0

Get Fired gaat over het streven naar FIRE: Financial Independent Retire Early. In andere woorden: zo snel mogelijk met pensioen kunnen zodat je kunt doen waar je gelukkig van wordt. Ik geloof dat als je een leven kunt inrichten waarin geld geen rol speelt, je gaat doen waar je echt energie van krijgt. Dan kun je meer geven aan anderen en kiezen voor wat je gelukkig maakt. En dat kun je bereiken met de FIRE leefstijl.

Betekent dat dat ik als mede-eigenaar van Get Fired al FIRE ben? Dat nog niet. Ik heb wel een plan hoe ik stap voor stap dichterbij financiële onafhankelijkheid kan komen. Dat is een korte termijn visie, maar een FIRE leefstijl. Uiteindelijk streef ik ernaar om rond mijn 50ste op een punt te komen waarop mijn passieve inkomsten mijn kosten overstijgen en geld dus geen rol meer speelt in wat ik wil doen met mijn tijd. Klinkt dat als een onrealistische droom? Lees dan dit artikel waarin ik uitleg welke concessies ik doe om iedere dag dichterbij dit doel te komen.

Mijn FIRE leefstijl

FIRE is voor mij een spel tussen drie pijlers: investeren, kostenbewustzijn en inkomsten verhogen. Voor iedere pijler heb ik zo mijn plannen die mijn FIRE leefstijl vormen en die leg ik hieronder aan je uit.

Pijler 1: Investeren

Beleggen

Het is geen geheim dat ik al een tijdje beleg. Zonder te diep op de details in te gaan, gebruik ik een vuistregel om de afweging te maken tussen nu geld uitgeven of beleggen: de euro vandaag is over 30 jaar 5 euro. Dit is gebaseerd op een gemiddeld rendement van 6% per jaar, dat kun je prima halen met beleggen. Als ik nu €400 beleg, is dat over 30 jaar €2.000, dus een maand eerder financieel onafhankelijk/met pensioen. Zo gaat dat in mijn hoofd. Reken dat voor jezelf maar eens uit met behulp van dit artikel.

Ik heb al mijn kennis van de afgelopen jaren in een cursus gestopt, zodat jij ook kunt starten met beleggen. Het is de ultieme cursus voor beginners. Je leert verantwoord en eenvoudig beleggen, neem maar eens een kijkje.

Crypto

Sinds oktober 2020 investeer ik ook wat in crypto. Van beleggen in aandelen weet ik een veelvoud meer dan investeren in crypto, maar ik zocht risicospreiding. Crypto is risicovol, maar dit risico is asymmetrisch. Ik kan niet meer dan 100% van mijn inleg verliezen, maar ik kan wel een veelvoud hiervan verdienen. Als Bitcoin 1 miljoen euro waard wordt (nu ongeveer €50.000) heb ik 20 keer mijn inleg verdiend. Als Bitcoin naar €0 gaat is het slechts mijn inleg. En zo is crypto ook onderdeel geworden van mijn FIRE leefstijl.

Alternatieve investeringen

Mijn investeringen bestaan dus vooral uit beleggen en een beetje crypto. Misschien zou je daarnaast mijn onderneming ook als investering kunnen zien. Op lange termijn wil ik meer leren over andere investeringscategorieën, zoals vastgoed. Ook lijkt het me interessant om ooit in start-ups te kunnen investeren. Dat zal echter nog wel een paar jaar duren. Gelukkig is beleggen in aandelen (bijna) altijd mogelijk en perfect voor de FIRE leefstijl.

Pijler 2: Kostenbewustzijn

Kostenbewustzijn gaat voor mij niet over het zo zuinig mogelijk leven. Bij anderen die FIRE nastreven staat dit soms wel centraal in hun FIRE leefstijl, maar ik laat geld liever rollen. Ik heb liever een fijner leven waarin ik meer geld moet verdienen dan dat ik mezelf continue moet inhouden. Kostenbewustzijn gaat voor mij wel om slimme keuzes maken. Niet meer geld uitgeven dan nodig is en niet meer kopen dan ik nodig heb.

Kostenbewustzijn begint bij het in kaart brengen van je uitgaven. Ik weet van 2020 tot op de cent nauwkeurig wat ik aan welke categorie heb uitgegeven. Dit heeft mij enorm geholpen kostenbewuster te worden. Van de voorbeelden hieronder heb ik veel geleerd dankzij mijn uitgavenoverzicht:

1. Boodschappen

Ik geniet ervan om eerst zoveel mogelijk van mijn boodschappenlijst te halen Lidl, voordat ik de restjes bij de Albert Heijn haal. Deze gewoonte scheelt me honderden euro’s per jaar, zonder dat mijn kwaliteit van leven omlaag gaat. Daarnaast koop ik bulk als het kan en kom ik zelden met boodschappen terug die niet op mijn lijstje stonden. Op lange termijn gaat deze gewoonte ervoor zorgen dat ik maanden of misschien wel jaren eerder financieel onafhankelijk ben.

2. Verzekeringen en abonnementen

Hetzelfde is jaarlijks met de verzekeringen. Dit is misschien even een saai klusje, maar door hier één keer per jaar op een zondagmiddag tijd voor te nemen, spaar je zo soms wel honderden euro’s per jaar. Alleen maar door naar goedkopere aanbieders over te stappen en gebruik te maken van welkomstkortingen. Als ik hier dan toch mee bezig ben, kijk ik gelijk kritisch naar mijn abonnementen. Gebruik ik ze, heb ik ze nodig en past de hoogte ervan nog bij mijn huidige gebruik (telefoonabonnement, Netflix, tv etc.)?

Een gouden tip (gestolen van vriend Bart): als je abonnement (telefoon, TV en internet, energie) afloopt, bel dan de opzeglijn van je aanbieder en zeg dat je wilt overstappen naar een concurrent. Je hebt er wat lef voor nodig, maar om jou te behouden zul je er hoge kortingen voor terug krijgen. Een brutaal mens heeft de halve wereld.

3. Wonen

Wonen kan zowel een manier van kostenbesparing, manier van bijverdienen als een investering zijn, afhankelijk van hoe je het aanpakt. Door in een beleggingspand te investeren en deze vervolgens te verhuren of voor een hogere prijs te verkopen, heb je een slimme investering te pakken waar je een aardig bedrag mee kunt verdienen. Door een huis te kopen waar je zelf in gaat wonen, maar een hypotheek neemt die niet al te hoog is, heb je jezelf flink wat kosten bespaard.

Het kan verleidelijk zijn om een maximale hypotheek te nemen en vervolgens een zo groot mogelijk huis te kopen. Aan die hoge hypotheek zit je vervolgens 30 jaar lang vast, waardoor er weinig speling zit in je uitgaven. Door genoegen te nemen met wat minder vierkante meters en/of te kiezen voor een wat goedkopere locatie, geef je jezelf veel meer financiële ademruimte op lange termijn. Kijk kritisch of je de locatie en de vierkante meters echt nodig hebt. 

Wonen is in deze tijden een lastige, omdat de woningmarkt super inflexibel is. Inge en ik hebben het geluk dat we in een leuk koophuis wonen en we de kosten kunnen delen. Als ik in deze tijd iets zou kopen, zou ik kritisch naar de locatie kijken. Wat verder van het centrum afwonen bijvoorbeeld, kan veel geld (en vierkante meters!) schelen. In ruil daarvoor moet je wat meer fietsen, wat natuurlijk een gezond voordeel is. 

4. Auto’s

De heilige koe. Auto’s vind ik een mooi FIRE voorbeeld. Aan auto’s hechten veel mensen wat mij betreft teveel waarde. Een mooie auto is best leuk, maar zo gigantisch duur. Ik ben heel erg blij dat Inge en ik wat dat betreft (helemaal) naar beneden zijn geschaald. We delen samen een auto van € 2.000 euro. Weinig afschrijvingen, belastingen, goedkoop onderhoud en de minimale verzekering stelt weinig voor. Kortom: lage kosten. De auto doet wel gewoon waarvoor we de auto nodig hebben: rijden. Wat is een auto jou waard?

5. Kleding

Mode, super leuk. Ik kan het enorm waarderen als mensen er leuk gekleed bij lopen. Dit gaat echter onnodig vaak gepaard met veel geld eraan uitgeven. Zonde, kijk af en toe eens naar wat je al hebt. En als je dan echt bent uitgekeken op je kleding, organiseer dan een kledingruil, duik een kringloop in of struin Vinted af. Je kunt er geweldig bijlopen voor weinig, als je een beetje je hoofd aan het werk zet. Tevens is de kledingindustrie een van de vervuilendste industrieën voor onze aarde. Dus letten op wat je koopt is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

6. Restaurants en eten bestellen

Uit eten gaan vind ik top. Lekker eten en de koude biertjes worden aan je tafel bezorgd, er is geen makkelijkere manier om mij blij te maken. Daarnaast voelt het echt als een beloning om af en toe sushi, Poke Bowls of Thais te bestellen. Ik word hier echt gelukkig van, dus blijf dit ook vooral doen op z’n tijd. Wel maak ik eerst de afweging of het luiheid is van niet willen koken, of dat er echt de ontspanning behoefte is. Bij dat eerste moet ik gewoon koken van mezelf, dat vind ik namelijk hartstikke leuk. Koken heb ik voor mezelf leuker gemaakt door het kookboek van Jamie aan te schaffen. Ik schat dat de investering in dat kookboek en de afweging tussen luiheid en ontspanning een kwart van de restaurant bezoeken scheelt en meer dan helft van het aantal keren eten bestellen. Extra investeringsgeld, dezelfde kwaliteit van leven.

7. Festivals en stappen

Ik deel festivals en stappen in een andere categorie dan restaurants en uit eten in, omdat de beleving wat mij betreft anders is. Een leuk festival en een goede avond stappen tellen meer als ervaringen. Dit is daarom een categorie waar ik niet teveel, maar ook zeker niet te weinig aan wil uitgeven. Het ieder weekend in de kroeg staan is er al een tijdje vanaf, maar een avond met de jongens op pad zou ik nooit laten lopen. Op zo’n avond laat ik het geld dan ook lekker rollen. Misschien is dit wel de lastigste categorie voor mij. Of niet, het is maar net hoe je het bekijkt.

8. Luxegoederen

Ik hecht over het algemeen weinig waarde aan luxegoederen en dure merken en weet wat ik nodig heb. Zo ben ik geen gadgetfreak en vind ik dure merken over het algemeen het geld niet waard. Als ik wat koop, probeer ik wat goeds te kopen: prijs/kwaliteit. Het beste product voor de beste prijs. Dus niet de goedkoopste, maar wel het product wat het langste mee kan gaan. Mijn koffieapparaat maakt me al twee jaar heel blij en van een set goede keukenmessen geniet ik ook elke dag. De nieuwste Iphone is voor mij niet nodig, ik weet altijd prima tweedehandsjes te vinden. Vaak het verschil tussen €800-1000 en €200-300.

9. Interieur

Interieur kan ook een gigantische kostenpost zijn. Een mooi ingericht huis is belangrijk: “There’s no place like home” (sorry). Deze categorie is vergelijkbaar met kleding. Je hoeft hier niet extreem veel geld aan uit te geven, om toch een fijne plek te hebben. Ruil eens iets, koop tweedehands of maak zelf wat voordat je bij de Ikea B-kwaliteit meubels gaat kopen. Het kost wat meer moeite, maar je bespaard geld en krijgt er een authentiekere inrichting voor terug.

10. Giften en persoonlijke ontwikkeling

Dit is een categorie waarbij ik kritisch kijk of ik wel genoeg aan uitgeef. Op giften (goede doelen en cadeau’s) bezuinig ik niet en met een cadeau probeer ik mensen waarde te geven; iets waar ze oprecht blij van worden. Ook op persoonlijke ontwikkeling bezuinig ik niet. Hieronder vallen boeken, sport en opleidingen. Natuurlijk kijk ik wel kritisch naar waar voor mijn geld, maar ik vind het enorm belangrijk in mezelf te investeren.

Genoeg voorbeelden. Ik probeer dingen over het algemeen een beetje luchtig te houden en dat doe ik met FIRE ook. Ik ben kostenbewust, maar leef absoluut niet te zuinig. Het is superfijn om steeds beter te weten waar je gelukkig van wordt en welke uitgaven daar wel of niet bijhoren. Het kostenbewustzijn is net een extra denkstap, voordat je geld uitgeeft. Iets niet kopen is bovendien ook eenvoudig, omdat ik weet wat ik er anders mee kan doen: investeren.

Pijler 3: Inkomsten verhogen

Ondernemen

De keuze om te gaan ondernemen is niet financieel gedreven, maar vanuit passie. FIRE-technisch was het voor de voorziene toekomst veiliger geweest om een goedbetaalde baan te kiezen, zodat ik mijn salaris kon blijven investeren. Met een vaste baan weet je zeker dat er iedere maand geld binnen komt. Met ondernemen in dat nog maar de vraag.

Wel zit er in ondernemen een bepaald opwaarts risico. Het zou kunnen, en vooral leuk zijn, als ik over een tijdje goed kan leven van Get Fired. Dan kan ik mensen blijven helpen FIRE te worden. Twee vliegen in één klap. En ik zou Get Fired niet begonnen zijn als ik nog ontelbaar veel kansen zie om aan te pakken!

Kennisdeling

Ik geloof in kennisdeling. Online cursussen zijn tegenwoordig erg populair en die markt blijft nog wel even groeien. Daarom is ons voornaamste verdienmodel online cursussen, bijvoorbeeld over beleggen. Het is de beste manier om anderen te helpen sneller FIRE te worden en tevens een manier om onze inkomsten te verhogen.

Affiliate marketing

Ons tweede verdienmodel is affiliate marketing. Inge leerde affiliate marketing toe te passen van Jacko Meijaard. Hij heeft daar een fijne cursus over voor maar €47. Als jij de cursus koopt via onze link, ontvangen we een kleine commissie zonder dat het jou meer kost. Zo werkt affiliate marketing en Jacko leert je alle ins en outs. Klik hier om de cursus te bekijken >

Zou je ook je inkomsten willen verhogen met een side hustle? Lees hier onze tips over het starten van een side hustle.

Jouw FIRE methode is een persoonlijke zoektocht

Iedereen heeft andere behoeften en daarom is FIRE ook een persoonlijke zoektocht. Je moet erachter komen wat echt belangrijk voor je is, zodat je geld uitgeeft aan zaken die jou gelukkig maken. Als jij een échte autoliefhebber bent, wie ben ik dan om te zeggen dat je daarop moet besparen. Maar als jij onnodig veel geld uitgeeft aan auto’s, verzekeringen en eten bestellen terwijl dit jou niet gelukkiger maakt, is dat super zonde! 

Ga de uitdaging vooral aan. Je zult snel merken dat de FIRE leefstijl gewoon heel leuk is en dat de concessies reuze meevallen. Wil je weten wanneer je FIRE bent als je blijft leven zoals je leeft? Lees dan dit artikel om jouw FIRE status te berekenen.

Jelle

Jelle

"Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Jelle Pieper, mede-oprichter van Get Fired.

Leave a Reply