0

Als Get Fired oprichters streven Jelle en ik natuurlijk naar FIRE. Stap voor stap proberen we financieel vrijer te worden. Tegelijkertijd zijn we ook digital nomads; we combineren reizen met werken. We komen op de mooiste plekken, eten veel buiten de deur en boeken regelmatig een tour. Is het als digital nomads dan nog wel mogelijk om een FIRE levensstijl te behouden? In dit artikel geven we hier antwoord op en geven we je tips hoe je beter met je geld kunt omgaan tijdens het reizen als digital nomad.

Wat is een FIRE levensstijl?

Een FIRE leefstijl is een leefstijl gericht op financiële vrijheid. Met een FIRE levensstijl probeer je stapje voor stapje dichterbij financiële onafhankelijkheid te komen. Als je FIRE bent speelt geld geen rol meer, dan kun je met je tijd doen wat je wil.

Als je een FIRE levensstijl hebt, richt je je op drie pijlers:

  1. Kostenbewustzijn. Niet meer uitgeven nodig is en weten welke uitgaven je gelukkig maken.
  2. Investeren. Denk aan: beleggen in aandelen, crypto, vastgoed etc.
  3. Inkomsten verhogen. Denk aan: een mini-bedrijfje opzetten naast je fulltime baan, onderhandelen over je salaris of bijverdienen door spullen te verkopen.
inge digital nomad
*Digital nomad in Chimaltenango, Guatemala

Onze FIRE levensstijl in Nederland

In Nederland was ons leven heel anders dan nu op reis. We hadden een huis, een auto, een fulltime kantoorbaan. Onze inkomsten en uitgaven waren veel groter dan nu. Jelle had een routine waarbij hij zijn boodschappen eerst bij de Lidl kocht en daarna de overgebleven boodschappen bij de Albert Heijn. Hij belde jaarlijks naar verzekeringsmaatschappijen om goedkopere contracten te krijgen. En ik kocht een jaar geen kleding om het milieu te ontzien en tegelijkertijd geld te besparen. Zo bestond onze FIRE levensstijl in Nederland uit veel meer dingen, maar ons leven daar is niet te vergelijken met ons huidige digital nomad leven.

Onze FIRE levensstijl op reis

Nu is ons leven heel anders dan in Nederland. Als digital nomads hebben we geen woonplek, geen auto en ook geen baan meer in loondienst. We hebben weinig spullen en hoeven weinig te onderhouden. Onze vaste lasten bestaan uit verzekeringen en het huis, waarvoor we natuurlijk ook gewoon huur ontvangen.

We hebben daarentegen wel een onderneming en dat vereist kwalitatieve slaapplekken waar we ook kunnen werken. Op de allergoedkoopste plekken slapen werkt namelijk niet als digital nomad. Wel hanteren we een dagbudget zodat het allemaal niet te gek wordt: die bedraagt €60 per persoon. Daarvan moeten we slapen, eten en alle uitjes organiseren. Soms gaan we eroverheen en soms zitten we eronder. Het compenseert elkaar.

11 tips om meer FIRE te leven als digital nomad

Wil je FIRE leven als digital nomad? Dat kan zeker, maar het gaat niet vanzelf. Alle tours, de prachtige slaapplekken, lekkere restaurants en mooie spulletjes op de markt maken het niet makkelijk. Gelukkig kunnen onderstaande tips je helpen om toch tijdens het reizen als digital nomad, scherp te blijven op je FIRE levensstijl.

Tip 1: Kies een goedkoper land dan Nederland (GEO hacking)

Een manier om meer FIRE te leven is om in een goedkoper land dan Nederland te gaan wonen. Ergens waar je voor minder geld een slaapplek kunt huren, waar eten goedkoper is en waar je goedkoper kunt rondtrekken. Als je dan als digital nomad wel gewoon de Nederlandse inkomsten krijgt, dan is dat een win-win. Struin maar eens op Airbnb naar leuke slaapplekken over de hele wereld.

Bijvoorbeeld dit pareltje aan het strand in Sri Lanka voor maar €305 per maand. Ik weet uit ervaring dat het leven in Sri Lanka ook erg goedkoop is, dus in Sri Lanka zit je goed.

Dit appartement in Mendoza (Argentinië) mag er ook wezen. Voor maar €301 per maand slaap je hier al als digital nomad. Argentinië is dan weer iets prijziger dan Sri Lanka om te eten, maar als je een eigen keuken hebt kun je lekker thuis je gerechten koken.

Of zoek het dichterbij huis: in Frankrijk. Op een random plek in Frankrijk vond ik dit prachtige pand. Ook Europa heeft goedkope pareltjes!

Of deze in Frankrijk. De titel ‘Tussen meer en dennenbomen’ trok me wel. Lekker rustig werken als digital nomad. De prijs is er ook naar ;).

En soms moet je iets creatiever zijn als je per se ergens wil verblijven, maar de prijzen te hoog zijn. Kijk bijvoorbeeld naar boten, hutjes of tenten. Wel met wifi natuurlijk!

Tip 2: Bepaal je dagbudget

Bepaal een dagbudget voordat je op reis gaat. Kun je wel vier keer duiken bij €50 per tank? Past dat mooie appartement van €60 per nacht in je budget? Weet je zeker dat je die tour met tourguide van €100 gaat doen? Door een dagbudget met jezelf af te spreken weet je een beetje wanneer iets betaalbaar is of te duur.

Wij werken met een dagbudget van €60. Als we daaronder blijven weten we ook zeker dat we het gaan halen met onze gespaarde centen. Natuurlijk zitten we er wel eens boven, als we bijvoorbeeld een 5-daagse tour boeken door de jungle. Maar andere dagen zitten we er weer dik onder, als we ergens slapen voor €30 per nacht (€15 per persoon) en ons eigen eten maken.

Tip 3: Maak maandelijks een kostenoverzicht

Je weet alleen of je onder je gemiddeld dagbudget zit door een kostenoverzicht te maken. Maak een overzicht van al je uitgaven en ken er ook categorieën aan toe, zo houd je grip op je FIRE levensstijl. Denk aan categorieën als boodschappen, horeca, slapen, tour etc. Beoordeel daarna per categorie of je vindt dat je niet teveel hebt uitgegeven. Door dit overzicht te maken worden ook overbodige kosten inzichtelijk gemaakt en kun je deze in het vervolg voorkomen.

Tip 4: Weekkorting: Boek een Airbnb voor minimaal een week

Als je op Airbnb iets boekt voor een week krijg je weekkorting. Als je voor een maand boekt krijg je maandkorting. Hoe langer je boekt, hoe goedkoper het verblijf wordt. Als je slim bent boek je dus een Airbnb voor minimaal een week. Dat is ook meteen handig om werken als digital nomad en tripjes te kunnen combineren.

Dit was tot nu toe ons favoriete plekje met Airbnb, in Panajachel (Guatemala):

Tip 5: Boek een Airbnb met keuken

Wat doe je als je geen keuken hebt? Dan ga je de deur uit om eten te vinden. De ervaring leert dat je dan toch snel in een restaurantje belandt. Zorg dus dat je een Airbnb boekt met keuken, die keuken beschermt je FIRE leefstijl op reis. Dan kun je lekker boodschappen doen, deze bewaren in de koelkast en iedere dag je eigen gerechten koken. Dat is ook handig als digital nomad, omdat je dan niet iedere dag uren bezig bent met eten.

Wij maken op reis graag vegetarische pasta pesto, groente curry, burrito’s of couscous salade. In de ochtend eten we graag yoghurt, toast met jam of avocado, ei of bananenpannenkoeken (1 banaan en 2 eieren).

Tip 6: Durf verder te kijken dan toeristenplekken

Zodra je andere reizigers om advies vraagt, sturen ze je meestal naar de meest toeristische plekken van een land. Dat heeft een goede reden, op die plekken is waarschijnlijk een hoop te beleven. Door toerisme worden de huurprijzen ook een stuk duurder. Durf jij het land in z’n puurste vorm te ontdekken? Durf je naar een plek te gaan waar nauwelijks toeristen komen?

Struin eens op Airbnb naar een goedkoop verblijf in het land. Een FIRE levensstijl behouden tijdens het reizen begint meestal wel met de prijs per nacht. De airbnb moet wel wifi hebben natuurlijk, want dat heb je nodig als digital nomad. Zo vond ik onderstaand huisje in Frankrijk. Ziet er toch schattig uit?

Tip 7: Blijf maandelijks beleggen

Om later FIRE te worden, moet je je blijven focussen op de 3 pijlers van de FIRE-methode: kostenbewustzijn, investeren en inkomsten verhogen. Dus ook als digital nomad tijdens het reizen. Zo behoud je een FIRE levensstijl. Een dagbudget is leuk, maar daarmee werk je maar aan een van die drie pijlers. Het is daarom ook belangrijk om je aan je investeringsplan te houden. Zolang je het geld hebt, moet je blijven beleggen. Op de bank wordt het namelijk alleen maar minder waard en met beleggen bouw je vermogen voor de toekomst.

Heb je nog geen beleggingsstrategie maar wil je wel ontdekken of het iets voor je is? Volg dan onze online cursus beleggen voor beginners.

Tip 8: Overweeg vrijwilligerswerk (werk in ruil voor inwoning)

Je kunt reizen en bijna niks uitgeven door vrijwilligerswerk te doen. Noem het traditional FIRE; zo min mogelijk uitgeven. Vind bijvoorbeeld een bestemming via Workaway. Werk een tijdje in een hostel in Honduras en verblijf daar gratis. Of werk op een ranch in Argentinië in ruil voor eten en onderdak. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar zo leer je ook het échte leven in dat betreffende land kennen. Als digital nomad moet je natuurlijk ook gewoon werken, dus zorg wel dat je een plek vindt waar je dat kunt combineren.

Tip 9: Niks kopen, het past toch niet in je backpack

Ik heb al bij tientallen marktkraampjes stil gestaan omdat ik de kleden, de gekleurde broeken en warme jassen zo verleidelijk vond. Niet echt FIRE natuurlijk om in ieder land van alles te kopen. Helaas past het uiteindelijk toch niet in mijn backpack, dus heb ik nog bijna geen spullen gekocht. Mijn backpack beschermd me tegen impulsaankopen en beschermd daarmee mijn FIRE levensstijl.

Tip 10: Koop tweedehands kleren

Op reis heb je soms nieuwe kleren nodig, als al je t-shirts het bijvoorbeeld begeven door die tocht in de jungle of die zware hike. Megapaca is een winkel met tweedehands kleding en schoenen. Althans, winkel… Je kunt het beter een magazijn noemen. De winkel bevindt zich vaak in een enorme hal met duizenden kledingstukken. Schoon, prima kwaliteit en authentiek! Megapaca heeft allerlei vestigingen in Guatemala, Honduras en El Salvador. Het zit dus niet in ieder land, maar ook in andere landen is vast zo’n winkel te vinden met tweedehands spullen. Zoek het eens op, dat bespaard je veel geld!

Tip 11: Eet street food

Wat is er nou lekkerder dan street food? Je loopt over straat, ruikt plots iets lekkers en koopt voor een euro een heerlijk hapje. Street food is vaak veel goedkoper dan een restaurant of zelfs dan boodschappen in een supermarkt. Niet altijd gezonder, dus elke dag street food eten zou ik dan weer niet aanraden. Street food houdt je kosten laag en daarmee je FIRE levensstijl tijdens het reizen scherp.

Tip: op Netflix staan leuke series over street food in bijvoorbeeld Latijns Amerika of Azië. Super leuk om te kijken!

Hoe FIRE ben jij?

Ook met bovenstaande tips is het niet een gegeven dat je FIRE wordt. Kijk eens naar jouw situatie: hoe FIRE ben je nu? Je kunt jouw FIRE-status eenvoudig berekenen met onze handmatige FIRE calculator. Misschien ontdek je wel dat je nog veel meer moet investeren, om FIRE te kunnen worden. Of misschien ontdek je dat je eigenlijk wel goed zit en vooral zo moet blijven doorbouwen.

Door jouw huidige FIRE-status te berekenen ontdek je waar voor jouw de verbeterpunten zitten. Zo weet je ook welke bovenstaande tip je het beste kunt meenemen in jouw FIRE levensstijl tijdens het reizen, om vroeg of laat FIRE te worden!

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply