0

Tony Robbins is een van de grootste coaches/sprekers van de wereld. Hij heeft meerdere bestsellers op zijn naam staan, waarvan Unshakeable er een is. Unshakeable gaat, zoals de titel al doet vermoeden, over het zijn van iemand die niet in paniek te brengen is. Als persoon in het algemeen en als investeerder specifiek. Dat leek me een mooie combinatie voor een boekreview over hoe jij Unshakeable wordt. Als basis voor Unshakeable, heeft Tony jarenlang de grootste investeerders van Amerika geïnterviewd. Warren Buffet, Ray Dalio en John Bogle. Daar kun je dus zeker iets van leren!

Our brains are designed to avoid pain and seek pleasure. Instinctively, we yearn for whatever feels likely to be immediately rewarding. This isn’t always the best recipe for smart decision making.

Niemand is rijk geworden van alleen werken

Om Unshakeable te worden, moet je meer doen dan alleen werken. – Unshakeable is als een gids die alle essentiële feiten geeft om jouw financiële leven te transformeren. Wat je doel ook is. Misschien is je eerst doel meer financiële zekerheid krijgen, voordat je aan financiële vrijheid kunt denken.

Begin morgen met meer sparen: eerst 3% en bouw dat stap voor stap uit naar 15-20%. Zodra je geld overhoudt is het tijd voor de volgende stap. Je wordt namelijk niet financieel onafhankelijk door alleen maar te werken. Om je financiële vrijheid te vergroten zul je slimme keuzes met je geld moeten maken; je moet in ieder geval je geld aan het werk zetten door te investeren. Twijfel je of je moet starten met beleggen? Lees dan even de volgende alinea.

Zeven feiten die jij moet kennen over de aandelenmarkt

De beste manier om op lange termijn geld te verdienen is de aandelenmarkt. Dat leer je in onze cursus ‘Beleggen voor Beginners’ en is iets wat Tony Robbins al jaren propageert. Dit verzint hij niet, maar is gebaseerd op cijfers en interviews met de grootste experts van de financiële markten. 

Dit moet jij weten over de aandelenmarkt:

 1. Gemiddeld gezien is er elk jaar een marktcorrectie (-10% of meer) geweest sinds 1900.
 2. Minder dan 20% van de correcties veranderen in ‘bear markets.’
 3. Niemand kan consistent voorspellen of de markten omhoog of omlaag gaan.
 4. De aandelenmarkt groei op lange termijn, ondanks vele korte terugvallen.
 5. Historisch gezien is er elke drie tot vijf jaar een ‘bear market’.
 6. Elke ‘bear market’ wordt uiteindelijk een ‘bull market en pessimisme wordt optimisme.
 7. Het grootste gevaar is niet investeren.

Tony Robbins leert je de belangrijke lessen om succesvol vermogen op te bouwen

Op basis van deze feiten is Tony van mening dat eigenlijk iedereen in de aandelenmarkt moet investeren. Specifieker: als particulier kun je best in Index ETF’s investeren, zoals wij je ook leren in onze cursus. Het lukt namelijk bijna niemand, zelfs professionals niet, om beter te presteren dan de Index. Doordat Index ETF’s ook nog eens weinig kosten met zich meebrengen, geven deze de beste kansen op hoog lange termijn rendement. Een hoog rendement, zonder dat je veel verstand van de aandelenmarkt hoeft te hebben. Daar is geen speld tussen te krijgen. 

Om succesvol vermogen op te bouwen is het belangrijk voldoende te spreiden. Gebruik daarbij dit lijstje:

 1. Spreid over verschillende investeringscategoriën.  
 2. Spreid binnen investeringscategoriën. 
 3. Spreid over markten, landen en over de wereld.
 4. Spreid over tijd.

Kosten zijn als termieten voor je vermogen

Een van de belangrijkste spelbrekers in vermogensopbouw zijn kosten. Beleggingskosten, advieskosten en belasting drukken allemaal je rendement. Door hier scherp op te zijn kan je tienduizenden euro’s aan verloren rendement voorkomen. Nadelig aan Unshakeable is dat veel adviezen van toepassing zijn op de Amerikaanse adviesmarkt, pensioenen en belastingstelsel. Desondanks zijn ook deze hoofdstukken leerzaam zoals het advies dat goed financieel advies, welke zeldzaam is in Amerika, goud waard is.

Lees meer over verborgen beleggingskosten en ontdek de goedkoopste Nederlandse broker >

Unshakeable leert je meer dan alleen financiën 

Unshakeable is not just a matter of money, it is a state of mind

Zoals ik in de intro al zei, is Tony Robbins bovenal een lifestyle coach. De laatste hoofdstukken gaan meer over het mindset gedeelte van zijn methode. Want nadat je weet wat je moet doen, hoe financiën werken, komt het vooral aan op psychologie. Het gaat uiteindelijk namelijk niet om rijk worden in het leven, maar om de emoties die we associëren met geld. Denk hierbij aan een gevoel van vrijheid, veiligheid, comfort en het plezier van delen.

Door hier vroegtijdig oog voor te hebben en te leren over wat je voldoening geeft, kun je echt ‘Unshakeable’ worden. Er zijn namelijk veel mensen die alle financiële middelen hebben die ze nodig hebben, succesvol zijn en omringt door geliefden, maar die het niet lukt om gelukkig te zijn. Blijven groeien als mensen en vooral geven zijn volgens Tony de krachtigste methoden om voldoening te bereiken. 

Lees Unshakeable zelf voor een maximaal rendement

Voor mij was het de tweede keer dat ik Unshakeable las. De laatste keer was al een jaar of drie geleden, maar ik merkte dat ik destijds veel van het boek heb opgestoken. Bijvoorbeeld om niet in paniek te raken wanneer de aandelenbeurs instort. Een gouden les die mij mogelijk al duizenden euro’s heeft bespaard. Ook betrapte ik mezelf erop dat veel van Tony’s advies in de onze cursus ‘Beleggen voor Beginners’ zit. Wat mij betreft een topcursus 🙂

Tony schrijft zoals hij spreekt. Inspirerend en heel erg coachend met een berg aan energie. Het voelt soms een beetje overdreven voor mij als nuchtere Nederlander, terwijl hij eigenlijk gewoon gelijk heeft en zinnige dingen zegt. Daarbij is dit wat mij betreft een topboek om te lezen als je financieel sterker wil worden en geeft het je ook wat algemene levenstips mee. Tony blijft natuurlijk wel een ‘lifestyle coach’. Als je een stoïcijn bent die niet in paniek te brengen is, zowel persoonlijk als financieel, kun je dit boek misschien overslaan. Voor de rest van ons is Unshakeable een boek wat je moet lezen in het pad naar financiële vrijheid.

If you can learn to ride the roller coaster of life and enjoy both the ups and the downs, then you are utterly unshakeable.

Starten met beleggen?

Wil je direct starten met investeren in ETF’s? Dat kan! 

Tip 1: Volg onze cursus Beleggen voor Beginners
Tip 2: Open gratis een beleggingsrekening bij DEGIRO middels deze handleiding
Tip 3: Spreid je investeringen

Zo word jij Unshakeable!

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply