0

Kun je FIRE worden terwijl je reist? Jazeker! Het doel van FIRE is niet om stinkend rijk te worden, maar om gelukkig en vrij te leven. Als jij een manier weet te vinden om op reis geld te verdienen en zo min mogelijk uit te geven, dan kom je steeds dichterbij financiële vrijheid. We gaven je natuurlijk al meerdere werkideeën om als digital nomad aan de slag te gaan: online werken combineren met reizen. Maar je kunt natuurlijk ook werken en reizen combineren zonder urenlang achter je laptop te zitten. Daarom geven we je ook graag een paar ideeën over hoe je toch werken en reizen kunt combineren zonder daar een laptop voor nodig te hebben.

Kun je ook geld verdienen tijdens het reizen zonder laptop?

Niet iedereen werkt graag met een laptop. Je zit stil en krijgt er vierkante ogen van. Gelukkig kun je ook geld verdienen tijdens het reizen zonder laptop. Hoe? Ik geef je een aantal werkideeën om geld te verdienen op reis:

Doe vrijwilligerswerk

Via Workaway kun je allerlei verschillende klussen vinden in ruil voor gratis verblijf. Je verdient dus niet direct geld, maar hoeft het ook niet uit te geven. Super goed voor je FIRE levensstijl! Werk bijvoorbeeld een paar weken in een hostel of achter de bar bij een duikresort.

Hieronder op de foto zie je hoe de Engelse Pete de barbecue klaar maakt. We hebben Pete en zijn vriendin Louise ontmoet in Guatemala en later opgezocht in Guanaja, Honduras. Via Workaway hadden ze namelijk vrijwilligerswerk gevonden in een hostel in Guanaja. Ongeveer 4 uur per dag werden ze aan het werk gezet, in ruil voor verblijf en eten. In een paar weken tijd hebben ze nauwelijks geld opgemaakt terwijl ze wel op deze prachtige plek konden verblijven.

*Dit is Pete in Guanaja, Honduras

Werken op een boerderij

Op het platform WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) kun je werk vinden op duurzame boerderijen in ruil voor eten en verblijf. Ook hier verdien je geen geld, maar geef je bijna niets uit en leer je ook nog veel over het verbouwen van organisch voedsel. Zo zijn er wel meer websites waar je dit soort uitwisselingen kunt vinden.

Persoonlijk voel ik me wel aangetrokken tot een ranch in Argentinië. Hoe fantastisch zou het zijn als ik 4 uur per dag mag werken op een boerderij, alles kan leren over paarden, en de overige uren in Get Fired kan steken terwijl ik gratis op een boerderij eet en slaap. Ik zie het wel zitten!

Werken als duikinstructeur

Je wordt niet zomaar een duikinstructeur (je hebt eerst een aantal cursussen nodig), maar als je het bent kun je op allerlei duiklocaties werken. Ga bijvoorbeeld 3 maanden duiken in Egypte, daarna 3 maanden in Thailand en daarna in Mexico.

In Roatan, Honduras woonde er boven onze Airbnb een Canadese vrouw. Zij was speciaal naar het eiland gekomen om te werken als duikinstructeur. Het is hard werken, maar als je niet genoeg kan krijgen van de zee dan is dit een absolute aanrader.

Maak en verkoop kunst

Wie geld nodig heeft wordt creatief. Op reis hebben we de Engelse Ben ontmoet, die van alle ‘troep’ op straat kunst kon maken en verkopen. Hij maakte echte kunstwerken en verdiende daar honderden tot duizenden euro’s mee.

Dat klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn. Maar hoevaak zie je op reis niet van die kraampjes langs de weg met kunst of sierraden? Denk aan kettingen met schelpjes of armbandjes van gevlochten draad. Als zij het kunnen, kun jij het ook. En nee, Ben was geen kunstenaar. Gewoon een creatieve reiziger die geld nodig had.

sierraden maken op reis

Werken als au pair

Als au pair help je een gastgezin met kinderzorg en licht huishoudelijk werk. Ideaal als je een paar weken in een bepaalde stad wil verblijven. Verblijf bijvoorbeeld in Canberra (hoofdstad Australië) en word de oppas van de schattigste kindjes!

Engelse les geven

Geef les aan kinderen in een Spaanstalig land of aan reizigers die hun Engels willen verbeteren. In Semuc Champey (Guatemala) hebben we de Nederlandse Juul ontmoet. Zij had het goed voor elkaar. Ze gaf dagelijks Engelse les aan de kindjes van de hostel eigenaren en mocht in ruil daarvoor op de prachtige plek gratis verblijven. Daarnaast had ze ook haar eigen coaching business lopen waaraan ze een paar uur per dag werkte. Wat een ideale combinatie!

*Dit is de prachtige plek in Semuc Champey (Guatemala)

Skileraar worden

Heb je een liefde voor de sneeuw? Word skileraar in bijvoorbeeld Oostenrijk of Argentinië. Een mooie manier om een lange tijd in de sneeuw te verblijven.

Werken op een jacht

Op een jacht is hard werken, maar een goede manier om veel geld te verdienen. Werk je een paar maanden in het stof om vervolgens van het geld te genieten tijdens je reis.

In Guatemala hebben we Melisa ontmoet, uit Nieuw Zeeland. Zij had voordat we haar ontmoette drie maanden op een jacht gewerkt in Frankrijk, op de Middellandse zee. Ze heeft ons allerlei verhalen verteld over het wereldje: dag en nacht werken en geen vrije tijd. In ruil daarvoor krijg je wel veel geld waarmee je daarna een lange tijd kan reizen.

Surfles geven

Kun je goed surfen? Of hou je van surfen? Stuur een aantal mailtjes naar verschillende surfscholen en kijk of ze nog een surfleraar zoeken.

Haren knippen

Kun je een beetje haren knippen? Hang dan een briefje op in een populair hostel, vraag niet te veel geld en je kunt beginnen als kapper. Er zijn vast een hoop reizigers die hun haren al iets te lang hebben laten verslonzen.

Geef massages

Kun je masseren? Of wil je leren masseren? Hanteer dan dezelfde aanpak als bij het haren knippen: hang een briefje op in een populair hostel en je hebt vast en zeker snel een eerste klant. Het leven als backpacker is zwaar en vermoeiend, er zijn vast genoeg reizigers die willen genieten van een lekkere massage.

Hoe ga jij geld verdienen tijdens het reizen?

Hopelijk heb je met alle ideeën hierboven en alle digital nomad werkideeën uit een eerder artikel nu voldoende inspiratie om geld te verdienen op reis. Maar let op: door alleen geld te verdienen word je niet FIRE (financieel vrij). Natuurlijk helpen inkomsten wel, maar om FIRE te worden moet je iets verder gaan.

Wij richten ons met de FIRE-methode op drie pijlers: kostenbewustzijn, investeren, inkomsten verhogen. Je moet dus ook gaan investeren, om vermogen op te bouwen voor de toekomst. Wil je hier hulp bij? Bekijk dan onze online cursus Beleggen voor Beginners. Met een paar tientjes en een uurtje per maand kun jij investeren tijdens het reizen.

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply