0

Bij Get Fired helpen we je om (financieel) vrijer te worden en passief inkomen genereren is daar een geweldige methode voor. Start een side hustle en genereer inkomsten op elk moment van de dag; dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, toch? Velen zouden maar al te graag het concept van “tijd en energie inruilen voor geld” willen loslaten. Wie een poging waagt om op Google naar tips te zoeken, verzandt in een wirwar aan artikelen die allemaal hetzelfde zeggen: “Start een blog, schrijf een e-book, ga vastgoed verhuren, start met beleggen of maak een online training.” Leuk, zo’n lijstje met side hustles, maar waar begin je dan?

Ik besloot om ook een artikel aan passief inkomen te wijden, omdat ik vind dat al die tiplijsten de kern missen van hoe je echt kunt starten. Start niet met een random blog, maar begin bij jezelf. Je kunt passief inkomen opbouwen met wat je al doet, met wat je kan, maar dan net iets slimmer. Zo creëer je waarde en waarde wordt beloont. In dit artikel leg ik kort uit wat passief inkomen is, op welke pijlers je je moet richten en ik geef 7 strategieën om passief inkomen op te bouwen.

Wat is passief inkomen eigenlijk?

Laten we bij het begin beginnen: wat is passief inkomen eigenlijk? Passief inkomen is een inkomen dat passief binnen komt. Je hoeft er dus in het moment niks voor te doen. Je leest het goed: ‘in het moment’. Er gaat namelijk wel een hoop werk aan vooraf. Eerst moet je waarde creëren; iets waarvoor mensen willen betalen. Dat kost veel tijd, maar als je het slim inricht pluk je er na verloop van tijd met minimale uren de vruchten van. Om dat uit te leggen geef ik je hieronder een voorbeeld.

Een voorbeeld van passief inkomen: Avocado Generatie

In 2019 startte ik mijn eerste side hustle: een blog (avocadogeneratie.nl). Ik investeerde honderden uren in het bouwen van een website, schrijven, interviewen en verdiepen in online verdienmodellen. Uiteindelijk slaagde ik erin om mijn eerste euro te verdienen met affiliate marketing. Oftewel: ik verdiende een passief inkomen. 

Mijn blog draaide na veel bloed, zweet en tranen. Het was dus geen manier om snel rijk te worden, maar wel om passieve inkomsten te creëren. Wanneer ik op een doodnormale donderdagavond na het sporten naar mijn affiliate inkomsten keek, zag ik dat er weer wat was binnen gekomen. Zo verdiende ik geld terwijl ik niet aan het werk was; passief inkomen dus.

TIP: Ik leerde overigens affiliate marketing van Jacko Meijaard, die heeft daar een fijne cursus over voor maar €47. Deze link naar zijn cursus is een affiliate link. Als jij de cursus koopt ontvangen we een kleine commissie zonder dat het jou meer kost. Zo werkt affiliate marketing en Jacko leert je alle ins en outs.
Klik hier om de cursus te bekijken >
affiliate cursus passief inkomen

De 3 pijlers van passief inkomen: waarde, tijd en automatiseren

Waarde, tijd en automatiseren; dat zie ik wel een beetje als de drie pijlers van passief inkomen. Wie veel waarde creëert, het lang volhoudt en processen slim inricht, zal uiteindelijk kunnen profiteren van passieve inkomsten. Ik zal je kort meenemen in die gedachtegang.

Pijler 1: Creëer waarde

Ik zie online zo vaak websites voorbij komen van mensen die denken dat ze makkelijk passieve inkomsten kunnen opbouwen. Ze hebben geleerd een website te bouwen en plakken daarop zoveel mogelijk linkjes naar producten om te kopen. Ze zullen vast een paar euro verdienen, maar echt groot gaat zo’n website niet worden. Je moet namelijk waarde creëren: iets toevoegen aan iemands leven. Hoe kun jij anderen helpen?

Een personal trainer helpt mensen fitter te worden. Een kapper geeft mensen zelfvertrouwen en een virtual assistant ontzorgt een ondernemer van allerlei taken. Ze creëren waarde voor anderen. Ook online zijn er zo talloze voorbeelden te vinden. Zo zijn er een aantal blogs die ik met veel plezier volg. Ze schrijven over onderwerpen die mij interesseren en waaruit ik inspiratie of lessen haal. Als zij een product aanraden, ben ik sneller geneigd om bij hen iets te kopen. Ze voegen iets toe aan mijn leven en ik vertrouw ze. Kortom: creëer waarde en je zal je passieve inkomsten zien stijgen.

Pijler 2: Heb geduld

Ik vind passief inkomen fantastisch. Het idee dat je iets kunt opbouwen, een side hustle, waar je op ieder moment van de dag inkomsten uit kunt genereren. Maar vergis je niet. Er heerst een soort illusie dat passief inkomen luilekkerland is; slapend rijk worden. Was het maar zo’n feest (of niet, zou ook saai zijn).

Passief inkomen betekent niet dat je betaalt wordt voor niets doen. Neem het voorbeeld van mijn blog hierboven. Pas na een jaar verdiende ik een paar euro per maand aan passieve inkomsten. Natuurlijk stegen die inkomsten iedere maand, maar als ik het terug reken heb ik vermoedelijk nog geen €0,30 cent per uur verdiend. Dat vond ik geen probleem, omdat ik er zo van genoot en het grotere plaatje zag.

Die passieve inkomsten stijgen namelijk exponentieel. Ieder jaar komt er meer geld binnen voor minder werk. Afhankelijk van je verdienmodel duurt het dus echt wel een tijdje voordat je de vruchten plukt en echt passief inkomen verdient zonder daar veel voor te hoeven doen. Misschien verdien je in de eerste twee jaar nog niks en stroomt het geld daarna binnen. Het belangrijkste is dat je doet wat je leuk vindt, dan is het niet erg om er zolang aan te werken zonder de zekerheid dat het een succes gaat worden.

Pijler 3: Automatiseren 

Wat is automatiseren eigenlijk? Automatiseren wil zeggen dat processen vanzelf gaan: automatisch dus. Zo zie ik nu nog regelmatig inkomsten binnenkomen van de blog die ik eerst had, zonder dat ik er iets voor hoef te doen. Dat gaat automatisch doordat ik die processen heb ingericht.

Om passief inkomen te bouwen is automatiseren heel belangrijk. Het woord zegt het eigenlijk al; passief. Je moet kunnen verdienen zonder op dat moment aan de knoppen te zitten. Om te automatiseren kun je aan allerlei manieren denken: uitbesteden, processen koppelen of online advertenties laten draaien. Automatiseren is een heel onderwerp op zich waar we vast nog ooit een artikel aan wijden.

3 pijlers van passief inkomen

7 strategieën om passief inkomen op te bouwen

Goed, to the point. Hier kwam je voor: hoe genereer je nou passief inkomen? Door te doen wat je al doet, maar dan slimmer. Hieronder 7 strategieën om uit je huidige werk of hobby passieve inkomsten te genereren. 

1. Digitaliseer je werk

Genereer passieve inkomsten door je werk te digitaliseren. Heb je een fysieke winkel? Bouw een webshop met de producten die het makkelijkste zijn om te verzenden. Verkoop je kunst in een galerie? Kijk eens of je deze online kunt verkopen. Ben je een verkoper in de Mediamarkt? Zet je kennis eens in een blog en kijk of je kunt verdienen aan affiliate inkomsten. Geef je fysieke workshops? Giet de workshops in video’s en maak er een online cursus van. Zo zijn er talloze voorbeelden te noemen van hoe je je werk kunt digitaliseren. Brainstorm eens met jezelf, wat kun jij doen?

2. Leer anderen wat je weet

Genereer passieve inkomsten door een cursus te maken van wat in je hoofd zit. Je weet altijd meer dan je denkt. Er zijn mensen die niet hebben geleerd wat jij hebt geleerd via werk, studie of hobby, maar het wel willen leren. Kun je dat vangen in een online cursus, een e-book of een handleiding?

Je kunt het zo gek niet bedenken: van tuinadvies en een schrijftraining tot een cursus knippen of een handleiding hoe je indruk maakt tijdens een date. Ben je pedicure? Maak een pedicure-cursus. Ben je inkoper? Maak een inkoop e-book. Dit zijn producten die je maar één keer hoeft te maken. Bouw daarna een simpele website, werk aan je sales pitch, zorg dat bezoekers je product kunnen kopen en laat tot slot de wereld weten dat je een product hebt. Voila, cashen maar. Zo heeft Jelle dat ook gedaan met al zijn kennis over beleggen in de cursus Beleggen voor Beginners.

3. Automatiseer je werk

Genereer passieve inkomsten door je werk te automatiseren. Veel repeterende processen zijn te automatiseren met software. Door te automatiseren gaan dingen ineens vanzelf, heerlijk toch. Waar je eerst tijd nodig had om producten te verkopen, klanten te werven of reclame te maken, kun je dat nu automatiseren. Waarschijnlijk heb je daar een kleine investering voor nodig, maar dat zal zich terugbetalen in tijd.

Zelf gebruik ik de tool Zapier om allerlei programma’s aan elkaar te koppelen. Dat werkt als volgt: zodra iemand een cursus koopt van Get Fired, geeft de webshop plugin Woocommerce een seintje aan het cursusprogramma Thinkific en het mailprogramma Mailchimp. Die seintjes worden allemaal geregeld dankzij Zapier. De klant krijgt dan automatisch toegang tot de cursus en een welkomstmail. Zo genereren wij omzet, zonder zelf direct iets te hoeven doen. Redelijk passief dus.

4. Verander de betaalmethode

Genereer passieve inkomsten door abonnementen te verkopen. Passief inkomen werkt natuurlijk niet als je per uur betaald krijgt. Kun je jouw werk transformeren naar een abonnementsvorm? Bij een abonnement denk je misschien aan streamingdiensten, mobiele providers of digitale kranten. Maar abonnementen of leaseconstructies worden steeds hipper.

Als kunstenaar kun je een abonnement aanbieden waarbij de klant iedere maand kunst kan ruilen. Als schrijver kun je nieuwsbrieven versturen tegen betaling. Wellicht kun je een online community starten waar like minded people (ondernemers, natuurliefhebbers, verzamelaars) met elkaar kunnen praten. Daar hebben velen vast een maandelijks bedrag voor over. Voor de gevorderden onder ons: mocht je software kunnen bouwen, dan is Software As A Service (SAAS) zoals Dropbox of Adobe ook perfect. Borrelen er al ideeën? Wat heb jij te bieden waar klanten elke maand geld voor over hebben?

5. Uitbesteden 

Genereer passieve inkomsten door zoveel mogelijk uit te besteden. Bij punt drie hadden we het al over automatiseren, maar dat is toch weer wat anders dan uitbesteden. Bij automatiseren zet je computers aan het werk om het werk voor jou te doen. Door uit te besteden leg je het werk bij anderen neer. Natuurlijk betaal je daar geld voor, maar als het je meer geld oplevert verdien je de inkomsten dus passief.

Neem bijvoorbeeld een blog met affiliate marketing als verdienmodel. Door copywriters in te huren om artikelen te schrijven met affiliate linkjes erin, hoef je hier zelf geen tijd aan te besteden. Natuurlijk kost dit eerst geld, maar als de opbrengsten van de affiliate commissies hoger zijn dan de kosten voor de copywriters verdien je passief geld. Reken dit dus wel goed uit. Wat kun jij vandaag nog uitbesteden?

6. Massaproductie

Genereer passieve inkomsten door je product of dienst beschikbaar te maken voor het grote publiek. Een designer die een ontwerp op maat maakt, verkoopt deze doorgaans maar een keer. Wat nou als de designer het werk vaker kon verkopen? Neem bijvoorbeeld een verjaardagskalender. Daar liggen de winkels vol mee. Die kalender is een keer ontworpen en wordt vervolgens het hele jaar door verkocht. Dat zijn passieve inkomsten.

Een tatoeëerder werkt op uurbasis en kan met 24 uur in een dag helaas niet iedereen tatoeëren. Wel kan hij of zij de eerder gemaakte ontwerpen online verkopen zodat de klant die bij een andere tatoeëerder kan laten zetten. Zo ontvangt de tatoeëerder vaker dan een keer inkomen. Dat kun je zo bij veel werkgebieden doen. Heb je voor je werk wel eens presentaties, templates, handleidingen of instructies gemaakt waar geen bedrijfsgegevens in staan? Wellicht kun je deze verkopen. Je kunt ook deals sluiten met scholen, gemeenten of andere instanties. Dan heb je direct een grote doelgroep te pakken die je vaker dan een keer zullen betalen. 

7. Investeren in aandelen

Genereer passieve inkomsten door te investeren in aandelen. Een vreemde eend in dit lijstje, omdat je hierbij niet direct gebruikt wat je doet, weet of kan. Toch kon deze hier niet ontbreken. Beleggen is namelijk een hele slimme en makkelijke manier om passieve inkomsten te genereren. Je koopt een aandeel, laat het voor een lange tijd staan en profiteert na jaren van rendement op rendement. Het enige wat je nodig hebt is tijd, geld en je moet weten wat je doet. Wil je eenvoudig en verantwoord leren beleggen? Wij hebben strategie 2 ter harte genomen en hebben onze kennis over beleggen omgezet in een cursus: Start de videocursus Beleggen voor Beginners

Conclusie: Gebruik wat je doet, kan en weet om passief inkomen te genereren

Passief inkomen genereren kost tijd. Het lukt je pas als je waarde levert en het slim inricht. Wel denk ik dat je veel sneller stappen kunt zetten door iets te doen met wat je al doet, kan en weet. Je hebt zoveel wat anderen willen hebben of leren, je moet het alleen slim inzetten. Waarom je kennis alleen op basis van een uurloon verkopen als je het ook kan digitaliseren, automatiseren of uitbesteden? – Heb je wel een idee maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Put dan uit al onze artikelen over hoe je een side hustle kunt starten. 

Samen sparren?

Ik denk dat passief inkomen genereren mogelijk is voor iedereen. Mijn doel met dit artikel is echt om je te inspireren en te motiveren. Wil je eens sparren? Mail me naar inge@getfired.nl

Laatste tip: lees de 100$ startup

Dit is een fijn boek om meer te leren over het starten van een side hustle en passieve inkomsten op te bouwen. Het staat boordevol voorbeelden, verhalen en praktische tips:

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply