0

Een van de belangrijkste stappen om FIRE te worden is om je uitgaven te verlagen, oftewel je kostenbewustzijn te verhogen. Je verdiepen in minimalisme is hier een belangrijk onderdeel van. Minder uitgaven met als resultaat een meer tevreden leven. Dat klinkt goed toch? Iemand die alles over minimalisme kan vertellen is Dennis Storm; je kent hem wellicht van tv-programma’s als Spuiten en Slikken, Try Before You Die en 3 op Reis. Hij gooide zijn leven een paar jaar geleden helemaal om en omarmde minimalisme. Over minimalisme schreef hij in 2018 een boek: ‘Weg Ermee’. Ik las het boek om te kijken welke lessen uit minimalisme te halen zijn voor een FIRE levensstijl.

Thuis leven alsof je op reis bent

Thuis leven alsof je op reis bent, dat is de kunst van het minimalisme in een notendop. Dennis reisde voor zijn tv-programma’s de hele wereld over. Hij sliep hiervoor in talloze hotels; hier werd het zaadje voor zijn interesse in minimalisme gepland. Goede hotels zijn namelijk vaak minimalistisch ingericht; er is niets aanwezig, wat niet bijdraagt aan een goed verblijf voor jou als gast. Precies genoeg handdoeken, een kleine minibar en bovenal opgeruimd. Het resultaat is een omgeving waar je tot rust komt; iets waar je woonplek volgens Dennis bovenal voor bedoeld is. Door de consumptiemaatschappij waarin we tegenwoordig leven, zijn we dat een beetje vergeten en vullen we onze leefomgeving met onnodige spullen. Natuurlijk gaat minimalisme over veel meer dan inrichting.

We leven in een consumptiemaatschappij

Minimalisme is misschien het tegenovergestelde van de consumptiemaatschappij. Deze wordt voor Wikipedia omschreven als:

Een consumptiemaatschappij is een samenleving waar vrije tijd overwegend wordt gebruikt om goederen of diensten te verwerven, om daarover na te denken en om te pronken met aangeschafte goederen. Deze goederen bevredigen geen basisbehoeften, maar verschaffen prestige of worden beschouwd als onderdeel uitmakend van de identiteit van de eigenaar.

Kijk eens kritisch naar jezelf, je uitgaven en naar je omgeving met deze woorden in het achterhoofd. We zijn met zijn allen constant op zoek naar een groter huis, een luxere vakantie en die nieuwe auto. Dat moet wel betaalt worden door banen met hogere salarissen, meer verantwoordelijkheden en prestige. Gek genoeg bewandelen we dit pad welke zo vaak ten koste gaat van tevredenheid, duurzaamheid, gezondheid, liefde en zoveel meer. Minimalisme dient als een medicijn tegen de consumptiemaatschappij. Hoe meer je minimalisme toelaat in je leven, des te meer tijd en vrijheid je krijgt. En die tijd en vrijheid zorgen op hun beurt weer voor minder stress en meer kalmte in je leven. 

We zijn rijk maar begeren zo onnoemelijk veel dat we daar niets van merken. Iedere euro die overblijft wordt uitgegeven en iedere minuut die vrijkomt direct ingevuld.

Minimalisme is meer dan minder uitgeven

Vergelijk minimalisme vooral niet direct met een zuinig leven. Minimalisme is namelijk meer dan dat. Koop in plaats van veel spullen, spullen van een hoge kwaliteit. Door minder spullen te gebruiken, leef je duurzamer. Wat je niet koopt, hoeft niet geproduceerd te worden en daarmee bespaar je de aarde weer een beetje. Spullen van hoge kwaliteit gaan langer mee en komen ambacht ten goede.

Al met al bevinden we ons in een tijdperk waarin we liever luisteren naar schreeuwende reclames dan wetenschappers met goede ideeën voor een betere toekomst.

Minimalisme en Get Fired

Hoewel ik mezelf geen minimalist zou durven noemen, ben ik de laatste jaren wel steeds minimalistischer gaan leven. Door minder tijd en geld te besteden aan zaken die mij niet gelukkig maken, heb ik veel tijd en vrijheid gekregen. Die vrijheid zit ook voor een groot deel in weinig nodig hebben. Dan ben je al snel tevreden.

Ga zelf aan de slag met minimalisme

Je kunt vandaag nog aan de slag met een minimalistischer leven. Ik haalde uit ‘Weg ermee’ een aantal mooie vragen die mij aan het denken zetten en hopelijk jou ook.

Vraag 1: Weet je wel wat je allemaal hebt?

Bij het begin beginnen. Door stevig afscheid te nemen van je bezittingen creëer je overzicht in de chaos. En dat overzicht geeft je de mogelijkheid orde te scheppen. Vaak kom je er pas als je verhuist achter wat je allemaal bezit. Wacht hier niet op en ga die rommelzolder op.

Vraag 2: Bezit jij je spullen of bezitten ze jou?

Zodra je weet welke spullen je hebt, is het tijd om afscheid te nemen van alles wat je niet nodig hebt. Alles. Geef het weg, verkoop het of gooi het weg. Dit is hartstikke lastig, want stiekem zijn we ontzettend gehecht aan bezittingen. 

​​Belangrijke redenen om iets niet weg te doen, wat wel weg kan:

  • Je hebt het gekregen en je durft het daardoor niet weg te doen
  • Het komt ooit nog eens van pas wellicht
  • Het is gewoon zonde om het weg te doen

Laat je hier vooral niet door tegenhouden.

Vraag 3: een duur huis of vrijheid en bewegingsruimte buiten de deur?

Nog gevoeliger dan spullen weg doen, is kritisch kijken naar waar je woont. Het is namelijk vaak je thuis. Toch kan het lonen hier eens eerlijk naar te kijken. Minder spullen betekent namelijk dat je een minder groot huis nodig hebt, wat weer minder hypotheek vereist. Een moeilijk, maar potentieel lucratieve stap. Denk daarom eens goed na wat je van je huis verwacht.

Drie zware vragen die je niet in een uurtje kunt beantwoorden. Dat hoeft ook niet, maar durf ze te stellen en te bespreken met bijvoorbeeld je partner of kinderen. Het kan je zomaar grote inzichten opleveren.

*Dennis Storm woont met zijn gezin in Bali, maar heeft ook een klein, zelfgebouwd huisje in Nederland, voornamelijk van gerecycled materiaal, waar ze elke zomer verblijven. Bron: RTLnieuws.

Moet jij ‘Weg ermee’ kopen?

Wanneer je op zoek bent naar een kalm en overzichtelijk leven, dan is minimalisme wat voor jou. Dennis Storm, als ware ‘minimalisme profeet,’ zet je ongetwijfeld aan het denken en geeft je een zet in de goede richting. Verwacht van ‘Weg ermee’ geen gedetailleerde handleiding richting minimalisme. Het is vooral een manifest die je aanspoort eens kritisch naar je eigen spullenboel te kijken. Dat kan voor niemand kwaad.

Ben je geïnspireerd door Dennis Storm’s visie op een minimalistisch leven? Lees dan vooral ook zijn tweede boek, Als gezond verstand koning was, welke dieper ingaat op het duurzaamheid.

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply