0

Wie wil er nou niet financieel onafhankelijk zijn? Dan wordt werken voor geld een keuze en geen verplichting. Je kunt eerder met ‘pensioen’ om vervolgens alleen nog te doen waar je echt energie van krijgt. Dat wil iedereen wel, maar het lijkt zo onrealistisch. Toch geloof ik dat iedereen financieel vrijer kan worden dan ze misschien denken. Hoe? Door de FIRE methode! FIRE, het staat overal op mijn website en zelfs in de merknaam Get Fired. Maar wat is FIRE eigenlijk?

“Ik geloof dat als meer mensen zich verdiepen in de FIRE methode, dat onze samenleving mooier wordt. Minder consumeren, meer investeren. – Jelle

Inhoudsopgave
1. De FIRE methode
2. Ontstaan van FIRE
3. Wanneer ben je FIRE?
4. FIRE variaties
5. De voordelen van FIRE leven
6. Kritiek op de FIRE beweging
7. Onze missie
8. Start vandaag

De FIRE methode in een notendop

Je zou FIRE kunnen zien als een tegenbeweging op het van 9 tot 5 werken tot je 67e (of 70e?), om daarna eindelijk met pensioen te kunnen. Door het toenemend aantal burnouts en pensioenstelsels die steeds onzekerder worden, wordt de FIRE beweging steeds groter. De FIRE methode in een notendop: heel bewust omgaan met je uitgaven en zoveel mogelijk investeren. Hoewel het bij FIRE vaak over geld gaat, is de kern van de beweging vooral gericht op een gelukkig en vrij leven. Hoe dat zit? Daarvoor gaan we terug in de geschiedenis.

Wil je alvast meer leren over eenvoudig en verantwoord investeren? Start dan onze videocursus Beleggen voor Beginners, nu met 25% korting! Het volgen van de cursus kan zo maar een paar jaar eerder met pensioen betekenen.

Waar staat FIRE voor?

FIRE staat voor Financial Independence Retire Early. Oftewel: financieel onafhankelijk zijn zodat je met pensioen kan. Echter, de FIRE methode gaat wat ons betreft niet over het zo vroeg mogelijk met pensioen kunnen. Het gaat erom dat jij de vrijheid krijgt om te kunnen doen wat je wil. Dan is werken een keuze en geen verplichting.

Hoe is de FIRE methode ontstaan?

De FIRE filosofie is ontstaan in de Verenigde Staten. Het boek “Your Money or your Life” wordt gezien als de basis van de FIRE filosofie en is geschreven door twee financiële guru’s: Vicki Robin en Joe Dominguez. Hun doel is niet zoveel mogelijk geld te vergaren, maar om de relatie tussen mensen en geld te verbeteren. Een prachtige missie wat mij betreft. Weinig mensen zijn zich namelijk bewust van hoe sterk onze relatie met geld is. Of we het nou leuk vinden of niet. Net als bij andere relaties moet je hier dus in investeren.

Ik heb het boek natuurlijk ook gelezen en schreef er een boekreview over.

FIRE methode by Joe Dominguez and Vicki Robin in 1992. Credits: Yuen Lui
Joe Dominguez and Vicki Robin in 1992. Credits: Yuen Lui

Vicki Robin en Joe Dominguez hebben een programma van negen stappen ontwikkeld, welke je vrijer en betekenisvoller leren te leven. Een programma gericht op goede gewoontes, slim met geld omgaan en creëren van een gelukkige levensstijl. Een bewezen en zeer praktische methode met oefeningen die gelijk effect op je manier van denken hebben. Hierdoor zet je vanzelf jouw eerste stappen richting financiële vrijheid.

“Your Money or your Life” gaat niet over het verdienen van heel veel geld, want dat is namelijk helemaal niet belangrijk. Anders zouden alle rijke mensen wel heel erg gelukkig zijn. Het programma leert je daarom iets wat veel belangrijker is: wat is genoeg voor jou? Zodra je weet wat genoeg is, kun je al het overbodige negeren. Vicki en Joe hebben met hun programma tienduizenden mensen weten te inspireren. Hun boek was de start van de FIRE beweging.

Mr Money Mustache: de man die op zijn dertigste met pensioen ging

Wie over de FIRE methode praat, komt al snel uit bij een andere beroemdheid over dit onderwerp: Mr. Money Mustache. Met zijn blog heeft hij al meer dan dertig miljoen lezers weten te bereiken. De persoon achter Mr. Money Mustache is Peter Adeney, een Amerikaan die op zijn dertigste financieel onafhankelijk was. 

Hoe hij dit heeft gedaan en zijn visie op financiële onafhankelijkheid deelt hij dus via zijn website. De kern van zijn FIRE leefstijl is dat hij zijn prioriteiten heel erg goed kent; hij spendeert zijn tijd en geld enorm bewust. Dit resulteert in een redelijk minimalistische en creatieve levenswijze. 

Peter Adeney: “The whole reason for doing any of this is to lead the happiest, most satisfying life you can possibly lead.

Op de website zijn ook allerlei handige rekentools te vinden. De website dient dus als inspiratie voor velen en Pete heeft zeker geholpen aan het meer op de kaart zetten van de FIRE methode. Zijn schrijfstijl kan best bot overkomen, maar er is zeker veel ‘FIRE inspiratie’ te vinden in de talloze posts.

Wanneer ben je FIRE?

Het is heel interessant en belangrijk om je in de filosofie achter de FIRE methode te verdiepen, maar uiteindelijk is FIRE terug te brengen tot een aantal platte cijfers. 

Je bent FIRE wanneer je 25 keer je jaarlijkse uitgaven aan vermogen hebt. Hierbij wordt uitgegaan van 4% netto rendement op vermogen. Geef jij €20.000 per jaar uit? Dan is jouw FIRE-bedrag €500.000. 4% rendement op dit bedrag is namelijk €20.000 en daarmee dekken de investeringen de kosten.

Wil je dit voor jezelf berekenen? Lees dan dit artikel: Bereken jouw FIRE status.

Natuurlijk valt er heel wat te zeggen over deze cijfers. Je kosten per jaar kunnen namelijk best verschillen en meer of minder dan 4% rendement op vermogen zijn ook goed mogelijk. Desondanks is het goed om voor jezelf eens wat simpele rekensommetjes te maken. Je haalt hier hoe dan ook waardevolle inzichten uit. Wat simpele rekensommetjes die de meeste mensen niet maken.

FIRE variaties

Er zijn heel wat manieren waarop je de FIRE methode in je leven kunt toepassen. Van simpelweg beginnen met beleggen om wat maanden of jaren eerder te kunnen stoppen met werken, tot all-in gaan en proberen zo snel mogelijk FIRE te worden. De FIRE beweging is erg divers. We gaan kijken naar de meest bekende vormen.

Traditional FIRE

Bij Traditional FIRE probeer je je uitgaven te minimaliseren en je investeringen te maximaliseren, tot het moment dat de investeringen genoeg opleveren om jouw kosten te dekken. Dit is een radicale ingreep op je leven, maar wel een snelle manier om financieel onafhankelijk te worden. Op deze manier is het veel mensen gelukt ergens in hun dertiger of veertiger jaren met pensioen te gaan.

Lean FIRE

Bij Lean FIRE leef je zuinig en minimalistisch. Dit gaat nog een stap verder dan ‘Traditional FIRE’, waar je ongeveer hetzelfde leven blijft leven met minder kosten. ‘Lean FIRE’ is erop gericht met veel minder geld te leven dan de gemiddelde persoon. Heel zuinig leven dus, maar wel sneller financieel onafhankelijk zijn. Zij hacken het ‘normale’ leven door bijvoorbeeld in een tiny house te gaan wonen of naar een land te vertrekken met lagere levenskosten. Dit noem je ook wel ‘Geo-hacking’.

Fat FIRE

Bij ‘Fat FIRE’ leef je luxer, maar zul je dus ook veel meer moeten investeren om dit te bereiken. Comfortabel leven, veel geld verdienen en veel investeren. Dit is ongeveer het tegenovergestelde van ‘Lean FIRE’. Wat minder focus op besparen en meer focus op een hoog inkomen dus.

Barista FIRE

Dit vind ik misschien wel de leukste/interessantste, omdat het veel financiële druk van je leven haalt. ‘Barista FIRE’ is als het ware half financieel onafhankelijk. Je streeft ernaar om het grootste deel van je kosten gedekt te hebben met opbrengsten uit investeringen. Vervolgens hoef je nog maar een beetje geld te verdienen om rond te komen. Inderdaad, bijvoorbeeld als barista. Of iets anders wat je heel leuk lijkt, maar niet perse veel geld oplevert.

Parttime FIRE

Parttime FIRE komt uit mijn eigen koker. Misschien vloekt dit met het ‘Retire Early’ stuk uit FIRE, maar dat is oké. Je kunt ook al vroeg in je leven een stukje met pensioen gaan. Door je uitgaven te verminderen, kun je wellicht minder gaan werken om meer tijd met je kinderen door brengen. Wat zou je doen met die vrije tijd? Of wat dacht je van een pensioenjaar? Een jaar waarin je niet hoeft te werken. Wat zou daar voor moois uit komen?

Welke FIRE methode past bij jou?

Financieel vrij worden kan op allerlei manieren. Er zijn naast de meest bekende vormen hierboven nog veel meer vormen van een FIRE leefstijl. Kijk voor jezelf wat bij je past. Iets bewuster omgaan met geld en daardoor wat meer investeren in de toekomst moet altijd lukken. Dan kun je daarna altijd weer een stap verder gaan.

Je kunt ook gelukkig zijn met weinig geld

Gelukkig zijn heeft vaak weinig te maken met hoeveel geld je uitgeeft, hoewel we dit ongemerkt vaak denken. Deze maand las ik het boek Fulltime avonturier van Tamar Valkenier. Tamar heeft jarenlang geleefd van €2.000 per jaar. In die jaren beleefde ze meer avonturen dan jij en ik waarschijnlijk in een mensenleven. Voor mij was dit een super leerzaam boek.

€2.000 per jaar houdt Tamar waarschijnlijk niet eeuwig vol, maar haar FIRE vermogen zou in theorie €50.000 zijn. Wauw.

FIRE methode Tamar Valkenier
Tamar Valkenier (links) met haar adelaar in Mongolië

De voordelen van FIRE leven

Mensen die FIRE zijn stoppen meestal niet met werken. Integendeel, vaak zijn dit enorm ondernemende personen. Daar zit voor mij ook de essentie: kom zoveel mogelijk los van je financiële verplichtingen. Dan kun je veel vrijere keuzes maken en makkelijker je dromen achterna jagen. Vaak heeft dit iets te maken met een bijdrage willen leveren aan de samenleving. Voor de een is dit full-time vrijwilligerswerk en een ander richt een prachtige onderneming op. Volgens mij gaat niemand de rest van zijn leven op het strand liggen met een cocktail.

Een aantal voordelen van een leefstijl volgens de FIRE methode:

  1. Meer tijd voor vrijwilligerswerk. Oeps, schuldig! Hier doe ik veel te weinig aan. 
  2. Meer tijd voor familie en vrienden. Willen we dit niet allemaal?
  3. Mijn favoriet: meer tijd voor een ieders creativiteit, dromen, plezier en passies. Hier wordt de wereld een leukere plek van. Ik ben in ieder geval een leuker persoon als ik financieel vrij bent. Punt.
  4. Minder verbruik van grondstoffen. Zonder hier al te diep op in te gaan; onze aarde heeft het zwaar en houdt het op de huidige manier niet eeuwig vol met ons als mensen. Door minder (nieuwe) spullen nodig te hebben, zijn er ook minder grondstoffen nodig. Geef weg of verkoop wat je toch niet gebruikt en koop alleen spullen welke daadwerkelijk wat bijdragen aan je leven.
  5. Je koopt A-kwaliteit producten. Dit stimuleert vakmanschap in plaats van B- (of C- of D-) kwaliteit massaproductie.
  6. Wellicht vergezocht, maar je creëert baanmogelijkheden voor een ander. Ik werk sinds 2021 voor mezelf en hoop daar nooit meer me te stoppen. Daardoor kan iemand anders mijn (toekomstige) baan als inkoper, consultant of wat voor soort computeraar dan ook innemen.
  7. Je hebt veel meer tijd om vaardigheden te leren. Geld kan verdwijnen, maar het opdoen van allerlei vaardigheden maakt je leven kansrijker en flexibeler. De al eerder genoemde Tamar is super onafhankelijk, doordat ze overloopt van vaardigheden.
  8. Meer beweging. Wie houdt er nou echt van de hele week achter een computer zitten? Een paar uurtjes is prima, maar hoe fijn is het als je er vaker op uit kunt. 

Wat zou jij met je tijd doen als geld (bijna) geen rol zou spelen? 

FIRE methode maakt je vrij

Kritiek op de FIRE beweging

Hoewel ik geloof dat iedereen baat heeft bij meer financiële kennis, is de FIRE methode niet voor iedereen weggelegd. Als je financieel helemaal in de knoop zit, dan is FIRE wellicht niet de oplossing. Bijvoorbeeld door redenen waar je zelf weinig invloed op hebt, zoals gezondheidsproblemen, echtscheidingen of gewoon financiële pech. Financiële onafhankelijkheid kan dan heel ver weg zijn. Ondanks dat, ook als dit jouw situatie is, valt er nog het een en ander op te steken van de FIRE filosofie.

Een ander punt van kritiek is dat je heel veel moet verdienen om FIRE te kunnen worden. Dat lukt niet iedereen. Veel verdienen en weinig uitgeven maakt het wel makkelijker om eerder financieel onafhankelijk te zijn. Veel verdienen is echter geen must om volgens de FIRE filosofie te leven. Het gaat veel meer om ‘geld bewust’ te zijn en weten waar je gelukkig van wordt, dan om zo snel mogelijk te kunnen stoppen met werken. Ongeacht je inkomen, kun je namelijk nu al beginnen met minder geld uitgeven aan bepaalde dingen die jouw leven toch niet verder helpen.

Financiële onafhankelijkheid: alles wat jou vrijer maakt van een afhankelijkheid van geld om jouw leven te leven.

Dan hebben we ook nog het economische argument: als we met zijn allen minder consumeren zal de economie klappen. Een interessant gegeven, want onze economie is gebouwd op eeuwige groei. Dat we met zijn alle een FIRE leefstijl aannemen gaat daarnaast nooit gebeuren; daar is de menselijke hebzucht te groot voor. Ik denk vooral dat de aarde, en daarmee de samenleving, veel baat heeft bij minder consumeren. Daarmee is een instortende economie, maar wellicht florerende aarde, als gevolg van een FIRE samenleving zo’n slecht idee nog niet.

De missie van Get Fired

Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen op een verstandige en inspirerende manier te helpen richting financiële vrijheid. Door de uitdaging aan te gaan om jouw relatie met geld te verbeteren, ga je namelijk andere keuzes maken. Juist door meer over geld na te denken, en wat het voor jou betekent, zul je vaker voor geluk kiezen in plaats van alsmaar meer consumeren.

FIRE methode met Get Fired
Jelle Pieper (ik) van Get Fired

Hoe kun je vandaag nog stappen zetten om meer FIRE te worden?

Weinig kosten en in veel investeren als basis voor een vrij en kansrijk leven. Dat is het stukje FIRE wat ik iedereen wil geven. Begin eens met heel kritisch te kijken naar je maandelijkse uitgaven. Doe vervolgens de oefeningen onderaan dit artikel: De weg naar financiële vrijheid. Ik ben heel benieuwd wat je hier uithaalt.

Wil je leren beleggen? Start de videocursus Beleggen voor Beginners.

online cursus beleggen voor beginners
Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply