0

Bij Get Fired valt er genoeg te lezen over investeren op de aandelenbeurs en er is ook steeds meer content over crypto. Maar er zijn natuurlijk meer manieren om je geld voor je te laten werken. Een van de meeste bekende manieren is misschien wel investeren in vastgoed. Om hier meer over te leren las ik het boek ‘Koop je Rijk’ van Myrthe de Groot.

Iedere maand schrijven we een boekreview die je kan helpen financieel onafhankelijk (FIRE) te worden. In november schreef Ruben over ‘Elementaire Gewoontes’, de truc voor het aanleren van goede gewoontes.

Waarom Myrthe de Groot ‘Koop je Rijk’ schreef

Myrthe rolde bij toeval in het vastgoed. Zij dacht, net zoals zoveel mensen, dat investeren in vastgoed niet voor haar was weggelegd. Maar toen ontdekte ze dat het helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Het is als met zoveel dingen in het leven: probeer het eens. Dat wil niet zeggen dat investeren in vastgoed vanzelf gaat; het is niet moeilijk, maar je moet wel weten wat je doet. Door schade en schande wijs geworden, besloot Myrthe haar kennis daarom op papier te zetten.

Myrthe heeft haar kennis op een enorm toegankelijke manier opgeschreven. Het boek is no-nonsense, uitgebreid en motiverend. Over onderwerpen waar Myrthe minder in thuis is, heeft ze de hulp van bevriende experts ingeschakeld. Daarnaast komen er investeerders aan het woord die succesvol zijn in specifieke vastgoed categorieën zoals vakantiehuizen of garageboxen.

Myrthe de groot - Foto Anouk Boonstra
Myrthe de groot – Foto: Anouk Boonstra

Vijf take-aways uit ‘Koop je Rijk’:

 1. Er is vastgoed voor elk type investeerder
  Je hebt verschillende vastgoed categorieën, met allen hun eigen risico/rendement profiel. Zo is de verhuur van winkelpanden risicovoller, maar over het algemeen ook lucratiever dan woningverhuur. 
 1. Ken je gewenste rendement
  Reken je business case goed door voordat je op een pand gaat bieden. Dan weet je wat je maximaal kunt bieden om je gewenste rendement te behalen. Hierdoor voorkom je dat je te hebberig wordt en teveel betaalt, wat slecht is voor je rendement.
 1. Leen slim
  Onderscheid foute schulden van goede schulden. ‘Goede schulden’ zijn schulden die je aangaat om iets te kopen wat waarschijnlijk in waarde gaat stijgen, zoals bijvoorbeeld je studieschuld. Laat schulden geen taboe zijn.
 1. Geld is goed
  Een stellige, negatieve associatie met geld kan gelinkt worden aan lagere inkomens en geldproblemen. Met al die onbewust negatieve gedachten over geld, kun jij jezelf arm denken.
 1. Schat een contract op waarde
  Een goede huurovereenkomst is de basis van een zorgeloze belegging. Hoe logisch dit ook klinkt, willen we het minder-sexy juridische gedeelte nog wel eens verwaarlozen.

Met ‘Koop je Rijk’ de vastgoedmarkt op

‘Koop je Rijk’, wat een fantastische dubbelzinnige titel is overigens, is een mooi handboek voordat je begint met beleggen in vastgoed. Het combineert het inspirerende en motiverende om aan de slag te gaan met ontzettend veel praktische tips. Met dik 200 pagina’s kun je goed geïnformeerd de vastgoedmarkt op.

Myrthe geeft in het boek aan, dat ze ervoor heeft gekozen het boek niet langer te maken dan nodig. Dit heeft als gevolg dat het aantal anekdotes beperkt is. Begrijpelijk en daardoor heb je het boek zo uit. Aan de andere kant had ik het wel mooi gevonden om meer te leren over waar Myrthe in de praktijk allemaal tegenaan is gelopen. Wie weet een idee voor een tweede boek. Ik houd me aanbevolen!

Myrthe de Groot op tv

Ik besloot het boek Koop je Rijk te gaan lezen naar aanleiding van de documentaire ‘30 en nooit meer werken’. Deze docu laat verschillende voorbeelden zien van Nederlanders die FIRE leven, allemaal op hun eigen manier. Myrthe komt hier ook in voor en ze vertelt haar inspirerende verhaal. Lees het artikel dat wij hierover schreven. In het artikel vind je ook een link naar de documentaire.

Jelle

Jelle

"Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Jelle Pieper, mede-oprichter van Get Fired.

Leave a Reply