0

The $100 Startup is toch wel een beetje de blueprint naar een succesvolle side hustle. Ik barstte van de inspiratie na het lezen ervan. Inspiratie over business ideeën, het opstarten ervan en groeistrategieën. De visie van schrijver Chris Guillebeau is simpel: Ontsla je baas, doe wat je leuk vindt en werk efficiënter om daardoor meer te leven. Hij geeft talloze voorbeelden van hoe jij je eigen mini-onderneming kunt starten met een klein budget ($100) en naast een (fulltime) baan. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is actie ondernemen.

Iedere maand schrijven we een boekreview die je kan helpen financieel onafhankelijk (FIRE) te worden. In september schreef Jelle over ‘Tien keer met pensioen’ over hoe Rowan Siskens zijn leven meer ‘Agile’ (wendbaar) heeft gemaakt. Met als resultaat, uiteraard, dat hij op zijn 27e zijn eerste “pensioen” had.

10 tips om voor jezelf te beginnen

Een side hustle, dat is het hebben van een eigen bedrijfje naast je (fulltime) baan, is niks nieuws. Duizenden zijn je voorgegaan, de een succesvoller dan de ander. Van kappers en meubelmakers tot websitebouwers en consultants. Nu wil jij ook voor jezelf beginnen, maar je weet niet in wat of hoe.

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden! Voor The $100 Startup verzamelde schrijver Chris Guillebeau honderden interviews, enquêtes en onderzoeken van allerlei ondernemers. Dit boek is dus geen verzameling van vage ideeën, maar een concrete blueprint die je direct kunt toepassen om jouw side hustle te starten.

Zelf heb ik er 10 belangrijke tips uitgehaald. Als die je aanspreken zou ik je zeker aanraden het hele boek te lezen. Het geeft je de schop onder je kont die je nodig hebt om te starten!

Tip 1: Kies een side hustle idee waarmee je waarde toevoegt

Voor jezelf beginnen kan alleen als je een side hustle idee hebt. Je kunt iets doen met je hobby, je passie, een vaardigheid, maar je kunt ook een oplossing vinden voor een probleem. Als je je bedrijf namelijk laat draaien om het helpen van anderen, dan lever je waarde en heb je altijd genoeg werk. Mensen zijn altijd bereid om te betalen voor de oplossing voor hun problemen.

Waarde creëren betekent dat je anderen helpt. Je idee hoeft dus helemaal niet groots of baanbrekend te zijn. Je moet gewoon een oplossing voor een probleem bieden of nuttig genoeg zijn dat anderen ervoor willen betalen. Denk niet aan innovatie; denk aan nut.

Zelf vind ik Get Fired een mooi voorbeeld. We helpen je financieel vrijer te worden en voegen daarmee echt waarde toe aan onze klanten. We helpen ze en in ruil daarvoor betalen ze ons.

Tip 2: Give them the fish

Karl Marx heeft hier een mooie uitspraak over: “Catch a man a fish and you can sell it to him. Teach a man to fish, and you ruin a wonderful business opportunity.” – Geef mensen wat ze ècht willen, niet wat jij denkt dat ze moeten hebben. Wanneer iemand honger heeft na een lange dag werken, is hij niet geïnteresseerd in hoe de vis wordt gevangen en bereid, maar wil hij hem gewoon zo snel mogelijk op zijn bord hebben om op te eten.

Zo biedt een yoga school yoga lessen, maar is dat ook echt wat mensen willen? Functioneel gezien wel, maar emotioneel gezien komen mensen voor ontspanning. Speel in op de emotie van mensen, want daar zit verscholen wat ze echt willen. Om erachter te komen wat het is dat mensen willen, kun je potentiële klanten ondervragen via enquêtes, social media, interviews of mailings. Zo weet je zeker dat er ook echt mensen zitten te wachten op jouw side hustle idee.

$100 startup boekreview

Tip 3: Je hebt niet altijd een passie nodig

Ik heb jarenlang gedacht dat ik geen side hustle kon starten, omdat ik mijn passie nog niet had ontdekt. Ik wist niet waar ik me voor wilde inzetten. Dit boek liet me inzien dat je niet altijd een passie nodig hebt om te starten.

Als je een side hustle start, moet je namelijk ook denken vanuit geld. Maak er een gewoonte van om bij nieuwe ideeën altijd te denken aan wat het oplevert en wie ervoor zou betalen. Natuurlijk is een inkomstenbron niet de enige overweging, maar het is wel een belangrijke. Want zonder inkomsten is er geen bedrijf.

Tip 4: Locatie is overschat

Locatie onafhankelijk werken is tegenwoordig niet meer zo moeilijk. Wel moet je een side hustle idee bedenken dat je vanuit elke plek kunt uitvoeren. Wellicht door het een en ander uit te besteden aan iemand in het thuisfront, of door helemaal online te werken.

Wij werken volledig online en kunnen dus overal werken. Mits er natuurlijk goede wifi is. Op Nomadlist kun je precies zien hoe snel de internetverbinding is in verschillende landen en waar je goed kunt werken.

Tip: Digital nomad Suzanne van Duijn laat in haar boek ‘Work hard, Travel harder’ zien dat je vanuit de mooiste plekken ter wereld kunt werken. Met veel tips en ervaringsverhalen.

Tip 5: Je hebt geen businessplan nodig

Je hebt helemaal geen businessplan nodig om te starten. De meeste ondernemers uit het boek zijn gestart zonder budget, werknemers en zonder concreet idee hoe ze het van de grond konden krijgen. Hun plan was simpel: gewoon proberen en dan zien wat er gebeurt.

Om je te helpen staat er een ‘one-page businessplan’ in het boek. Het zijn concrete vragen die je op 1 A4’tje kunt beantwoorden. De beste ideeën zijn immers te omschrijven in 140 karakters, ook wel: je ‘mission statement’. Daarmee voorkom je dat je je idee te ingewikkeld en zakelijk maakt.

Je mission statement ziet er als volgt uit: product of dienst dat je aanbiedt + mensen die je daarmee helpt. Bijvoorbeeld: “Wij bieden praktische online cursussen waarmee onze klanten financieel vrijer worden.” Je mission statement of het businessplan op 1 A4 is meer dan genoeg om te starten.

Tip 6: Launch in 8 stappen 

Zonder een grootste launch campagne, kan je side hustle idee nog zo goed zijn, maar zijn de commerciële kansen toch kleiner. Het ergste wat je kunt doen is iets te koop aanbieden zonder het iemand te laten weten.

In het boek staan 8 stappen waarin je naar je launch kunt toewerken. Het begint natuurlijk met een eerste aankondiging, gevolgd door een actie met een deadline, en eindigt met het sluiten van de actie. Hierdoor creëer je urgentie en geef je jouw nieuwe bedrijf een boost!

In het boek vind je ook een launch-checklist met daarop 39 stappen. Deze kun je gebruiken als handvat voor je eigen launch, om te zorgen dat je niks spectaculairs vergeet. Zeer waardevol als je nog niet precies weet hoe je jouw launch gaat inrichten.

Tip 7: Je hoeft niet te betalen voor promotie

Als marketeer ben ik fan van adverteren. Dit boek denkt daar anders over en dat vond ik interessant om te lezen. Er staat letterlijk: “Advertising is like sex: only losers pay for it.”

Het begint al met een interessante test tussen betaalde advertenties en gratis ‘hustling’ (netwerken). Met $10.000 aan betaalde advertenties werden in twee uur tijd 78 klanten geworven. Met netwerken werden in 10 uur tijd 84 klanten geworven, wat niks kostte. 

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je adverteren links moet laten liggen, maar het voorbeeld laat goed zien hoe ver je kunt komen met netwerken. Je hebt niet per se geld nodig om van start te gaan. 

En wat is ‘hosselen’ dan precies? Denk aan netwerken, mensen leren kennen en relaties opbouwen, anderen helpen en supporten, vragen stellen. Laat ze weten wat je van plan bent en maak ze onderdeel van je missie. Geef wat weg: aan influencers of als winactie. ‘Strategic giving’ noem je dat. Hosselen is een lange termijn strategie en betaalt zich bijna altijd terug.

Zo ‘hosselen’ wij bij Get Fired door een nieuwsbrief te versturen met daarin gratis aandeel tips en schrijven we allerlei gratis artikelen over investeren, side hustles en kostenbewustzijn. Zoals dit artikel:

Tip 8: Laat je side hustle groeien met tweaks

Draait je side hustle? Dan kun je het laten groeien door kleine veranderingen aan te brengen: tweaks. Denk hierbij aan:

 • Winactie
  Vergroot de aandacht voor je side hustle door bijvoorbeeld een winactie te organiseren.
 • A/B testen
  Verhoog de conversie door bijvoorbeeld te testen op je website (A/B testen). Denk aan het testen van prijzen, salespagina’s of titels. Zelf gebruik ik hier Google Optimize voor, een mooie tool om website testen te realiseren. 
 • Bestaande klanten
  Verkoop meer aan bestaande klanten, door nieuwe producten aan te bieden in bijvoorbeeld een nieuwsbrief.
 • Upsells, cross-sells of verkopen na de verkoop
  Verhoog de gemiddelde verkoopprijs door upsells, cross-sells of verkopen na de verkoop. Upsells is bijvoorbeeld wanneer je bij de McDonalds een hamburger besteld en de verkoper vraagt of je daar frietjes bij wil. Een cross-sell is wanneer je op Zalando ziet wat ook leuk kan zijn bij je outfit (zie hieronder). Een verkoop na de verkoop is wanneer je na de verkoop een eenmalige aanbieding voor een ander product voorgeschoteld krijgt. 

Tip 9: Overweeg partnerships

Je kunt groeien door meer mensen te bereiken met je verhaal, wat logisch is natuurlijk. Maar hoe doe je dat? Het antwoord: partnerships. Vaak hoef je het niet alleen te doen. Andere mensen of bedrijven kunnen ook gebaat zijn bij het promoten van jouw merk.

Om een paar voorbeelden te noemen:

 • Partnerships met influencers: influencers met een groot bereik die jouw product of dienst promoten in ruil voor geld.
 • Netwerkevents om zowel te connecten met potentiële partners als potentiële klanten.
 • Bloggen op andere blogs die een groot bereik hebben binnen jouw doelgroep.
 • Werk uitbesteden zodat je meer tijd overhoudt en verder kunt groeien.
 • Een affiliate programma starten waarmee je anderen vraagt jouw product of dienst te promoten in ruil voor een kleine commissie. Zo spreek je niet alleen grote, dure influencers aan, maar ook mensen met een klein bereik die jouw merk graag promoten bij de buurvrouw.

Tip 10: Falen wordt overschat

We weten dat er geen foutloze methode is om een side hustle te starten. Ze zeggen zelfs dat fouten maken de beste leermeester is. Maar dat wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat je gedoemd bent om te falen. Natuurlijk kun je leren door te falen, en hoogstwaarschijnlijk ondervind je op zijn minst één valse start op de weg naar vrijheid. Maar falen wordt overschat – wie zegt dat je zult falen? Je kunt net zo gemakkelijk slagen.

Het belangrijkst is dat je de beslissing neemt om verder te gaan. Klaar of niet, start en ga het avontuur tegemoet. Dit boek is echt voor degene die actie durft te ondernemen en er gewoon voor gaat. 

Start je side hustle met The $100 Startup

Als deze 10 tips nog niet voldoende waren, lees dan de andere honderden tips die in het boek staan. Na het lezen van The $100 Startup heb je genoeg inspiratie om je side hustle te starten. 

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply