0

In artikel 2 van deze reeks heb ik je alles uitgelegd over blockchain en in artikel 3 over cryptomunten. Je hebt hopelijk een beeld van hoe alles op fundamenteel niveau werkt en hoe de waarde van een cryptomunt wordt bepaalt. Nu vraag je je misschien af wat erbij komt kijken om te starten met cryptocurrency. Daar duik ik graag nog even in!

Hoe start je met investeren in crypto?

Beginnen met crypto is heel eenvoudig. Bijna te eenvoudig als je het mij vraagt. Je kunt gratis en vrijblijvend een account openen bij een cryptobroker, daar geld op storten en vervolgens met dat geld zoveel mogelijk munten kopen als je maar wil. Echter, ik zou je aanraden wat research te doen voordat je dat doet. Je wil immers niet al je geld verliezen. Doorloop daarom de volgende vier stappen als je wil beginnen met crypto:

Stap 1: Vergroot je kennis over crypto en blockchain

Voordat je begint met investeren in crypto, zorg dat je begrijpt wat blockchain is en welke grote cryptomunten er zijn. Op Coinmarketcap vind je een lijstje van alle cryptomunten op volgorde van marktwaarde. Zorg dat je op de hoogte bent van de risico’s van crypto, die in dit artikel staan. En lees jezelf in over tijd en spreiding, wat je gaat helpen bij je crypto strategie.

Stap 2: Kies een veilige crypto app

Waar je kun je cryptomunten kopen? Bij een cryptobroker. In dit artikel vind je een lijstje met de top 8 beste crypto apps.

Stap 3: Bepaal je crypto strategie

Beleg je voor de lange- of korte termijn? Dat is belangrijk om te beslissen voordat je cryptomunten koopt. Voor een korte termijn strategie is het belangrijk om iedere dag te kijken. En je investeert hierbij waarschijnlijk in kleinere munten. De korte klappen. Voor een lange termijn strategie kun je beter in een bestaande munt investeren die een duidelijke toepassing heeft. Maak het jezelf niet te moeilijk, maar sta er wel even bij stil.

Stap 4: Koop je eerste cryptomunt

Na het doorlopen van stap 1 t/m 3 ben je er helemaal klaar voor om je eerste munt te kopen! Je hebt je kennis vergroot, weet welke munten interessant zijn voor je strategie en hebt een account geopend bij een crypto app. Hoppa, je kunt je eerste cryptomunt kopen!

bitvavo aanmelden goedkoopste crypto exchange van nederland

Waar kun je cryptomunten kopen?

Hoe te investeren in crypto? Je wil cryptomunten kopen, maar waar begin je? Er zijn verschillende crypto apps om te beleggen in bitcoins en andere munten. Hieronder licht ik er een paar voor je uit, startende met de app die ik zelf gebruik: 

Top 8 beste crypto apps

 1. Bitvavo
  De Bitvavo app wordt gezien als de beste crypto app op de Nederlandse markt. Ik gebruik Bitvavo zelf en ik ben erg te spreken over de mate van eenvoud. Het is enorm eenvoudig om munten te kopen en verkopen. En je kunt makkelijk volgen hoe goed of slecht het met je munten gaat. Bovendien werkt Bitvavo met ongekend lage tarieven. Het is de goedkoopste crypto exchange van Nederland en is perfect voor zowel de beginnende als de ervaren crypto belegger. Een bijkomend voordeel is dat het bij Bitvavo mogelijk is om crypto’s te staken, hierbij hou je crypto’s voor een bepaalde tijd vast en ontvang je tot wel 10,5% rente.
  Klik hier om vrijblijvend een Bitvavo account te openen >
 2. Binance
  Binance biedt je maarliefst 200 cryptocurrencies aan tegen hele lage kosten! Binance is daarmee de grootste crypto exchange van de wereld. Er is veel mogelijk op deze crypto app naast het kopen en verkopen van crypto’s, waaronder bewaren, staken, swappen, lenen, future-traden, en nog veel meer. In mijn ogen zijn beginners zijn het best af met Bitvavo en is Binance geschikt voor wie meer ervaring heeft en echt wil gaan handelen in cryptocurrencies. 
 3. eToro
  eToro is een van de grootste financiële platformen ter wereld. Je kunt hier naast crypto ook beleggen in traditionele beleggingsproducten zoals aandelen, indexen en grondstoffen. Persoonlijk beleg ik in aandelen via DEGIRO en ik vind het wel prettig om dit gescheiden te houden. Dat neemt niet weg dat eToro met meer dan 15 miljoen wereldwijde gebruikers dik op nummer 3 staat. 
 4. StormGain
  Bij StormGain kun je crypto’s niet alleen kopen en verkopen, maar ook bewaren, wisselen, hefbomen gebruiken tot wel x300 (Hoogste op de markt), minen en verhandelen. Erg interessant voor ervaren crypto handelaren. Met de nadruk op ‘ervaren’, een hefboom kan namelijk leiden tot grote winsten maar ook verliezen. High risk, high reward. Een nadeel van StormGain is dat betalingen via iDeal nog niet mogelijk zijn.
 5. Bitpanda
  Bitpanda is een grote crypto app in voornamelijk Europa. Dit alles-in-één betalings- en handelsplatform biedt je naast cryptocurrencies traditionele beleggingsproducten waarin je kunt handelen zoals aandelen, ETF’s en edelmetalen. Zoals ik al eerder schreef handel ik in aandelen via DEGIRO, toch wel zo fijn om dit gescheiden te houden. De app biedt tot ruim 55+ cryptocurrencies, waar Bitvavo er meer dan 100 aanbiedt. 
 6. Coinbase
  Coinbase is een grote crypto app met meer dan 43 miljoen gebruikers verspreid over 100 landen. Je kunt handelen in de 50 grootste cryptocurrencies en met iDEAL betalen. Voor de gevorderden is dit geen geschikte app, omdat de app weinig geavanceerde opties biedt om mee te handelen. Een bijkomend nadeel is de relatief hoge transactiekosten (0,5%). Bij Bitvavo betaal je bijvoorbeeld maar 0% tot max 0,25%.  
 7. Litebit
  Op nummer 7 staat de award winnaar beste crypto app van 2019 en 2020: Litebit. Een zeer eenvoudig platform en perfect voor de beginnende belegger. Je kunt in de 56 populairste cryptocurrencies handelen en ruim 800.000 klanten gingen je voor. Ik hoor je denken: waarom staat deze ogenschijnlijk fantastische app dan op nummer 7? Omdat de transactiekosten van 2% vrij hoog zijn.
 8. Libertex
  Libertex is iets anders dan de apps in deze lijst, maar zeker de moeite waard om erover te lezen. Bij Libertex kun je cryptocurrency CFD’s handelen. Hiermee word je geen eigenaar van de crypto’s, maar kun je wel speculeren op zowel koersstijgingen als -dalingen van cryptomunten. Een interessant concept waar we wellicht nog in een volgend artikel op terug komen.

Wat zijn de risico’s van investeren in cryptocurrency?

Je wil dus starten met beleggen in cryptocurrency. Hopelijk heeft het lijstje hierboven je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste app. Zelf gebruik ik Bitvavo en daar ben ik erg blij mee. Een app kan nog zo krachtig en eenvoudig zijn, maar de risico’s van crypto blijven nog steeds enorm. Is investeren in crypto verstandig? Ik neem je mee in de drie risico’s die het vaakst voorkomen.

1. Je kunt al je geld kwijt raken

In een eerder artikel heb je kunnen zien hoe snel cryptomunten kunnen stijgen en dalen. Aandelenbeurzen gaan ook af en toe onderuit, als de hele economie onderuit gaat (denk aan de dot-com crisis in 2000 en de huizencrisis in 2008). Maar in het algemeen komt dit niet zo vaak voor. Beleggen in aandelen is daarmee een stuk minder risicovol. Mocht je hier meer over willen leren? Kijk dan hier. Bij crypto’s daarentegen zie je dat de waarde in één dag kan halveren. Dat is dus een behoorlijk risico. 

Hoe dat komt? Om verschillende redenen. Een daarvan is de markt nog erg onvolwassen is, volatiel noem je dat. De markt reageert intens op verschillende gebeurtenissen (nieuws, technische of politieke ontwikkelingen). Er zijn nog weinig regels vanuit de overheid, waardoor de markt zelfs heftig kan reageren op nepnieuws. Er zijn veel oplichters in omloop die je proberen te overtuigen een bepaalde munt te kopen, zodat zij er zelf van profiteren.

Tip: vind je de onzekerheid rondom Crypto veel te risicovol? Overweeg dan om te starten met beleggen in aandelen. Dat is de makkelijkste en meest verantwoorde manier om je vermogen te laten groeien. Jelle legt je alles uit in de online cursus Beleggen voor Beginners >.

online cursus beleggen voor beginners

2. Er komen steeds meer regels rond crypto’s

Om bovenstaande reden komen er wel steeds meer regels aan vanuit overheden. Dat kan zowel positieve als negatieve impact hebben op de koers. Sommige experts denken dat wanneer regelgeving geregeld is, cryptomunten wettige betaalmiddelen kunnen worden. Andere experts denken juist dat regels de munten gaan tegenwerken en dat het steeds moeilijker zal worden om er in toekomst iets mee te kunnen. Kortom: de toekomst is onzeker en dat is een risico voor jouw beleggingen.

3. Jouw gebrek aan kennis is een risico

De wereld van cryptocurrency is complex, zoals je hebt kunnen lezen in deze reeks. Veel mensen kunnen niet uitleggen wat blockchain is en wat überhaupt het verschil is tussen bitcoin en blockchain. Als je niet weet waarin je investeert, is het ook moeilijk om een oordeel te trekken als de munt waarin je hebt geïnvesteerd daalt. Is de daling terecht? Moet je direct verkopen of zit er nog potentie in de munt? Dat is moeilijk om te bepalen als je niet weet wat het betekent.

Je kunt daarom ook niet altijd de reactie van mensen op een daling vertrouwen. Loop niet zomaar achter de rest aan, maar verdiep je even in wat het betekent voordat je een keuze maakt. Zolang je niet weet wat je doet, blijft jouw gebrek aan kennis een risico. Want voordat je het weet maak je de verkeerde keus.

Wil je een crypto expert worden?

Naast deze reeks aan artikelen voor de beginnende investeerder, kun je er ook kiezen om jezelf tot een expert te trainen. Daar helpt de Bitcoin Masterclass van Levi Haegebaert je bij. Wij hebben 'm zelf uiteraard ook gevolgd en mogen de Masterclass nu weggeven met 10% korting. Claim je korting hier en gebruik de kortingscode GETFIRED >
bitcoin masterclass korting

Met hoeveel geld moet je starten met crypto’s?

Als je in 2016 €100 aan bitcoin had gekocht, dan had je nu €20.000 gehad. Zo zie je dat je met €100 al een eind kunt komen. Met de Winsttijdmachine kun je precies zien hoeveel winst je had gehad met een investering in een bepaalde cryptomunt. Een confronterende kijk op het verleden.

Leuk en aardig, maar het gaat hier om de toekomst. En die kan niemand voorspellen. Is Bitcoin een goede belegging? En hoeveel geld moet je investeren in crypto? Hoeveel jij moet investeren en in welke munt kan ik je niet vertellen. Dat is natuurlijk afhankelijk van hoeveel geld jij bezit, hoeveel er binnenkomt en hoeveel je maandelijks nodig hebt. Investeer alleen met geld dat je kunt missen, want je inleg kan ineens minder waard worden.

Tijd en spreiding

Twee belangrijke dingen die je moet onthouden zijn tijd en spreiding. Spreid je inleg: wed niet op één paard. Als je bijvoorbeeld al je geld inzet op Bitcoin en Bitcoin wordt minder waard, dan zie je ook al je geld verdampen. Staat een kwart op Bitcoin en tweekwart op andere munten, dan is er een kans dat een andere munt stijgt terwijl Bitcoin daalt. Door te spreiden verklein je je risico’s.

Zorg er daarnaast voor dat je niet al geld in één klap investeert, maar verdeel het over tijd. Bijvoorbeeld iedere maand een beetje. Zo werkt het ook bij aandelen, waar we je meer over leren in de cursus Beleggen voor Beginners. Doordat niemand de toekomst kan voorspellen, kan het zomaar zijn dat jij een munt koopt op het hoogste punt en het daarna alleen maar daalt. Dan kun je maar beter niet al je geld hebben geïnvesteerd. De maand erop, wanneer de koers van de munt laag staat, wil je natuurlijk kunnen bijkopen.

Wat er kan gebeuren met €100

Investeren in crypto hoeft natuurlijk niet direct met grote bedragen. Zo was Vincent Timmer een vakkenvuller toen hij begon en is hij nu op 18-jarige leeftijd de jongste cryptomiljonair van Nederland. De 23-jarige Livaneli werd zelfs cryptomiljonair met €100. Hij zag zijn banksaldo in korte tijd veranderen van honderd euro naar een miljoen. Dat klinkt rooskleurig, maar daar heeft hij hard voor moeten werken. Deze video geeft een inkijkje in zijn leven: 

Mijn strategie

Investeren in crypto doe ik zelf natuurlijk ook. Zelf heb ik €2000 in crypto geïnvesteerd, verdeeld over verschillende cryptomunten en op verschillende periodes naar de markt gebracht. Dat is nu op moment van schrijven bijna drie keer zoveel waard: €6000. Ik ben geen trader maar een investeerder, ik heb dus in munten geïnvesteerd waarin ik geloof dat deze op lange termijn zullen stijgen.

Je kunt ook alles inleggen zoals de Bitcoin Family

Kan je rijk worden met Bitcoins? Jazeker. In 2017 verkochten Didi (43), zijn vrouw en drie kinderen (11, 14, 16) alles wat ze hadden (huis, auto’s, kleding, speelgoed etc.) om de opbrengst in bitcoin te investeren. “Zonder bezit ben ik gelukkiger dan ooit”, vertelt Didi in een interview. “We leven omgerekend ongeveer van €3000 per maand. Maar het is niet zo dat er alleen maar bitcoins uit gaan: we verdienen ze ook weer door erin te handelen, door bitcoinadvies te geven aan bedrijven en lezingen te geven.” 

In een recenter interview liet hij zelfs weten dat ze naar Thailand gaan om een crypto-resort op te zetten en naar de Fiji’s om een echt een crypto-eiland te creëren! Geen idee hoe dat eruit zou zien, maar ik wil er wel naartoe ;). Erg leuk om eens door hun Instagramkanaal te scrollen:

Zo kan het dus ook, net als de Bitcoin Family alles inzetten. Persoonlijk zou ik je dat natuurlijk om honderden redenen absoluut niet adviseren. De markt is nog zo kwetsbaar, er kan vanalles gebeuren. Dit zijn mooie voorbeelden, maar er zijn ook genoeg voorbeelden van mensen die alles zijn kwijt geraakt. 

Moet je belasting betalen over crypto?

Nog een laatste, belangrijke vraag om dit artikel af te sluiten: moet je eigenlijk belasting betalen over crypto? Jazeker. Het wordt net als bij sparen of aandelen gezien als vermogen en hoort dus bij de vermogensbelasting (box 3). Als je aangifte gaat doen kijk je naar wat de waarde van je crypto was op 1 januari en over dat bedrag betaal je belasting. Hoeveel dat is, is afhankelijk van wat je vermogen waard is. Deze vallen best wel mee, zeker als je vergelijkt met de inkomensbelasting. Check voor de meest recentie informatie natuurlijk de website van de Belastingdienst.

Samenvattend: hoe start je met investeren in cryptocurrency?

 1. Lees je goed in en leer de verschillen begrijpen tussen blockchain, bitcoin en altcoins. Lees ook de risico’s hierboven nog eens goed door.
 2. Kies een platform dat bij je past waarop je cryptomunten kunt kopen en verkopen. Zelf gebruik ik Bitvavo. Dit platform is erg gebruiksvriendelijk en de tarieven zijn ongekend laag.
 3. Bepaal hoeveel geld je maandelijks en in totaal wil investeren in cryptomunten. Dit wordt je strategie, stap hier niet zomaar vanaf.
 4. Kies nu in welke munten je wil investeren. Dit is waarschijnlijk het moeilijkste onderdeel. Blijf als beginner nog even weg van risicovolle onbekende munten, maar verdiep je eens in de top 10 cryptomunten van dit moment. Op Coinmarketcap zie je ze allemaal op een rijtje. 
Heb je na deze uitleg nog steeds het gevoel dat je niet klaar bent om te starten met crypto? Investeer dan wat tijd en geld in de Bitcoin Masterclass van Levi Haegebaert, zodat je meer op expert-niveau kunt meepraten. Wij hebben 'm zelf uiteraard ook gevolgd en mogen de Masterclass weggeven met 10% korting aan Get Fired lezers. Claim je korting hier en gebruik de kortingscode GETFIRED >

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Wij zijn geen financieel adviseurs en de content op Get Fired is geen financieel advies. De informatie op deze website is met zorg samengesteld, gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Aan eventuele fouten in de informatie kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen. Get Fired is affiliate partner van verschillende bedrijven. Dat wil zeggen dat er affiliate links zijn verwerkt op deze website. Gebruik van deze links kost de bezoeker nooit extra, maar kan Get Fired een vergoeding opleveren.

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply