0

De tijd dat alleen rijken konden beleggen, is allang voorbij. In dit artikel ga je zien dat iedereen kan beleggen, ook mensen met een kleinere portemonnee. Misschien juist wel, want door je geld aan het werk te zetten en vermogen op te bouwen investeer je in je toekomstige financiële vrijheid. Maar met hoeveel geld beginnen met beleggen? In dit artikel ga ik hier dieper op in op concrete beleggingskosten en leg ik uit hoe je kunt beginnen met beleggen.

Kun je beleggen met €50 per maand?

Opdracht: maak een proefberekening van jouw potentiële eindkapitaal

Veel mensen onderschatten de potentie van beleggen op lange termijn en beginnen daarom te laat of helemaal nooit met investeren. Helemaal als ze een klein budget hebben, omdat ze denken dat beleggen niet kan met een klein budget. Om dit te voorkomen kun je een proefberekening maken, om te kijken wat beleggen voor jou kan betekenen. Ook als je inleg heel minimaal is. Een mooie tool om berekeningen met betrekking tot vermogensopbouw te maken is berekenhet. In onderstaande stappen help ik je deze in te vullen.

berekenhet - met hoeveel geld beginnen met beleggen

Stap 1: Bepaal je startkapitaal en periodieke inleg

Het startkapitaal is het bedrag waarmee je wil starten met beleggen en de periodieke inleg is het bedrag dat je maandelijks blijft investeren. Start bijvoorbeeld met €50 en leg daar €50 per maand bij. Yep, je kunt dus al beginnen met beleggen met een paar tientjes. Later in dit artikel leg ik uit wat daarin de mogelijkheden zijn.

Doordat je weinig kapitaal nodig hebt om te investeren in de beurs is dit juist voor mensen met een kleine portemonnee een mooie manier om vermogen op te bouwen. Met deze tool ga je zien wat bijvoorbeeld €20 of €50 per maand voor je kan doen. Zo hoop ik dat je de investeringsmogelijkheden gaat zien. Heb je nu zelfs geen €20 per maand ter beschikking? Denk dan eens na of je ergens op zou kunnen besparen. Eten, kleren, abonnementen? Na het doorlopen van deze drie stappen ga je zien wat het effect kan zijn van €20 of €50 per maand investeren op lange termijn.

Let op: beleg wel altijd met geld wat je kunt missen en de komende jaren niet nodig hebt. Waarom? Dat ga je lezen in stap 2.

Stap 2: Bepaal je looptijd

De looptijd van je investeringen is afhankelijk van je beleggingsdoel, maar de vuistregel is dat je doel minstens vijf jaar van nu moet afliggen als een stukje risicomanagement. Beleggen voor je vakantie van volgende zomer is dus niet zo verstandig. Heb je net een kind gekregen en wil je gaan beleggen voor zijn of haar studie? Dan is 18 jaar een realistische looptijd. Ben je 25 en wil je investeren voor je pensioen. Gebruik dan een looptijd van bijvoorbeeld 35 jaar, zodat je op je zestigste kan gaan profiteren van je investeringen.

Hoe langer je looptijd van investeringen, hoe groter het potentieel om vermogen op te bouwen. Dat komt door de kracht van rendement op rendement. In het Engels noem je dit compound interest. Hoe langer je compound interest zijn werk laat doen, hoe groter het eindkapitaal. In het artikel Waarom is beleggen voor de lange termijn? kun je meer lezen over compound interest.

Stap 3: Wat is een realistisch verwacht jaarlijks rendement?

Met welk rendement moet je rekenen voor de aandelenbeurs? Prestaties in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar het is een feit dat de Amerikaanse S&P 500 index een gemiddeld jaarlijks rendement had van 7,6% inclusief inflatie en dividend. Dit is dus een realistisch getal om jouw eindkapitaal te berekenen, al heb je nooit zekerheid want beleggen is natuurlijk niet zonder risico’s.

Met hoeveel geld beginnen met beleggen?

Als je de drie stappen hebt doorlopen, klik je op ‘berekenen’. Nu ga je zien dat je ook zonder startkapitaal en met een kleine periodieke inleg vermogen kunt opbouwen. In onderstaand rekenvoorbeeld kun je zien hoe je met €50 per maand naar een ton vermogen kunt gaan bij 7,6% rendement en na 35 jaar. Dus met hoeveel geld kun je beginnen met beleggen? Speel maar is met jouw minimale budget op berekenhet en laat je verrassen!

Tip: in Nederland hebben we te maken met vermogensbelasting, dus daarom neem ik de huidige wetgeving mee in het rekenvoorbeeld. 

eindkapitaal berekenhet - met hoeveel geld beginnen met beleggen
Een eindkapitaal van €98.441 met een inleg van €50 per maand (€21.000 na 35 jaar), 35 jaar lang bij 7,6% rendement. Speel eens met je inleg. Hoeveel heb je opgebouwd bij €100 per maand, of €150 per maand?

Je hebt geen geld nodig om een beleggingsrekening te openen

Om zelf te kunnen beleggen zul je een beleggingsrekening moeten openen bij een broker, waardoor je vervolgens toegang krijgt tot de beurs. Het openen van een beleggingsrekening is bij veel aanbieders gratis, zo ook bij DEGIRO (waar wij beleggen). Laat dit dus geen reden zijn om niet te beginnen met beleggen. Een gratis rekening openen betekent niet dat beleggen gratis is. Voor niets gaat de zon op en brokers moeten ook ergens hun inkomsten vandaan halen. Laten we daarom kijken naar welke kosten er bij beleggen komen kijken.

De kosten van beleggen

Jouw kosten zijn iemand anders opbrengsten. Zo werkt dat ook met de kosten die je maakt bij beleggen. Om deze reden zijn kosten vaak ondoorzichtig; je moet vaak zoeken naar wat je daadwerkelijk kwijt bent aan je beleggingen. De kosten van beleggen zijn te onderscheiden in transactie- en vaste kosten.

 • Transactiekosten zijn de kosten bij je broker voor het aan- en verkopen van effecten (aandelen, ETF’s). Deze kosten nemen dus toe wanneer je vaker handelt. 
 • Vaste kosten zijn kosten die elke maand of elk jaar terugkomen. Vaak gebaseerd op de waarde van je portfolio en/of een vast bedrag per maand. 

Verdiep je goed in de kosten van beleggen, voordat je begint. Iedere broker rekent weer andere kosten en deze kunnen je soms verrassen. We schreven een uitgebreid artikel over bijkomende beleggingskosten waar je op moet letten. Aan het eind van dit artikel geef ik je tips hoe je voor minimale kosten op een verstandige manier kunt beleggen.

Wil je een gratis beleggingsaccount openen bij DEGIRO? Klik hier voor de handleiding:

DEGIRO beleggingsrekening openen gratis

Wat kost een aandeel of ETF?

Disclaimer: in dit artikel worden prijzen genoemd. Dit zijn de prijzen op het moment van schrijven. Koersen en kosten van beleggingsproducten fluctueren. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Doe altijd je eigen onderzoek. 

Met hoeveel geld kun je beginnen met beleggen? Een broker mag dan gratis zijn, maar de prijs voor een aandeel of ETF moet je natuurlijk wel gewoon betalen. De prijs van een enkel aandeel varieert van een paar eurocent tot aan duizenden euro’s. Het duurste beursgenoteerde aandeel is Berkshire Hathaway, welke enkele tonnen kost. Dat betekent niet dat jij niet kunt deelnemen aan de aandelenmarkt. Door de introductie van ETF’s kan iedereen op een voordelige en breed gespreide manier in de aandelenmarkt investeren. 

 • Vanguard FTSE All-World ETF
  Zo beleg je met een Vanguard FTSE All-World ETF voor zo’n €100 per stuk in de duizend grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Dit kost je 0,22% op jaarbasis en hiermee kun je beginnen te beleggen met 100 euro.
 • iShares Core S&P 500 UCITS ETF
  Een ander voorbeeld is iShares Core S&P 500 UCITS ETF. Hiermee beleg je in alle bedrijven in de Amerikaanse S&P500 index. Deze ETF kost €40 per stuk met jaarlijkse kosten van 0,07%.
 • iShares Global Clean Energy UCITS ETF
  Heb je veel vertrouwen in bedrijven die met duurzame energie bezig zijn? Voor €9 per ETF en 0,65% jaarlijkse kosten is de iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD te koop. De keuze is reuze op de aandelenmarkt, ook met een kleine portemonnee kun jij beginnen met beleggen.
iShares Core S&P 500 UCITS ETF
Bron: Google Finances

Spreid je aankopen over tijd en soort

Je investeringen spreiden is een van de beste manieren om je risico’s te verminderen. Door bijvoorbeeld niet al je geld in een keer te investeren, voorkom je dat je op het toppunt van de markt instapt. Ook het spreiden van je investeringen over regio’s en sectoren helpen bij een goede risicoverdeling van je portfolio. Maar doordat je niet al je vermogen in een keer investeert en dit goed moet spreiden, ga je te maken krijgen met meerdere transacties. En bij transacties komen transactiekosten kijken. ETF’s zijn een erg goede manier om met één aankoop je investeringen te spreiden. 

Tip: via DEGIRO kernselectie kun je eenmaal per maand uit 200 ETF's kunt kiezen zónder transactiekosten te betalen. Win-win. Gespreid en goedkoop.
DEGIRO kernselectie

Conclusie: Met hoeveel geld beginnen met beleggen?

Beleggen is dus makkelijker dan je denkt en het kan zeker met weinig geld. Als je dus rekening houdt met de transactiekosten, vaste kosten, de gouden regel van spreiding en tijd en kijkt naar ETF’s met een lage prijs. Ook kleine bedragen kunnen leiden tot een groot vermogen, zolang je een heldere strategie en veel geduld hebt. 

Hopelijk ben je er nu van overtuigd dat ook jij kunt beginnen met beleggen, ook al heb je maar €20 per maand ter beschikking. Maar hoe te beginnen met beleggen? Natuurlijk heb je te maken met een aantal stappen die je moet doorlopen en als je het goed wil doen moet je met verschillende factoren rekening houden. Check eens het stappenplan om te starten met beleggen, met daarin 6 stappen om te beginnen met beleggen.

Stop met aankloten en investeer in een cursus

Klik je al uren door van blog naar blog naar Youtube video naar podcast? Herkenbaar! Daarom hebben we de cursus Beleggen voor Beginners in elkaar gezet. In één klap leer je alles wat je moet weten om te beginnen met beleggen en het makkelijk en verantwoord te doen. Je leert van mijn fouten zodat je ze zelf niet meer hoeft te maken en je wordt crisisbestendig. Zo houd jij ook bij een enorme daling het hoofd cool. Schrijf je nu in voor de gratis Masterclass Leren Beleggen waarin jij de basis leert en Sebatiaan 10 veelgemaakte fouten bij beleggen deelt:

gratis masterclass leren beleggen banner

Disclaimer: Wij bij Get Fired zijn liefhebbers van beleggen en gepassioneerd over aandelen. We zijn geen beleggingsexperts of financieel adviseurs. Laat je door onze ervaringen inspireren, maar maak je eigen keuzes. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Lees de volledige disclaimer hier.

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply