0

Je wil starten met beleggen, heel goed! Je eerste beleggingsrekening openen klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt best mee. Het kost je al met al zo’n 20 minuutjes. In dit artikel neem ik je graag mee in alle stappen die je moet doorlopen om een DEGIRO account aan te maken. Ook ga je leren of je een DEGIRO basic of custody profiel moet kiezen.

>> Nog geen DEGIRO account? Klik hier om direct naar de juiste pagina te gaan! <<

Inhoud: 
Klik om direct naar dat deel in de tekst te gaan.
Start: Maak een account aan bij DEGIRO
Stap 1: Open vrijblijvend een DEGIRO account
Stap 2: Persoonlijke gegevens invullen en identiteitsverificatie
Stap 3: Formulier belastinginformatie invullen
Stap 4: Akkoord gaan met wettelijke overeenkomsten
Een basic profiel of een custody profiel kiezen?
Stap 5: Koppel je bankrekening
Stap 6: Passendheidstoets

Waarom beleggen bij DEGIRO?

Wanneer je zelf wil beleggen, zul je op zoek moeten naar een broker. Via een broker kun je namelijk effecten zoals aandelen en ETF’s kopen en verkopen. DEGIRO is zo’n broker. Wij ervaren DEGIRO als meest gebruiksvriendelijk, veilig, voordelig en transparant.

Jelle is in de zomer van 2020 na ruim 4 jaar bij Binck Bank te hebben gezeten, overgestapt naar DEGIRO. Beide brokers vond hij heel fijn, maar DEGIRO is gewoon een stuk voordeliger, wat op lange termijn meer rendement oplevert. Wil je hier meer over lezen? Hij schreef een artikel met vier redenen waarom hij koos voor DEGIRO.

DEGIRO rekening openen

Om een beleggingsrekening bij DEGIRO te openen, moet je een aantal stappen doorlopen. De eerste keer dat ik een DEGIRO account aanmaakte, vond ik het ingewikkeld. Het duurde veel langer dan ik dacht, ik moest een profiel kiezen en de passendheidstoets maken. Daarom wilde ik deze handleiding graag maken, zodat jij weet wat je kunt verwachten.

Degiro account aanmaken

Start: DEGIRO account aanmaken

Een DEGIRO account aanmaken doe je in deze 6 stappen.

Stap 1: Open vrijblijvend en gratis een DEGIRO account

Start op dit inlogscherm. Vul hier je e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord in. Verifieer daarna je e-mailadres via de bevestigingslink in je mailbox.

Na verificatie gaat het vragenrondje van start. DEGIRO heeft een hoop gegevens van je nodig om je beleggingsrekening te kunnen openen. Zorg dat je het volgende paraat hebt:

 1. Je paspoort of ID kaart (rijbewijzen en verblijfsvergunningen worden niet geaccepteerd)
 2. IBAN om je bankrekening te koppelen
 3. Je smartphone om de app te downloaden en je telefoonnummer te verifiëren

De app downloaden is een vereiste en in mijn beleving ook een groot pluspunt aan DEGIRO. Ik handel namelijk alleen maar via de app omdat het platform zo gebruiksvriendelijk is.

Stap 2: Persoonlijke gegevens invullen en identiteitsverificatie

Via de app moet je je paspoort of ID kaart scannen, een selfie maken, je locatie bevestigen, je bankrekening koppelen en nog een aantal persoonlijke vragen beantwoorden. Zo willen ze van je weten of je een ‘US person’ bent omdat je als inwoner van de Verenigde Staten te maken hebt met bepaalde belastingregels.

Houd er rekening mee dat je de voornamen gebruikt zoals ze ook op je paspoort staan, net zoals wanneer je een vliegticket koopt. Mochten deze niet overeen komen, dan is jouw account niet geldig en zal die afgekeurd worden.

Stap 3: Formulier belastinginformatie invullen

In deze stap moet je aangeven in welk land je fiscaal inwoner bent en wat het bijbehorende identificatienummer is. Voor Nederlandse fiscaal inwoners is een burgerservicenummer vereist.

Stap 4: Akkoord gaan met wettelijke overeenkomsten

In deze stap moet je een profiel gaan kiezen. Bij DEGIRO kun je kiezen tussen een ‘basic profiel’ en een ‘custody profiel’.

Goed om te weten: bij DEGIRO krijg je gelukkig niet te maken met een minimum aantal transacties, kosten voor het in-/uitboeken van geld en afsluitkosten ongeacht voor welk profiel je kiest. DEGIRO zal nooit kosten in rekening brengen omdat je account inactief is.

Een DEGIRO basic of custody profiel kiezen?

Er zijn twee DEGIRO account types: een Basic (standaard) profiel of een Custody profiel. Deze verschillen zijn vooral te merken op drie vlakken:

 1. De opties.
  Een basic profiel bevat alle opties, maar met een custody account kun je niet short gaan, geen sprinters of turbo’s kopen. Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het komt erop neer dat je dus niet alles kan. Een custody account zou dus niet geschikt zijn voor een hele actieve belegger, maar biedt genoeg voor een beginnende belegger.
 2. De risico’s.
  Een basic profiel kent wat meer risico’s dan een custody profiel. Bij een basic profiel kunnen jouw aandelen en ETF’s namelijk worden uitgeleend. Het is een ingewikkeld verhaal en de kans dat er iets mis gaat met jouw aandelen is ontzettend klein. Bovendien zou het zou nooit worden goedgekeurd door de AFM. Toch is een kleine kans nog steeds een kans en daarom wordt deze benoemd.
 3. De dividenduitkering.
  Bij een basic profiel krijg je 100% van de dividend (winstuitkering) uitbetaald, bij een custody account wordt een klein percentage ingehouden (zo’n 10%). Op die manier maak je op lange termijn iets minder rendement.
Basic profielCustody profiel
Meer optiesMinder opties
Minder veiligVeiliger
Volledig dividend (100)Minder dividend (90%)

Ik heb gekozen voor een basic profiel. Ik kan je niet adviseren welke jij moet kiezen, maar ik hoop dat dit overzicht je helpt om een keuze te maken.

DEGIRO basic of custody profiel kiezen bij Degiro account aanmaken

Stap 5: Koppel je bankrekening

Om je bankrekening te koppelen, moet je een verificatiestorting maken van €0,01. Zodra DEGIRO deze heeft ontvangen, zullen zij de informatie verifiëren en vergelijken met de gegevens die je eerder hebt ingevuld. Het is belangrijk dat deze overeenkomen. Het kan maximaal een uur duren voordat je directe storting is verwerkt en je verder kan met de registratie. Houd hier rekening mee.

Koppel het bankrekeningnummer waarmee je uiteindelijk ook geld wil overmaken naar DEGIRO. Je moet namelijk geld overmaken met het bankrekeningnummer dat je gekoppeld hebt. Ook is het goed om te weten dat het niet mogelijk is om een zakelijke bankrekening aan een privé DEGIRO account te koppelen.

Let op: de namen op je paspoort en van het bankrekeningnummer welke je koppelt, moeten hetzelfde zijn. Wanneer de namen verschillen keurt DEGIRO de verificatiestorting niet goed. Het gevolg is dat je extra gegevens aan DEGIRO moet aanleveren, om aan te tonen dat de bankrekening daadwerkelijk van jou is.

bankrekening koppelen DEGIRO

Stap 6: Passendheidstoets

DEGIRO is verplicht een passendheidstoets af te nemen. Het doel is om je er bewust van te maken wat jouw kennis en/of ervaring is met betrekking tot investeren. Laat je hierdoor niet afschrikken. Het zijn 18 vragen over onderwerpen als ETF’s, beleggingsfondsen, obligaties en risico’s.

Mochten er bij jou nu allerlei alarmbellen gaan rinkelen omdat je niks weet over ETF’s en obligaties, maak je geen zorgen. In onze cursus Beleggen voor Beginners leer je alles wat je moet weten om te starten met beleggen. Na de cursus kun jij met een goed gevoel de passendheidstoets in gaan.

Je kunt beginnen met beleggen!

Gefeliciteerd, je hebt een beleggingsrekening bij DEGIRO geopend! Nu kun je je eerste aankoop doen. Althans, bijna. Je moet namelijk eerst geld overmaken naar je beleggingsrekening.

Dat doe je door links in het menu op ‘Geld in- & uitboeken’ te klikken. Hier kun je via iDEAL direct geld overboeken. Hoeveel je gaat overboeken en wat je gaat kopen is natuurlijk afhankelijk van jouw beleggingsstrategie. In onze cursus Beleggen voor Beginners leer je alles wat je moet weten om te starten met beleggen.

Disclaimer: Wij bij Get Fired zijn liefhebbers van beleggen en gepassioneerd over aandelen. We zijn geen beleggingsexperts of financieel adviseurs. Laat je door onze ervaringen inspireren, maar maak je eigen keuzes. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Lees de volledige disclaimer hier.

>> Nog geen DEGIRO account? Klik hier om direct naar de juiste pagina te gaan! <<

Inge

Inge

"Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen werkgelukkig te maken." – Inge Peeters, mede-oprichter van Get Fired.

Leave a Reply