0

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ben jij niet de enige. Heel veel mensen hebben moeite om hun gedrag aan te passen en vallen al snel terug in oude patronen. Het boek Atomic Habits (Elementaire gewoontes in het Nederlands) biedt een bewezen methode die zorgt dat je eindelijk je gewoontes kunt aanpassen. Ik hoor je denken: wat heeft dit te maken met financiële vrijheid? Nou, heel veel! FIRE worden valt of staat met jouw financiële gewoontes. Hoe dat zit, lees je allemaal in dit boekreview.

Iedere maand schrijven we een boekreview die je kan helpen financieel onafhankelijk (FIRE) te worden. In september schreef Inge over ‘The $100 Startup’, de blueprint naar een succesvolle side hustle.

Waar gaat ‘Atomic Habits’ over? 

Het boek gaat over hoe je bewust om kunt gaan met je gewoontes om succesvol en gelukkig te worden. Schrijver James Clear legt stap voor stap uit hoe je goede gewoontes kunt aanleren en slechte gewoontes kunt afleren. Denk bij goede gewoontes aan sporten, studeren, mediteren of een taal leren. En bij slechte gewoontes aan gamen, roken en overbodig veel geld uitgeven. Het aanleren van de juiste gewoontes kan op termijn opmerkelijke resultaten opleveren. Toch is het voor lang niet iedereen makkelijk om ze vol te houden. Het geheim zit hem in de ‘Atomic Habits’, wat in het Nederlands ‘elementaire gewoontes’ betekent. 

Hoe wordt iets een gewoonte?

Iets is een gewoonte als je het regelmatig doet op de automatische piloot. Veel mensen denken dat ze hun leven radicaal moeten veranderen om een nieuwe gewoonte aan te leren. Zo start iemand met overgewicht aan een mega streng dieet en verplicht een onervaren sporter zichzelf om iedere ochtend een half uur te sporten, om het vervolgens na drie weken op te geven.

Herkenbaar? James Clear is ervan overtuigd dat radicale aanpakken niet werken.Of het nu gaat om afvallen, een business starten, een boek schrijven, een sportprestatie leveren of financieel onafhankelijk worden. Dergelijke successen worden juist behaald door telkens kleine successen te boeken. Kleine haalbare prestaties bouwen zich op en maken uiteindelijk grootste prestaties mogelijk.

Wil jij als onervaren hardloper een marathon lopen? Begin dan met een rondje van een paar kilometer; een voor jou realistisch doel. Zorg dat je regelmatig gaat trainen en bouw dit rondje steeds verder uit. Na verloop van tijd zul je zien dat hardlopen in je ritme komt en gaat het je steeds gemakkelijker af. Op een gegeven moment kun je zelfs een halve marathon lopen. Dan is plotseling is die marathon niet meer zo onhaalbaar als eerst.

marathon atomic habits

Is hardlopen niks voor jou? Geen probleem, niet iedereen heeft dezelfde hobbies en ambities. Belangrijk is om de juiste doelen te kiezen die jou verder helpen en gelukkiger maken. Deze zijn voor iedereen persoonlijk. Zwem jij liever, of speel jij liever een spel? Zorg dan dat je daar voldoende tijd aan besteedt, zodat je daar stap voor stap beter in wordt en meer plezier uit haalt.

FIRE worden door middel van Atomic Habits 

Atomic Habits kun je natuurlijk ook toepassen om stap voor stap richting FIRE toe te werken. FIRE, het punt waarop je financieel onafhankelijk bent en werken geen verplichting meer is, waardoor je zelf kunt kiezen hoe je je tijd besteedt. Dit lijkt misschien een droom en nog ver weg, maar met de juiste aanpak is dit realistischer dan je denkt. Natuurlijk kun je financieel onafhankelijk worden door de lotto te winnen, maar dit is berust op toeval en de kans op succes is ontzettend klein. 

Beter kun je naar FIRE toewerken door consistent meer geld te verdienen dan uit te geven en je gespaarde vermogen te beleggen. Daardoor wordt je belegde vermogen steeds groter en levert het steeds meer rendement op. Op deze manier kun je er zelf voor zorgen dat goede gewoontes (geld sparen) na verloop van tijd resulteren in grootste prestaties (financiële onafhankelijkheid bereiken). Wil je leren hoe je eenvoudig en verantwoord kunt beleggen? Kijk dan eens naar onze cursus ‘Beleggen voor Beginners.’ 

Geef niet op als het effect op korte termijn tegenvalt: ‘Plateau of latent potential’

De manier waarop ‘Atomic Habits’ tot grootse uitkomsten leiden is samen te vatten in de onderstaande afbeelding. Hierin zie je dat je gewoontes aan het begin vaak nog niet zo’n vaart lopen. Denk aan hardlopen of geld sparen: op het begin kost het veel energie en leveren je inspanningen nog weinig op. Echter kom je op een gegeven moment over een bepaald kantelpunt, waarna je inspanningen steeds gemakkelijker gaan en haar vruchten beginnen af te werpen. Hierdoor word je steeds gemotiveerder waardoor je steeds harder gaat werken, wat nog meer bevrediging oplevert. In het geval van beleggen, groeit je vermogen exponentieel. Hoe langer je het volhoudt, hoe sneller je vermogen groeit.

De belangrijkste les die je hieruit kunt trekken is dat je niet moet opgeven als het effect op korte termijn tegen lijkt te vallen. Dit effect noemt de schrijver ‘plateau of latent potential’. Je verwacht dat je inspanningen zich lineair verhouden ten opzichte van je inspanningen. In veel gevallen is dit dus niet zo en moet je even door de zure appel heen bijten om je doelen te behalen. 

Conclusie: wat vond ik van ‘Atomic Habits’ 

Ik vond ‘Atomic Habits’ een inspirerend boek dat mij veel heeft geleerd. Tijdens het lezen van het boek heb ik kritisch gekeken naar mijn eigen gewoontes. Ik kwam erachter dat ik door simpele dingen te veranderen meer uit mijn dag kon halen. Concreet ben ik veel meer gaan sporten, heb ik een beter slaapritme en werk ik iedere dag aan mijn Spaans. Op het begin was het vroege opstaan even zwaar, maar nu zit ik in een veel fijner ritme, waardoor ik gemakkelijk vroeg op kan staan en overdag meer energie heb en beter kan presteren.

Jouw doelen zijn niet mijn doelen, maar ik denk dat dit boek hele goede handvatten geeft die je verder helpen om jezelf goede gewoontes aan te leren. Ik vind het een inzichtrijke visie op alledaagse bezigheden. De lessen zijn breed inzetbaar en toepasbaar voor iedereen. Het boek is in het Engels en in het Nederlands verkrijgbaar. Alvast veel leesplezier:

Wil je weten welke stappen jij vandaag nog kunt zetten richting financiële onafhankelijkheid? Lees dan eens dit artikel: Bereken jouw FIRE status.

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply