0

FIRE staat voor: Financial Independent, Retire Early. FIRE is een beweging die je brengt naar financiële onafhankelijkheid, het punt waarop je met pensioen kan. Maar hoe kan je eerder met pensioen? Hoe kun je FIRE versnellen? FIRE gaat er niet per se om dat je een miljonair wordt. Het gaat erom dat je slim omgaat met je uitgaven, je inkomsten verhoogt en je vermogen slim investeert. Je streeft naar een situatie waarin het rendement op je vermogen jouw leefkosten overstijgen.

Versnel je FIRE status vanuit drie pijlers

Word sneller financieel onafhankelijk op drie manieren:

 1. Investeren.
  Met een gemiddelde spaarrente van 0,05% levert je geld op de bank niet zoveel op. Daarom laat ik het geld voor me werken door te investeren in bijvoorbeeld beleggingen en crypto. Meer leren? Start onze videocursus Beleggen voor Beginners.
 2. Slim omgaan met uitgaven.
  Slim omgaan met uitgaven wil niet zeggen dat ik op een houtje ga bijten. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je kwaliteit van leven niet moet lijden onder jouw ambitie om FIRE te worden. Denk na over je uitgaven en houd grip op je uitgaven.
 3. Inkomsten verhogen.
  Kun je meer verdienen dan je nu doet? Ik ben ervan overtuigd dat je dat kan. Creëer meerdere inkomstenstromen (side hustles), passieve inkomsten of onderhandel over je salaris.

1. Hoe kun je door te investeren eerder met pensioen?

Investeren klinkt interessant. De verhalen over mensen die een vermogen verdienen met investeringen in vastgoed, aandelen of crypto’s zijn bekend. Velen vinden het echter te risicovol, denken dat het voor hun niet is weggelegd of dat je er heel veel geld voor nodig hebt of juist veel geld mee kunt kwijtraken. Behoor jij stiekem ook tot die groep? Blijf dan doorlezen, want ik ga je uitleggen hoe ook jij kunt starten met investeren! De makkelijkste en misschien wel de beste manier is beleggen. 

Waarom moet je beginnen met beleggen?

We gaan even 11 jaar terug in de tijd, naar het jaar 2010. Vrienden Arie en Bert verdienen beiden €2.000 per maand voor de komende 10 jaar en leven gelijke levens. Ze genieten van het leven en zetten keurig 10% van hun inkomen, €200, opzij voor later. Er is 1 verschil, Arie zet het bedrag op een spaarrekening en Bert belegt het geld. Bert belegt dit bedrag in twee ETF’s; de helft investeert hij in de Nederlandse AEX en de andere helft in de Amerikaanse S&P500.

Arie Sparie wil niks van beleggen weten en vindt wat Bert Beleggen doet maar onverantwoord. Arie wijst Bert hier de eerste twee jaar vaak op, want de beurs is in 2010 en 2011 erg onrustig en Bert maakt meermaals mee dat zijn portfolio minder waard is dan zijn totale inleg. Vanaf 2012 begint Bert’s portfolio echter langzaam maar zeker te groeien en Arie Sparie raakt Belegger Bert snel uit zicht.

In januari 2021 besluiten Arie en Bert eens te kijken naar hoe hun keuzes hebben uitgepakt.  Bert zijn beleggingsrekening is inmiddels bijna twee keer zo hoog als Arie zijn spaarrekening. In de grafiek kun je verschillen zien.

Als je alleen kijkt naar het rendement wat ze op hun geld hebben gemaakt, dan worden de verschillen nog veel groter. Arie heeft totaal € 1.284,43 rente ontvangen, waar Bert zijn rendement op zijn aandelen € 26.942,30 is. Dat is ruim 20 keer zoveel.

Het enige verschil is de financiële keuze die ze maakten. Dit voorbeeld is gebaseerd op het werkelijke rendement van de afgelopen 11 jaar. Bert heeft constant dezelfde ETF’s gekocht en daardoor niet naar de beurs hoeven omkijken. Dit kan iedereen.

Deze periode geeft mooi weer hoe de beurs werkt. Op korte termijn kan het alle kanten op, Bert moest twee jaar geduld hebben voor zijn geduld werd beloond. Maar door vast te houden en consistent te blijven bijkopen, zag Bert zijn geld steeds harder voor hem gaan werken.

Wil je net als Bert ook verantwoord en succesvol leren beleggen in aandelen? Start onze videocursus Beleggen voor Beginners. We leggen je van begin tot eind uit hoe je kunt starten en op lange termijn net als Bert kunt profiteren van een aardig rendement.
online cursus beleggen voor beginners

2. Hoe kun je slim omgaan met je uitgaven?

Om eerder met pensioen te kunnen, moet je slim omgaan met je uitgaven. Stel, je verdient €1.500 per maand en geeft €1.400 uit, dan blijft er €100 over. Dit is zo klaar als een klontje. Hoe groter dit verschil, hoe meer er over blijft. Als je je kosten vervolgens met €100 verlaagt (dit moet bijna iedereen lukken), dan blijft er al twee keer zoveel over.

In de eerste situatie heb je na een jaar €1.200 euro, in de tweede €2.400 euro. Snap je? Het lijken kleine verschillen, tot je naar de impact op jaarbasis kijkt.

3. Hoe kun je je inkomsten verhogen?

“Ik kan niet meer verdienen, want ik zit al in de hoogste salarisschaal.” Tja, in loondienst bereik je op een dag een plafond. En dan? Hoe kun je dan toch je inkomsten vergroten zodat je sneller FIRE kunt worden? Start met een of meerdere side hustles of creëer een passief inkomen!

Wat is een side hustle?

Een side hustle, side business, hobbyproject of stap voor stap geld verdienen met je passie. Hoe je het ook wil noemen, het komt op hetzelfde neer. Het is een bijverdienste naast je huidige werk, waarmee je kunt experimenteren en stap voor stap iets op kunt bouwen. Misschien groeit het uit tot een bedrijf, misschien vind je het prima om er maar 8 uur per week aan te besteden.

Een side hustle kan bijvoorbeeld een blog of affiliate website zijn. Een website dus waar je passief inkomen mee kunt verdienen door het promoten van andermans producten. Of je start een online winkeltje met tweedehands spulletjes. Misschien kun jij leuk bijverdienen met software zoals een app, of met een zelfgemaakt product zoals een kaars of een vaas.

Een side hustle begint vaak klein. En alle kleine extraatjes zijn mooi meegenomen om eerder met pensioen te kunnen. Ook € 100 per maand extra is een leuk bedrag om te beleggen bijvoorbeeld. Lees meer over side hustles en hoe je er een start.

Een boek dat mij ontzettend heeft geholpen bij het opzetten van Get Fired:

Wat is passief inkomen?

En als je het ècht goed aanpakt, dan maak je je side hustle zó slim dat er passief inkomen binnenkomt. Passief inkomen is inkomen waar je in het begin werk voor verricht en dat daarna zonder al teveel verdere inspanningen geld oplevert. Soms voor korte termijn, soms levenslang. En zo kun je eerder met pensioen.

Voorbeelden van passief inkomen:

 • Dividenduitkering ontvangen als aandeelhouder.
 • Rente op obligaties en peer-to-peer lending.
 • Huur ontvangen door verhuur van vastgoed.
 • Geld verdienen met YouTube video’s (bij minimaal 10.000 abonnees).
 • Royalty’s ontvangen op een boek, een uitvinding of muziek.
 • Affiliate marketing of advertenties op je website

Tip: creëer een money mindset

Maak je niet altijd de beste keuzes als het op geld aankomt? Of vind je het moeilijk om minder geld uit te geven dan er binnenkomt? Dan is het tijd om aan je money mindset te werken om eerder met pensioen te kunnen. Naar FIRE toewerken is namelijk heel lastig als je niet de juiste afspraken met jezelf hebt gemaakt. Maar, waar begin je?

You Are a Badass at Making Money

Het begint bij een reality check in de spiegel. Het boek hieronder is een aanrader. Schrijfster Jen Sincero geeft je mooie voorbeelden uit haar eigen leven over hoe ze zelf haar money mindset scherp heeft gekregen:

Rich Dad Poor Dad

Spreekt You Are a Badass je niet aan? Dan spreekt Rich Dad Poor Dad je misschien wel aan. Dit is een boek die iedereen zou moeten lezen. De schrijver probeert je aan de hand van veel praktijkvoorbeelden financiële lessen te geven vanuit het perspectief van een rijke vader en een arme vader. Dit boek geeft je de financiële lessen die iedereen zou moeten krijgen op jonge leeftijd. Lees hier mijn boekreview van Rich Dad Poor Dad.

Wat wordt jouw FIRE strategie?

Hopelijk begrijp je nu wat beter hoe je eerder met pensioen kan middels de FIRE methode. Wat wordt jouw eerste stap? Je hoeft het natuurlijk niet alleen te doen! Start de cursus: Beleggen voor beginners. Zo kun jij jouw eerste stappen zetten richting financiële vrijheid!

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply