0

Ben jij de afgelopen tijd begonnen met beleggen? Dan ben je niet de enige, want beleggen is een steeds populairder middel om te investeren. Dat is niet voor niks, want beleggen is makkelijk, kan met weinig tijd en geld en kan op een verantwoorde manier. Zelf beleg ik al een tijdje, sinds 2015, met wisselend succes. Ik heb prachtige rendementen behaald, maar ook fouten gemaakt waarvan ik geleerd heb. Om te zorgen dat jij niet dezelfde fouten gaat maken, heb ik een lijst samengesteld met de belangrijkste tips bij beleggen. Hiermee boek jij meer kans op lange termijn succes op de beurs! 

Ben je nog niet begonnen met beleggen? Lees dan eerst het artikel waarin ik je 10 tips geef om zelf te leren beleggen. 

Wil je een solide basiskennis over beleggen krijgen? Investeer dan in onze videocursus ‘Beleggen voor beginners.’ Hierin leer je alles wat je moet weten om lange termijn succes op de beurs te behalen. Een investering die zich dubbel en dwars terug betaald (aldus wij van WC-eend).
online cursus beleggen voor beginners

8 tips voor lange termijn succes bij beleggen

Tip 1: Beleg voor de lange termijn

Beleggen is geen manier om snel rijk te worden. Het is veel meer een middel om op lange termijn (minstens vijf jaar) vermogen op te bouwen. Hoe langer je belegt, hoe meer compound interest zijn werk kan doen en hoe minder kans je hebt op verlies van vermogen. Stel je hier dus op in! 

Wat is compound interest?

Compound interest wordt ook wel rente op rente of rendement op rendement genoemd. Doordat je het rendement elk jaar herbelegd, stijgt je investering elk jaar sneller. Dit wordt ook wel exponentiële groei genoemd. Wist je dat je vermogen elke 10 jaar twee keer zoveel waard wordt bij een rendement van 7% per jaar? Oftewel 8 keer zoveel na 30 jaar. Lees meer over compound interest in het artikel Waarom is beleggen voor de lange termijn?

Beperk je risico’s door lang te beleggen

Op lange termijn stijgt de beurs, maar op korte termijn kunnen koersen alle kanten op. Als je op een willekeurig moment tussen 1928 en 2017 bent gaan de beleggen in de S&P500, dan is de kans op een positief rendement na 5 jaar 87,5%. Na 16 jaar is dit zelfs 100%. Het hele onderzoek kun je hier lezen. Daarom geldt: hoe langer je belegt, hoe kleiner de kans op een negatief rendement.

Kijk niet te vaak op beleggingsaccount

Als je met jezelf afspreek te beleggen voor lange termijn, dan helpt het door niet te vaak op je beleggingsaccount te kijken. De reden om dit niet te doen is emotie. Elke dag gaan aandelenkoersen op en neer. Door heel vaak op je account te kijken, word je blootgesteld aan emoties. Het grote risico is dat je hierdoor te optimistisch of juist te pessimistisch wordt. Het gevolg zijn slechte financiële keuzes. Een goede lange termijn investeerder snapt compound interest, heeft een beleggingsstrategie en weet dus waar hij of zij in investeert en hoeft zich dus niet druk te maken om dagelijkse koersschommelingen.

Tip 2. Begin niet met beleggen in individuele aandelen

Beleggen op de aandelenmarkt kan op verschillende manieren. Misschien ben je wel begonnen met de meest voor de hand liggende optie: het zelf selecteren en kopen van aandelen. Het kopen van een aandeel moet je zien als het kopen van een bedrijf. De kunst is natuurlijk aandelen goedkoop te kopen en duur te verkopen. Dat klinkt een stuk makkelijker dan het in praktijk is. Zo kun je enorme rendementen maken, maar als je het mis hebt ook enorm veel geld verliezen. Daarom kun je statistisch gezien beter niet in individuele aandelen handelen.

De belangrijkste nadelen van beleggen in individuele aandelen: 

  • Je bent er enorm veel tijd mee kwijt. Het grondig onderzoek doen naar bedrijven kost enorm veel tijd, kijk maar eens naar hoe uitgebreid onze aandeel analyses zijn.
  • Het kan heel stressvol zijn. Moet ik dit aandeel verkopen of toch houden?
  • De markt (S&P500) verslaan lukt bijna niemand.
  • Je risico’s zijn meestal minder goed gespreid dan bij ETF’s.

Bouw daarom eerst een portfolio op bestaande uit een of meerdere ETF’s voordat je eventueel aandelen toevoegt. Natuurlijk kan wat uitproberen met het kopen van een aantal individuele aandelen wat later in je beleggingsavontuur geen kwaad. Je gaat anders naar Apple, Just Eat Takeaway of Uber kijken als je hier ook in investeert. Zolang je maar onthoudt wat de nadelen zijn ten opzichte van het beleggen in index ETF’s. Waarom ETF’s zo’n goed alternatief zijn? Dat heeft te maken met spreiding, waarover je meer leest in de volgende tips.

Hoe dat precies werkt met ETF’s leer je allemaal in de cursus Beleggen voor Beginners. Ook als je al begonnen bent met beleggen kan deze cursus je helpen met je lange termijn visie!

Tip 3. Spreid je investeringen over verschillende sectoren

De ultieme beleggen voor beginners tip is toch wel: spreid je investeringen. Welke investering je ook doet, zet nooit al je geld op hetzelfde paard. Door je risico’s te spreiden verlaag je ze. Dit noem je ook wel diversificatie. Je wilt natuurlijk de kans op verlies van vermogen zo klein mogelijk maken. Spreiden kun je doen op verschillende manieren, waaronder het spreiden over verschillende sectoren.

Je kunt nog zoveel vertrouwen hebben in een bepaalde sector, bijvoorbeeld cybersecurity of groene energie, er is altijd het risico dat je het mis hebt. De toekomst is nou eenmaal lastig te voorspellen. De beursprestaties van sectoren verschillen per jaar. Daarnaast is deze ene sector risicovoller dan de andere sector. Verdeel daarom je investeringen over verschillende sectoren zoals vastgoed, IT en energie. 

Wil je meer leren over de verschillende sectoren in de aandelenmarkt? Kijk dan eens op de website van S&P Global.

aandeel tesla elon musk

Tip 4: Spreid je investeringen over verschillende regio’s

Net als sectoren presteren regio’s verschillend over tijd. Soms doen Europese aandelen het goed, dan weer ontwikkelde landen en daarna weer Noord-Amerikaanse aandelen. Spreid daarom je investeringen over verschillende regio’s. Dit helpt ook bij een valutarisico. Als je alles investeert in Amerikaanse aandelen, maar de koers van de dollar daalt vervolgens hard, dan voel je dat erg in je portfolio.

Praktijkvoorbeeld: in 2021 deed de gemiddelde aandelenmarkt het hartstikke goed, maar deden Chinese bedrijven het een stuk minder. Doordat ik veel in Chinese bedrijven had geïnvesteerd, kostte mij dit veel rendement. 

jack ma aandeel alibaba
Een van die Chinese bedrijven was Alibaba.

Tip 5: Spreid je investeringen over verschillende type bedrijven

Naast verschillende sectoren en regio’s heb je ook nog te maken met verschillende type bedrijven. Van start-ups die alles nog te bewijzen hebben (groeiaandelen) tot beurs mastodonten die al decennia meegaan (waarde aandelen). Een goed gebalanceerde portfolio bezit zowel kleine als grote bedrijven, zodat je je kansen en risico’s spreidt.

Aandeel just eat takeaway
Just Eat Takeaway is zo’n typisch groeiaandeel.

Tip 6: Spreid je investeringen over tijd

Spreid tenslotte je investeringen over tijd. Zo verklein je de kans dat je op het verkeerde moment investeert. Een slimme methode hiervoor is de DCA-methode. Bij de DCA-methode investeer je met een vaste interval hetzelfde bedrag, bijvoorbeeld iedere maand €100. Hierdoor koop je relatief meer aandelen/ETF’s als de koersen laag staan, dan wanneer de koersen hoog staan. Een tweede voordeel is dat je weinig aandacht hoeft te besteden aan het marktsentiment, omdat je ongeacht de marktomstandigheden hetzelfde bedrag blijft investeren. 

De makkelijkste manier om te spreiden is door middel van een index ETF. Dan hoef je je zowel over spreiden als het in de gaten houden van je investeringen niet druk te maken. Een goed recept voor lange termijn investeringssucces.

Tip: bij DEGIRO is er een kernselectie van ETF's, waar je eenmaal per maand uit 200 ETF's kunt kiezen zónder transactiekosten te betalen. Hiervoor betaal je alleen valutakosten, indien van toepassing. Zo open je een gratis account bij DEGIRO >

Tip 7: Leer zoveel mogelijk over beleggen.

Beleggen is niet alleen een enorm sterk middel om op lange termijn vermogen op te bouwen. Het is ook nog eens super interessant en overal om je heen. Door je in beleggen te verdiepen ga je namelijk anders naar de wereld kijken en ga je deze ook nog eens beter begrijpen. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk te leren over beleggen, ook als je al begonnen bent. Dat doe je natuurlijk al door het lezen van dit artikel, maar laat het hier niet bij ophouden ;).

  • Lezen
    Lezen is een fantastisch middel om je kennis over beleggen bij de spijkeren. Je krijgt hierdoor een kijkje in de keuken bij de beste investeerders. Er zijn mega veel boeken geschreven over beleggen, waardoor je nooit bent uitgeleerd. Om je op weg te helpen hebben we het artikel ‘Beleggen voor beginners boeken’ geschreven.
  • YouTube
    Een andere manier om (gratis) te leren beleggen is Youtube. Dit staat vol met beleggingskanalen. De kwaliteit van de Youtubers loopt nogal uiteen om het netjes te zeggen. Wees daarom kritisch naar waar je kijkt en neem niet zomaar iets voor waarheid aan. Lees hier meer over mijn favoriete Youtube kanalen van dit moment.
  • Podcasts
    Podcasts hebben de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Ook op het gebied van beleggen zijn veel shows ontstaan. In Nederland hebben we een aantal fantastische beleggings podcasts zoals Jong Beleggen, Rowan Nijboer en de IEX podcast. Zo kun je ook tijdens een saaie autorit leren over beleggen.
  • Online cursus beleggen
    Leren is een combinatie van theorie en praktijk. Ondanks al die boeken, Youtube video’s en podcasts heb ik veel lessen getrokken uit het beleggen in praktijk. Ga dus vooral zelf aan de slag om een verstandige manier en houd er rekening mee dat je fouten gaat maken. Dit hoort erbij, maar zorg ervoor dat je ze geen twee keer maakt :). Leer direct van mijn fouten en volg de cursus Beleggen voor Beginners. Je leert alles wat je moet weten om op de lange termijn succesvol te beleggen!
online cursus beleggen voor beginners

Tip 8. Let goed op beleggingskosten

Succesvolle beleggers zijn erop gefocust om de kosten voor beleggen zo laag mogelijk te houden. Kosten zijn namelijk portfolio termieten en eten op lange termijn veel rendement op. Het geld wat je aan je broker kwijt bent, kun je namelijk niet beleggen waardoor de kosten op lange termijn duizenden euro’s kunnen zijn. Wees hier dus heel scherp op. Lees meer over beleggingskosten en hoe deze zo laag mogelijk te houden je in het artikel beleggingskosten.

Begin daarom met beleggen bij een betrouwbare broker met lage beleggingskosten. Wellicht heb je al een broker gekozen en switchen kan best wat geld kosten. Toch is dat het voor de lange termijn wel waard als je er nu achter komt dat je toch voor een duurdere broker gekozen hebt. 

Let bij het kiezen van een broker op de volgende factoren:

  • Betrouwbaarheid: het belangrijkste is dat je beleggingen veilig zijn.
  • Lage kosten
  • Gebruiksvriendelijkheid platform
  • Transparant business model

Wij hebben ervoor gekozen om te beleggen bij DEGIRO omdat die volgens ons op moment van schrijven aan al deze factoren voldoet. Mocht je een gratis DEGIRO account willen aanmaken, gebruik dan Inge’s handleiding waarin ze je stap voor stap meeneemt. Daarnaast is Finner een handige website om brokers te vergelijken.

Implementeer deze tips voor beleggings succes op de lange termijn

Ben je overwhelmed door de hoeveelheid informatie? Geen zorgen. In de cursus Beleggen voor Beginners leren we je van A tot Z wat je moet weten om te kunnen succesvol te beleggen voor de lange termijn. Je gaat een beleggingsstrategie maken en die houdt rekening met alle tips hierboven. Na deze cursus maken ze jou niks meer wijs.

De cursus bestaat uit zowel video’s als tekst en zal alle onderwerpen stap voor stap behandelen! Leuk extraatje: je ontvangt nu 25% korting. Dus ga ervoor en investeer in je toekomst.

cursus beleggen voor beginners met 25% korting

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Wij zijn geen financieel adviseurs en de content op Get Fired is geen financieel advies. De informatie op deze website is met zorg samengesteld, gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Aan eventuele fouten in de informatie kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen. Get Fired is affiliate partner van verschillende bedrijven. Dat wil zeggen dat er affiliate links zijn verwerkt op deze website. Gebruik van deze links kost de bezoeker nooit extra, maar kan Get Fired een vergoeding opleveren.

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply