0

Vergeet even briefgeld, muntjes en banken. Een cryptomunt is digitaal geld dat wordt verhandeld via de blockchain technologie. Wat blockchain precies is, heb ik uitgelegd in deel #2 van deze reeks. Er zijn tot nu toe zo’n 10.000 verschillende cryptomunten met allemaal hun eigen waarde, kosten, groei en potentie. Bitcoin was de eerste cryptomunt en daarmee de bekendste. Wil je leren investeren in crypto? Dan is belangrijk om te begrijpen welke cryptomunten er zijn en wat de waarde van die cryptomunten bepaalt. 

Direct starten met investeren in crypto? Maak een gratis account aan bij Bitvavo >

2 verschillende cryptomunten

Er zijn 2 verschillende type cryptomunten die je moet kennen: bitcoin en altcoins.

  1. Bitcoin was de allereerste munt en werd tegelijkertijd geïntroduceerd met de blockchain technologie. Daarom is bitcoin ook de bekendste munt. Bitcoin is met een marktwaarde van ongeveer €1000 miljard (op het moment van schrijven) marktleider. Er zijn 21 miljoen bitcoin munten waarvan er nu 18 miljoen in omloop zijn. Het is niet mogelijk om meer bitcoin munten bij te maken zoals met geld gedaan wordt. 21 miljoen is echt de max.
  2. Altcoin is een afkorting van alternatieve coins en dit zijn eigenlijk alle crypto munten buiten Bitcoin. Je zou het dus kunnen zien als alternatieven voor Bitcoin. De grootste altcoin is Ether. Ether heeft een andere blockchain dan Bitcoin, genaamd het Ethereum netwerk. Er zijn nog een heleboel andere blockchains en cryptomunten. Of deze munten hierdoor beter of minder goed zijn, ga ik hieronder nog dieper op in.

    Tokens behoren ook tot de altcoins. Tokens worden via een ICO uitgegeven op een al bestaande blockchain. Een ICO is de eerste munt uitgave van een soort blockchainstartup. Ether is bijvoorbeeld ooit gestart als ICO. Tokens kunnen niet gebruikt worden voor het doen van betalingen, maar wel geruild worden tegen andere altcoins waarmee je wel kunt betalen.

Hoe spot je het verschil tussen alle verschillende altcoins?

Ga eens naar Cointmarketcap. Daar zie je een hele rij met cryptomunten, op volgorde van marktwaarde. Wat marktwaarde precies betekent lees je hieronder. Zelf vond ik het heel leerzaam om te begrijpen wat je leest in het overzicht van Coinmarketcap. Zo leer je ook de verschillen tussen bitcoin en alle altcoins te spotten.

Wat bepaalt de waarde van een cryptomunt?

Net als 1 Euro een andere waarde heeft dan 1 Mexicaanse peso, heeft ook 1 Bitcoin cryptomunt een andere waarde dan 1 Ether cryptomunt. Op Coinmarketcap zie je een mooi overzicht van de prijzen per cryptomunt. Zo kost 1 Bitcoin munt op moment van schrijven €60.000. 1 Ether daarentegen kost op moment van schrijven €4.000. Je kunt gelukkig ook een klein deel van een munt kopen zodat je niet direct zo’n groot bedrag hoeft te betalen. Je kunt dus bijvoorbeeld voor €1 een minuscuul stukje Bitcoin kopen. 

Dat 1 Bitcoin meer kost dan 1 Ether zegt niks over hoe waardevol de munt is. De marktkapitalisatie zegt dat wel. Marktkapitalisatie betekent de totale marktwaarde van een cryptocurrency die in omloop is. Simpel gezegd vermenigvuldig je de huidige koers (€54.000 voor Bitcoin) met de voorraad in omloop (aantal verkochte munten: 18 miljoen) is €1.000 miljard. Op Coinmarketcap is dit al voor je uitgerekend.

Zo zie je dat Solano €200 per munt kost en Cardano €1,80. Toch hebben beide munten op het moment van schrijven ongeveer evenveel marktwaarde. Er zijn simpelweg een stuk meer Cardano muntenDe prijs van 1 munt zegt dus niet zoveel. Laat je daar niet door misleiden. 

Waarom groeit de ene cryptomunt harder dan de ander?

Net als bij aandelen op de beurs heeft het stijgen of dalen van een cryptomunt alles te maken met vraag en aanbod. Hoe meer mensen de munt willen kopen, hoe hoger de prijs wordt. Er ontstaat dan namelijk een schaarste: meer mensen willen de munt kopen.

Denk bijvoorbeeld aan een veiling. Een schilderij met één potentiële koper zal er voor minder geld uitgaan dan een schilderij waar meer dan 10 kopers in geïnteresseerd zijn. Bij iedere bieding wordt de prijs steeds een stukje hoger. Bij cryptomunten is dat hetzelfde. Hoe meer vraag, hoe hoger de prijs wordt. Zo kun je dus ook geld verdienen. Als je een cryptomunt koopt voordat de grote massa de munt koopt en deze weer verkoopt zodra de vraag en dus de vraagprijs stijgt, dan verdien je geld.

Crypto’s zijn heel volatiel (de prijs kan snel stijgen en dalen) en erg afhankelijk van sentiment. Sentiment is niet tastbaar en zit tussen de oren. Het is een ‘gevoel’ dat er heerst. Het speelt op de achtergrond en beïnvloed (ver)koopgedrag en dus het koersverloop. Dit kan positief en dit kan negatief zijn. Sentiment kan snel veranderen.

bitvavo aanmelden goedkoopste crypto exchange van nederland

Wat bepaalt het sentiment van de markt dan?

Hoe mensen over een munt denken komt door verschillende factoren. Denk aan het nieuws, zoals China die heeft besloten om geen cryptomunten te accepteren in China of El Salvador die besluit juist wél crypto munten te accepteren. Of door een twitterbericht van een invloedrijk persoon zoals Elon Musk, die negatief sprak over Bitcoin. Of doordat hij even daarna toch besloot om Bitcoin te accepteren met Tesla, waardoor je een Tesla nu kunt kopen met Bitcoin. Ook kleine dingen kunnen van invloed zijn. Een Youtuber die jou overtuigt om een munt te kopen, of een vriend die laat zien hoeveel winst hij behaald heeft met een bepaalde munt.

Als veel mensen hetzelfde denken over een bepaalde cryptomunt, zie je dat terug in het koersverloop. Wanneer bijvoorbeeld veel mensen geloven in Bitcoin, ga je zien dat Bitcoin (BTC) meer wordt gekocht. Dan stijgt dus ook de prijs ervan. De prijs van Bitcoin is nogal veranderlijk. Dat kun je goed zien in de onderstaande grafiek. En dan is Bitcoin nog een van de meeste stabiele cryptomunten. 

Waarom verschilt de potentie per cryptomunt? 

Experts laten zich vaak iets minder leiden door het nieuws en andere factoren. Zij hebben zich namelijk verdiept in de potentie van een munt en weten wel beter dan het sentiment van de markt te volgen. Ook als de waarde van een munt waarin zij sterk geloven daalt, houden ze vast. Zij zien namelijk de potentie.

De potentie van een munt valt en staat met het verwachtingsmanagement. Bijvoorbeeld Ethereum, op Bitcoin na het populairste netwerk. Ethereum is een netwerk met een eigen cryptocurrency: Ether (ETH). Net als ieder ander blockchain netwerk, heeft ook Ethereum een eigen visie. Ze wil namelijk dat servers en clouds, waar vandaag alle gegevens worden opgeslagen die wij bijvoorbeeld op Facebook, Google en Apple invullen, worden vervangen door nodes op een blockchain die wordt onderhouden door vrijwilligers over de hele wereld. Het netwerk wil dus internet decentraliseren: geen derden/tussenpersonen die waken over onze gegevens en daar steeds machtiger mee worden(centralisatie), maar miljoenen computers wereldwijd.

Naast een sterke visie werkt Ethereum ook aan een betere technologie: ETH 2.0. De verwachting is dat de ethereum koers in 2025 grote hoogtes kan bereiken, mits de lancering van de geüpdate blockchain ETH 2.0 zo efficiënt is als er wordt beloofd. Momenteel zit ETH technologisch aan een plafond en kan alleen groeien als de technologie verbetert.

Momenteel kost 1 ETH €4.000. In juni 2020 werd een voorspelling gedaan in het Crypto Research Report van de verwachte ETH koers van $3.549 in 2025, dat staat gelijk aan €3.042. Daar zijn we inmiddels al voorbij. Crypterium daarentegen verwacht dat ETH tegen 2025 de $10.000 kan overschrijden. PrimeXBT verwacht dat Ethereum in 2025 maximaal $50.000 waard is en minimaal $3.000. Dat zijn nogal wat verschillen. Maar een ding is zeker: deze drie bronnen verwachten alle drie een groei.

Of het allemaal zo uitpakt is natuurlijk maar de vraag. Je kunt alleen een keuze maken op basis van verwachtingen, het zijn nooit zekerheden. Dat is dus ook het risico. Wel kun je de potentie van een munt dus inschatten op basis van verschillende factoren die bekend zijn, zoals ik hierboven omschreef. Geen reden dus om te gokken, je kunt echt wel wat informatie achterhalen over de verschillende munten.  

Welke cryptomunten zijn interessant?

Laat je inspireren door het sentiment van de markt, maar laat je er niet door leiden. Maak je keuzes op basis van verwachtingen, maar besef je dat dit nooit zekerheden zijn. Verdiep je in de potentie van een cryptomunt zoals ik hierboven heb gedaan bij Ether. Kijk bijvoorbeeld eens naar de 10 grootste munten op Coinmarketcap, wat kun je over ze te weten komen? 

Hoe start je met investeren in crypto? | Basisuitleg crypto #4

In deel 4 van de reeks ‘basisuitleg crypto’ ga ik in op hoe je kunt starten met crypto. Welke platformen zijn er? Ben je eigenlijk niet te laat? En waar moet je op letten? Lees vooral verder als je alles wil begrijpen over de wereld van crypto.

Word een crypto expert

Deze reeks heb ik speciaal geschreven voor de absolute beginner. Wil je graag wat meer de diepte induiken? Levi Haegebaert schreef het boek ‘Bitcoin voor beginners’ en maakte de Bitcoin Masterclass. Daarmee kun je in een paar uur tijd op expert-niveau leren handelen. Get Fired lezers krijgen nu ook 10% korting op de Masterclass met de kortingscode: GETFIRED. Dus check snel of het iets voor je is!

10 procent korting op de crypto cursus van levi Haegebaert

Liever direct starten met investeren in crypto? Maak een gratis account aan bij Bitvavo >


Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Wij zijn geen financieel adviseurs en de content op Get Fired is geen financieel advies. De informatie op deze website is met zorg samengesteld, gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Aan eventuele fouten in de informatie kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen. Get Fired is affiliate partner van verschillende bedrijven. Dat wil zeggen dat er affiliate links zijn verwerkt op deze website. Gebruik van deze links kost de bezoeker nooit extra, maar kan Get Fired een vergoeding opleveren.

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply