dat deze ook het ingewikkeldste is om te begrijpen. Er is immers niet één eigenaar, omdat deze blockchain door miljoenen computers wordt beheerd. Iedere blockchain heeft zo z’n eigen manier van controle. De bekendste vorm is minen en wordt toegepast bij het Bitcoin netwerk.

Miners zijn mensen die over de hele wereld transacties op het bitcoin netwerk controleren en toevoegen aan de blockchain. Hun werk noem je minen. In principe minen ze vrijwillig, maar krijgen als beloning nieuwe bitcoins en de transactiekosten indien ze hun werk goed gedaan hebben. Iedereen kan een miner worden, ook jij. Maar om te minen moet je transacties verifiëren door een wiskundige puzzel op te lossen. Daar heb je de nodige kennis voor nodig die dan weer niet iedereen bezit.

Dat systeem van minen heeft ook nadelen: het kost veel stroom en maakt de bitcoin blockchain traag. Vanwege het hoge energieverbuik wordt er daarom soms een miningverbod ingesteld, zoals dat in China is gedaan

Klinkt de blockchain ingewikkeld?

Ingewikkeld is het zeker. Heb je net als ik geen technologische of data-gerelateerde achtergrond? Probeer het dan ook vooral niet op detail niveau te begrijpen. Het enige wat je over blockchain moet onthouden is dat blockchain de technologie is die digitale munten mogelijk maakt op een veilige, efficiënte en transparante manier.

bitvavo aanmelden goedkoopste crypto exchange van nederland

Wat bepaalt de waarde van een cryptomunt? | Basisuitleg crypto #3

In deel 3 van de reeks ‘basisuitleg crypto’ ga ik in op wat cryptomunten zijn, welke we van elkaar kunnen onderscheiden en wat de waarde van een cryptomunt bepaalt. Lees vooral verder als je ook alles wil begrijpen over cryptomunten.

Word een crypto expert

Deze reeks heb ik speciaal geschreven voor de absolute beginner. Wil je graag wat meer de diepte induiken? Levi Haegebaert schreef het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en maakte de Bitcoin Masterclass. Daarmee kun je in een paar uur tijd op expert-niveau leren handelen. Get Fired lezers krijgen nu ook 10% korting op de Masterclass met de kortingscode: GETFIRED. Dus check snel of het iets voor je is!

Direct starten met crypto

Wil je direct starten met investeren in crypto? Maak een gratis account aan bij Bitvavo >

bitvavo app

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Wij zijn geen financieel adviseurs en de content op Get Fired is geen financieel advies. De informatie op deze website is met zorg samengesteld, gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Aan eventuele fouten in de informatie kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen. Get Fired is affiliate partner van verschillende bedrijven. Dat wil zeggen dat er affiliate links zijn verwerkt op deze website. Gebruik van deze links kost de bezoeker nooit extra, maar kan Get Fired een vergoeding opleveren.

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply