Je wil starten met beleggen, heel goed! Je eerste beleggingsrekening openen klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt best mee. Beginnen met beleggen bij DEGIRO kost je al met al zo’n 20 minuutjes. In dit artikel neem ik je graag mee in alle stappen die je moet doorlopen. Een DEGIRO account aanmaken doe je zo! Ook ga je leren of je een DEGIRO basic of custody profiel moet kiezen.

In 6 stappen een DEGIRO account aanmaken:

Klik om direct naar dat deel in de tekst te gaan.

Waarom beleggen bij DEGIRO?

Wanneer je zelf wil beleggen, zul je op zoek moeten naar een broker. Via een broker kun je namelijk effecten zoals aandelen en ETF’s kopen en verkopen. DEGIRO is zo’n broker. DEGIRO werd als beste en goedkoopste manier genoemd om online te beleggen, door ruim 86 internationale brokeronderzoeken in 2020-2021 (bron).

Jelle is in de zomer van 2020 na ruim 4 jaar bij Binck Bank te hebben gezeten, overgestapt naar DEGIRO. Beide brokers vond hij heel fijn, maar DEGIRO was in zijn geval gewoon een stuk voordeliger, wat op lange termijn meer rendement oplevert. Wil je hier meer over lezen? Hij schreef een artikel met vier redenen waarom hij koos voor DEGIRO.

Get Fired is affiliate partner van DEGIRO. We krijgen een commissie van DEGIRO als jij daar via onze link een account aanmaakt. Dat kost jou niks extra natuurlijk, want een account aanmaken is gratis. Ik hoop dat je daarom onze link zou willen gebruiken. Dit artikel is zo objectief mogelijk geschreven en wij maakten al vóór het bestaan van Get Fired gebruik van DEGIRO.

DEGIRO rekening openen

Je wil een DEGIRO aandelen rekening openen. Om een beleggingsrekening bij DEGIRO te openen, moet je een aantal stappen doorlopen. De eerste keer dat ik een DEGIRO account aanmaakte, vond ik het ingewikkeld. Het duurde veel langer dan ik dacht, ik moest een DEGIRO basic of custody profiel kiezen en de passendheidstoets maken. Daarom wilde ik deze handleiding graag maken, zodat jij weet wat je kunt verwachten. Dus, DEGIRO account aanmaken doe je zo, let’s go!

DEGIRO account aanmaken

Start: DEGIRO account aanmaken

Een DEGIRO account aanmaken doe je in deze 6 stappen.

Stap 1: Open vrijblijvend en gratis een DEGIRO account

Een DEGIRO rekening openen doe je op dit inlogscherm. Vul hier je e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord in. Verifieer daarna je e-mailadres via de bevestigingslink in je mailbox.

Na verificatie gaat het vragenrondje van start. DEGIRO heeft een hoop gegevens van je nodig om je beleggingsrekening te kunnen openen. Zorg dat je het volgende paraat hebt:

 1. Je paspoort of ID kaart (rijbewijzen en verblijfsvergunningen worden niet geaccepteerd)
 2. IBAN om je bankrekening te koppelen
 3. Je smartphone om de app te downloaden en je telefoonnummer te verifiëren

De app downloaden is een vereiste. Een DEGIRO account aanmaken kan dus niet zonder de mobiele app en is in mijn beleving ook een groot pluspunt aan DEGIRO. Ik handel namelijk alleen maar via de app omdat het platform zo gebruiksvriendelijk is.

Stap 2: Persoonlijke gegevens invullen en identiteitsverificatie

Via de app moet je je paspoort of ID kaart scannen, een selfie maken, je locatie bevestigen, je bankrekening koppelen en nog een aantal persoonlijke vragen beantwoorden. Zo willen ze van je weten of je een ‘US person’ bent omdat je als inwoner van de Verenigde Staten te maken hebt met bepaalde belastingregels.

Houd er rekening mee dat je de voornamen gebruikt zoals ze ook op je paspoort staan, net zoals wanneer je een vliegticket koopt. Mochten deze niet overeen komen, dan is jouw account niet geldig en zal die afgekeurd worden. Dan kun je dus geen DEGIRO account aanmaken.

Stap 3: Formulier belastinginformatie invullen

In deze stap moet je aangeven in welk land je fiscaal inwoner bent en wat het bijbehorende identificatienummer is. Voor Nederlandse fiscaal inwoners is een burgerservicenummer vereist.

Stap 4: Akkoord gaan met wettelijke overeenkomsten

In deze stap moet je een profiel gaan kiezen. Bij DEGIRO kun je kiezen tussen een ‘basic profiel’ en een ‘custody profiel’.

Goed om te weten: bij DEGIRO krijg je gelukkig niet te maken met een minimum aantal transacties, kosten voor het in-/uitboeken van geld en afsluitkosten ongeacht voor welk profiel je kiest. DEGIRO zal nooit kosten in rekening brengen omdat je account inactief is.

Een DEGIRO basic of custody profiel kiezen?

Er zijn twee DEGIRO account types: een Basic (standaard) profiel of een Custody profiel. Maar welke moet je kiezen: DEGIRO basic of custody? Het verschil tussen DEGIRO basic of custody is vooral te merken op drie vlakken:

 1. De opties.
  Een basic profiel bevat alle opties, maar met een custody account kun je niet short gaan, geen sprinters of turbo’s kopen. Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het komt erop neer dat je dus niet alles kan. Een custody account zou dus niet geschikt zijn voor een hele actieve belegger, maar biedt genoeg voor een beginnende belegger.
 2. De risico’s.
  Een basic profiel kent wat meer risico’s dan een custody profiel. Bij een basic profiel kunnen jouw aandelen en ETF’s namelijk worden uitgeleend. Het is een ingewikkeld verhaal en de kans dat er iets mis gaat met jouw aandelen is ontzettend klein. Bovendien zou het zou nooit worden goedgekeurd door de AFM. Toch is een kleine kans nog steeds een kans en daarom wordt deze benoemd.
 3. De dividenduitkering.
  Bij een basic profiel krijg je 100% van de dividend (winstuitkering) uitbetaald, bij een custody account wordt een klein percentage ingehouden (zo’n 10%). Op die manier maak je op lange termijn iets minder rendement.
Basic profielCustody profiel
Meer optiesMinder opties
Minder veiligVeiliger
Volledig dividend (100)Minder dividend (90%)

Dus moet je Een DEGIRO basic of custody profiel kiezen? Ik heb gekozen voor een basic profiel. Ik kan je niet adviseren welke jij moet kiezen, maar ik hoop dat dit overzicht je helpt om een keuze te maken. Je kunt pas een DEGIRO account aanmaken als je een profiel gekozen hebt.

DEGIRO basic of custody profiel kiezen bij Degiro account aanmaken

Stap 5 DEGIRO account aanmaken: Koppel je bankrekening

Om je bankrekening te koppelen, moet je een verificatiestorting maken van €0,01. Zodra DEGIRO deze heeft ontvangen, zullen zij de informatie verifiëren en vergelijken met de gegevens die je eerder hebt ingevuld. Het is belangrijk dat deze overeenkomen. Het kan maximaal een uur duren voordat je directe storting is verwerkt en je verder kan met de registratie. Houd hier rekening mee.

Koppel het bankrekeningnummer waarmee je uiteindelijk ook geld wil overmaken naar DEGIRO. Je moet namelijk geld overmaken met het bankrekeningnummer dat je gekoppeld hebt. Ook is het goed om te weten dat het niet mogelijk is om een zakelijke bankrekening aan een privé DEGIRO account te koppelen.

Let op: de namen op je paspoort en van het bankrekeningnummer welke je koppelt, moeten hetzelfde zijn. Wanneer de namen verschillen keurt DEGIRO de verificatiestorting niet goed. Het gevolg is dat je extra gegevens aan DEGIRO moet aanleveren, om aan te tonen dat de bankrekening daadwerkelijk van jou is.

bankrekening koppelen DEGIRO

Stap 6: Passendheidstoets

Om te beginnen met beleggen bij DEGIRO, is DEGIRO verplicht een passendheidstoets af te nemen. Het doel is om je er bewust van te maken wat jouw kennis en/of ervaring is met betrekking tot investeren. Laat je hierdoor niet afschrikken. Het zijn 18 vragen over onderwerpen als ETF’s, beleggingsfondsen, obligaties en risico’s.

Mochten er bij jou nu allerlei alarmbellen gaan rinkelen omdat je niks weet over ETF’s en obligaties, maak je geen zorgen. In onze cursus Beleggen voor Beginners leer je alles wat je moet weten om te starten met beleggen (nu: 25% korting!). Na de cursus kun jij met een goed gevoel de passendheidstoets in gaan.

Je kunt beginnen met beleggen bij DEGIRO!

Gefeliciteerd, je hebt een beleggingsrekening bij DEGIRO geopend! Je kunt beginnen met beleggen bij DEGIRO. Althans, bijna. Je moet namelijk eerst geld overmaken naar je beleggingsrekening. Dat doe je door links in het menu op ‘Geld in- & uitboeken’ te klikken. Hier kun je via iDEAL direct geld overboeken.

Hoeveel je gaat overboeken en wat je gaat kopen is natuurlijk afhankelijk van jouw beleggingsstrategie. Gouden tip: Bij DEGIRO is er een kernselectie van ETF’s, waar je eenmaal per maand uit 200 ETF’s kunt kiezen zónder transactiekosten te betalen (bekijk alle ETF’s). Hiervoor betaal je alleen valutakosten, indien van toepassing.

In onze cursus Beleggen voor Beginners leer je alles wat je moet weten om te starten met beleggen.

online cursus beleggen voor beginners

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Wij zijn geen financieel adviseurs en de content op Get Fired is geen financieel advies. De informatie op deze website is met zorg samengesteld, gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Aan eventuele fouten in de informatie kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen. Get Fired is affiliate partner van verschillende bedrijven. Dat wil zeggen dat er affiliate links zijn verwerkt op deze website. Gebruik van deze links kost de bezoeker nooit extra, maar kan Get Fired een vergoeding opleveren.

Inge

Inge

"Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen werkgelukkig te maken." – Inge Peeters, mede-oprichter van Get Fired.

Leave a Reply