Als mede-eigenaar van Get Fired is het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen op een verstandige en inspirerende manier te helpen richting financiële vrijheid. Vind je het leuk om wat meer te weten waar die ambitie vandaan komt? Lees hieronder dan mijn achtergrondverhaal.

Kleine Jelle

Mijn ouders zeggen dat ik al op jonge leeftijd goed kon sparen. Hoe het komt dat ik niet direct een ijsje ging halen van mijn zakgeld, weet ik niet. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat ik altijd goed heb kunnen rekenen. Daardoor begreep ik dat door nu wat opzij te leggen, je daar later grotere dingen mee kon doen.

Dat betekent niet dat ik krenterig ben of schraal leef. Integendeel, ik ben even goed in geld uitgeven als in sparen. Geen vakantie heb ik voorbij laten gaan en volgens mij is nog nooit iemand een biertje bij me tekort gekomen. Mocht dit laatste wel zo zijn, stuur me even een berichtje om de schade in te halen :).

Minder kleine Jelle

Zo rond mijn twintigste begon ik langzaam te snappen dat een lange termijn visie verder gaat dan sparen voor je volgende vakantie. Ik was een jaar ervoor gestopt met een HBO opleiding en werkte met veel plezier in een magazijn, maar ik wist dat er meer te halen was uit het leven.

Terug naar school 1

Hoewel ik twijfelde of ik wel geschikt was om te studeren, door de eerder mislukte HBO opleiding, besloot ik een nieuwe poging te doen met 200% (ok 100%) inzet. Het werkte. De HBO studie Commerciële economie ging goed en met wat bijbaantjes ernaast was het eigenlijk een heel leuk leven. Veel leren, weinig verdienen. Prima. Tussendoor heb ik zelfs nog een half jaar in Shanghai mogen studeren. Het klinkt wat cliché, maar daar ben ik als mens in sneltreinvaart gegroeid. De investering in mezelf betaalde zich terug, want na vier jaar had ik mijn diploma op zak.

Al in de laatste fase van mijn opleiding ben ik naast mijn afstuderen gaan werken als inkoper. Het leren betaalde zich letterlijk uit, want ik verdiende veel meer dan bij mijn eerdere baan voor de HBO studie. Er bleef zo maandelijks behoorlijk wat geld over. Als snel snapte ik dat je meer met geld kunt doen dan sparen. Ik besloot me daarom te verdiepen in beleggen. Geen idee wat beleggen was, behalve dat het fancy klonk en een manier van investeren was.

De startende belegger

Na het lezen van een aantal boeken had ik in december 2015 genoeg kennis en zelfvertrouwen opgebouwd om ook echt te gaan beleggen. Ik opende een account bij Binck en stortte €2.000. Mijn eerste aankoop was 50 Shell aandelen voor €21,16 per stuk. We kunnen twisten of dit een goede aankoop was of niet.

Ik vond het beleggen steeds interessanter worden. Ik kocht en verkocht erop los, hield dagelijks de beurs in de gaten en breidde mijn portfolio langzaam uit. Aan het eind van 2016 had ik in totaal €4.000 ingelegd en was de waarde van mijn portfolio €5.059. Je eerste jaar starten met een rendement van 25%: dat gun ik iedereen.

25% rendement was overigens meer geluk dan wijsheid, want ik was een absolute beginner. Toen de beurs tijdelijk zakte als gevolg van de onverwachte Brexit, verkocht ik in paniek wat aandelen omdat ik meeging met de doemdenkers. Het verlies was een paar honderd euro. Leergeld noemen ze dat, want deze les kwam bijvoorbeeld met de Corona beurscrash in 2020 goed van pas. Toen heb ik gelukkig niet in paniek op de verkoop knop gedrukt.

Terug naar school 2

In 2016 volgde een soortgelijk kruispunt als een aantal jaar eerder. Ik wilde graag doorstuderen en besloot om de master Strategic Management op de universiteit van Tilburg te gaan volgen. Ik was inmiddels bijna 26, maar ik voelde heel sterk dat ik deze kans moest grijpen. Dus ik nam ontslag bij mijn werkgever en werd weer voltijdstudent. Dat kostte wat, maar dan heb je ook wat.

Anderhalf jaar bezig met een onderwerp welke ik heel interessant vind: lange termijn strategieën. Helaas had ik geen geld meer over om te investeren, omdat ik opeens veel minder inkomen had. Ik moest kostenbewust leven, als een echte student betaamd. Maar mijn aandelen verkopen was natuurlijk geen optie. Ik sloot 2017 af met een rendement van €670, zo’n 13% op jaarbasis. Niet slecht voor (bijna) niks doen.

Afgestudeerd en uitgestudeerd

Begin 2018 studeerde ik af. Ik was trots als een pauw, want ‘Terug naar school 2’ was een grote investering geweest. Ik kreeg een 8 voor mijn scriptie bij DAF, over strategische keuzes in tijden van technologische disruptie. Altijd leuk om van de theoretici te horen dat je officieel wat zinnigs zegt over strategie.

Nu dan écht werken

Na wat reizen kreeg ik in juni een baan als consultant. Ik koos hiervoor om gevarieerd werk te hebben en analytisch bezig te zijn. Erg leuk. Daarnaast kreeg ik ook weer salaris, waardoor ik verder kon gaan met vermogensopbouw. Dit salaris was natuurlijk weer hoger dan het salaris voor mijn master. Zo werd weer bevestigd: een studie betaald zich uiteindelijk terug.

Na mijn spaarrekening aangevuld te hebben begon ik weer aandelen te kopen. Ik kocht 7 aandelen ASML, achteraf gezien een meesterzet omdat de koers sindsdien ongeveer is verdriedubbeld. 2018 was een slecht beursjaar, waar ik redelijk goed vanaf kwam met -5% (-€273). Een daling op zijn tijd hoort erbij, dus je kunt er maar beter aan wennen. Beleggen gaat namelijk om de lange termijn.

Stabiliteit

Er volgde een periode met stabiliteit qua inkomen en investeringen. Ik stortte gedisciplineerd om de zoveel tijd geld op mijn beleggingsrekening en deed redelijk wat transacties. Het was leuk om weer meer ruimte te hebben om aandelen te kopen en te investeren in mooie bedrijven. 2019 was voor mij een goed beursjaar.

ASML en Galapagos zorgden voor het grootste deel van het rendement. In 2019 ging de waarde van mijn portfolio door €10.000 (een heel leuke mijlpaal!) heen en ik sloot het jaar af met een winst van ruim €4.000. De waarde van mijn portfolio was aan het eind van het jaar meer dan €14.000. Het portfolio begon echt ergens op te lijken.

Een bijzonder jaar

Na 2019 volgde 2020. Daar houdt de vergelijking tussen de jaren wel redelijk op. Zo begon ik het jaar met een nieuwe baan als portfolio adviseur bij Schiphol. Toen ik een week of vier aan het werk was, moesten we gaan thuiswerken. Iets met een virus dat vanuit China Europa had bereikt. Ik zou uiteindelijk nog maar een keer of vijf op kantoor komen.

Corona raakte de wereld hard, zo ook de beurs. Uiteindelijk stortte de beurs in februari in en ik zag ik in drie weken tijd al mijn zorgvuldig opgebouwde beleggingswinst verdwijnen. Gelukkig hadden onder meer Warren Buffet, de Brexit en Tony Robbins mij geleerd niet in paniek te raken. De beurs herstelde veel sneller dan verwacht en in mei stonden mijn aandelen weer op het niveau van voor de crash.

In 2020 heb ik fors geïnvesteerd in mijn portfolio. Mijn doel was om voor mijn 30e verjaardag (29 september 2020) een portfolio van €20.000 te hebben. Dit lukte in juli; een super mooie mijlpaal. Een ontzettend roerig jaar, maar aan het eind van 2020 stond er € 25.481 op mijn beleggingsrekening en had ik een rendement van 25% bereikt. 25% in een jaar! Daar ben ik wel een beetje trots op.

De corona crisis spaarde mijn portfolio, maar niet mijn baan. Schiphol had het financieel enorm zwaar met als gevolg een reorganisatie. Ik was als een van de laatsten in dienst gekomen en wist al snel dat mijn kaarten niet goed geschud waren. Ik verloor mijn baan als gevolg van Corona per 1 maart 2021. Dit was een prachtige baan met bijbehorende mooie voorwaarden. Dat is even slikken om kwijt te raken natuurlijk.

2020 was een roerig jaar voor ons allemaal. En hoewel ik mijn baan verloor mag ik hier niet over klagen. Ik ben gezond en gelukkig gebleven.

De ondernemer

De reorganisatie zag ik al ver van tevoren aankomen en ik zag mijn kansen niet rooskleurig in. Dat gaf mij de tijd om na te denken over wat ik echt graag wilde en om mijn financiële buffer te versterken voor de financiële onzekerheid die in het verschiet lag. Zoals vaker in mijn leven, koos ik op dit kruispunt ook weer voor het avontuur. Het avontuur aangaan als ondernemer dit keer.

Het was namelijk tijd om van mijn passie mijn werk te gaan maken. Geld, vrijheid, mensen verder helpen… Ik kan het allemaal kwijt in Get Fired. Wat ik de laatste jaren heb geleerd over beleggen, investeren, sparen en financiële onafhankelijkheid wil ik anderen ook leren. Laten we als mensen financieel slimmer en sterker worden. Ik wil minder mensen zien met stress over geld. Geld is een middel om jouw dromen te realiseren.

Door de jaren heen heb ik veel geleerd door gewoon te doen, fouten te maken, dingen te proberen en vooral te blijven leren. Laat mij je helpen dure fouten te voorkomen, je aan het denken zetten over financiën en te zorgen dat jij een financiële onafhankelijke baas wordt. Word FIRE met Get Fired!

Kijk eens naar de cursus Beleggen voor Beginners. Daarin leer ik je alles wat je moet weten om te starten met beleggen.

Jelle

Jelle

"Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Jelle Pieper, mede-oprichter van Get Fired.

Leave a Reply