Boeken met een frisse kijk op het (financiële) leven, daar hou ik van. Een beetje aanschoppen tegen hoe de gemiddelde Nederlander over zijn pensioen denkt. Schrijver Rowan Siskens schrijft in ‘Tien keer met pensioen’ over hoe hij zijn leven meer ‘Agile’ (wendbaar) heeft gemaakt. Met als resultaat, uiteraard, dat hij op zijn 27e zijn eerste “pensioen” had.

Iedere maand schrijven we een boekreview die je kan helpen financieel onafhankelijk (FIRE) te worden. In augustus schreef ik over ‘Your Money or Your Life’ waarin Joe Dominguez en Vicki Robin omschrijven hoe je in 9 stappen FIRE kunt worden.

Agile leven om vaker met pensioen te gaan

Wendbaarheid als middel om meerdere keren in je leven dromen te verwezenlijken in plaats van afhankelijk te zijn van een pensioenleeftijd. Niet wachten dus, maar meerdere mini-pensioenen. In verschillende levensfasen heb je namelijk andere dromen. Je krijgt door middel van het ‘Agile’ leven meerdere keren de kans om  een lange periode vrij te zijn en je dromen te verwezenlijken. Uiteindelijk moet dit ervoor zorgen dat je je dromen niet hoeft uit te stellen, je bewuster in het leven komt te staan en je effectiever bent in je werk. Dus niet ‘later’, of ‘in de toekomst’, maar ‘nu’.

Agile leven: experimenteer met jouw roeping om erachter te komen wat je bent en wat jij wil doen.

Rowan wilde bijvoorbeeld ooit nog eens een boek schrijven. Daarom plande hij een pensioen van een aantal maanden, met het boek ‘Tien keer met pensioen’ als resultaat. Wil jij ooit nog een (of meerdere keren) een wereldreis maken, een onderneming starten of een jaar vrij zijn om je kind te zien opgroeien? Of misschien wel allemaal? Lees dan snel verder.

Hoe jij Agile kunt gaan leven

De basis van het boek bestaat uit zes stappen die in principe voor iedereen toepasbaar zijn. 

  • Stap 1: Stel je doelen en waarden vast
  • Stap 2: Verzamel een team om je heen
  • Stap 3: Stel vast wat jouw MVP is
  • Stap 4: Plan je sprint
  • Stap 5: Begin met je sprint
  • Stap 6: Ga met pensioen

Bij al deze stappen zitten handige oefeningen en templates, zodat je echt aan de slag kan. Laten we naar een van de oefeningen bij stap 1 kijken.

Begin met het vaststellen van je doelen en waarden

Dit is het startpunt om van dromen naar realiteit te komen. Dromen hebben we hopelijk allemaal, maar dromen zonder doelen blijven dromen. De eerste stap is daarom een logische; zoek eens uit wat je nou echt belangrijk vindt en graag zou willen. 

Om dit makkelijker te maken, kun je jezelf drie vragen stellen, die Rowan uit het boek ‘Life Planning’ van George Kinder heeft gehaald:

  1. Stel dat geld geen rol meer zou spelen. Hoe zou je leven er vanaf vandaag uitzien? Wat zou je veranderen en wat niet?
  2. Wat zou je doen als je weet dat je nog maar een jaar of vijf te leven hebt?
  3. Wat zou je doen als je nog maar 24 uur te leven hebt?

Heftige vragen, maar hopelijk prikkelen ze je fantasie. Neem er de tijd voor en stel je ze als het nodig is over een tijdje nog eens. Ze kunnen je veel leren over waar je prioriteiten liggen. Zodra je dit weet kun je doelen gaan stellen. Hoe ga je ervoor zorgen dat wat jij zo belangrijk vindt werkelijkheid wordt? Wees kritisch en stel prioriteiten. We hebben namelijk al snel de neiging teveel doelen te hebben, waardoor het te moeilijk wordt ze uit te voeren. Daar schiet je alsnog niets mee op.

De FIRE methode als basis voor een agile leven

Waar je in de klassieke FIRE-methode naar één pensioen toe werkt, doet Rowan dit dus een aantal keer. Het lijkt een beetje op wat ik ‘Parttime FIRE’ noem. In de basis bedoelen we onafhankelijk van elkaar denk ik ongeveer hetzelfde. Bij Get Fired is een van de pijlers kostenbewustzijn; dit is ook een belangrijke voorwaarde om zoals Rowan tien keer met pensioen te gaan. 

Als je je tijd echt waardeert, gooi je namelijk je geld niet over de balk, maar gebruik je het als middel om dromen te verwezenlijken. Als je een kwart van je salaris apart weet te zetten, spaar je elke drie maanden een maand tijd. Of elke drie jaar een jaar pensioen.

Wat vind ik van ‘Tien keer met pensioen?’

Rowan heeft een origineel boek geschreven om boven het dagdagelijkse uit te stijgen. De oefeningen in het boek motiveren je om aan de gang te gaan, want daar gaat het tenslotte om: als je wat wil in het leven zul je ideeën tot uitvoering moeten brengen. Agile is daarvoor een handige basis en dat wordt goed overgebracht in dit 144 pagina’s tellende boek. Rowan heeft zelf “pas” 1 pensioen achter de rug en in het boek staan weinig voorbeelden van andere cases. Dat geeft ruimte voor een vervolgboek; ik zou het interessant vinden om over verschillende succesvolle agile levens te lezen. 

‘Tien keer met pensioen’ is een verfrissend boek om eens te lezen op een zondagmiddag. Het zet je aan het denken…

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply