0

Na eerder al een review te hebben geschreven over Warren Buffett’s beleggingsmethoden, duiken we nu in een andere klassieker uit 2007: The Dhandho Investor. Dit is een veelgelezen boek onder investeerders en is geschreven door Monish Pabrai. Ik leg je graag uit waar het Dhandho Framework over gaat.

Iedere maand schrijven we een boekreview die je kan helpen financieel onafhankelijk (FIRE) te worden. In juni schreef Ruben over ‘The Psychology of Money' met daarin 13 financiële lessen die hij leerde uit dit boek.

Monish Pabrai is een soort Buffet 2.0

Mohnish Pabrai is een Indisch-Amerikaanse investeerder (1964) en eigenaar van zijn eigen investeringsfonds: Dhandho Funds. Hij is een echte ‘waarde belegger’ en is onder andere geïnspireerd door Warren Buffet. Daarnaast heeft hij veel andere succesvolle ondernemers bestudeerd. Uiteindelijk heeft hij daar zijn eigen investeringsmanier voor ontwikkeld: Dhandho Investing. 

Het woord Dhandho betekent vrij vertaald: de pogingen om rijkdom te creëren.

Mohnish Pabrai van The Dhandho Investor en Warren Buffet
Mohnish Pabrai met Warren Buffett

Waar gaat The Dhandho Investor over?

In The Dhandho Investor word je aan de hand van verschillende verhalen geïntroduceerd in het ‘Dhandho investeren’. Dit is een zorgvuldige manier van investeringskansen zoeken, om vervolgens risico’s te minimaliseren en opbrengsten te maximaliseren. Vaak wordt aangenomen, ook door mij, dat risico en rendement hand in hand gaan. De schrijver Monish Pabrai bewijst het tegendeel, door uiteenlopende praktijkvoorbeelden te geven.

Het begint met een verhaal van immigranten uit India die halverwege vorige eeuw richting de Verenigde Staten trokken. De Indiërs hadden weinig geld, maar wisten door slim ondernemerschap zeer succesvol te worden in de motel industrie. Hun manier van investeren kenmerkte zich door leningen als hefboom te gebruiken, lage operationele kosten en keihard werken. Weinig risico, heel veel potentieel. Dit model kopieerden andere Indiërs en enkele tientallen jaren later was de helft van de Amerikaanse motels in handen van ondernemers met een Indische achtergrond.

Vooral geduld wordt vereist bij Dhandho investeren

In Dhandho investeren is het heel belangrijk om geduld te hebben. Alleen de allerbeste kansen, die met weinig risico en veel potentieel, moet je najagen. Soms kan het jaren duren voordat een kans langskomt, maar als het gebeurt moet je vol inzetten. Bij beleggen moet je soms ook wachten tot een aandeel aantrekkelijk geprijsd is. Hier is Warren Buffet enorm goed (lees geduldig) in.

Creativiteit is belangrijker dan geld

Mooi aan dit boek vind ik dat het niet alleen de ‘klassieke waarde beleggers’ zijn die worden uitgelicht. Dat zijn vaak fantastische beleggers, maar wel een beetje saai en nemen niet graag risico’s. In Monish Pobrai’s ogen is Richard Branson een ‘Dhandho Investor on steroids’. De extraverte Brit lukt het om bijna elk denkbaar bedrijf op te richten met minimaal kapitaal en bijna geen risico.

All you need to do is replace capital with creative thinking and solution.

Zo wist hij luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic op te richten, zonder honderden miljoenen te hoeven investeren in vliegtuigen. Met een minimaal neerwaarts risico, maakt het Sir Richard Branson weinig uit als een gek idee een keer niet lukt. Het lukt vaak genoeg wel. Al tientallen keren. Tegenwoordig gaat meneer Branson bijvoorbeeld de concurrentie aan met Elon Musk in de ruimtevaart industrie met Virgin Galactic

Het Dhandho Framework

Alle ervaringen en observaties van Monish Pabrai, heeft hij in een framework vastgelegd. De hele lijst met negen regels ga ik niet verklappen; mocht je geïnteresseerd zijn dan kun je het beste het boek lezen. Kort samengevat komt de methode neer op het focussen op bestaande bedrijven in plaats van nieuwe bedrijven, het kopen van ‘droevige’ bedrijven in ‘droevige’ industrieën die over duurzaam concurrentievoordeel beschikken. Als zulke kansen voorbij komen, moet je zwaar inzetten.

It’s better to be a copycat than an innovator

Mohnish Pabrai is eigenzinnig

Het boek gaf me veel inzichten, zoals de quote hierboven, doordat Mohnish Pabrai op een bepaalde manier eigenzinnig is. Ik heb bijvoorbeeld altijd geleerd je risico’s te spreiden over minimaal 15 aandelen. Pabrai zegt, net als Buffet overigens, dat je juist je investeringen moet concentreren. Hierdoor stimuleer je jezelf alleen in de allerbeste kansen te investeren en is het eenvoudiger diepgaande kennis op te bouwen over je investeringen.

Haal risico en onzekerheid niet door elkaar

Vaak halen we risico en onzekerheid door elkaar. Ik denk dat ik dat bijna altijd deed, voordat ik dit boek las. De aandelenmarkt haat onzekerheid en vertaald dit als risico. Probeer daarom de onzekerheid te definiëren en bepaal of dit risico’s zijn. Als er wel sprake is van onzekerheid, maar weinig risico, dan biedt dat kansen. Deze situaties zijn er altijd op de beurs. 

De voordelen van aandelen

Wat ik leuk vond om te lezen was dat Mohnish Pabrai een groot fan is van aandelen, net als ik. Ik kan het niet mooier zeggen dan de schrijver zelf: ‘The evidence overwhelmingly suggests that, over the long haul, the best place is to invest in common stocks’. Je hoeft zelf niks bij de bedrijven te doen, de keuze is enorm en je hebt weinig kapitaal nodig om te kunnen investeren. Wil je ook leren beleggen in aandelen? Neem eens een kijkje in de cursus Beleggen voor Beginners.

Conclusie: inspirerend om te leren hoe het Dhandho framework werkt

Ik kan eindeloos doorgaan met lessen uit dit boek. Voor mij als belegger vind ik The Dhandho Investor enorm interessant, omdat het zoveel handvatten geeft. Je ziet duidelijk de invloed van Warren Buffet op Mohnish Pabrai terug in dit boek: houd dingen simpel, investeer alleen in wat je begrijpt en koop aandelen met zoveel mogelijk korting. Dit boek gaat over meer dan alleen beleggen, want ook ondernemers kunnen veel opsteken van de ‘Dhandho denkwijze’.

Het boek is geschreven in het Engels, in begrijpelijke taal. Met 200 pagina’s kun je er redelijk snel doorheen zijn. Voor de particuliere belegger is het boek leerzaam, maar niet altijd direct toepasbaar. Verantwoord investeren op de ‘Dhandho manier’ kost namelijk ontzettend veel onderzoekstijd. Desondanks is het boek het lezen naar mijn mening zeker waard. Ben je wat minder geïnteresseerd in investeren? Dan kun je misschien beter voor een ander (geld)boek kiezen. 

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply