Rich Dad, Poor Dad uit 1997 is een van de meest bekende boeken over geld. In je leerproces richting financiële vrijheid zul je dit boek vaak tegenkomen. Dat een boek een bestseller is, wil echter niet meteen zeggen dat een boek ook goed is. Ik geef je mijn kijk op dit boek.
Iedere maand schrijven we een boekreview die je kan helpen financieel onafhankelijk (FIRE) te worden. In maart schreef ik over ‘De Weg Naar Financiële vrijheid’ met daarin het verhaal van Scott Rieckens en zijn vrouw die door FIRE hun leven besloten om te gooien.
Waar gaat het boek ‘Rich Dad, Poor Dad’ over?
Het boek is geschreven vanuit twee perspectieven. Robert Kiyosaki’s vader is de arme pa en zijn rijke pa is de vader van een vriendje uit de buurt. Hij vergelijkt hun kijk op geld. Uiteindelijk gaat de rijke pa, Robert en zijn vriendje als het ware coachen en brengt hen met verloop van tijd allerlei financiële lessen bij. Deze lessen inspireerde de schrijver om dit boek uit te brengen.
Hij schrijft; het onderwerp geld leer je thuis, niet op school. De meesten van ons leren over geld van onze ouders. Dus wat kunnen arme ouders hun kinderen vertellen over geld?
Van wie krijg jij je financiële lessen?
Ik stond aan toen ik dit las. Het is natuurlijk waar. Ik leerde toevallig over beleggen doordat ik er een keer een boek over ging lezen uit nieuwsgierigheid, niet omdat hier thuis over werd gepraat. Het is maar bij toeval dat ik deze geldlessen heb geleerd. Dat is zonde, want ik had dit veel eerder willen weten.
Geld is een vorm van macht. Maar wat nog veel machtiger is, is de kracht van financiële educatie.
Financiële intelligentie als sleutel naar succes
Het boek gaat natuurlijk veel over geld, maar nog meer over financiële intelligentie. Een mooi principe, want dat neemt nooit iemand van je af. Ook al verlies je al je geld, bijvoorbeeld door brute pech, financiële intelligentie kan je weer terug op weg helpen. Daarom gaan zoveel loterijwinnaars uiteindelijk failliet: ze hebben opeens veel geld, maar missen de kennis om goede keuzes met het geld te maken.
Waar bestaat financiële intelligentie dan uit?
- Accounting: het kunnen lezen van cijfers.
- Investeren: de kennis van met geld, geld maken.
- Markten begrijpen: vraag en aanbod snappen.
- Wetgeving: belastingvoordelen kennen en zorgen dat je niet kunt worden aangeklaagd.
Hoeveel heb jij afgelopen jaar in je financiële intelligentie geïnvesteerd?
Rich Dad, Poor Dad neemt je mee op een financiële reis en met de quotes die ik vanuit dit boek in mijn aantekeningenboek heb opgeschreven, kan ik verschillende A4’tjes vullen. De moraal van het verhaal is investeren, leren en lef hebben. Angst en een gebrek aan kennis houdt heel veel mensen in banen, die ze eigenlijk niet leuk vinden. Dat is zonde.
Arme mensen zijn vaak meer hebberig dan rijke mensen
Wel wordt in het boek nogal makkelijk gedacht over het niet hebben van een baan. Er wordt grofweg gezegd, investeer en leef van de inkomsten hiervan. Het creëren van zoveel vermogen duurt natuurlijk jaren, vaak tientallen. Daarbij hebben heel veel mensen gewoon een heel leuke, betekenisvolle baan. Ook wordt nogal de nadruk op rijk worden gelegd, wat niet voor iedereen een doel is. Voor mij bijvoorbeeld niet, ik wil vooral vrijheid en ben niet geïnteresseerd in het bezitten van villa’s en ferrari’s.
De reden dat de meeste mensen financieel niet winnen, is omdat de pijn van geld verliezen veel groter is dan de euforie van rijk zijn.
Een koophuis: een investering of een verplichting?
Ten slotte wil ik nog een interessante gedachtegang delen: de negatieve kanten van een huis kopen. Je geld zit voor lange tijd vast in 1 investering en daardoor kun je minder investeren in bijvoorbeeld beleggingen. Daarnaast maakt het mensen lui, omdat het vaak hun enige investering is. Interessant en deels ben ik het ermee eens, vooral het laatste. Na het kopen van een huis, stoppen veel mensen met investeren. In het algemeen denk ik dat het hebben van een koophuis vooral slim is, maar dat je niet moet stoppen met leren en investeren.
Conclusie: wat ik heb gehaald uit Rich Dad, Poor Dad
Specifiek heb ik niet heel veel dingen uit Rich Dad, Poor Dad meegenomen, omdat ik in Nederland woon en geen vastgoedbelegger ben. In het algemeen heb ik stiekem wel veel meegenomen van dit boek. Het belangrijkst is de focus op financiële intelligentie, welke de meesten van ons niet van thuis meekrijgen. Het gevolg is slechtere geld keuzes en uiteindelijk minder vrijheid.
Rich Dad, Poor Dad stimuleert je om je geld zoveel mogelijk voor je te laten werken. Daar ben ik het mee eens. Een nadeel van Rich Dad, Poor Dad is dat het vanuit Amerikaans perspectief is geschreven. De mindset, regelgeving en markt is daar anders. Als je hier “doorheen” kunt lezen is dit boek zeker een aanrader. Het was voor mij zelfs een extra trigger om Get Fired te starten, omdat ik mensen wil motiveren om hun financiële intelligentie te verhogen. Natuurlijk wel op mijn manier: inspirerend, transparant en verstandig.