0

Één van de pijlers om sneller FIRE te worden is je inkomsten vergroten. Bijvoorbeeld naast je baan door middel van een mini onderneming. Om een mini onderneming te starten (ook wel ‘side hustle‘ genoemd) heb je natuurlijk wel een goed mini onderneming idee nodig. Maar wat doe je als geen mini onderneming ideeën hebt? Of je hebt er juist tientallen, maar je kunt niet kiezen? En wanneer is een side hustle idee goed genoeg? Vandaag geef ik je 7 tips om een goed mini onderneming idee te vinden, allemaal geïnspireerd op het boek: ‘the $100 Startup‘. Dus pak pen en papier erbij en gebruik de tips om te brainstormen!

Wat is een side hustle?

Een side hustle of mini onderneming is een klein bedrijf dat je met weinig tijd en weinig geld runt. Dus bijvoorbeeld naast je huidige (fulltime) baan. Een mini onderneming levert natuurlijk wel geld op, anders mag je het geen onderneming noemen. Het begint klein, maar kan altijd uitgroeien tot iets groots.

Voorbeelden:

 • Tweedehands interieur
  Een voorbeeld is Mooimeegenomen, een mini onderneming van twee vriendinnen van mij. Mooimeegenomen speurt tweedehands interieur parels op en verkoopt het op hun Instagram kanaal. Gewoon, naast hun fulltime baan.
 • Sieraden
  Ook het verhaal van de twee meiden die ik ontmoette in Popoyo (Nicaragua) is een mooi voorbeeld. Zij begonnen Palms ‘n Pines omdat er op de surfplek Popoyo nog helemaal geen winkel was met surfproof sieraden en kleding. Ze vonden een gat in de markt en sprongen erop.
 • Freelancer
  Tot slot is het verhaal van mijn nicht Judith Martens een inspiratie. Zij begon als marketing freelancer naast haar fulltime baan en werd uiteindelijk fulltime freelancer met haar marketing bureau. Zo zijn er tal van voorbeelden van mini ondernemingen te noemen!
mooimeegenomen mini onderneming
De meiden van Mooimeegenomen.

7 tips om een goed mini onderneming idee te vinden

Tip 1: Laat online lijstjes los
Tip 2: Begin een mini onderneming vanuit een hobby of passie
Tip 3: Ga op zoek naar problemen die je wil oplossen
Tip 4: Maak moeilijke dingen makkelijk voor anderen
Tip 5: Ontcijfer wat mensen écht willen
Tip 6: Spot nieuwe trends, hypes of technologieën
Tip 7: Gebruik je kennis of skills voor kennisdeling
Bonus tip: pak een stuk papier en gebruik de tips om te brainstormen.

Hieronder zal ik op elk tip ingaan.

Tip 1: Laat online lijstjes met mini onderneming ideeën los

Zeg maar eerlijk, je bent vast op Google begonnen met je zoektocht naar een mini onderneming idee. Logisch natuurlijk, want daar vind je tientallen lijstjes met mini onderneming ideeën. Toch wil ik je adviseren die los te laten. Een gouden side hustle idee komt niet uit een lijstje van iemand anders, maar uit jezelf.

Op zo’n lijstje zie meestal staan: 1. loopbaancoach. 2. blog. 3. webshop… Leuk en aardig, maar zo’n lijstje brengt niet jouw creativiteit op gang. Mijn advies daarom aan jou: laat de lijstjes los en ga zelf aan de slag. Pak pen en papier erbij en gebruik tip 2 t/m 7 om te brainstormen. Waar gaat je hart sneller van kloppen? Waar wil je mee aan de slag? Met welk onderwerp, met welke skills, met welke hobby? 

mini onderneming brainstorm
Mijn brainstormboekje.

Tip 2: Begin een mini onderneming vanuit een hobby of passie

De meest voor de hand liggende tip is het starten vanuit een hobby of passie. Veel ondernemers starten namelijk vanuit het ‘Follow-your-passion’ model. Ze maken van een passie hun werk.

Voorbeelden:

 • Iemand die van tekenen houdt, maakt een stripboek.
 • Een sportliefhebber wordt een personal trainer.
 • Iemand met een passie voor eten maakt een kookboek.

Heb jij een hobby of passie waar je een verdienmodel aan kan hangen? Wees creatief en ruimdenkend. Komt er niet direct een hobby of passie met potentieel verdienmodel naar boven? Geen paniek en lees vooral verder.

Tip: Wacht niet op een passie om een mini onderneming starten

Laat je niet tegenhouden als je nog geen passie hebt. Een passie volgt vanzelf zodra je mensen helpt met jouw business. Twijfel je toch om een klein bedrijf te starten omdat je nog geen passie hebt? Dan geef ik je graag vijf redenen waarom je vandaag nog zonder passie een mini onderneming kunt starten:

Reden 1: Je kunt ook ergens gewoon goed in zijn of worden zonder er vandaag een passie voor te hebben
Reden 2: Je kunt anderen ook gewoon helpen
Reden 3: Als je levert waarvoor men wil betalen is het goed
Reden 4:
Je start een bedrijf, geen gepassioneerd leven
Reden 5: Je passie volgt vanzelf

“Don’t follow your passion, your passion follows you.” – Terri Trespicio.

Tip 3: Ga op zoek naar problemen die je wil oplossen

Goede mini onderneming ideeën starten vaak vanuit een probleem. In de meeste gevallen hebben mensen namelijk wel geld over voor het oplossen van hun problemen. Als je bedrijf draait om het helpen van anderen, heb je altijd werk genoeg.

Voorbeeld:
In het boek ‘The $100 Startup’ staat een mooi voorbeeld over een man die een nieuwe taal wilde leren. Dat leren ging lastig, tot hij ontdekte hoe het makkelijker kon. In een korte tijd leerde hij zichzelf allerlei talen aan. Nu leert hij anderen hoe je makkelijk een taal kunt leren. Zo ontstond zijn business idee vanuit een probleem waar hij zelf tegenaan liep.

Brainstorm: met welke passie en skill kun jij een probleem oplossen?

Het mooie aan skills is dat je ze nu nog niet hoeft te hebben, maar gaandeweg kunt ontwikkelen. Met welke skill zou je een probleem kunnen oplossen? Deze tabel kan helpen bij je brainstorm:

PassieSkillProbleemKans
BeleggenIets moeilijks makkelijk makenMensen willen financieel onafhankelijk worden maar investeren geen tijd om te leren beleggen.Geef ze een makkelijke cursus Beleggen voor Beginners zodat ze niet honderden uren hoeven te investeren om het te leren.
SchrijvenSEOBedrijven willen meer bezoekers op hun website.Ga artikelen schrijven volgens SEO richtlijnen, zodat de websites van jouw klanten beter gevonden worden.
FitnessKennis van trainingsschema’sMensen halen hun sportdoelen niet.Maak op maat gemaakte trainingsschema’s, zodat mensen zelf aan slag kunnen.
HandelSuccesvol verkopen op marktplaatsMensen hebben onbewust voor veel geld aan spullen bewaard.Schrijf een ‘marktplaats handleiding’, zodat mensen hier meer geld kunnen verdienen.
SchilderenSchilderijen makenMensen willen authentieke kunst in huis.Bied je kunstwerken aan via een Instagram kanaal.
KlussenTwee rechterhandenMensen kunnen steeds minder zelf.Begin een ‘mini onderneming’ voor eenvoudige klusjes in en om het huis.

Tip 4: Maak moeilijke dingen makkelijk voor anderen

Als veel mensen ergens interesse in hebben, maar het moeilijk vinden om het te implementeren in hun dagelijks leven, dan ontstaat er een business kans.

Voorbeelden:

 • Maak een dieet toepasbaar
  In ‘The $100 Startup’ stond een mooi voorbeeld over een dieet. Als veel mensen willen afvallen, maar het steeds niet lukt een bepaald dieet toe te passen, is er iemand nodig die het moeilijke deel makkelijker maakt. Door een handleiding, een cursus of programma aan te reiken kan het dieet zomaar ineens wel aanslaan. 
 • Leer mensen beleggen
  Hetzelfde geldt voor beleggen. Veel mensen willen geld verdienen, maar vinden het veel te moeilijk om te starten met beleggen. Daarom hebben wij een cursus ontwikkeld voor precies die doelgroep, genaamd: Beleggen voor Beginners. Zo maken we het moeilijke deel makkelijker en haken we aan op iets wat mensen willen. Zo hoeven ze niet tientallen boeken te lezen en fouten te maken die wij al hebben gemaakt. 

Kun jij zo ook inspringen op een populaire hobby, passie of hype? Merk je dat mensen om je heen iets willen, maar het niet doen omdat het te moeilijk is? Kun jij het makkelijker maken?

Tip 5: Ontcijfer wat mensen écht willen

Wat mensen zeggen dat ze willen, is niet altijd wat ze willen. Als jij kunt ontcijferen wat mensen écht willen, dan heb je goud in handen. Soms moet je geven waar mensen niet om hebben gevraagd en soms moet je aanvoelen wat mensen juist niet willen. ‘Give them the fish’, staat er meer dan eens in het boek. Karl Marx heeft daar een mooie uitspraak over: “Catch a man a fish and you can sell it to him. Teach a man to fish, and you ruin a wonderful business opportunity.” In andere woorden: geef wat mensen willen.

Voorbeeld: beleggen versus geld verdienen

Ook wij hebben dit moeten leren. De eerste online video cursus die Jelle maakte was Beleggen voor Beginners. Het heeft best wel even geduurd voordat deze in de verkoop ging. Jelle heeft namelijk een enorme passie voor beleggen. In de eerste versie van de cursus wilde hij daarom bijna al zijn kennis delen over beleggen. Van de historie tot aan alternatieve investeringsmogelijkheden. Al snel in de ontwikkelfase kwamen we erachter dat de cursus veel te uitgebreid was. Uitgebreid klinkt goed, maar dat is niet wat klanten willen. Klanten willen leren om geld te verdienen met beleggen, ze willen niet alles leren over beleggen. Jelle moest delen van zijn prachtige verhalen dus verwijderen uit het totaalplaatje om tot de kern te komen. Geef mensen wat ze écht willen, een wijze les.

Tip 6: Spot nieuwe trends, hypes of technologieën

Als je kansen op tijd kunt spotten, kun je aan boord springen en veel geld verdienen. Denk aan trends, hypes of nieuwe technologieën. Dat kan al klein beginnen met een mini onderneming, met bijvoorbeeld een blog of als adviseur. Wanneer er een interessant product op de markt komt waar veel mensen nog weinig over weten, dan zijn blogs of adviseurs erg welkom.

Voorbeelden:

 • Hypes
  Als kind spaarde ik Pokemon plaatjes, Diddl plaatjes en knikkers. Verschillende verzamelaars en winkeltjes speelden slim in op deze hype. Ze konden best wat geld vangen aan kinderen die nog niet slim met hun zakgeld konden omgaan.
 • TikTok
  Sommige early adopters (eerste gebruikers) van TikTok genieten nu van een fulltime baan als influencer.
 • Zonnepanelen
  Anderen hebben slim gebruik gemaakt van de zonnepanelen markt, door een vergelijkingswebsite of blog te maken.
 • FIRE beweging
  Wij spelen nu ook in op zo’n trend. Voornamelijk Jelle is al jaren bezig met beleggen en financiën, maar nu de FIRE beweging zo hard aan het groeien is, ontstond de kans om erop in te springen. De interesse naar FIRE groeit en daarmee ook de interesse voor Get Fired. 
Inge als digital nomad
Hier werk ik aan Get Fired vanuit Roatan, Honduras

Tip 7: Gebruik je kennis of skills voor kennisdeling

In bepaalde gevallen is het niet mogelijk om mensen “vis” te verkopen en is het een beter idee om jouw kennis te verkopen: kennisdeling. Soms is de “vis” namelijk dat mensen graag iets willen leren. Als je dit slim aanpakt is dit veel effectiever dan iedereen 1 op 1 te helpen met Excel, schrijven of schilderen. Kijk maar naar onderstaande voorbeelden: 

 • Ben je een baas in Excel? Maak een online cursus over de basisbeginselen van Excel.
 • Kan je steengoed schrijven? Maak een handleiding met tips over hoe iemand beter kan leren schrijven.
 • Kun je goed schilderen? Ontwikkel een cursus waarbij je ‘de gewone mens’ leert hoe je je huis het beste kunt onderhouden met lage kosten.

Zo is er voor iedere skill wel een cursus te bedenken. Jij weet vast iets wat anderen willen leren.

Welk idee is het beste? – Bepaal de potentie

Als je na het lezen van dit artikel tientallen goede mini onderneming ideeën hebt, dan kan ik me voorstellen dat je niet kunt kiezen. Want welk idee is het beste idee? Hieronder geef ik je drie stappen, geleerd uit het boek ‘The 100$ Startup’, om te beoordelen welk mini onderneming idee het meeste potentie heeft:

Stap 1: Schrijf alle ideeën op. Sommige ideeën zul je nu misschien laten gaan, maar komen later nog van pas.

Stap 2: Stel jezelf de onderstaande vragen. Kun je bij een idee alle vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan kun je ermee door naar de volgende stap.

 • Vraag 1: Levert het project een voor de hand liggend product of dienst op? Zo had ik een lange tijd een blog waar geen product of dienst uitkwam. Pas na een jaar ontdekte ik het verdienmodel affiliate marketing en verdiende ik een klein beetje geld. Het is dus belangrijk om hier bij voorbaat over na te denken. Wat wordt het verdienmodel?
 • Vraag 2: Ken je mensen die het willen kopen? Zo nee, weet je ze te vinden?
 • Vraag 3: Heb je een manier om betaald te krijgen? Sommige websites praten wel over hun product of dienst, maar bieden geen koopmogelijkheid aan. Daarvoor moet je op een bepaalde manier contact opnemen, als dat er al bij staat. Zorg dat je een manier hebt waarop mensen je product of dienst makkelijk kunnen kopen. Het liefste online, op ieder moment zodat je passief inkomen kunt genereren. 

Stap 3: Zoek een manier om de ideeën die overblijven te evalueren. Soms weet je intuïtief al wat de beste zet is. Andere keren kom je er totaal niet uit. Onderstaande besluitvormingsmatrix uit ‘The 100$ Startup’ helpt je een reeks projecten te evalueren en de winnaars te scheiden van de ‘maybe laters’. 

De besluitvormingsmatrix: 

Maak een lijst van je ideeën en schaal ze van 1 tot 5, waarbij 5 het hoogste is. Het idee met de hoogste score wint.

Impact (op jouw bedrijf en je klanten)Effort (tijd en werk, 5 voor bijna geen werk)Winstgevend (inkomsten)Visie (past het bij jouw missie en visie in het leven)Totaal
Idee 1

Voorbeeld:

Get Fired in vergelijking met freelancen en Avocado Generatie, mijn eerste mini onderneming. Avocado Generatie was een blog waarmee ik een klein beetje verdiende middels affiliate marketing. Als freelancer deed ik wat marketing-klusjes naast mijn fulltime baan. Ik werk hier intussen alleen nog maar aan Get Fired.

Impact (op jouw bedrijf en je klanten)Effort (tijd en werk, 5 voor bijna geen werk)Winstgevend (inkomsten)Visie (past het bij jouw missie en visie in het leven)Totaal
Get Fired523515
Avocado Generatie21148
Freelancen41229

Get Fired is dus de absolute winnaar als je kijkt welk idee het meeste kans maakt om een succesvolle business te worden. Dat is gelukkig ook zo gebleken!

Ga niet all in, maar test de potentie

Met de besluitvormingsmatrix en de vragen hierboven heb je hopelijk één master idee gekozen uit je lange lijst met mega goede mini onderneming ideeën! En nu? Wat is de volgende stap? Test de potentie van je idee! Je hebt nu een vermoeden dat mensen zullen betalen voor jouw mini onderneming idee, maar is dat ook zo? Daar kun je op twee manieren achter komen:

Manier 1: Ga all in. Werk je idee uit en kijk of het aanslaat. Dat kost veel tijd en geld. Als het daarna flopt, was al die geïnvesteerde tijd en geld voor niks.

Manier 2: Maak een Minimal Viable Product (MVP). Een MVP is de kleinste versie van je product die zo vroeg mogelijk wordt uitgerold naar de klant. Kortom: je test je idee in de beginfase met weinig kosten. Zo voorkom je dat je maanden in een idee investeert wat uiteindelijk niet van de grond komt.

Tip: Hoe kun je een MVP (kleine versie van je product of dienst) testen? Door bijvoorbeeld drie varianten van je idee te testen met Google ads en kijken waar het meeste op geklikt wordt. Daarover kan ik natuurlijk weer uitgebreid uitweiden, maar eigenlijk staat alle informatie die je nodig hebt in het boek ‘The $100 Startup’.

Samenvattend: hoe vind je een goed mini onderneming idee?

Je weet nu wat je moet doen om jouw mini onderneming idee te vinden:

 • Gebruik de zeven tips om een goed mini onderneming idee te vinden.
 • Evalueer al je ideeën door jezelf een aantal kritische vragen te stellen en de besluitvormingsmatrix in te vullen.
 • Test de potentie door een ‘Minimal Viable Product’ te maken.

Ik wens je heel veel succes! Hopelijk heeft dit artikel je energie gegeven en geactiveerd om vandaag nog te starten. Gewoon beginnen met die MVP, dat is de beste leerschool om een succesvolle mini onderneming te bouwen.

Heb je specifieke vragen? Mail mij naar inge@getfired.nl.


Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply