0

Een artikel speciaal voor de mensen die zeggen: ‘Ik wil meer leren over beleggen, maar ik weet niet hoe.’ Hoewel de beleggingswereld complex en enorm groot is, kan gelukkig iedereen leren beleggen op een eenvoudige en verantwoorde manier. Maar hoe leer ik online beleggen? Om je op weg te helpen hebben wij 10 tips voor je om zelf te leren leren beleggen. Je zult zien dat veel tips gaan over het opdoen van kennis! Het loont enorm je in beleggen te verdiepen, omdat het zo’n interessant én potentieel lucratief onderwerp is.

Ben je al begonnen met beleggen? Dan is dit artikel wellicht nog steeds interessant voor je, maar ik schreef ook een artikel met 8 tips voor lange termijn succes. Speciaal voor beleggers die al bezig zijn. 

Met 10 tips leren beleggen:

Tip 1: Leer over spreiding en tijd

We beginnen gelijk met een gouden tip. Spreiding en tijd moeten je mantra zijn bij het samenstellen van je investeringen. Spreid je investeringen zoveel mogelijk over sectoren, regio’s, type bedrijven en over de tijd. Houd je investeringen daarna zo lang mogelijk vast, om maximaal te profiteren van compound interest en je kans op verlies te minimaliseren. Hoe leer ik online beleggen? Had ik al spreiding en tijd gezegd? Spreiding en tijd 🙂

Tip 2: Begrijp wat de S&P500 index is

De S&P500 index is een samenstelling van de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten. De S&P500 index is de belangrijkste graadmeter als het gaat om beursprestaties. Deze index bestaat al meer dan een eeuw, waardoor we ver terug in de tijd kunnen analyseren. Daarnaast geven de 500 bedrijven een goed beeld van hoe het gaat met het bedrijfsleven.

De geschiedenis en de spreiding maken de S&P500 populair vergelijkingsmateriaal om prestaties van investeringen mee te vergelijken. Doen deze investeringen het beter of slechter dan de S&P500? De S&P500 is ook een populaire manier om via een ETF in te investeren. Je belegt hierdoor heel gespreid in een index die zich al meer dan 100 jaar bewijst. Bovendien hoef je niet zelf aandelen te selecteren, want daar is een hoop extra kennis voor nodig!

S&P500 index
Bron: Google Financiën

Tip 3: Volg een online cursus Beleggen voor Beginners

Wil je beginnen met beleggen? Investeren in je kennis is wellicht de veiligste en meest lucratieve investering die er is. Bij beleggen is dat helemaal het geval, omdat de juiste keuzes je veel rendement kunnen opleveren. Speciaal voor de beginnende belegger ontwikkelden wij de videocursus Beleggen voor Beginners.

In de cursus leer je alles wat je moeten weten om op een eenvoudige en verantwoorde manier te investeren in de aandelenmarkt. Dan hoef je niet meer eindeloos dit soort artikelen te lezen, maar kun je direct aan de slag. Dus hoe leer ik online beleggen? Met deze cursus! Leuk extraatje: je krijgt nu 25% korting!

online cursus beleggen voor beginners

Tip 4: Lees onze aandeel (en ETF) analyses

Wij schrijven veel artikelen over beleggen op ons blog, waaronder maandelijkse aandeelanalyses. De analyses leren je vanuit een ‘beleggersblik’ naar beursgenoteerde bedrijven te kijken. Dit is niet alleen leerzaam, maar mogelijk ook interessant als potentiële investering. Dit is natuurlijk allemaal gratis, dus doe er vooral je voordeel mee. Op ons blog vind je nog veel meer artikelen over beleggen, andere investeringsvormen en persoonlijke financiën

Tip 5: Leer de begrippen uit het FIRE woordenboek

Je financiële woordenschat uitbreiden is een belangrijke stap naar het worden van een betere investeerder. Communiceren met andere investeerders wordt dan eenvoudiger, de financiële wereld wordt begrijpelijker en het wordt makkelijker om bepaalde begrippen verder te onderzoeken. Weet je bijvoorbeeld wat ‘beurswaarde’ is, een Bear Market, de regel van 72 of de DCA-methode? Als het antwoord ‘nee is’, kan het geen kwaad om de begrippen in het ‘FIRE woordenboek’ te bekijken als je wil beginnen met beleggen.

Tip 6: Volg deze Youtube kanalen over beleggen

Een fijne manier om meer te leren over investeren is Youtube. Helaas is hier ook veel onzin en matige informatie te vinden over beleggen voor beginners. Speciaal daarom deel ik mijn favoriete beleggings kanalen.

 • De Belegger
  De naam van het kanaal zegt al genoeg. Rabi, de persoon achter het kanaal De Belegger, is een gepassioneerde investeerder in vooral de Tech-wereld. Rabi is uitgesproken, kundig en legt uit in begrijpelijke taal. Perfect als je op de hoogte wilt blijven van de ontwikkelingen op de beurs.
 • Value Investing with Sven Carlin
  Deze van origine Kroaat woont in Nederland, maar maakt video’s in het Engels. Zijn kanaal staat boordevol informatie over ‘waarde investeren.’ Er komen regelmatig Nederlandse bedrijven in zijn analyses voor.
 • Learn to Invest
  Een no-nonsense kanaal van Jimmy. Jimmy is een enorm eerlijke en nuchtere kerel die ontzettend veel weet van investeren. Zijn content is van hoog niveau voor Youtube. Net als Sven Carlin is Jimmy vooral een waarde investeerder.
 • Brian Feroldi
  Tenslotte volg ik op Youtube met betrekking tot beleggen Brian Feroldi. Van Brian kun je veel leren met betrekking tot beleggen in groeiaandelen. Dit vraagt namelijk een heel andere benadering dan waarde aandelen. Brian probeert de succesvolle bedrijven van de (verre) toekomst te vinden. Erg interessant.

Er zijn talloze kanalen met betrekking tot beleggen voor beginners. Zoek vooral kanalen die bij jou passen, maar wees altijd kritisch op hoe kundig een Youtuber is. Transparantie en een track-record van minstens vijf jaar zijn mijn minimale vereisten hiervoor.

Tip 7: Volg deze podcasts over beleggen

Podcasts zijn wat mij betreft een super relaxte manier om meer over beleggen te leren. Er zijn verschillende kwalitatief hoogwaardige podcasts in het Nederlands te vinden.

 • Jong Beleggen de podcast
  In deze podcast nemen Pim en Milou je mee in de beleggingswereld. De eerste afleveringen gaan vooral over de basisbeginselen van het beleggen in aandelen; een aanrader om deze eens terug te luisteren als je wilt leren beleggen. De latere afleveringen behandelen talloze onderwerpen binnen de beleggingswereld.
 • Rowan Nijboer
  Rowan wil, met zijn vriendin Barbara als host, beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Rowan is super gepassioneerd over beleggen en dat hoor je terug in de podcast. Hij belegt al meer dan tien jaar en weet enorm veel over het onderwerp. De kracht van de podcast is de dynamiek tussen Rowan en Barbara. Een aanrader voor beleggers van alle niveaus.
 • Podcasts voor de gevorderde belegger
  Wanneer je de basis van het beleggen onder de knie hebt, zijn er nog veel meer Nederlandse podcasts te vinden. BNR AEX factor, BNR Beleggerspanel en de IEX podcast zijn naar mijn mening allemaal kwalitatief goede podcasts. 

Tip 8: Lees deze boeken over leren beleggen

Naast het kijken van video’s en het luisteren naar podcasts bestaat er natuurlijk ook nog zoiets als “ouderwets” lezen. Welke ‘beleggen voor beginners’ boeken zijn er? Het boek ‘Unshakeable’ van Tony Robbins is een aanrader om mee te beginnen. Je krijgt hierdoor een lange termijn focus en leert begrijpen waarom indexbeleggen zo’n goede investeringsstrategie is. Wanneer je meer wilt leren over het beleggen in individuele aandelen, dan is ‘Leer beleggen als Warren Buffet’ een handzaam en makkelijk lezend boek.

Eerder schreven we een artikel met topboeken voor beleggers: Beleggen voor beginners boeken. Daarnaast publiceren we elke maand een review over een financieel boek, want FIRE gaat natuurlijk veel verder dan alleen beleggen!

Tip 9: Open een beleggingsrekening bij een broker

Hoe leer je online beleggen? Door tip 1 t/m 8 op te volgen! Nu is het tijd voor actie. Aandelen en ETF’s kun je doorgaans het beste bij een gespecialiseerde broker kopen vanwege de (meestal) lagere kosten en een groot productaanbod dan bij een bank. Er zijn verschillende brokers in Nederlands zoals Lynx, Binck en DEGIRO. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen en bepaal voordat je een beleggingsrekening opent wat het beste bij jou past.

Wij beleggen bij DEGIRO. Mocht je een gratis account aan willen maken, check dan eens de handleiding die Inge heeft gemaakt: Een DEGIRO account aanmaken doe je zo. Daarin neemt ze je mee in alle stappen.

Tip 10: Maak een beleggingsstrategie

De basis van lange termijn succes op de beurs is een solide beleggingsstrategie. Deze strategie gaat je helpen, in zowel euforische als pessimistische tijden, betere keuzes te maken. Bepaal welk bedrag je gaat investeren in welke producten, wat je beleggingsdoel is en wat je met je investeringen wilt bereiken. Dit hoeft zeker niet ingewikkeld te zijn en je investeringsstrategie kan bij wijze van spreken op een bierviltje worden geschreven.

Tip: je leert een beleggingsstrategie te maken in de cursus Beleggen voor Beginners 🙂

Iedereen kan leren beleggen

Zoals je ziet zijn er meerdere manieren zelf te leren online beleggen. Beleggen hoeft zeker niet moeilijk te zijn, al zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hopelijk hebben deze 10 tips je op weg geholpen om te leren beleggen. Mijn tip aan de beginnende belegger: investeer in je kennis en start met een cursus. Dit scheelt je heel veel tijd en geld en maakt de kans een stuk groter dat je daadwerkelijk gaat starten met beleggen. Het geeft je een kickstart!

5 redenen om de cursus Beleggen voor Beginners te volgen:

 1. Je krijgt vertrouwen in jezelf en in de beurs.
 2. Je leert van A tot Z beleggen en hoeft dus niet per se alle podcasts, boeken en YouTube video’s uit dit artikel te gaan doorspitten.
 3. Het maakt je crisisbestendig waardoor je ook in mindere tijden verstandige keuzes blijft maken.
 4. Je leert waar je op moet letten bij beleggen, waardoor het veel leuker wordt om met andere beleggers een inhoudelijk gesprek te voeren.
 5. Je leert een beleggingsstrategie te maken voor de lange termijn. Jouw plan is waterdicht voor de toekomst!
cursus beleggen voor beginners met 25% korting

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Wij zijn geen financieel adviseurs en de content op Get Fired is geen financieel advies. De informatie op deze website is met zorg samengesteld, gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Aan eventuele fouten in de informatie kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen. Get Fired is affiliate partner van verschillende bedrijven. Dat wil zeggen dat er affiliate links zijn verwerkt op deze website. Gebruik van deze links kost de bezoeker nooit extra, maar kan Get Fired een vergoeding opleveren.

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply