0

Het jaar 2021 is ten einde en daarom heb ik (Ruben) eens teruggeblikt en gereflecteerd op het afgelopen jaar en mijn eerste jaar bij Get Fired. Voor mij was dit een ontzettend leerzaam jaar, op zowel financieel, carrière als persoonlijk vlak. Ik neem je graag mee in mijn belangrijkste lessen en leg natuurlijk ook uit waarom ik in 2022 stop met de maandelijkse aandeelanalyses. Om alvast het tipje van de sluier weg te geven: door mijn ervaring in 2021 wil ik graag ruimte maken voor andere onderwerpen. Welke onderwerpen? Dat ga je lezen en ik hoor graag jouw suggesties! 

Lessons learned 2021

Samengevat in de drie pijlers waar Get Fired voor staat: investeren, kostenbewustzijn en inkomsten verhogen.

1. Investeren: meer oog voor risico’s

Het was een bewogen jaar op de beurs met fikse koersuitslagen en grote schuivingen tussen bedrijven en sectoren. Vooraf dacht ik dat het het jaar zou worden van Just Eat Takeaway, Alibaba en Lemonade. Achteraf bleek maar weer dat de beurs in een dusdanig klein interval niet te voorspellen valt en scoorden deze aandelen dit jaar rendementen van -49%, -50% en -60%. ETF’s (+/- 70% van mijn portefeuille) en andere aandelen hebben deze verliezen ruimschoots gecompenseerd, maar in de toekomst zal ik veel meer oog hebben voor de risico’s die beleggen kent.

2. Kostenbewustzijn: geluk heeft geen prijskaartje

Mijn mooiste ervaringen dit jaar zijn geweest met een goed gezelschap zonder een dure bon achteraf. Samen koken en een feestje thuis, brachten mij meer dan luxe diners en dure drankjes. Mijn verhuizing naar Utrecht heeft wat gekost, maar door kritisch te kijken wat écht vernieuwd moest worden en door slimme koopjes uit te zoeken, heb ik een prachtig appartement ingericht zonder al te veel investering. Mijn reis naar Guatemala en Mexico was ook niet gratis, maar door een gelukje in de crypto’s is dit nauwelijks op mijn bankrekening terug te herleiden. Soms heb je even een gelukje en de les voor mij dit jaar is dat geluk geen prijskaartje heeft.  

3. Inkomsten verhogen: hard werken wordt beloond

In 2021 heb ik mogen ervaren dat werk en privé niet gescheiden zijn. Ik heb vriendschappen met collega’s gemaakt, en van vriendschappen collega’s gemaakt. Niet alles valt te plannen, maar dit jaar viel voor mij alles op zijn plek en uiteindelijk ben ik beloond met een promotie waar ik trots op ben. Komend jaar ben ik erop gebrand om nog meer positieve impact te maken door het beste uit mezelf en uit mijn team te halen. Ik ben ervan overtuigd dat ik in mijn nieuwe rol nog beter tot mijn recht ga komen. De belangrijkste les die ik hieruit heb getrokken is om niet bang te zijn om ambities uit te spreken en dat hard werken wordt gezien en uiteindelijk wordt beloond.

Een moment van terugblikken en vooruit kijken.

Wat ik volgend jaar anders ga doen

Natuurlijk ging dit jaar niet alleen maar over rozen. Ik zie van dichtbij hoe iemand van wie ik veel hou, is opgebrand en worstelt met zijn leven. Iedere keer stel ik mezelf de vraag waar het is misgegaan en hoe ik kan helpen. Zelf heb ik ook pijnlijke afwijzingen ontvangen die me verdriet deden. Levensgebeurtenissen waar financiële vrijheid geen oplossing voor biedt. 

Door met de juiste mensen meer te praten over mijn gevoelens ervaar ik dat ik beter teleurstellingen kan verwerken. Het boek Verslaafd aan liefde: de weg naar zelfacceptatie en geluk in relaties heeft me doen inzien dat de continue zoektocht naar status en erkenning van anderen een gevaarlijk fenomeen kan zijn. Op korte termijn kunnen je eigen tekortkomingen hierdoor worden gecompenseerd, maar deze afhankelijkheid kan ten grondslag liggen van een heftige crisis. Door geen masker op te zetten minder op zoek te gaan naar bevestiging van anderen, pak ik zelf verantwoordelijkheid voor mijn leven en voor mijn geluk.

Ik heb besloten om de maandelijkse aandelenanalyses in te ruilen voor een stramien dat minder vast staat en meer ruimte biedt voor flexibiliteit. Als ik intrinsiek gemotiveerd ben om een aandeel in te duiken, zal ik met nog meer overgave een aandelenanalyse schrijven. Ook blijf ik boekreviews schrijven om mensen te enthousiasmeren om zich te verdiepen in onderwerpen waar Get Fired voor staat. Maar ik wil graag ook meer aandacht besteden aan onderwerpen buiten de financiële kaders, zoals werkgeluk en burnouts. Het vaste stramien van de maandelijkse aandeelanalyses laat ik daarom los in 2022, om ruimte te maken voor nieuwe onderwerpen.

Ik hoor graag van jou waar jouw interesse ligt en hoe ik hier, in welke vorm dan ook, aan tegemoet kan komen! Mail je suggesties naar info@getfired.nl

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply