De FIRE-methode komt in verschillende vormen. Zo heb je naast Lean FIRE, de methode waarbij je zo zuinig en minimalistisch mogelijk leeft, bijvoorbeeld ook FAT FIRE. Daarbij leef je luxer, maar zul je dus ook veel meer moeten investeren om FIRE te worden. De documentaire ‘30 en nooit meer werken’ geeft verschillende voorbeelden van Nederlanders die FIRE leven, allemaal op hun eigen manier. Lees hieronder onze kijk op alle voorbeelden uit de docu of scroll naar onderen voor een link naar de documentaire.
Tamar leeft buiten in de natuur
Tamar Valkenier ging op haar 28ste met pensioen zonder gespaard te hebben. Dat was niet zo gepland, want Tamar deed altijd alles wat de maatschappij van haar verwachtte. Ze heeft goed gestudeerd en kreeg op haar 24ste al haar droombaan. Op haar 19e had ze al een huis met haar toenmalige vriendje gekocht en met haar motor ging ze vaak op vakantie.
Nu leeft ze heel anders. Ze woont buiten en leeft voornamelijk van de natuur. Ze heeft al haar vaste lasten geschrapt: geen huis, geen auto en geen telefoon. Ze heeft alleen een ziektekostenverzekering van €2.000 per jaar en af en toe wat boodschappen. Die kan ze betalen door lezingen en rondleidingen in de natuur te geven. Dat noem je nog eens ‘Lean FIRE’.
Hoewel ze voor haar pensioen een perfect leven had op papier, had ze wel last van stress en angstaanvallen. Sinds ze is gaan reizen heeft ze nergens meer last van. Wat Tamar doet is natuurlijk een extreme vorm van FIRE, maar wel erg inspirerend. Sinds haar 28ste beleeft ze namelijk meer avonturen dan jij en ik waarschijnlijk in een mensenleven.
Jelle, Ruben en ik hebben alle drie het boek van Tamar gelezen omdat het boordevol haar wilde avonturen staat. Leven in de natuur brengt de gekste verhalen met zich mee. Klik hier om ‘Fulltime Avonturier’ te kopen:
Myrthe de Groot is een vastgoedbaas
Myrthe is 33 en al FIRE dankzij slimme vastgoedbeleggingen. Dat wil zeggen dat ze nooit meer zou hoeven werken, ze is binnen. Toch blijft ze werken want ze vindt het leuk. Dat zie je vaak bij mensen die FIRE zijn: ze hoeven niet met pensioen omdat ze al doen wat leuk vinden. Daar gaat FIRE wat ons betreft ook om: een leven creëren waarin je gelukkig bent.
Myrthe was niet altijd zo’n financiële baas. Ze is opgegroeid in een leven vol armoede. Haar moeder was ziek en haar ouders hadden geldproblemen. Daardoor werden ze afhankelijk van de voedselbank. Myrthe wist al vroeg dat ze een ander leven wilde. Al vanaf haar 11e had ze een zieke drive om financieel onafhankelijk te worden. Ze zat altijd vooraan in de klas, heeft nooit een sigaretje gerookt of gespijbeld. Ze studeerde hard, werkte daarnaast en ging niet mee op stap. Nu plukt ze de vruchten: ze is FIRE.
Tegen de 15-jarige Myrthe had ik waarschijnlijk gezegd: meid, leef toch ook een beetje. Geluk moet je niet uitstellen. Toch zie je nu dat ze heel goed wist wat ze wilde. Al op 33 leeft ze het leven waar ze van droomde, inclusief droomappartement en designertas. Als je weet wat je wil en je gaat daar 100% voor, kun je dus een heel eind komen.
Naar aanleiding van deze documentaire heeft Jelle direct het boek van Myrthe gelezen: Koop je Rijk. Binnenkort komt hier dus een boekreview over online. Wil je deze zelf alvast lezen? Klik hier:
Meyade combineert luxe en FIRE
Meyade Curfs vergaarde op zijn 22e in 8 maanden tijd een enorm vermogen met cryptocurrency. Wat doe je als je als jonge jongen ineens ‘rijk’ bent? Hij maakte al zijn jongensdromen waar. Hij kocht dure auto’s, leefde in een penthouse en kocht de duurste horloges. Zijn leven werd duur.
Zoals je wellicht weet is crypto volatiel. Toen zijn vermogen begon te dalen, werden zijn vaste lasten van €8.000 per maand te veel. Bovendien maakte het hem helemaal niet gelukkig, want al zijn vrienden zaten gewoon in de schoolbanken en konden niet mee in zijn extravagante levensstijl. Toen kwam FIRE op zijn pad. Hij leerde dat je beter geld kunt uitgeven aan dingen die je gelukkig maken.
Ook is hij zijn investeringen gaan diversifiëren. Hij haalt nu dus niet alleen inkomsten uit crypto, maar uit verschillende bronnen. Daarmee is hij minder afhankelijk. Hij wil blijven genieten in het heden, maar ook uitkijken naar de toekomst. Nu streeft hij ernaar om op zijn 30ste FIRE te zijn, met gezonde uitgaven en inkomsten.
Ferdi en Tim zijn extreem zuinig
Ferdi is een 22-jarige student die bij zijn ouders woont. Hij gaat niet op vakantie en vaak ook niet op stap met zijn vrienden om geld te besparen. Zijn vrienden vinden het maar raar, ze denken dat hij zijn geluk uitstelt. Persoonlijk denk ik dat ook, ik geloof niet in zijn aanpak. Ook investeert hij zijn volledige studiefinanciering. Aan de ene kant slim, hij gebruikt een kans om vermogen op te bouwen. Aan de andere kant is het ethisch gezien de vraag of je een lening van de overheid hiervoor zou moeten gebruiken. Geld wat de overheid overigens ook leent, dus die gaat niet ten koste van belastingcenten. Hierover bestaan nog wel eens misverstanden. Wat vind jij?
Ook Tim leeft extreem zuinig. Hij is een 28-jarige HBO docent en heeft thuis het licht en verwarming bijna nooit aan staan. Hij gaat alle koopjes af in de supermarkten en houdt zijn uitgaven nauwlettend in de gaten, om zo op zijn 49ste met pensioen te kunnen. Lijkt me niet echt comfortabel als je in een koud huis moet leven. Tim droomt daarnaast van een reis naar Japan, maar hakt hierover maar geen knoop door. Dat zou hem immers een paar jaar pensioen kosten.
FIRE gaat erom dat je streeft naar een leven waar je gelukkig van wordt. Daar is vaak financiële vrijheid voor nodig, zodat geld geen rol meer speelt. Deze twee streven niet naar geluk maar naar geld, dat lijkt me niet de bedoeling.
Niels en Janne bouwen een tiny house
Dit is mijn favoriete voorbeeld! Niels (31) en Janne (24) wonen in een caravan (10m2) in de tuin van de vader van Niels, omdat ze een tiny house (28m2) gaan bouwen. Met een tiny house in plaats van een woonhuis besparen ze een hoop vaste lasten. Waar Ferdi en Tim zonder bijzondere reden geld willen sparen, heeft Niels wel een hele goede reden.
Niels wil graag zoveel mogelijk muziek maken, maar is ook heel realistisch. Muziek levert hem weinig inkomen op. Daarom wil hij zijn kosten zo laag mogelijk houden zodat hij met een paar uur werken al kan rondkomen. Zo kan hij de rest van zijn tijd besteden aan muziek. Een geweldig voorbeeld van mensen die weten wat hen gelukkig maakt en dat vervolgens realiseren.
Welke FIRE-methode past bij jou?
Ik geloof natuurlijk heel erg in FIRE, maar wel op een slimme manier. Die slimme manier is je geld managen op een manier dat je op korte- en op lange termijn gelukkig maakt. Daarom vind ik deze documentaire zo interessant, omdat er mooi in beeld wordt gebracht wat FIRE kan betekenen in je leven.
De docu laat mooi zien dat je niet per se zuinig hoeft te leven om FIRE te worden. Er zijn verschillende vormen. Nu is de vraag natuurlijk: welke variatie past bij jou? In het artikel over FIRE lees je nog meer over de FIRE variaties.