0

‘Leer beleggen als Warren Buffett’ is een van de boeken die ik las voordat ik in 2015 begon met beleggen. De strategie van Buffett kan worden samengevat als het herkennen van goede bedrijven en deze vervolgens kopen tegen een gunstige prijs. Hoe dat precies werkt, lees je in dit boekreview.

Iedere maand schrijven we een boekreview die je kan helpen financieel onafhankelijk (FIRE) te worden. In april schreef ik over ‘Rich Dad, Poor Dad’ met daarin de financiële lessen die thuis niet besproken worden.

Waar gaat het boek ‘Leer beleggen als Warren Buffett’ over?

De titel laat weinig aan de verbeelding over. De Nederlanders Hendrik Oude Nijhuis en Björn Kijl geven hun kijk op de beleggingsstrategie van Warren Buffett, aan de hand van vijf columns en een slothoofdstuk welke dieper ingaat op investeringsstrategie. Het boek is in begrijpelijke taal geschreven en bestaat uit 150 pagina’s, waardoor je er in een paar uur doorheen bent. 

Warren Buffett

Leer goede bedrijven herkennen

De strategie van Buffett kan worden samengevat als het herkennen van goede bedrijven en deze vervolgens kopen tegen een gunstige prijs. Dat klinkt simpel en dat is het op een bepaalde manier ook, volgens mij moet je dit namelijk als belegger altijd in je achterhoofd houden. In praktijk is het natuurlijk erg lastig om eventjes te beoordelen of een bedrijf een goed bedrijf is en wat dit bedrijf dan waard zou moeten zijn: de intrinsieke waarde. 

Gelukkig biedt het boek veel vuistregels, lijstjes en methoden om hier zelf mee aan de gang te gaan. Een voorbeeld hiervan zijn de selectiecriteria voor goede bedrijven:

  1. Begrijp het business model
  2. Het bedrijf heeft een sterke competitieve positie
  3. De omzet en winst groeit
  4. Er zijn niet te veel schulden
  5. Er is een aandeelhouders vriendelijk management

Volgens mij een heel praktisch lijstje, waardoor veel aandelen al afvallen als potentiële investering.

Spot de koopjes en profiteer van koersfluctuaties

Be fearful when others are greedy. Be greedy when others are fearful.

Misschien wel Buffett’s bekendste quote, al heeft hij er talloze. Buffett hamert heel erg op het kopen van bedrijven tegen lage prijzen. Hiervoor moet je een beetje eigenwijs zijn en tegen de markt in durven te gaan. Als de markt in paniek is en koersen dalen (zoals bij Prosus), dan bieden zich kansen aan om koopjes te doen. Beleggers zijn immers vaak te optimistisch over de lievelingsaandelen van dat moment en te pessimistisch over de wat minder populaire aandelen. Een slimme investeerder profiteert hiervan.

Bad news is an investor’s best friend. It lets you buy a slice of America’s future at a marked-down price.

Return on Equity: de belangrijkste ratio voor Warren Buffett

Wat ik enorm waardeer aan het boek is dat het heel erg praktisch is, want het staat boordevol handvatten die je gelijk kunt toepassen. Zo wist ik niet dat de belangrijkste ratio waar Buffett naar kijkt, Return on Equity (RoE) is. “Return on Equity” betekent rendement op eigen vermogen. RoE geeft aan hoeveel winst procentueel uit het eigen vermogen is gehaald. Deze RoE dient stabiel of oplopend en hoog te zijn (minimaal 15%) over een langere periode. Als ik nu naar een aandeel kijk, pas ik deze les gelijk toe.

If a company is able to generate high returns on equity over time, it is safe to assume the company has some type of competitive advantage.

Geen beleggingsstrategie voor groeiaandelen

Wat ik een nadeel vind aan Buffett’s beleggingsmethode, is dat die vrij traditioneel is. Het is een bewezen methode en daarom betwist ik absoluut het nut er niet van. Alleen veel vuistregels zijn lastig toepasbaar op groeiaandelen, aandelen waar de winst vaak nog moet komen. Ook hier zitten parels tussen, maar hier vind ik de gegeven beleggingsstrategie minder bruikbaar voor.

Conclusie: wat vond ik van ‘Leer beleggen als Warren Buffett’?

Dit boek is echt een aanrader voor iedereen die het leuk vindt om aandelen te selecteren. Buffett zie ik als de basis voor iedere belegger, waarna je zelf een eigen beleggingsstrategie kunt vormgeven. Complimenten aan de schrijvers, doordat ze een makkelijk leesbaar en redelijk tijdloos boek hebben geschreven. Over een jaar of vijf ga ik daarom dit boek opnieuw lezen.

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply