‘De weg naar financiële vrijheid’ is het verhaal van Scott Rieckens en zijn vrouw die door FIRE hun leven besloten om te gooien. Wat kun jij van ze leren om meer financiële vrijheid te krijgen?
Iedere maand schrijven we een boekreview die je kan helpen financieel onafhankelijk (FIRE) te worden. Dit is het eerste boekreview!
Waar gaat ‘De weg naar financiële vrijheid’ over?
Financiële vrijheid, een onderwerp waar ik natuurlijk graag over lees. In dit 240 pagina’s tellende boek neemt schrijver Scott Rieckens je mee in zijn weg naar financiële vrijheid. Het verhaal speelt zich af in de Verenigde Staten en beschrijft hoe Scott met FIRE in aanraking komt en langzaam maar zeker zijn levensstijl aanpast naar zijn waarden. In een jaar tijd halen Scott en zijn vrouw hun pensioenleeftijd twintig jaar naar voren. Waar ze aan het begin van het jaar nog dertig jaar moesten werken, is dit aan het eind van hun FIRE jaar nog minder dan tien.
FIRE: geef minder uit dan je verdient en beleg het verschil model.
Hoe FIRE in het leven kwam van Scott Rieckens
Scott en zijn vrouw wonen samen met hun jonge dochter in Californië. Het zijn typische carrièretijgers van halverwege de dertig, verdienen bakken met geld en geven dit net zo hard uit aan bijbehorende levens. Hun leven is namelijk duur: een mooi huur appartement, ze zijn gek op uit eten gaan en kopen graag mooie spullen.
Lifestyle creep: de neiging om steeds mooiere spullen te kopen, vaker uit eten te gaan en duurder vermaak te zoeken.
Als Scott op een ochtend voor de zoveelste keer in de file staat richting werk, hoort hij op radio iets over FIRE: minder uitgeven en eenvoudiger leven, om zo meer tijd te krijgen voor dingen die je echt leuk vindt. Scott is onder de indruk, want hij had nog nooit op deze manier naar geld gekeken. Er komt veel binnen en er gaat bijna net zoveel uit. Ondertussen is het vooral werken, eten en slapen. Als hij zo doorgaat, zal hij zijn dochtertje amper zien opgroeien. De weken erna duikt hij steeds meer in het onderwerp en raakt onder de indruk van de FIRE-filosofie.
FIRE is als het tegengif voor je dagelijkse sleur.
Eerst durft hij de FIRE filosofie niet te delen
Het boek beschrijft vervolgens letterlijk zijn weg naar financiële vrijheid. Een weg met veel hobbels; zo hikt Scott weken lang aan tegen het moment om zijn vrouw te vertellen dat FIRE wellicht wat voor hun is, uit angst voor haar reactie dat zuinig aan doen niet bij hun levensfilosofie past. Uiteindelijk weet hij haar te overtuigen en samen gaan ze het avontuur aan, inclusief het schrijven van een boek en het maken van een documentaire hierover. Helaas is de documentaire alleen betaald beschikbaar: link. De trailer kun je hieronder wel bekijken om een indruk te krijgen:
Het algemene pad naar FIRE houdt in dat je 50-70% van je inkomen spaart, dat spaargeld tegen lage kosten in indexfondsen (ETF’s) belegt, en over ruwweg 10 jaar stopt met werken.
Leer van zijn uitdagingen
Doordat het boek in verhaalvorm is geschreven, leest het erg makkelijk weg. Het beschrijft FIRE op een heldere manier, inclusief handige oefeningen en biedt veel handvatten om zelf met FIRE aan de slag te gaan. Daarbij is het interessant hoe Scott en zijn vrouw omgaan met de uitdagingen die bij FIRE komen kijken: overwegingen tussen korte en lange termijn geluk, afscheid nemen van geliefde spullen en uitleggen aan je omgeving dat je naar FIRE streeft.
Blaas je levensstijl niet op; spaar zoveel mogelijk. Geef een nieuwe definitie aan wat succes voor jou betekent.
Oefeningen om je weg naar financiële vrijheid te versnellen
Oefening 1: schrijf 10 dingen op waar je gelukkig van wordt.
Het klinkt misschien cliché, maar probeer het eens. Je kunt namelijk enorm van het leven genieten zonder veel geld uit te geven. Kijk eens naar de top 10 dingen waar je gelukkig van wordt. Welke kun je ondernemen zonder geld? Koken, lezen en tuinieren staan op mijn lijstje. Ik kan vandaag nog de tuin induiken zonder geld nodig te hebben. De oefening leert je dat je veel dingen die je gelukkig maken, weinig met geld te maken hebben.
Oefening 2: maak een lijst van dingen die je in het afgelopen jaar kocht, maar die je uiteindelijk niet gelukkiger maakten.
Vaak zijn je uitgaven geen weerspiegeling van je waarden. We laten ons vaak leiden door korte termijn behoeften, zoals dat tiende paar schoenen, nieuwe Iphone trend of een design bank. Maken deze aankopen je gelukkiger? Meestal niet. Die nieuwe jas komt in de kast te hangen naast alle andere jassen, die Iphone had net zo goed een tweedehandse versie kunnen zijn en die design bank is eigenlijk toch niet zo bijzonder. Door deze aankopen te analyseren denk je de volgende keer wel twee keer na voordat je nog zo’n aankoop doet.
Oefening 3: Maak een lijst van 10 dingen waar je het meeste geld aan uitgeeft. Vergelijk deze met de gelukkige dingen lijst uit oefening 1.
Geef je je geld wel uit aan alle dingen waar je echt plezier aan beleeft? Met deze oefening sta je even heel bewust stil bij je keuzes. Dat kan confronterend zijn. Ook zullen er verplichtingen tussen je grootste uitgaven zitten: hypotheek, verzekeringen, boodschappen. Hoewel het lijkt alsof je hier geen invloed op hebt, heb je dat wel. Mocht je hypotheek heel hoog zijn, kun je je afvragen of je gelukkig wordt van hoe je woont. Misschien kun je ook wat kleiner gaan wonen, of op een locatie wat verder buiten het centrum? Indien je autokosten heel hoog zijn, kun je je afvragen of dat je gelukkiger maakt? Of zou je net zo gelukkig zijn met een goedkopere auto die zuiniger rijdt en minder verzekering kost? Het beantwoorden van dit soort vragen kun je leven veranderen.
Waarom je dit boek moet lezen
Laat je inspireren, maar vergelijk niet alles. Zo is ‘De weg naar financiële vrijheid’ is geschreven door een Amerikaan met een erg hoog inkomen. Dat maakt de herkenbaarheid van sommige situaties en uitdagingen minder. Sommige dingen werken net wat anders voor een gemiddelde Nederlander. Maar erg storend vond ik dit niet. Ik heb de voorbeelden en lessen vooral geprojecteerd op mijn eigen situatie.
Bij FIRE gaat het om geld besparen en financiële vrijheid, maar het gaat net zozeer om het leiden van een kalmer, bewuster en onafhankelijker leven.
Het lezen van dit boek is daarom zeker je tijd zeker waard als je interesse hebt in financiële vrijheid. Dat hebben we toch allemaal? Het leest heel makkelijk weg, de oefeningen in het boek zijn voor iedereen toepasbaar en zetten je aan het denken. Investeer een tientje en een paar uur van je tijd en je financiële kennis krijgt weer een boost.
‘De weg naar financiële vrijheid’ bracht mij op het idee om ook ‘Your Money or Your Life’ te lezen. ‘Your Money or Your Life’ wordt gezien als een van de grondleggers van de FIRE levensstijl. Waarom ik vind dat iedereen de lessen uit dit boek op de middelbare school zou moeten krijgen lees in de review.
Laat je inspireren door meer ‘FIRE boeken‘