0

Get Fired gaat over het streven naar FIRE: Financial Independent Retire Early. In andere woorden: zo snel mogelijk met pensioen kunnen zodat je kunt doen waar je gelukkig van wordt. Ik geloof dat als je een leven kunt inrichten waarin geld geen rol speelt, je gaat doen waar je echt energie van krijgt. Dan kun je meer geven aan anderen en kiezen voor wat je gelukkig maakt. En dat kun je bereiken met de FIRE leefstijl.

Betekent dat dat ik als mede-eigenaar van Get Fired al FIRE ben? Dat nog niet. Ik heb wel een plan hoe ik stap voor stap dichterbij financiële onafhankelijkheid kan komen. Dat is geen korte termijn visie, maar een FIRE leefstijl. Met mijn FIRE levensstijl probeer ik FIRE te leven door hier en daar een concessie te maken. Zo kom ik iedere dag dichterbij mijn FIRE doel.

Mijn FIRE leefstijl

Mijn FIRE leefstijl is voor mij een spel tussen drie pijlers: investeren, kostenbewustzijn en inkomsten verhogen. Voor iedere pijler heb ik zo mijn routines die mijn FIRE levensstijl vormen. Ik geef je bij iedere pijler uiteraard een paar FIRE levensstijl tips.

Pijler 1 van de FIRE leefstijl: Investeren

Beleggen

Het is geen geheim dat ik al een tijdje beleg. Zonder te diep op de details in te gaan, gebruik ik een vuistregel om de afweging te maken tussen nu geld uitgeven of beleggen: de euro vandaag is over 30 jaar 5 euro. Dit is gebaseerd op een gemiddeld rendement van 6% per jaar, dat kun je prima halen met beleggen. Als ik nu €400 beleg, is dat over 30 jaar €2.000, dus een maand eerder financieel onafhankelijk/met pensioen. Zo gaat dat in mijn hoofd. Reken dat voor jezelf maar eens uit met behulp van dit artikel.

Ik heb al mijn kennis van de afgelopen jaren in een cursus gestopt, zodat jij ook kunt starten met beleggen. Het is de ultieme cursus voor beginners. Je leert verantwoord en eenvoudig beleggen, neem maar eens een kijkje.

online cursus beleggen voor beginners

Crypto

Sinds oktober 2020 investeer ik ook wat in crypto. Van beleggen in aandelen weet ik een veelvoud meer dan investeren in crypto, maar ik zocht risicospreiding. Crypto is risicovol, maar dit risico is asymmetrisch. Ik kan niet meer dan 100% van mijn inleg verliezen, maar ik kan wel een veelvoud hiervan verdienen. Als Bitcoin 1 miljoen euro waard wordt (nu ongeveer €50.000) heb ik 20 keer mijn inleg verdiend. Als Bitcoin naar €0 gaat is het slechts mijn inleg. En zo is crypto ook onderdeel geworden van mijn FIRE leefstijl. (Intussen heb ik mijn inleg er al uit en profiteer ik 100% van de groei).

Wil je meer leren over crypto? Inge schreef een aantal artikelen in de reeks ‘Basisuitleg Crypto >

Alternatieve investeringen

Mijn investeringen bestaan dus vooral uit beleggen en een beetje crypto. Misschien zou je daarnaast onze onderneming Get Fired ook als investering kunnen zien. Op lange termijn wil ik meer leren over andere investeringscategorieën, zoals vastgoed. Ook lijkt het me interessant om ooit in start-ups te kunnen investeren. Dat zal echter nog wel een paar jaar duren. Gelukkig is beleggen in aandelen (bijna) altijd mogelijk en perfect voor de FIRE leefstijl.

Pijler 2 van de FIRE leefstijl: Kostenbewustzijn

Kostenbewustzijn gaat voor mij niet over het zo zuinig mogelijk leven. Bij anderen die FIRE nastreven staat dit soms wel centraal in hun FIRE leefstijl, maar ik laat geld liever rollen. Ik heb liever een fijner leven waarin ik meer geld moet verdienen dan dat ik mezelf continue moet inhouden. Kostenbewustzijn gaat voor mij wel om slimme keuzes maken. Niet meer geld uitgeven dan nodig is en niet meer kopen dan ik nodig heb.

Kostenbewustzijn begint bij het in kaart brengen van je uitgaven. Ik weet van 2020 tot op de cent nauwkeurig wat ik aan welke categorie heb uitgegeven. Dit heeft mij enorm geholpen kostenbewuster te worden. Van de voorbeelden hieronder heb ik veel geleerd dankzij mijn uitgavenoverzicht:

1. Boodschappen

Hoe passen boodschappen in een FIRE levensstijl? Ik geniet ervan om eerst zoveel mogelijk van mijn boodschappenlijst te halen Lidl, voordat ik de restjes bij de Albert Heijn haal. Deze gewoonte scheelt me honderden euro’s per jaar, zonder dat mijn kwaliteit van leven omlaag gaat. Daarnaast koop ik bulk als het kan en kom ik zelden met boodschappen terug die niet op mijn lijstje stonden. Op lange termijn gaat deze gewoonte ervoor zorgen dat ik maanden of misschien wel jaren eerder financieel onafhankelijk ben.

2. Verzekeringen en abonnementen

Hetzelfde is jaarlijks met de verzekeringen. Dit is misschien even een saai klusje, maar door hier één keer per jaar op een zondagmiddag tijd voor te nemen, spaar je zo soms wel honderden euro’s per jaar. Alleen maar door:

 • Naar goedkopere aanbieders over te stappen
 • Gebruik te maken van welkomstkortingen
 • Kritisch te kijken naar mijn abonnementen. Gebruik ik ze, heb ik ze nodig en past de hoogte ervan nog bij mijn huidige gebruik (telefoonabonnement, Netflix, Videoland, tv etc.)?
 • De opzeglijn van aanbieders (telefoon, TV en internet, energie) te bellen om ze te vertellen dat je wil overstappen naar een concurrent. Je hebt er wat lef voor nodig, maar om jou te behouden zul je er hoge kortingen voor terug krijgen. Een brutaal mens heeft de halve wereld.

3. Wonen

De categorie wonen kun je op verschillende manieren aanvliegen, afhankelijk van jouw FIRE leefstijl:

 1. Investeren: Door in een beleggingspand te investeren en deze vervolgens te verhuren of voor een hogere prijs te verkopen, heb je een slimme investering te pakken waar je een aardig bedrag mee kunt verdienen.
 2. Kostenbewustzijn: Door een huis te kopen waar je zelf in gaat wonen, maar een hypotheek neemt die niet al te hoog is, heb je jezelf flink wat kosten bespaard.

Het kan verleidelijk zijn om een maximale hypotheek te nemen en vervolgens een zo groot mogelijk huis te kopen. Aan die hoge hypotheek zit je vervolgens 30 jaar lang vast, waardoor er weinig speling zit in je uitgaven. Door genoegen te nemen met wat minder vierkante meters en/of te kiezen voor een wat goedkopere locatie, geef je jezelf veel meer financiële ademruimte op lange termijn. Kijk kritisch of je de locatie en de vierkante meters echt nodig hebt. 

Wonen is in deze tijden een lastige, omdat de woningmarkt super inflexibel is. Inge en ik hebben het geluk dat we in een leuk koophuis wonen en we de kosten kunnen delen. Als ik in deze tijd iets zou kopen, zou ik kritisch naar de locatie kijken. Wat verder van het centrum afwonen bijvoorbeeld, kan veel geld (en vierkante meters!) schelen. In ruil daarvoor moet je wat meer fietsen, wat natuurlijk een gezond voordeel is.

Probeer eens creatief te kijken naar de categorie wonen:

 • Kun je een tiny house kopen in plaats van een compleet woonhuis?
 • Kun je een boshuisje huren inplaats van een duur appartement?
 • Kun je een opknap pand op de kop tikken?
 • Is antikraak voor jou een optie?
 • Kun je de schuur van je ouders ombouwen tot een tijdelijke woning?
 • Kun je een tijdje in een goedkoper land gaan wonen, met Nederlandse inkomsten?

4. Auto’s

Hoe kun je FIRE leven met een auto? De heilige koe. Auto’s vind ik een mooi FIRE voorbeeld. Aan auto’s hechten veel mensen wat mij betreft teveel waarde. Een mooie auto is best leuk, maar zo gigantisch duur. Ik ben heel erg blij dat Inge en ik wat dat betreft (helemaal) naar beneden zijn geschaald. We delen samen een auto van € 2.000 euro. Weinig afschrijvingen, belastingen, goedkoop onderhoud en de minimale verzekering stelt weinig voor. Kortom: lage kosten. De auto doet wel gewoon waarvoor we de auto nodig hebben: rijden. En het geld wat ik overhoud kan ik investeren. Wat is een auto jou waard?

Update: toen Inge en ik in oktober 2021 besloten om een jaar te gaan reizen, hebben we onze auto verkocht. Dat scheelt een hoop kosten!

5. Kleding

Kun je nog wel kleren kopen met een FIRE leefstijl? Mode is natuurlijk super leuk. Ik kan het enorm waarderen als mensen er leuk gekleed bij lopen. Dit gaat echter onnodig vaak gepaard met veel geld eraan uitgeven. Zonde, kijk af en toe eens naar wat je al hebt. En als je dan echt bent uitgekeken op je kleding:

 • Organiseer dan een kledingruil
 • Duik een kringloop in
 • Struin Vinted af

Je kunt er geweldig bijlopen voor weinig, als je een beetje je hoofd aan het werk zet. Tevens is de kledingindustrie een van de vervuilendste industrieën voor onze aarde. Dus letten op wat je koopt is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

6. Restaurants en eten bestellen

Past uit eten gaan in een FIRE leefstijl? Ja hoor, maar het ligt eraan hoe je ermee omgaat. Lekker uit eten gaan en de koude biertjes aan je tafel laten bezorgen is voor mij puur genieten. Daarnaast voelt het echt als een beloning om af en toe sushi, Poke Bowls of Thais te bestellen. Ik word hier echt gelukkig van, dus blijf dit ook vooral doen op z’n tijd.

Wel zorg ik ervoor dat ik altijd genoeg boodschappen in huis heb, zodat ik niet bestel of uit eten ga uit luiheid. En zelfs als ik dan uit eten wil, maak ik eerst de afweging of het luiheid of ontspanning is. Bij dat eerste moet ik gewoon koken van mezelf, dat vind ik namelijk hartstikke leuk.

Koken heb ik voor mezelf leuker gemaakt door het kookboek van Jamie aan te schaffen. Ik schat dat de investering in dat kookboek en de afweging tussen luiheid en ontspanning een kwart van de restaurant bezoeken scheelt en meer dan helft van het aantal keren eten bestellen. Extra investeringsgeld, dezelfde kwaliteit van leven.

7. Festivals en stappen

Ik deel festivals en stappen in een andere categorie dan restaurants en uit eten in, omdat de beleving wat mij betreft anders is. Een leuk festival en een goede avond stappen tellen meer als ervaringen. En het is een manier om je vrienden weer te zien. Dit is daarom een categorie waar ik niet teveel, maar ook zeker niet te weinig aan wil uitgeven. Het ieder weekend in de kroeg staan is er al een tijdje vanaf, maar een avond met de jongens op pad zou ik nooit laten lopen. Op zo’n avond laat ik het geld dan ook lekker rollen.

Misschien is dit wel de lastigste categorie voor mij: FIRE leven en toch biertjes drinken met vrienden. Voor mij moet het samen kunnen, maar dat is voor jouw FIRE leefstijl misschien anders.

8. Luxegoederen

Ik hecht over het algemeen weinig waarde aan luxegoederen en dure merken. Ik weet wat ik nodig heb. Zo ben ik geen gadgetfreak en vind ik dure merken over het algemeen het geld niet waard. Mijn koffieapparaat maakt me al twee jaar heel blij en van een set goede keukenmessen geniet ik ook elke dag. Ik maak altijd de volgende overweging:

 • Heb ik het product echt nodig?
 • Gaat dit product me gelukkiger maken?
 • Kan ik het ook tweedehands kopen? Zo kan ik prima leven met een tweedehands Iphone, wat vaak het verschil maakt tussen €800-1000 en €200-300.
 • Heeft dit product de beste prijs/kwaliteit? Dus niet de goedkoopste, maar wel het product wat het langste mee kan gaan.

9. Interieur

Interieur kan ook een gigantische kostenpost zijn. Een mooi ingericht huis is belangrijk: “There’s no place like home” (sorry). Maar hoe past interieur, dat toch vaak veel geld kost, in een FIRE leven? Je hoeft hier niet extreem veel geld aan uit te geven, om toch een fijne plek te hebben. Wees eens creatief door bijvoorbeeld:

 • Iets te ruilen
 • Tweedehands interieur te kopen
 • Zelf iets te maken. Het kost wat meer moeite, maar je bespaard geld en krijgt er een authentiekere inrichting voor terug.

10. Giften en persoonlijke ontwikkeling

Een FIRE leefstijl draait niet altijd om het zo zuinig mogelijk leven. Dit is bijvoorbeeld een categorie waarbij ik kritisch kijk of ik er wel genoeg aan uitgeef. Op giften (goede doelen en cadeau’s) bezuinig ik niet en met een cadeau probeer ik mensen waarde te geven; iets waar ze oprecht blij van worden. Dat hoeft natuurlijk niet altijd geld te kosten, maar als het wel nodig is dan geef ik het er met veel plezier aan uit.

Ook op persoonlijke ontwikkeling bezuinig ik niet. Hieronder vallen boeken, sport en opleidingen. Natuurlijk kijk ik wel kritisch naar waar voor mijn geld, maar ik vind het enorm belangrijk in mezelf te investeren. Dat zal zich vroeg of laat ook weer terugbetalen.

Genoeg voorbeelden. Ik probeer dingen over het algemeen een beetje luchtig te houden en dat doe ik met mijn FIRE leefstijl ook. Ik ben kostenbewust, maar leef absoluut niet te zuinig. Het is superfijn om steeds beter te weten waar je gelukkig van wordt en welke uitgaven daar wel of niet bijhoren. Het kostenbewustzijn is net een extra denkstap, voordat je geld uitgeeft. Iets niet kopen is bovendien ook eenvoudig, omdat ik weet wat ik er anders mee kan doen: investeren.

Pijler 3 van de FIRE leefstijl: Inkomsten verhogen

Een FIRE leven draait niet alleen om kostenbewustzijn en investeren, maar ook om te zorgen dat er zoveel mogelijk binnenkomt.

Ondernemen: start een bedrijf

Ondernemen is een groot onderdeel van mijn FIRE leefstijl. De keuze om te gaan ondernemen is niet financieel gedreven, maar vanuit passie. FIRE-technisch was het voor de voorziene toekomst veiliger geweest om een goedbetaalde baan te kiezen, zodat ik mijn salaris kon blijven investeren. Met een vaste baan weet je zeker dat er iedere maand geld binnen komt. Met ondernemen in dat nog maar de vraag.

Wel zit er in ondernemen een bepaald opwaarts risico. Het zou kunnen, en vooral leuk zijn, als ik over een tijdje goed kan leven van Get Fired. Dan kan ik mensen blijven helpen FIRE te worden. Twee vliegen in één klap. En ik zou Get Fired niet begonnen zijn als ik nog ontelbaar veel kansen zie om aan te pakken!

Ondernemen in het klein

Wellicht heb je een goed business idee, maar wil je je baan er nog niet voor opzeggen. Dan kun je dus starten naast je fulltime baan. Je start klein, met weinig budget. Een side hustle noemen we dat. Lees hier onze tips over het starten van een side hustle.

Tip: The $100 Startup is een perfect boek voor het starten van een side hustle. Het staat vol met ideeën, launch strategieën en tips over hoe je met weinig tijd en geld iets kunt starten.

https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1158013&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Ff%2Fde-100-euro-startup%2F9300000016761771%2F&name=De%20100%20euro%20Startup%2C%20Chris%20Guillebeau&subid=fire%20leefstijl

Kennisdeling

Ik geloof in kennisdeling. Online cursussen zijn tegenwoordig erg populair en die markt blijft nog wel even groeien. Daarom is ons voornaamste verdienmodel online cursussen, bijvoorbeeld over beleggen. Het is de beste manier om anderen te helpen sneller FIRE te worden en tevens een manier om onze inkomsten te verhogen.

Zou je graag je eigen cursus willen bouwen, maar weet je niet hoe? Stuur ons eens een mailtje naar info@getfired.nl, we helpen je graag vooruit.

Start een website of blog

Start een blog of een website en verdien met affiliate marketing als verdienmodel. Affiliate marketing is naast kennisdeling ons tweede verdienmodel. Bij affiliate marketing promoot je een product van een ander en krijg je een commissie als iemand het product koopt dankzij jou. Zo promoten wij FIRE-gerelateerde boeken die te koop zijn op Bol.com. Bol geeft ons een kleine commissie voor ieder verkocht boek.

Hoe kun je hiermee beginnen? Inge leerde affiliate marketing toe te passen van Jacko Meijaard. Hij heeft daar een fijne cursus over voor maar €47. Als jij de cursus koopt via onze link, ontvangen we een kleine commissie zonder dat het jou meer kost. Zo werkt affiliate marketing dus. Klik hier om de cursus te bekijken >

Jouw FIRE leefstijl is een persoonlijke zoektocht

Iedereen heeft andere behoeften en daarom is een FIRE leefstijl ook een persoonlijke zoektocht. Je moet erachter komen wat echt belangrijk voor je is, zodat je geld uitgeeft aan zaken die jou gelukkig maken. Als jij een échte autoliefhebber bent, wie ben ik dan om te zeggen dat je daarop moet besparen. Maar als jij onnodig veel geld uitgeeft aan auto’s, verzekeringen en eten bestellen terwijl dit jou niet gelukkiger maakt, is dat super zonde! 

Ga de uitdaging vooral aan. Je zult snel merken dat de FIRE leefstijl gewoon heel leuk is en dat de concessies reuze meevallen. Wil je weten wanneer je FIRE bent als je blijft leven zoals je leeft? Lees dan dit artikel om jouw FIRE status te berekenen.

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply