0

Er komen steeds meer digital nomads en dat is niet gek. Als digital nomad kom je namelijk op de mooiste plekken op de wereld terwijl je een inkomen genereert. En het mooie is: je kunt ook gewoon werken aan je FIRE-status terwijl je reist, door onder andere je inkomsten te vergroten als digital nomad! In dit artikel ga ik dieper in op alle praktische zaken die je moet regelen als je als digital nomad op pad wil. Vooral als je een lange tijd wil gaan, net als wij, dan zijn er een aantal belangrijke zaken die je niet mag vergeten.

Onze voorbereiding

Wij wisten al maanden van tevoren wanneer onze reis zou beginnen. Oktober 2021 stond groot omcirkeld op de kalender. Er was echter nog een hoop te regelen voordat het zover was. Vooral in de laatste weken liepen we er tegenaan dat het wel heel veel uitzoek en regelwerk was. Van Kamer van Koophandel afspraken en verzekeringen tot spullen opruimen en inpakken. Daarom wilde ik zo graag dit artikel schrijven, om te zorgen dat jouw voorbereiding iets soepeler verloopt dan die van ons.

By the way, het is het allemaal waard hoor. Moet je hieronder zien hoe we er nu bijzitten ;). Lees meer over onze ervaring tot nu toe >

werken als digital nomad
*Foto is genomen in Flores, Guatemala

Dit moet je regelen als je een digital nomad wil worden

Wil je net als ons voor onbepaalde tijd werken en reizen als Digital Nomads? Dan moet je dit allemaal weten.

1. Reisverzekering voor digital nomads

Als je voor onbepaalde tijd gaat reizen als digital nomad, heb je een reisverzekering nodig die je zo lang mogelijk dekt. Wij kozen voor FBTO, omdat de FBTO reisverzekering 365 dagen dekt inclusief in covid-situaties. Ook hebben we hierbij de zakelijke reisverzekering aangezet. Al met al heeft ons dit €136 gekost per persoon.

2. Mobiel abonnement voor digital nomads

Het is zonde om je Nederlandse mobiele abonnement door te laten lopen terwijl je in het buitenland bent (tenzij dat Europa is). Wij hebben ervoor gekozen om een Prepaid simkaart te nemen. Hier kun je gewoon geld opzetten en gebruiken in noodgevallen. Zo kun je altijd bellen of sms’en, maar betaal je niet maandelijks voor al die MB’s die je niet gebruikt.

3. Belasting voor digital nomads

Waar ga je als ZZP’er belasting betalen als je niet meer in Nederland woont? Officieel moet je belasting betalen in het land waar je werkt. Als digital nomad is dat natuurlijk niet te doen, omdat je dan in elk land een onderneming moet starten. Daarom is het praktischer om in één land, Nederland dus, ingeschreven te blijven.

Echter, officieel moet je je uitschrijven bij je gemeente als je er niet meer woont. Als je langer dan zes maanden in het buitenland verblijft, mag je niet meer ingeschreven staan bij de KVK. Je btw-nummer zal dan komen te vervallen. Blijf je langer dan acht maanden in het buitenland? Dan moet je je zelfs laten uitschrijven bij de Basisregistratie Personen (BRP). Dit heeft natuurlijk gevolgen voor je zorgverzekering, AOW en andere overheid-gerelateerde regelingen.

Als digital nomad weet je vaak nog niet hoe lang je wegblijft. Om een heleboel gedoe en geregel te voorkomen tijdens je reis, kun je ervoor kiezen om je gewoon op het adres van familie of vrienden in te schrijven. Zij ontvangen dan ook je post, wel zo handig. Officieel mag het natuurlijk niet, dus maak zelf even de overweging of je dit risico wil nemen. Wanneer het je plan is om bijvoorbeeld weer binnen een jaar terug naar Nederland te gaan, dan is dit zeker het overwegen waard! Bekijk de website van KVK of belastingdienst voor meer informatie.

Estland is het eerste land waar sinds 2014 ‘e-Residency’ mogelijk is. Dit programma biedt niet-Esten de mogelijkheid locatie-onafhankelijk te werken. Alles gaat digitaal, waardoor je je overal op de wereld kunt bevinden. Het voordeel voor Estland is dat je aan Estland belasting betaalt. Ik hoop dat dit de toekomst is en dat meer landen in hun voetsporen zullen volgen, maar zover is het helaas nog niet.

4. Spullen verkopen of uitlenen

Als je gaat reizen en werken als digital nomad neem je waarschijnlijk niet meer mee dan een gevulde backpack. Je kunt alle spullen die je niet meeneemt opbergen in dozen, maar je kunt ook direct de spullen die je niet meer gebruikt een tweede leven geven. Zo hebben wij een hoop elektronica en zelfs onze auto verkocht via Marktplaats en schoenen via Vinted. Dat bracht nog flink wat geld op! Ook hebben we onze kookboeken uitgeleend aan familie, toch zonde als kookboeken in een doos blijven liggen terwijl iemand er lekker mee kan koken. We verwachten natuurlijk wel een lekker diner als we terug komen ;).

5. Huis verhuren

Heb je een huis? Geweldig! Dat is vermogen waar je vooral in deze tijd van kunt profiteren. Verhuur je huis voor minimaal een half jaar, dit kun je altijd nog verlengen als je langer weg blijft. Tip: vraag een huurprijs excl. gas/water/licht. De gasprijzen gaan tegenwoordig door het dak, dus die kun je beter door de huurder laten betalen.

Let op: niet bij elke hypotheekverstrekker mag je je huis zomaar verhuren. Zoek dit van tevoren goed uit. Lees ook vooral het boek ‘Koop je Rijk‘, mocht je dit serieus overwegen.

*Deze foto is genomen toen eindelijk al onze spullen stonden opgeslagen en het huis huur-klaar was gemaakt.

6. VPN

Een VPN zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Hierdoor ben je anoniemer, veiliger en vrijer. Vooral die veilige internetverbinding is belangrijk, omdat je tijdens het reizen vaak moet werken op matig beveiligde netwerken. Een ander voordeel is dat je door de VPN-verbinding toegang krijgt tot websites die anders geblokkeerd zouden zijn. Wij kunnen bijvoorbeeld gewoon Nederlandse Netflix series en NPO programma’s kijken dankzij de VPN verbinding. Wij gebruiken Nord VPN: € 80 voor twee jaar, op 6 schermen beschikbaar.

7. Zet alles in de cloud

Met harde schijven reizen is niet handig. Het neemt veel plek in beslag en bovendien kunnen ze makkelijk beschadigd raken. Zet daarom alles in de cloud, zodat je geen belangrijke documenten verliest. Zorg ook hierbij voor een goede beveiliging.

8. Schrijf alle verjaardagen in je mobiele agenda

Wij hadden thuis zo’n ouderwetse verjaardagskalender in de wc hangen. Die hebben we natuurlijk niet mee op reis genomen. Ik heb alle verjaardagen in mijn mobiele agenda gezet zodat ik geen verjaardag vergeet! Voor ons is het namelijk heel belangrijk om in contact te blijven met het thuisfront.

9. Regel een creditcard

Wij komen regelmatig in situaties waarbij we niet met onze gewone bankpas kunnen betalen. Dan is een creditcard toch wel handig! Ook voor online boekingen of Uber. Een creditcard maakt het in veel gevallen wel iets duurder, dus als het kan betalen we liever met onze bankpas.

*Dit was de situatie iedere ochtend voor een maand. Lijstjes, lijstjes, lijstjes ter voorbereiding op onze reis.

10. Zet je bankpas om naar buitenland

Je kunt niet standaard betalen met je bankpas in het buitenland. Bekijk de instellingen in de app van je bank en zet deze om naar het land van bestemming.

11. Laptop

Een digital nomad zonder laptop? Dat kan natuurlijk niet. Wij hebben voor onze reis geïnvesteerd in een mega goede laptop. Zelf maak ik gebruik van de Macbook Pro 13 inch en Jelle heeft de Macbook Pro 16 inch. We zijn er heel tevreden mee! Investeer ook in een goede laptop hoes zodat je laptop tegen een stootje kan. Ik heb deze.

12. Backpack

Een backpack zorgt ervoor dat je veel makkelijker van plek naar plek kunt. Maar welke backpack neem je mee? Ik heb me laten adviseren in de Decathlon en daar is deze 50 L + 10 L Foreclaz backpack uitgekomen. Vaak had ik een kleinere tas willen hebben omdat het reizen daardoor makkelijker wordt. Bovendien gebruik je vaak 40 liter backpacks voor een hike, dus kunnen wij onze backpack daar niet voor gebruiken. Desondanks zit ‘ie bomvol en hadden mijn spullen waarschijnlijk niet gepast in een kleinere backpack.

*Deze foto is genomen één dag voor onze grote reis.

13. Wereldstekker

Je wil je laptop en mobiel opladen, maar je stekker past niet in het stopcontact op reis. In veel landen hebben ze andere stopcontacten dan in Nederland waardoor je een wereldstekker nodig hebt. Ik heb deze wereldstekker en Jelle heeft deze. In die van Jelle kun je meerdere apparaten tegelijk opladen, maar die is wel een stukje duurder dan die van mij.

14. Powerbank

Het is al best vaak voorgekomen dat we langer onderweg waren dan gedacht en we onze telefoons of laptops niet konden opladen. Gelukkig hebben we een krachtige powerbank die meerdere apparaten meerdere keren kan opladen. Super handig als er geen stopcontact in de buurt is!

15. Vaccinaties bij de GGD

Op de website van de GGD kun je zien welke vaccinaties je nodig hebt voor de landen waar je naartoe gaat. Je kunt eenvoudig een afspraak maken en in het consult word je ook nog eens geadviseerd over de vaccinaties.

16. E-reader

Wij lezen regelmatig een FIRE-gerelateerd boek. Daar leren we van en we schrijven er boekreviews over op ons blog. Tijdens het reizen wil je geen zware boeken meeslepen, dus is een e-reader super handig. Wij hebben allebei de goedkoopste e-reader van Kobo voor €99 en zijn er super blij mee.

Tip: lees bijvoorbeeld het e-book Work Hard, Travel Harder voor maar €12,99. Een boek gevuld met tips om een digital nomad te worden.

Ben je er klaar voor om digital nomad te worden?

Wil je digital nomad worden? Als je een online onderneming hebt hoef je in principe alleen maar in het vliegtuig te stappen. Toch zou ik me iets beter voorbereiden zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Checkvraag 1: Is je online onderneming er klaar voor?

Verdien je al geld of heb je een strategisch plan waarin staat hoe je geld gaat verdienen? Het is handig als je online onderneming al wel klaar staat voordat je gaat reizen als digital nomad. Sta je al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Is je zakelijke rekening al geopend? Zijn je website en eerste product af? Staan je social media kanalen live? Ik stel deze vragen niet om je te ontmoedigen, maar om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op pad gaat. Het is handiger om op te starten in je thuisland dan op reis.

Checkvraag 2: Heb je geen losse eindjes meer in Nederland?

Heb je je auto verkocht? Staan al je spullen ergens opgeborgen? Heb je je huur opgezegd of heb je je huis verhuurd? Is je huis dan ook huur-klaar gemaakt? Vooral dat laatste koste ons onverwachts ontzettend veel tijd. Zal je net zien dat er heel veel kapot gaat net voordat je huurders het paleisje betreden.

*Mijn auto stond langer dan een maand te koop op Marktplaats. Een paar dagen voor onze grote reis verkocht ik eindelijk, net op tijd, mijn auto. Deze foto is genomen toen we ons laatste ritje maakte.

Checkvraag 3: Zit alles wat je nodig hebt in je backpack?

In principe kun je natuurlijk bijna alles kopen in het buitenland. Dus mocht je iets vergeten te pakken, dan komt dat wel goed. Toch zorgt dat wel voor chaos wanneer je iets mist. Zorg in ieder geval dat je de belangrijkste dingen bij je hebt: je opladers, een wereldstekker, een laptop etc. Maak lijstjes, het helpt echt.

Checkvraag 4: Weet je al waar je gaat werken?

Natuurlijk weet je waar je gaat werken, je hebt waarschijnlijk een vliegticket waar de bestemming op staat. Maar ergens werken is toch iets anders dan ergens zijn. Vooral in het begin hebben we in veel hostels geslapen waar we nauwelijks aan werken toe kwamen. Goede slaap- en werkplekken kun je vaak vinden via Airbnb. Tip: huur een kamer met keuken, zodat je niet gedwongen de deur uit moet om te eten.

Checkvraag 5: Heb je genoeg geld voor je reis?

Misschien ben je rijk, reis je gewoon tot het geld op is of verwacht je dat je heel veel geld gaat verdienen tijdens het reizen. Wat je situatie ook is, het is altijd goed om even stil te staan bij je financiële situatie. Wat is de currency van het land waar je naartoe gaat? Wat is je dagbudget? – Wij werken met een dagbudget van €60 per persoon. Daarvan moeten we slapen, eten en alles doen. Natuurlijk gaan we er wel eens overheen bij bijvoorbeeld een vette tour, maar soms zitten we er ook onder en dat compenseert elkaar.

Combineer een FIRE levensstijl met het digital nomad leven >

*Onze ouders op Schiphol, op de dag dat we vertrokken. Wij waren er klaar voor! Jij ook?
Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply