0

Wil jij starten met beleggen, maar vind je het lastig de eerste stappen te zetten? Je bent hier zeker niet de enige in, want je moet maar net weten wat je moet doen. Daar helpen wij je natuurlijk maar al te graag mee. Beginnen met beleggen is terug te brengen tot een paar stappen, die iedereen kan doorlopen. Lees snel verder!

In zes stappen starten met beleggen:

Hieronder zal ik ingaan op elke stap.

stappenplan beginnen met beleggen

Stap 1: Leer alles wat je moet weten over beleggen

Het is bekend dat beleggen niet zonder risico’s is. Risico en rendement gaan nu eenmaal hand in hand. Beleggen is extra risicovol wanneer je niet goed weet wat je doet. Voordat je begint met beleggen is het daarom belangrijk de basis van het beleggen te begrijpen. Dit helpt je het risico zoveel mogelijk te beperken zonder op rendement in te leveren. Dat is de basis onder lange termijn investeringssucces.

Leren over beleggen kan op heel veel manieren. Er is steeds meer (gratis) informatie over beleggen beschikbaar, zoals het artikel dat je nu leest ;). Dit betekent helaas ook dat de hoeveelheid slechte informatie toeneemt en je door de bomen het bos niet meer ziet. In het artikel ‘Zelf leren beleggen voor beginners’ vind je 10 tips om het leren beleggen makkelijker te maken.

Wil je serieus aan de slag met beleggen? Kijk dan eens naar onze cursus ‘Beleggen voor beginners.’ In deze videocursus leer je alles wat je moet weten voor lange termijn succes op de aandelenmarkt.

online cursus beleggen voor beginners

Stap 2: Open een beleggingsrekening bij een broker

Voel je je zeker genoeg over je kennis over beleggen? Dan is je volgende stap het openen van een beleggingsrekening. Zoals zo vaak in de financiële wereld is het productaanbod overweldigend en niet transparant. Je kunt iemand anders voor je laten beleggen, maar meestal wegen de kosten die je hiermee maakt niet op tegen de voordelen. Slechts 2% kosten per jaar kan namelijk al leiden tot duizenden euro’s gemist rendement op lange termijn. 

Gelukkig kan iedereen zelf beleggen tegen lage kosten. Daarvoor zul je een beleggingsrekening bij een broker moeten openen. Een broker is een tussenpartij die je toegang geeft tot allerlei beurzen. Je geeft zelf de aan- en verkopen (transacties) door aan je broker. De broker voert deze transacties uit op de beurs en administreert welke beleggingen van jou zijn. Bij een broker maak je een beleggingsrekening aan, waar je vanaf je bankrekening geld naar kunt overmaken. Zodra het geld op de beleggingsrekening hebt staat, kun je aankopen doen.

Waar wij op letten bij het kiezen van een broker:

 1. Het allerbelangrijkste: is een broker veilig?
 2. Is het platform gebruiksvriendelijk?
 3. Wat zijn de kosten? Let hier goed op!
 4. Is de broker transparant over zijn verdienmodel?

Er zijn veel online aanbieders van broker diensten. De grote banken bieden deze aan, maar zijn vaak prijzig. Gespecialiseerde brokers hebben daarom onze voorkeur. Grote partijen in Nederland zijn DEGIRO, Lynx en Binck. Wij beleggen bij DEGIRO om verschillende redenen. DEGIRO werd als beste en goedkoopste manier genoemd om online te beleggen, door ruim 86 internationale brokeronderzoeken in 2020-2021 (bron). Doe goed onderzoek voordat je een account aanmaakt bij een broker. Via Finner kun je proefberekeningen maken van kosten maken.

Wil je een gratis account aanmaken bij DEGIRO? Lees dan Inge’s handleiding. Of ga zelf direct aan de slag:

Stap 3: Maak een beleggingsstrategie

Nu je de basis van het beleggen begrijpt en je een broker hebt gekozen, is het tijd om je beleggingsstrategie vorm te geven. Door vooraf een beleggingsstrategie op te stellen is het makkelijker om je lange termijn doel voor ogen te houden. Je dwingt jezelf om na te denken waarom je belegt en maakt vervolgens bepaalde doordachte afspraken met jezelf. Dit helpt om ‘in the heat of the moment’ het hoofd koel te houden en oog te houden voor de lange termijn. Daarnaast is een goed uitgevoerde strategie een vorm van risicomanagement. Het voorkomt dat je te hebberig of juist te angstig wordt, wat heel normale emoties zijn bij beleggen.

Belangrijke vragen om in je beleggingsstrategie zetten::

 • Wat is je beleggingsdoel?
 • Hoe lang is je beleggingshorizon?
 • Hoeveel kun en wil je investeren?
 • Welke beleggingsproducten passen bij jouw strategie?

Houd in je beleggingsstrategie altijd rekening met spreiding en tijd. Hoe langer je belegt hoe kleiner de kans op vermogensverlies en hoe groter het effect van compound interest.

Stap 4: Stort geld op je beleggingsrekening

In je beleggingsstrategie heb je vastgelegd hoeveel je wilt gaan investeren, dus nu is het tijd voor actie.Om daadwerkelijk te gaan investeren in de aandelenmarkt zul je geld moeten storten op je beleggingsrekening. Een eenvoudige, maar belangrijke stap. Je ziet je geld van je “normale” rekening namelijk voor lange tijd verdwijnen naar je beleggingsrekening. Zie het als een stap waarbij je stilstaande geld aan het werk wordt gezet.

Tip: in DEGIRO handleiding die we hebben gemaakt staat ook omschreven hoe je geld stort op je beleggingsrekening.

Stap 5: Koop je eerste aandeel of ETF

Zodra het geld op je beleggingsrekening is aangekomen, kun je gaan investeren. Het aanbod aan beleggingsproducten is overweldigend, maar gelukkig heb jij je beleggingsstrategie bij de hand. 

Een aantal tips voor het kopen van aandelen en ETF’s:

 • Geen kleine transacties: Plaats nooit hele kleine transacties, want dan zijn je transactiekosten in verhouding hoger. Vuistregel: probeer je transactiekosten onder de 0,5% per order te houden. Dit betekent maximaal €5 transactiekosten bij een transactie van €1.000.
 • Juiste aankoop: Let goed op dat je het juiste aandeel/ETF koopt in de juiste beurs. Doe eventueel wat extra onderzoek op internet. Google is your friend 😉
 • Niet teveel beurzen: Beleg op niet teveel beurzen, omdat je vaak per beurs nog een periodieke vergoeding betaalt aan je broker.
 • Transactiekosten: Let op transactiekosten. Deze verschillen per beurs.
 • Limiet order: Een limiet order is een veilige en makkelijke manier om transacties te doen.
 • Minimale transacties: Elke transactie brengt kosten met zich mee. Probeer daarom het aantal transacties te beperken.

Extra tip: bij DEGIRO is er een kernselectie van ETF’s, waar je eenmaal per maand uit 200 ETF’s kunt kiezen zónder transactiekosten te betalen (bekijk alle ETF’s). Hiervoor betaal je alleen valutakosten, indien van toepassing. De eerste aankoop is altijd het spannendst en soms een beetje gedoe. Laat je vooral niet tegenhouden en ga aan de slag.

Stap 6: Houd je aan je beleggingsstrategie

Je bent begonnen met investeren in de aandelenmarkt. Dat was het einde van het begin :). Nu je geld geïnvesteerd hebt, begint de emotionele rollercoaster pas echt (ik spreek voor mezelf). Om daadwerkelijke lange termijn succes te boeken is het belangrijk je aan je beleggingsstrategie te houden. De aandelenmarkt gaat namelijk alle kanten op en maakt allerlei emoties los. Moet je kopen, verkopen of juist helemaal niks doen? Door gedisciplineerd je beleggingsstrategie te volgen, houd je je emoties zoveel mogelijk beperkt en verklein je de kans dat je transacties gaat doen waar je later spijt van krijgt. 

Tip: via elke bank kun je automatische overschrijvingen instellen naar je beleggingsrekening. Gebruik dit als hulpmiddel om je te houden aan je beleggingsstrategie. Vervolgens hoef je zelf alleen nog maar de transactie(s) uit te voeren.

Ben jij er klaar voor om te beginnen met beleggen?

Hopelijk maken deze stappen het makkelijker om te beginnen met beleggen. Hebben deze stappen meer vragen dan antwoorden opgeleverd? Investeer dan in jezelf met onze cursus ‘Beleggen voor beginners.’ Dit geeft je een goede basis om op een eenvoudige en verantwoorde manier te investeren.

cursus beleggen voor beginners met 25% korting

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Wij zijn geen financieel adviseurs en de content op Get Fired is geen financieel advies. De informatie op deze website is met zorg samengesteld, gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Aan eventuele fouten in de informatie kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen. Get Fired is affiliate partner van verschillende bedrijven. Dat wil zeggen dat er affiliate links zijn verwerkt op deze website. Gebruik van deze links kost de bezoeker nooit extra, maar kan Get Fired een vergoeding opleveren.

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply