Het FIRE woordenboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Het FIRE woordenboek

De financiële wereld heeft haar eigen taaltje. Om je hierin op weg te helpen, hebben we een alfabetische woordenlijst gemaakt met veel gebruikte woorden. Staat jouw financiële begrip er niet tussen? Stuur ons een mailtje naar info@getfired.nl. Dan geven we je zo snel mogelijk antwoord met een uitleg en vullen we de begrippenlijst aan. Jij blij, wij blij.

Affiliate Marketing

Bij affiliate marketing promoten affiliates producten van andere bedrijven (adverteerders). Voor iedere klik, lead of verkoop, afhankelijk van de afspraken, ontvangt de affiliate een commissie van de adverteerder. Zo kan een affiliate geld verdienen zonder zelf producten of diensten te leveren. Get Fired is ook een affiliate partner van o.a. PayPro. Wij hebben affiliate marketing leren toepassen tijdens de cursus van Jacko Meijaard. Deze link naar zijn cursus is een affiliate link. Als jij de cursus koopt ontvangen we een kleine commissie zonder dat het jou meer kost. Zo werkt affiliate marketing dus.

affiliate cursus passief inkomen

Bear Market

In het Nederlands een berenmarkt, maar die vertaling zul je niet vaak horen. Een bear market is een algemene neergang van de beurs, met veel pessimisme. De naam is te danken aan dat een beer zijn prooi naar beneden slaat. Als beleggers ‘bearish’ zijn, betekent dit dat ze pessimistisch zijn wat betreft de beurs. Een bearmarket kan enkele maanden tot een paar jaar duren, met een neergang van de beurs van tientallen procenten.

Beurswaarde

De beurswaarde is de totale waarde van de uitstaande aandelen van een bedrijf. De beurswaarde is een belangrijke graadmeter om de grootte van een bedrijf te bepalen. Naast beurswaarde wordt ook de term marktkapitalisatie,  ‘Market Cap’ in het Engels, gebruikt.

De beurswaarde van een bedrijf = het aantal uitstaande aandelen X de prijs per aandeel

De prijs per aandeel zegt op zichzelf dus niet zoveel. Het gaat om de hoeveelheid aandelen maal de prijs per aandeel als je beurswaarde van een bedrijf wilt weten.

Beleggen

Een belegging is een vorm van een investering waarbij geld wordt vastgelegd voor langere of kortere tijd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Bij beleggen biedt men kapitaal in ruil voor onzekere inkomsten in de toekomst. Aldus wikipedia :). Je kunt op allerlei manieren beleggen, maar de meest bekende is wellicht in aandelen van bedrijven. Je investeert geld in bedrijven en in ruil daarvoor krijg je, als het goed gaat (dat is dus het risico), rendement.

Broker

Een broker is een tussenpartij die je toegang geeft tot allerlei beurzen. Je geeft zelf de aan- en verkopen (transacties) aan je broker. De broker voert deze transacties uit op de beurs en administreert welke beleggingen van jou zijn. Bij een broker maak je een beleggingsrekening aan, waar je vanaf je bankrekening geld naar kunt overmaken. Zodra het geld op de beleggingsrekening hebt staat, kun je aankopen doen.

Bull Market

Een stierenmarkt is het tegenovergestelde van een Bear Market. Waar de beer de markt naar beneden duwt, neem de stier de markt op de horens en stuwt hem opwaarts. In een Bullish Market zijn beleggers optimistisch en verwacht men dat de prijzen gaan stijgen. Als investeerders ‘Bullish’ zijn, dan kijken ze optimistisch naar de markt en verwachten ze groei.

Compound interest

Ook wel rente op rente of rendement op rendement. Doordat je het rendement elk jaar herbelegd, stijgt je investering elk jaar sneller. Dit wordt ook wel exponentiële groei genoemd. Compound interest is moeilijk voor te stellen voor een mens, de regel van 72 kan hierbij helpen (staat ook in deze lijst).

Crypto

Met crypto wordt gerefereerd aan crypto currencies, wat digitale munten zijn gebaseerd op blockchain technologie. De meest bekende crypto is Bitcoin. Het investeren in ‘crypto’s’ is de laatste jaren erg populair geworden, door de hoge risico/rendement verhouding. Investeren in Crypto is erg risicovol, waardoor je snel geld kunt verliezen en verdienen.

De regel van 72

De regel van 72 is een manier om snel exponentiële groei te kunnen berekenen. Als je 72 door je verwachte rendement deelt, dan krijg je het aantal jaar dat het duurt om je investering te verdubbelen. 72/10%=7,2 jaar. Je investering is verdubbeld na 7,2 jaar, verviervoudigd na 14,4 jaar en verachtvoudigd na 21,6 jaar.

Dollar Cost Averaging

Bij de DCA-methode investeer je met een vaste interval, bijvoorbeeld iedere maand €100, hetzelfde bedrag. Je belegt passief, dus je koopt voor hetzelfde bedrag aandelen en/of ETF’s bij een dip als wanneer de markt stijgende is. Hierdoor koop je relatief meer aandelen/ETF’s als de koersen laag staan, dan wanneer de koersen hoog staan. Een tweede voordeel is dat je weinig aandacht hoeft te besteden aan het marktsentiment, omdat je ongeacht de marktomstandigheden hetzelfde blijft investeren. Deze methode kun je zien als het tegenovergestelde van de markt timen (staat ook in deze lijst).

ETF

ETF is een afkorting voor Exchange Traded Fund. Een ETF is een populair beleggingsproduct, waarbij een algoritme een mandje aandelen (tientallen tot duizenden) beheert, op basis van een index (index staat ook in deze lijst). Simpel gezegd koop je met een ETF in één keer een klein deel van alle aandelen uit een index, bijvoorbeeld uit de S&P500, de AEX of AMX. Wanneer je bijvoorbeeld een S&P500 ETF hebt, is je rendement vergelijkbaar met het rendement van de S&P500 index. ETF’s hebben lage kosten doordat ze niet door mensen, maar door een emotieloos algoritme worden beheert.

Financiële onafhankelijkheid

Alles wat je onafhankelijk maakt van geld om je leven te kunnen leven.

FIRE

FIRE is een afkorting van Financially Independent Retire Early. Een levensfilosofie waarbij deelnemers door minimalistisch te leven en zoveel mogelijk te investeren, streven naar financiële onafhankelijkheid. Als je investeringen op een gegeven moment hoog genoeg zijn, overstijgt je rendement je levenskosten en ben je financieel onafhankelijk. FIRE is het fundament van Get Fired. Lees meer over hoe je jouw leefstijl meer FIRE kunt inrichten.

Index

In dit geval bedoelen we een aandelenindex. Een index is een gewogen gemiddelde van een aantal beursgenoteerde ondernemingen; een indicatie van het beurssentiment. De AEX-index bijvoorbeeld is het gewogen gemiddelde van de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. De S&P500-index beslaat de 500 grootste Amerikaanse bedrijven.

Indextracker

Door middel van een ETF wordt een index nagebootst. Bij beleggen in een indextracker, boots je de prestaties van een index na. Je presteert dan vergelijkbaar met de markt waarin je belegt. Dit product is erg populair geworden, doordat er op een passieve manier en tegen lage kosten heel gespreid belegd kan worden.

Inflatie

Inflatie is de stijging van het algemene prijsniveau. Met andere woorden: op termijn word bijna alles duurder en je geld dus minder waard. Vraag maar aan je opa en oma. Vroeger kon je nog een brood kopen voor 10 guldencent. Gemiddeld is de inflatie zo’n 2%. Maak je minder rendement op geld dan 2%? Dan zou je dus kunnen zeggen dat je geld minder waard aan het worden is. Daarom is het belangrijk om het vermogen dat je over hebt, na een gezonde spaarbuffer, te laten renderen. Bijvoorbeeld met beleggen.

Levensstijl inflatie

Er is sprake van levensstijl inflatie wanneer je kosten omhoog gaan als gevolg van je verhoogde inkomsten. Zo kopen veel mensen een groter huis of een duurdere auto bij een loonsverhoging. Ze vieren een bonus met een extra vakantie en gaan vaker uit eten. Het is de kunst om je kosten gelijk te houden wanneer je inkomen stijgt. Dan stijgt namelijk je spaarpercentage en word je sneller FIRE.

Markttiming

Het proberen te kopen van aandelen bij lage koersen en te verkopen bij hoge koersen. Dit klinkt logisch en makkelijk, maar is in praktijk vooral gokken. Het lukt weinig mensen hier op lange termijn succes mee te hebben.

Obligaties

Bij obligaties leen je je geld uit aan overheden of bedrijven. Het eerste noem je staatsobligaties en het tweede bedrijfsobligaties. Je leent je geld uit voor een bepaalde tijd tegen een vaste rente en na afloop krijg je je inleg terug. In het algemeen geldt hoe minder kredietwaardig de lenende partij is, hoe meer rente je ontvangt (risico versus rendement). Obligaties waren in het verleden een belangrijk onderdeel van een beleggingsportfolio, maar door de lage rentes van de afgelopen jaren is het nu een minder populaire investeringscategorie voor particulieren.

Vliegwiel

Een vliegwiel is een wiel met een grote massa die eenmaal draaiende moeilijk meer is om te stoppen. Deze uitdrukking wordt onder beleggers vaak gebruikt om aan te duiden dat een bedrijf in een goede ‘flow’ zit.

Volatiliteit

Volatiliteit is de beweeglijkheid van de beurs: koersen stijgen en dalen op korte termijn. Op lange termijn stijgt de beurs altijd, maar als je net op een ongelukkig moment begint met beleggen, dan kunnen je investeringen voor een periode in het rood staan. Tijd is hiervoor het medicijn: op termijn zal de beurs zich herstellen.

Ontvang alle aandeel analyses in je mailbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang alle maandelijkse aandeel analyses en FIRE tips