0

Jelle en ik van Get Fired zijn het levende bewijs dat werken en reizen combineren kan. Wij zijn ‘digital nomads’ sinds oktober 2021, we reizen naar de mooiste plekken van de wereld om vanuit daar online geld te verdienen. Het combineren van reizen en werken vinden we fantastisch. Nu vraag jij je natuurlijk af: hoe word je digital nomad? In dit artikel ga je lezen hoe je digital nomad wordt, wat mogelijke digital nomad beroepen zijn en als afsluiting een aantal digital nomad boeken ter inspiratie.

Wat is een digital nomad?

Laten we bij het begin beginnen: wat is een digital nomad? Een digital nomad is iemand die reizen combineert met online werken. Digital nomads hebben plaatsonafhankelijk werk; remote werken noemen we dat. Geld verdienen middels digitaal werk kan tegenwoordig zo makkelijk. Het enige wat je nodig hebt is een laptop en internetverbinding. Ik kan me voorstellen dat dat niet concreet genoeg is en daarom geef ik je hieronder een stappenplan hoe jij ook digital nomad kunt worden.

In dit artikel lees je meer over onze ervaring als digital nomads >

Hoe word je een digital nomad?

Jij wil natuurlijk weten hoe je een digital nomad wordt. Eigenlijk is het vrij simpel. Je bent al digital nomad in 4 stappen:

Stap 1: Vind locatie-onafhankelijk werk

Vind locatie-onafhankelijk werk waarbij je niet vast zit aan bepaalde uren of dagen, zodat je vrij bent om je uren zelf in te delen. Locatie-onafhankelijk werk komt in verschillende vormen:

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het online ondernemerschap gericht op passief inkomen. Passief inkomen genereren wil niet zeggen dat er geld binnenkomt waar je niks voor hoeft te doen, maar wel dat je op ieder moment iets kunt verkopen. Zelfs als je in de jungle loopt zonder internetverbinding. – Hieronder vind je allerlei digital nomad beroepen ter inspiratie.

Stap 2: Bereid je goed voor

Als je ideaal locatie-onafhankelijk werk hebt gevonden, uit stap 1, is het tijd om je voor te bereiden op de reis die gaat komen. Er zijn een aantal dingen waaraan je moet denken, zoals een reisverzekering, VPN-verbinding en het opzeggen van je mobiele abonnement.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over je financiële situatie. Je kiest voor het digital nomad leven en dat wil je natuurlijk zo lang mogelijk volhouden. Gelukkig kun je een FIRE levensstijl combineren met reizen. Reis bijvoorbeeld naar een goedkoper land dan Nederland, terwijl je Nederlandse inkomsten behoudt. En boek een Airbnb met keuken, zodat je niet steeds de deur uit hoeft om te eten.

Stap 3: Kies werkplekken met wifi

Als je werkt en reist als digital nomad heb je natuurlijk wel een werkplek nodig met wifi. Kies je bestemming (bijvoorbeeld Guatemala), boek een vlucht (met Skyscanner) en boek je slaap- en werkplek voor minimaal 7 nachten. Hoe langer we ergens zitten, hoe productiever we zijn.

Wij zoeken vaak werk- en slaapplekken via Airbnb. Daarop kun je veel privé plekjes vinden met keuken en bureau. Vooral als we ergens langer zitten willen we wel een keuken zodat we niet iedere dag uit eten hoeven. Begint het bij het plekje op de foto hieronder niet te kriebelen? 😉

aandeel airbnb

Stap 4: Klanten vinden

Hoe word ik digital nomad? Door klanten te werven. Als je een nieuwe onderneming bent gestart speciaal om digital nomad te worden, dan heb je natuurlijk ook klanten nodig. Dit is het element dat velen tegenhoudt om de sprong te wagen. Want waar begin je? – Als je een service biedt als ZZP’er, kun je je aanbieden op freelance websites zoals Fiverr of Upwork. Je kunt jezelf natuurlijk ook via LinkedIn promoten.

Als je een onderneming bent gestart, zoals wij met Get Fired, dan is de manier waarop je klanten kunt vinden natuurlijk afhankelijk van je product/dienst, het verdienmodel en je doelgroep. Daar zullen we vast later nog een artikel aan wijden. Lees eens The $100 Startup waarin mega veel tips staan over lanceringen en het vinden van klanten.

digital nomad jelle
*Digital nomad in Tulum, Mexico

10 digital nomad beroepen

Wat doet een digital nomad precies? Digital nomads zijn er in allerlei verschillende vormen. Het belangrijkste is dat het werk online kan worden uitgevoerd. Welk werk kun je overal ter wereld doen? Hieronder een lijstje met 10 digital nomad beroepen ter inspiratie. Wij combineren nummer 1 en nummer 8 om te kunnen werken en reizen als digital nomads.

1. Blogger en affiliate marketing

Blog bijvoorbeeld over je reizen en promoot daarmee je slaapplekken. Je kunt een affiliate partner worden van bijvoorbeeld Booking.com. Als iemand vervolgens een nacht boekt via jouw link, krijg jij een kleine commissie. Hoe groter je blog, hoe meer mensen er klikken op jouw link en hoe meer jij kunt verdienen.

2. Tekstschrijver

Schrijf teksten voor andere blogs als freelancer. Zorg ervoor dat je je uren zelf kunt indelen zodat je vrijheid voor jezelf creëert.

3. Virtual assistent

Word een virtual assistent voor ZZP’ers die de hulp goed kunnen gebruiken. Je neemt hun werk uit handen in jouw eigen tijd. Bijvoorbeeld door social media posts te maken, e-mails te beantwoorden, video’s te bewerken, blogs te schrijven en ga zo maar door. Alles waar de ZZP’er mee geholpen is.

4. Content creator

Maak content als fotograaf, videograaf, vlogger of influencer. Creëer een eigen Youtube-kanaal of Instagram kanaal, of maak content voor een ander. Wie weet kan het hostel waar je verblijft je hulp goed gebruiken! Ook zijn er talloze beeldbanken, zoals Shutterstock en DepositPhotos, waar je je foto’s kunt verkopen.

5. Websitebouwer

Kun jij websites maken? Mooi. Heel veel ZZP’ers hebben geen idee waar ze moeten beginnen. Bied jezelf aan via LinkedIn, Fiverr of Upwork en werk zo een paar uur in de week om geld te verdienen tijdens het reizen.

6. Designer

Veel ondernemers zijn geholpen met een goede designer die folders, flyers, posters, Instagram posts, website images of andere designs kan maken. Ben jij de persoon die ze zoeken?

7. Consultant

Adviseren als consultant kun je in de meeste gevallen ook online. Kijk maar eens naar de covid-pandemie, ineens was thuiswerken niet meer zo’n probleem. Consultants zie je vaak op operationeel of strategisch vlak, of binnen de ict, accountancy, marketing en fiscaal recht.

8. Online cursussen

Heb je veel kennis over een bepaald onderwerp en kun je dit aan anderen leer? Zet dan een online cursus in elkaar, net als wij hebben gedaan met de cursus Beleggen voor Beginners. Wij hebben de cursus gebouwd in Thinkific en automatiseren het proces met Zapier.

9. Boekhouder

Heb je een financiële achtergrond en kun je anderen daarmee helpen? Dan kun je van waarde zijn als boekhouder.

10. Vertaler

Beheers jij meer dan één taal? Dan kun je aan de slag als vertaler. Vertaal boeken, video ondertiteling of andere teksten. Zoek naar de mogelijkheden op bijvoorbeeld Fiverr of Upwork. Of plaats een oproep op Linkedin.

Bonus: maak jouw expertise digitaal

Er zijn nog heel veel voorbeelden te bedenken zoals de 10 digital nomad beroepen hierboven. Maar wat je het allerbeste kunt doen is jouw skills omzetten naar een digitaal product of dienst. Hoe kun jij jouw expertise online inzetten? Wat kun je anderen leren? Waar kun je anderen mee helpen? Wees eens creatief en brainstorm, daar heb je nog veel meer aan dan talloze lijstjes doorlopen met digital nomad beroepen.

Tip: je kunt natuurlijk ook werken tijdens het reizen zonder laptop >

digital nomad boeken
*Foto is genomen in Merida, Mexico

Digital nomad boeken

Heb je het gevoel dat je er nog niet klaar voor bent om je spullen te pakken en op reis te gaan? Kies er dan voor om eerst een boek te lezen. Na het lezen is het misschien minder spannend om de sprong te wagen:

The 4-Hour Work Week – Tim Ferriss

Tim Ferriss vindt ‘eerst werken, dan leven’ achterhaald en kiest voor leven in het hier en nu. Het boek ‘The 4-hour work week’ of ‘Een werkweek van 4 uur’ helpt je daar te komen. Dit boek geeft je een handleiding naar een nieuw leven, ‘the new rich’. Zelf vond ik het heel inspirerend en zelfs confronterend om te lezen toen ik nog voor een baas werkte. Dit boek heeft me zeker in de richting van het digital nomad leven geholpen.

The $100 Startup – Chris Guillebeau

Wil je een online onderneming opzetten waarmee je kunt reizen als digital nomad? Lees dan vooral het boek The $100 Startup. Dit boek is de blueprint richting een succesvolle side hustle, die je met weinig tijd en geld kunt runnen. Eerder schreef ik er een boekreview over, waarin je kunt lezen wat ik vooral uit het boek geleerd heb (spoiler: heel veel).

Work Hard Travel Harder – Suzanne van Duijn

Suzanne van Duijn (Vrijemeid) was zelf lange tijd een digital nomad. Om anderen te inspireren schreef ze er een boek over met talloze verhalen van andere digital nomads. Ook staan er tips in om zelf een online onderneming op te zetten en digital nomad te worden. Ze tipt werkplekken over de wereld en legt uit hoe je productief blijft onderweg. Zeker een aanrader als je digital nomad wil worden!

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

2 Comments

Leave a Reply