0

Deze maand heb ik weer een fantastisch boek over financiën mogen lezen: ‘The Richest man in Babylon‘. Dit boek is gebaseerd op financiële lessen van 5000 jaar geleden. Voorwaarden om in deze wereld te slagen zijn niet zoveel veranderd in 5000 jaar als je misschien zou denken. Ik vind dit boek zo goed vanwege de simpelheid. De acht belangrijkste wijsheden die ik uit het boek haalde, waaronder de de 10/70/20 uitgavenverdeling, deel ik met je in dit artikel.

Tip: Het boek is al bijna 100 jaar oud. Ik heb de originele Engelse versie gelezen, wat niet altijd even leesbaar was. Gelukkig is er een moderne Nederlandse vertaling van het boek beschikbaar. Maak het jezelf vooral zo makkelijk mogelijk en ga voor de Nederlandse versie.

Acht wijsheden uit De Rijkste Man van Babylon

Wijsheid 1: Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden
Wijsheid 2: Spaar, maar niet teveel
Wijsheid 3: Houd controle op je uitgaven
Wijsheid 4: Laat je vermogen groeien
Wijsheid 5: Vergroot je verdienvermogen
Wijsheid 6: Vergroot je financiële kennis
Wijsheid 7: Heb een gezonde hoeveelheid lef
Wijsheid 8: Zorg voor een financieel plan (de 10/70/20 uitgavenverdeling)

Hieronder zal ik op iedere wijsheid ingaan.

Wijsheid 1: Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden

Too often the youth think that age knows only the wisdom of days that are gone, and therefore profits not.

Het is makkelijk om te denken dat de huidige tijd anders is, dan het verleden. Bijvoorbeeld de financiële tijd van waarin je ouders leefden, laat staan de wereld van de Babyloniërs. Daardoor hebben jonge mensen, zo zie ik mezelf ook nog een beetje, de neiging om de lessen van onze voorvaderen met een korreltje zout te nemen. Wat weten zij nou van financiën in deze moderne tijd van de aandelenbeurs, cryptocurrency en betaalapps?

Meer dan je misschien zou denken. Financiële lessen zijn namelijk enorm universeel. Principes die 5000 geleden werkten, zijn enorm goed op de huidige tijd toepasbaar. Juist deze universele lessen helpen je een weg te vinden in de alsmaar groeiende financiële wereld. Probeer daarom te leren van mensen die je zijn voorgegaan. 

Wijsheid 2: Spaar, maar niet teveel

Sparen is enorm belangrijk. Alleen het geld wat je overhoudt aan het eind van de maand is het bedrag dat je die maand echt hebt gemaakt. De ene is hier beter in dan de ander. Bij sommigen duurt de maand altijd net een paar dagen te lang, waar de ander te vrekkig is om geld aan zichzelf en aan anderen uit te geven. Volgens de ‘Richest man in Babylon’ moet je ten alle tijde 10% van je inkomen sparen voor jezelf. Of je nu veel of weinig inkomen hebt. Een deel van wat je verdient is voor jou om te houden. 

Door hier een gewoonte van te maken, bouw je in elke situatie stapje voor stapje aan je financiële zekerheid. Geniet van het leven terwijl je er bent. Belast jezelf niet teveel en wees niet te zuinig. Als 10% van alles wat je verdient het meeste is wat je apart kunt zetten, wees hier dan content mee.

Wijsheid 3: Houd controle op je uitgaven

De FIRE-beweging is iets van deze tijd, maar de principes van FIRE zijn zeker niet nieuw. Ook de ‘Richest man in Babylon’ was van mening dat grip op je uitgaven een van de voorwaarden op een financieel vrij leven is. We hebben allemaal verschillende inkomsten en andere uitgaven. De een moet een familie voeden, waar een ander het allemaal alleen moet betalen.

Wat echter voor iedereen geldt is dat je uitgaven met je inkomsten meegroeien als je hier geen controle op houdt. We verwarren maar al te vaak onze verlangens met noodzakelijke uitgaven. Je kunt dit makkelijk voor jezelf maken door te budgetteren, zodat je verlangens niet meer ruimte krijgen dan je misschien zou willen.

Wijsheid 4: Laat je vermogen groeien

Je vermogen laten groeien is ook zo’n ontzettend belangrijk factor bij financiële vrijheid. Enerzijds voor je oude dagen, wanneer je niet meer zoveel wil of kan werken als je nu doet. Daarbij dient de opbouw van vermogen ook als bescherming van je familie. Om dit te bereiken is het essentieel een bij jou passend financieel plan te hebben en op tijd te beginnen. Investeer daarom niet in iets wat je niet begrijpt.

Wil je je vermogen laten groeien? Kijk dan eens naar onze artikelen over beginnen met beleggen of investeren in crypto.

Wijsheid 5: Vergroot je verdienvermogen

De persoon die ernaar zoekt om meer te leren over zijn of haar vak zal rijkelijk worden beloond, aldus ‘The Richest man in Babylon.’ Het is eigenlijk heel simpel: werk hard en investeer in je kennis. Dan zul je in staat zijn om steeds meer te verdienen. Investeer in je eigen krachten, studeer en word wijzer, terwijl je ondertussen jezelf respecteert. Dit is een wijsheid die we allemaal kunnen toepassen.

Zit je in loondienst aan je plafond? Bekijk dan eens onze tips over het starten van een mini-onderneming naast je fulltime baan.

Wijsheid 6: Vergroot je financiële kennis

Onze daden kunnen niet wijzer zijn dan onze gedachten. Ons denken kan niet wijzer zijn dan ons begrip.

Door je kennis van financiën te vergroten, zal je vermogen op lange termijn groeien. Zo simpel is het. Bestudeer iets zorgvuldig, voordat je iets met geld doet. Word niet misleid door je eigen romantische ideeën van snel vermogen opbouwen. Het feit dat je dit artikel leest bevestigt dat jij bezig bent met je financiële kennis te vergroten. Blijf daar dus ook vooral mee verder gaan 🙂 

Bijvoorbeeld met onze cursus ‘Beleggen voor Beginners’. Een eenvoudigere investering in je kennis is er niet. Tegenwoordig zijn de investeringsmogelijkheden groter en laagdrempeliger dan ooit. Zo is beleggen in de aandelenbeurs eenvoudig en enorm lucratief als je deze juiste stappen zet. Dit kun jij ook met onze online cursus. Tip: je koopt de cursus nu met 25% korting!

Wijsheid 7: Heb een gezonde hoeveelheid lef

Geluk wacht op de persoon die kansen accepteert.

Natuurlijk komt (financieel) succes niet uit de lucht vallen en gaat het verder dan wat artikelen lezen en een cursus volgen. Om geluk aan te trekken, is het noodzakelijk om gebruik te maken van mogelijkheden. Zo moet iedereen eerst uitstelgedrag weten te overkomen, voordat je rijkdom kunt verwachten. Hoewel je beter een beetje voorzichtig kunt zijn dan ergens belanden waar je veel spijt van krijgt, moet je wel stappen durven zetten. De meerderheid is terughoudend, hapert en blijft uiteindelijk achter. De vraag is waar je zelf bij wil horen. Waar vastberadenheid is, kan de weg worden gevonden.

Wijsheid 8: Zorg voor een financieel plan (de 10/70/20 uitgavenverdeling)

Als je alle bovenstaande lessen begrijpt dan is het tijd voor het financiële plan. In ‘The Richest man in Babylon’ wordt dit platgeslagen tot een simpel, maar geniale blauwdruk: de 10/70/20 uitgavenverdeling.

Verdeel je inkomsten als volgt:

  1. De eerste 10% zet je apart voor jezelf, in financieel goede en slechte tijden. Geniet van het leven terwijl je er bent, ook als er een tijdje minder geld binnen komt. Een deel van je verdient is er voor jou om te houden.Wanneer je buffer met spaargeld groot genoeg is, kun je gaan investeren.
  2. 70% van je inkomsten gebruik je om je uitgaven mee te betalen. Dit gebruik je om te wonen, eten en kleding te dragen en een klein beetje extra ervoor te zorgen dat ons leven geen gebrek aan plezier en genot heeft.
  3. De laatste 20% is ervoor om je schulden af te betalen. Als vervolgens ook je schulden zijn afbetaald kun je nog meer gaan investeren en meer gaan uitgeven aan je geluk. 

Het is erg leuk om vermogen op te bouwen, welke je niet wil uitgeven. Het is leuker om deze berg op te bouwen, dan het is deze uit te geven. Daarbij biedt vermogen ook bescherming. We kunnen het ons niet veroorloven zonder goede bescherming te zijn.

Wat ik het mooie vind aan deze blauwdruk, is dat het elke financiële situatie richting geeft. Als het financieel minder goed gaat, blijf je alsnog in jezelf investeren (de 10%). Andersom zorgt het voor discipline in je uitgaven, wanneer er meer geld binnen komt. Natuurlijk is de financiële situatie van iedereen anders, maar denk eens goed na over de 10/70/20 uitgavenverdeling. Op lange termijn kan dit je enorm ver brengen, zowel qua vermogen als in de rest van het leven.

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply