0

Wat is beleggen in aandelen? Waarom groeit de beurs op lange termijn? En wat zijn de risico’s van beleggen in aandelen? In dit artikel geven we antwoord op alle vragen die jij als beginner hebt over de aandelenmarkt!

>> Tip: zo open je een gratis DEGIRO beleggingsrekening <<

Wat is beleggen in aandelen?

Beleggen in aandelen betekent investeren in het bedrijfsleven. Wanneer je belegt in aandelen koop je een stukje van een beursgenoteerd bedrijf. Je wordt dus voor een minuscuul stukje eigenaar. Daarom wordt er ook wel gezegd dat beleggen een indirecte vorm van ondernemen is. Beursgenoteerd noem je ook wel publiek verhandelbaar, wat betekent dat iedereen de aandelen van het bedrijf kan kopen en verkopen.

Hoe verdien je geld met aandelen?

Als je aandelen koopt van een bedrijf, ben je een aandeelhouder. Aandeelhouders worden op twee manieren beloond: 

Manier 1: groei van de beurswaarde.
Wanneer een bedrijf op lange termijn goed presteert, zal de beurswaarde waarschijnlijk toenemen. Je aandelen worden dan meer waard. Het woord ‘waarschijnlijk’ is belangrijk in deze zin, omdat het niet vanzelfsprekend is dat de beurswaarde toeneemt. De beurswaarde wordt namelijk bepaalt door het sentiment van de markt: vraag en aanbod. 

Als meer beleggers het aandeel gaan kopen omdat ze in de toekomst van het bedrijf geloven, gaat de beurswaarde omhoog. Als meer beleggers het aandeel verkopen omdat ze er niet meer in geloven, gaat de beurswaarde omlaag. De koers van een aandeel is precies wat de markt voor het bedrijf over heeft. Als beursgenoteerd bedrijf sta je eigenlijk de hele dag in de schijnwerpers en vormen beleggers een mening over wat je bedrijf waard is.

Manier 2: dividend.
Dit is een winstuitkering per aandeel. Een bedrijf kan ervoor kiezen een deel van de winst uit te betalen aan de aandeelhouders. De rest van de winst wordt geherinvesteerd in het bedrijf. 

Koersgroei + dividend = rendement
Het hoeft dus niet erg te zijn als een bedrijf geen dividend uitkeert, zolang de aandelenkoers maar stijgt.

Hoe weet je of de aandelenkoers gaat stijgen?

Dat is natuurlijk de hamvraag! En een vraag die niemand kan beantwoorden. Beleggers zitten er bovenop om zoveel mogelijk te analyseren welke aandelen gaan stijgen of dalen (zoals wij ook doen), maar zeker weten doen ze dat nooit. Het heeft namelijk met ontzettend veel factoren te maken. Op korte termijn heeft dit vooral te maken met het beleggerssentiment. Als beleggers optimistisch zijn, dan stijgen de koersen en bij pessimisme dalen de koersen. Op lange termijn stijgt de koers van een bedrijf wanneer deze financieel goed presteert en goede vooruitzichten heeft.

Tip: vind je het allemaal iets te risicovol om met weinig kennis aandelen te analyseren? Kijk dan eens naar ETF’s. In de cursus Beleggen voor Beginners leggen we je van A tot Z uit hoe je op lange termijn kunt beleggen in ETF’s.
online cursus beleggen voor beginners

Waarom groeit de beurs op lange termijn?

Een veelgestelde vraag is hoe het komt dat de aandelenmarkt op lange termijn altijd groeit. 

Daar zijn grofweg drie redenen voor voor:

  1. Bevolkingsgroei: wanneer er meer mensen zijn, zijn er meer monden om te voeden en meer producten om te verkopen.
  2. Innovatie: bedrijven komen constant met nieuwe en betere producten.
  3. Efficiëntie: als je iets vaker doet, word je hier beter in en kun je dit goedkoper produceren.

Deze drivers zorgen ervoor dat bedrijven gemiddeld genomen steeds meer omzet en winst maken. Natuurlijk gaat het ook wel eens mis bij bedrijven. De plaats van deze bedrijven wordt dan weer overgenomen door meer succesvolle bedrijven. Ook voor voorziene toekomst zit er nog veel groei aan te komen in bijvoorbeeld groene energie, digitalisering of in de gezondheidszorg. Het zijn wij mensen die steeds slimmer worden en het gevolg is economische- en beursgroei. 

groei Amerikaanse S&P500 index

*De groei van de Amerikaanse S&P500 index in de laatste 50 jaar.

Wat is de gemiddelde beursgroei?

Een makkelijk antwoord geven op de vraag ‘Wat is de gemiddelde beursgroei?’ is lastig. Dit is namelijk afhankelijk van het wel of niet meerekenen van inflatie en dividend, de tijdsperiode en de index waar je naar kijkt. 

Als we kijken naar de bekendste aandelenindex ter wereld, de S&P500, dan is het gemiddeld jaarlijks rendement 7,6% inclusief dividend en inflatie, in de periode 1920-2020. Mocht je dit zelf willen uitrekenen, bijvoorbeeld met andere variabelen, dan is dit de link.

Gemiddeld dus. Dit kan per jaar en per decennium verschillen. Daarnaast geven prestaties in het verleden, geen garanties voor de toekomst.

Hoeveel kun je verdienen met beleggen in aandelen?

In theorie kun je eindeloos veel verdienen op de aandelenmarkt. De aandelenmarkt heeft talloze mensen schatrijk gemaakt, evenals straatarm overigens. Het is een complexe wereld die gelukkig simpel te houden valt. Je kunt door middel van ETF’s op een eenvoudige manier beleggen in de ‘gemiddelde’ aandelenmarkt. Stel dat de aandelenmarkt op lange termijn met 7,6% blijft groeien, dan is elke euro die je nu investeert over 30 jaar 9 (!!) keer zoveel waard.

Maak zelf eens een proefberekening om te zien wat beleggen voor jou kan betekenen op berekenhet.nl

Bijvoorbeeld: Wanneer je de komende 20 jaar €100 per maand belegt, dan is dit met een gemiddeld rendement van 7,6%: € 54.680 (€30.680 winst). 

vermogensopbouw beleggen

Garanties heb je bij investeren natuurlijk nooit en dit is slechts een rekenvoorbeeld om de potentie van de aandelenmarkt te laten zien.

Kun je met beleggen geld verliezen?

Er zijn genoeg mensen die geld verliezen met beleggen, misschien ken je ze zelf wel. De koers van een aandeel stijgt niet altijd, dit verschilt zelfs per dag. Toch is het goed om te weten dat de gehele aandelenmarkt op lange termijn altijd groeit. Zolang je veel geduld hebt en je investeringen goed spreidt, dan verklein je de kans enorm om geld te verliezen op de aandelenmarkt. En spreiden doe je bijvoorbeeld met zo’n ETF.

Bij DEGIRO is er een kernselectie van ETF’s, waar je eenmaal per maand uit 200 ETF’s kunt kiezen zónder transactiekosten te betalen (bekijk alle ETF’s). Hiervoor betaal je alleen valutakosten, indien van toepassing. 

Waar koop je aandelen?

Aandelen koop je op de aandelenmarkt. Vroeger was dit een fysieke plaats, maar tegenwoordig gebeurt dit gelukkig allemaal digitaal. Je koopt je aandelen via een broker. Een broker zorgt ervoor dat er kopers en verkopers van aandelen worden gevonden. Door een account aan te maken bij een broker, krijg jij dus toegang tot de aandelenmarkt.

Wij beleggen zelf bij DEGIRO. Mocht je een account aan willen maken, lees dan Inge’s DEGIRO handleiding hier waarin ze je stap voor stap meeneemt.

Wil jij eenvoudig en verantwoord leren beleggen in aandelen?

De aandelenmarkt is een complexe wereld met een overweldigende hoeveelheid informatie. Daarom hebben wij een cursus ontwikkelt, waarin jij leert op een eenvoudige en verantwoorde manier te beleggen. 

Durf jij de stap te nemen?

Cursus beleggen voor beginners

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Wij zijn geen financieel adviseurs en de content op Get Fired is geen financieel advies. De informatie op deze website is met zorg samengesteld, gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Aan eventuele fouten in de informatie kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen. Get Fired is affiliate partner van verschillende bedrijven. Dat wil zeggen dat er affiliate links zijn verwerkt op deze website. Gebruik van deze links kost de bezoeker nooit extra, maar kan Get Fired een vergoeding opleveren.

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply