0

Twijfel je nog om te beginnen met beleggen omdat je het risico te groot vindt? Dan is dit artikel voor jou! Beleggen is eigenlijk hartstikke rationeel. De kans dat je er op lange termijn geld mee verdient is veel groter dan de kans dat je geld verliest. En toch schrikt dit mensen af, omdat ze denken dat ze net die ene persoon kunnen zijn die er geld mee verliest. Maar wat is het risico van beleggen nou echt? Daar duiken we in!

Wat is het risico van beleggen?

Klik op de titel om naar dat stuk in de tekst te gaan:

Wat is de kans dat je geld verliest met beleggen?

In een onderzoek naar de prestaties van de Amerikaanse aandelenindex S&P500 tussen 1926 en 2017, is gekeken naar de kans dat je geld verliest wanneer je op een willekeurige dag begint met beleggen. 46,9% van de dagen, 37,2% van de maanden en 26,1% van de jaren leverden een negatief rendement op. 

Als je op een willekeurig moment tussen 1928 en 2017 bent gaan beleggen in de S&P500, dan is de kans op een positief rendement na 5 jaar 87,5%. Na 16 jaar is dit zelfs 100%. Het hele onderzoek kun je hier lezen.

Leer beleggen
Wil je wel beginnen met beleggen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? We hebben een online cursus gebouwd speciaal voor beginners: Beleggen voor Beginners. Je ontvangt 'm nu met 25% korting! Bekijk de cursus >
online cursus beleggen voor beginners

Hoe groot is de kans dat je geld verdient met beleggen?

Het gemiddeld jaarlijks rendement van de S&P500 was 7,6% inclusief dividend en inflatie, in de periode 1920-2020. Gemiddeld dus. Dit kan per jaar en per decennium verschillen. Zo zitten er altijd wel periodes bij dat het beter of slechter gaat, bijvoorbeeld in tijden van crisis. 

Ik hoor je denken: prestaties in het verleden geven geen garanties voor de toekomst. Dat is waar! Dus het blijft altijd een risico. Maar de cijfers uit het verleden liegen niet, er zijn veel kansen! 

Hoe langer je belegt, hoe kleiner de kans op verlies en hoe groter de kans op winst. Begin daarom op tijd en houd het zo lang mogelijk vol.

Toch blijft die angst om geld te verliezen aanwezig

De cijfers liegen er niet om en beleggen is dus eigenlijk super rationeel. Toch durven veel mensen niet te beginnen met beleggen omdat de angst om geld te verliezen te aanwezig is. Ze beschouwen geld verliezen als een te groot risico van beleggen.

Dat zit zo. Het doet meer pijn om €100 te verliezen, dan om €100 te winnen. Ik herken dit heel erg, als mijn beleggingen een dag in de min staan word ik daar niet vrolijk van. Terwijl als er een mooie plus op de schermen staat, dan vind ik het de normaalste zaak van de wereld.

Deze emotie noem je ‘Risk Aversion’, wat je kunt vertalen als liever niet willen verliezen dan winnen. Liever niets doen dan een keertje verliezen en een keertje winnen. Zelfs als de kans op winnen groter is, zoals je hierboven kon lezen, dan de kans op verliezen is ‘Risk Aversion’ op ons van toepassing. Liever je geld veilig op de bank zetten, dan wat afgewogen risico te nemen door je geld te investeren in bijvoorbeeld aandelen, vastgoed of een onderneming. 

Is een beurscrash een risico van beleggen?

Stel, je stapt nu in en begint met beleggen. Morgen crasht ineens de beurs omdat er een virus genaamd Covid is uitgebroken. Je ziet de aandelenprijzen in korte tijd met tientallen procenten dalen, ook jouw aandelen. Tja, dat is een risico van beleggen. Maar dit is geen reden om niet te beleggen of te wachten op een beter instapmoment, dit geeft je meer reden om je aankopen te spreiden over tijd. Dat zit zo.

Je kunt ervan uitgaan dat niemand de markt kan timen. We hebben immers geen glazen bol, die ons vertelt hoe de toekomst eruit ziet. Zelfs de rijkste en misschien wel de meest ervaren belegger ter wereld, Warren Buffet, zegt dat hij niet kan voorspellen waar de aandelenmarkt morgen, over een maand of over jaar staat. Het enige wat hij weet is dat de aandelenprijzen over twintig jaar hoger zijn dan nu. Dit zei hij in 2020 tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van zijn beleggingsfonds Berkshire Hathaway.

Je kunt de markt dus niet timen en je weet niet wanneer er een beurscrash zal plaatsvinden. Door te spreiden over tijd zorg je ervoor dat je zowel hebt gekocht toen de prijzen laag waren, maar ook toen de prijzen hoog waren.

We hebben al kunnen leren dat statistisch gezien de kans groter is dat de beurs in toekomst, op korte en lange termijn, hoger staat dan vandaag. Misschien is er daarom geen mooiere uitspraak dan:

“Time in the market, beats timing the market”.

Ben je overtuigd? Zo open je alvast een gratis beleggingsrekening bij DEGIRO. Wij gebruiken DEGIRO zelf ook. DEGIRO werd als beste en goedkoopste manier genoemd om online te beleggen, door ruim 86 internationale brokeronderzoeken in 2020-2021 (bron).  

Stel je wacht op een beurscrash, durf je dan in te stappen als die zich voordoet?

Sommige mensen staan al jaren aan de zijlijn met betrekking tot de beurs, omdat ze blijven wachten op een beter instapmoment. Hierdoor missen ze jaren van rendement. Best ironisch dat veel mensen zelfs toen er in 2020 een beurscrash was van zo’n 30% aan de zijlijn bleven wachten op een beter instapmoment. Bovendien was het voor velen ook wel spannend om in te stappen: want wat als je instapt en de aandelenprijzen nog meer zouden dalen? Een jaar na deze crash was de waarde van de S&P500 met zo’n 75% (!!) gestegen. 

Dit rendement had je natuurlijk alleen in theorie gehad, wanneer je de markt perfect had getimed. Maar je snapt het punt dat niemand crashes timed en je er vooral van moet proberen te profiteren wanneer ze gebeuren. Wie daarom stug iedere maand belegt en dus spreidt over tijd, maakt zich niet zo druk bij een crash of een piek. Die stapt gewoon in, ook al is dat soms even spannend.

Risico van beleggen: “ik heb te weinig kennis over beleggen”

De beleggingswereld is een ingewikkelde wereld, laten we daar niet omheen draaien. Je kunt in hartstikke veel valkuilen lopen wanneer je niet weet wat je doet en er staan altijd partijen klaar om van jouw onwetendheid te profiteren.

Aan de andere kant wordt beleggen ook vaak onnodig ingewikkeld gemaakt. Wanneer je beleggen terugbrengt naar de basis kan eigenlijk iedereen beleggen: 

Zorg ervoor dat je je risico’s voldoende spreidt, beleg met een lange tijdshorizon en wees scherp op onnodige kosten. Dan kun jij ook beleggen. Dat weet ik zeker.

Bij Get Fired zijn we ervan overtuigd dat iedereen kan beleggen. Daarom hebben we de cursus Beleggen voor Beginners ontwikkeld die je alles leert om een succesvolle belegger te worden. Hierin leer je alles wat je moet weten om zelf op een eenvoudige en verstandige manier te kunnen beleggen. Investeer vandaag nog in jezelf en je toekomst en je ontvangt 25% korting.

Risico van beleggen: “Ik heb te weinig geld om te beleggen”

Het mooie aan beleggen is dat je dit al kunt doen met een paar tientjes. Voor €40 kun jij al een iShares Core S&P 500 UCITS ETF kopen, waarmee je belegt in de 500 grootste bedrijven van Amerika. Als het je lukt om €100 per maand te beleggen met een gemiddeld rendement van 8% per jaar, dit is ongeveer het historisch rendement op aandelen, dan heb je na 30 jaar een eindkapitaal van zo’n €140.000.

Ook met weinig geld kun je door middel van beleggen een groot vermogen opbouwen. In het artikel “Met hoeveel geld kun je beginnen met beleggen?” gaan we hier dieper op in. We laten je zien hoe je zelf een berekening kunt maken en wat de kosten zijn van beleggen.

Kortom: Iedereen kan beleggen, jij ook

Beleggen is dus een hele laagdrempelige en goede manier om kapitaal op te bouwen. Iedereen kan het, je hebt er weinig geld voor nodig en als je geen gekke dingen doet zul je bijna altijd positief rendement halen. Wacht daarom niet op de volgende beurscrash en denk niet dat het voor jou niet is weggelegd. Ook jij kunt beleggen.

Start vandaag nog:


Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Wij zijn geen financieel adviseurs en de content op Get Fired is geen financieel advies. De informatie op deze website is met zorg samengesteld, gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Aan eventuele fouten in de informatie kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen. Get Fired is affiliate partner van verschillende bedrijven. Dat wil zeggen dat er affiliate links zijn verwerkt op deze website. Gebruik van deze links kost de bezoeker nooit extra, maar kan Get Fired een vergoeding opleveren.

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply