0

The Psychology of Money had ik, Ruben, binnen een paar dagen al uitgelezen. In deze boekreview trap ik af met drie lessen die mij het meeste aanspraken, vervolgt door tien andere belangrijke lessen in het kort. Mochten deze lessen je nieuwsgierigheid wekken, dan zou ik het boek zeker aanschaffen. Het boek bestaat uit 20 korte hoofdstukken over de psychologie van geld. Vaak begint ieder hoofdstuk met een pakkend verhaal waar een belangrijke financiële les uit getrokken kan worden. Erg waardevol!

Iedere maand schrijven we een boekreview die je kan helpen financieel onafhankelijk (FIRE) te worden. In mei schreef Jelle over ‘Leer beleggen als Warren Buffett’ waarin hij schrijft over de belangrijkste learnings die hij haalde uit de beleggingsstrategie van Warren Buffett. 

Mijn drie meest waardevolle lessen uit The Psychology of Money

Les 1. Redelijkheid boven rationaliteit 

Mensen denken vaak heel bewuste keuzes te maken, rationeel te zijn. Dat is niet zo, zeker niet als het op geld aankomt. Bij geld komt onbewust veel emotie kijken. De schrijver stelt dat je daarom niet moet kiezen voor de beleggingsstrategie met het hoogste rendement, maar voor een strategie waar je plezier uit haalt, waar je comfortabel bij voelt en waar je voor lange tijd aan vast kunt houden. Voor sommige mensen is dat stock picking (het zelf selecteren van aandelen), voor anderen is dat beleggen in een goed gespreide index zoals de S&P 500.

Dit hoofdstuk maakte mij bewust dat ik ook niet altijd rationeel ben als het op geldzaken aan komt. En dat dit ook helemaal niet iets is waar ik naar moet streven. Het gaat veel meer om het streven naar redelijkheid. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om bedrijven te analyseren en met een gedeelte van mijn portefeuille aan stock picking te doen. Dat ik daarmee een kleine kans heb om op lange termijn de S&P te verslaan, neem ik dan voor lief. Belangrijker is dat ik er plezier uit haal, dat ik er veel van leer en dat ik mede daardoor iedere maand een vast bedrag blijf beleggen. 

Les 2. De man in de auto paradox

Mensen kopen graag dure spullen om respect en bewondering te krijgen. Auto’s, kleding, horloges. Je kent het wel. We houden onszelf hiermee voor de gek. De schrijver gaf een mooi voorbeeld: neem een man in een Ferrari van drie ton. Mensen kijken altijd als hij langs rijdt. De man voelt zichzelf succesvol en bewonderd door iedereen die naar hem kijkt. Maar de vraag is: wie let er nu echt op hem? Iedereen kijkt naar de auto en beeldt zichzelf in om in die auto te zitten. Neem jezelf als voorbeeld. Als jij een dikke auto ziet: hoe vaak let jij op de bestuurder? En zou je deze beste man of vrouw zonder Ferrari de dag erna nog op straat herkennen?

De belangrijkste les uit dit hoofdstuk is dat als jij op zoek bent naar respect en bewondering, spullen je daar mee niet zoveel mee gaan helpen. Nederigheid, vriendelijkheid en inlevingsvermogen leveren namelijk meer respect en bewondering op dan een heel wagenpark aan dure auto’s. 

the psychology of money ferrari

Les 3. Rijk versus vermogend

We zijn nog niet klaar met praten over Ferrari’s. Er is namelijk een groot verschil tussen ‘rijk’ en ‘vermogend’ zijn. Rijkdom is wat je ziet, bijvoorbeeld iemand die in een dure Ferrari rijdt. Het is niet moeilijk om rijke mensen te spotten. Vermogend zijn, daarentegen, is onzichtbaar en juist wat je niet ziet. Vermogen is namelijk inkomen dat niet is uitgegeven, maar is bewaard voor later. 

Vermogen biedt opties, flexibiliteit en groei voor de toekomst. Het enige dat je kunt zeggen als je iemand in een Ferrari van drie ton rijdt is dat hij € 300.000 minder geld op de bank heeft dan voordat hij die auto aanschafte. Vaker dan je denkt leven mensen met dure spullen boven hun stand en komen op een latere leeftijd in de financiële problemen. Weg vrijheid. Wil jij rijk of vermogend zijn?

Dit hoofdstuk leerde mij twee dingen. Ten eerste dat ik niet te snel moet oordelen over het succes van mensen. Rijkom kan namelijk een slechte afspiegeling zijn van hoe gelukkig en vermogend mensen zijn. Ten tweede bevestigde dit hoofdstuk voor mij dat ik niet moet streven naar rijkdom. Daar waar ik op de achtergrond vermogen opbouw, zal mijn aandacht nog minder uitgaan naar materialisme, en nog meer naar ervaringen, vriendschappen en relaties.

Tien lessen in het kort

Het boek had teveel mooie lessen om het bij drie te laten. Daarom heb ik er nog tien voor je op een rijtje gezet:

  1. Niemand is gek: de manier waarop jij in de wereld staat en zaken beoordeeld is erg beïnvloed door jouw persoonlijke ervaringen. Keuzes van mensen zijn daarom vaak niet gek, het is meer dat anderen ze niet begrijpen.
  1. Geluk en risico: ben voorzichtig met welke mensen je prijst en op wie je neer kijkt. Vaak is succes en mislukking een dun lijntje en afhankelijk van toeval, zeker als er risico’s bij gepaard gaan. 
  1. Nooit genoeg: mensen verleggen hun grenzen en vergelijken zich vaak met mensen die ‘boven’ hen staan. Zo streef je altijd naar meer, geniet je nooit van de weg ernaar toe en is het makkelijk te vergeten waar je al wel bent gekomen. 
  1. Compound interest: nog belangrijker dan het jaarlijks rendement dat je haalt is de duur dat je het geld voor je laat werken. Het gaat niet om het timen van de markt, maar om de tijd dat je in de markt zit.
  1. Rijk worden versus rijk blijven: behoud je financiële discipline. Investeren gaat niet per se om het maken van goede beslissingen, maar minstens net zoveel over het voorkomen van financiële stommiteiten. 
  1. Onwaarschijnlijke uitkomsten: een klein aantal gebeurtenissen, bijvoorbeeld enkele aandelen in een portefeuille die extreem goed presteren, hebben vaak een gigantische impact op het totale resultaat. 
  1. Vrijheid: De belangrijkste kracht van geld is controle krijgen over je tijd. Om bijvoorbeeld te kiezen voor werk dat je leuk vindt, om een mooie reis te maken of om parttime te werken. 
  1. Een appeltje voor de dorst: het is goed om te sparen voor toekomstige uitgaven, maar het is nog beter om geld opzij te zetten voor onverwachte verrassingen – het leven is namelijk onvoorspelbaar. 
  1. Ruimte voor fouten: accepteer dat er ook vaak iets niet volgens plan verloopt, bijvoorbeeld aandelen in jouw portefeuille die geen succes blijken. Zoom uit en kijk naar het geheel, trek je les en ga door. 
  1. Vaar je eigen koers: laat je niet beïnvloeden door mensen met andere belangen. Kies voor de strategie die bij jou past en waar jij ‘s nachts het beste mee kunt slapen.

Conclusie: wat vond ik van ‘The Psychology of Money’?

Ik vind dit echt een aanrader voor iedereen die zich eens wil verdiepen in de psychologie achter geld. Goed omgaan met geld gaat namelijk niet per se over wat je weet. Het gaat erom hoe je je gedraagt. Dit boek leerde mij de softe kant achter geld nog een stuk beter begrijpen. Dit boek The Psychology of Money is gemakkelijk om te lezen, dus ook geschikt voor mensen die niet gewend zijn om financiële en/of Engelse boeken te lezen. Tegen die mensen zou ik willen zeggen: geef het boek een kans, want ik weet zeker dat de aanschafprijs zich dubbel en dwars terug zal betalen. Koop hier The Psychology of Money:

Dit boek heeft mij nogmaals doen beseffen dat ik de FIRE levensstijl een briljant idee vind. Het laat je nadenken over hoe geld en vrijheid met elkaar te maken hebben. Daarom ben ik dankbaar onderdeel te zijn van Get Fired en zal me nog meer inzetten om mensen te helpen om FIRE te worden.

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply