0

Op je kosten letten is erg belangrijk bij beleggen. Kosten die je maakt zorgen immers voor minder rendement. Die beleggingskosten zijn hoger dan je misschien denkt, door het effect van compound interest. Daarom wil je ze zo laag mogelijk houden. Jouw kosten zijn de inkomsten voor iemand anders, zoals je broker of een fondsuitgever. Zij hebben er baat bij om de kosten niet inzichtelijk te maken, zodat jij eigenlijk niet doorhebt dat je kosten maakt. Daarom maak ik graag alle kosten voor jou inzichtelijk zodat je weet waar je aan toe bent.

Let op: dit kosten je kosten

Beleggers zijn er vaak op gefocust om de kosten voor beleggen zo laag mogelijk te houden. Kosten zijn namelijk portfolio termieten en eten op lange termijn veel rendement op. Het geld wat je aan je broker kwijt bent, kun je namelijk niet beleggen waardoor de kosten op lange termijn duizenden euro’s kunnen zijn. Wees hier dus heel scherp op. Laten we om dit aan te tonen naar een rekenvoorbeeld kijken.

Hoe 2% per jaar kan leiden tot duizenden euro’s gemist rendement

Kosten gaan van je rendement af en door compound interest zijn de lange termijn effecten enorm. In dit voorbeeld nemen we net als in de les Beleggen in de aandelenmarkt (van de cursus Beleggen voor Beginners) 7,6% jaarlijks rendement als voorbeeld. Dit is het gemiddelde rendement van de S&P500 in de periode 1920-2020, inclusief dividend en inflatie.

We kijken naar het verschil in eindkapitaal bij 2%, 1% en 0% jaarlijkse kosten met een maandelijkse investering van €200.

Zoals zo vaak bij compound interest, geloof je je ogen niet (ik in ieder geval). 2% gemist jaarlijks rendement scheelt in dit rekenvoorbeeld ruim €73.000 op een periode van 30 jaar. Daarom moet je zo scherp zijn op de kosten bij beleggen.

Wil je meer leren over succesvol beleggen in aandelen? Bekijk dan eens onze cursus Beleggen voor beginners. Je zult nog veel meer leren om een slimme belegger te worden.
Bekijk de cursus hier >
online cursus beleggen voor beginners

Welke kosten zijn er bij een broker?

Beleggingskosten bij een broker kun je het makkelijkst onderscheiden in twee categorieën. De eerste zijn kosten die je alleen maakt als je een transactie doet, de tweede maak je ook als je niks doet: doorlopende kosten dus. Hoewel ik een hekel heb aan alle kosten, vind ik de tweede het vervelendst. Dit zijn een soort stille kosten en dat maakt me onrustig.

Kosten 1: Transactiekosten

Transactiekosten zijn de kosten bij je broker voor het aan- en verkopen van effecten (aandelen, ETF’s). Deze kosten nemen dus toe wanneer je vaker handelt. Deze kosten zijn afhankelijk van hoe vaak je koopt en verkoop en heb je daarom in eigen hand. Vaak zie je dat je aan het begin van je beleggingsavontuur meer aankopen doet, dan wanneer je een aantal jaar verder bent. 

Transactiekosten komen in verschillende vormen:

 • Directe transactiekosten: bijvoorbeeld €2+0,015% van de transactiewaarde. Transactiekosten kunnen verschillen per beurs.
 • Spread: het verschil tussen de bied- en laatkoers. Grote brokers hebben vaak betere koop- en verkoopprijzen, doordat ze vraag en aanbod beter kunnen matchen. Dit gaat vaak om enkele centen per aandeel. Niet extreem belangrijk, maar vooral goed om in te gaten te houden bij “gratis” brokers.
 • Valutakosten: koop je een Amerikaans aandeel met euro’s? Dan heb je te maken met valutakosten. Bij DEGIRO is dit bijvoorbeeld 0,25%. De transactiekosten zijn aan de andere kant van de oceaan echter ook lager, dus Amerikaanse aandelen zijn niet per definitie duurder.

Tip: Bij DEGIRO is er een kernselectie van ETF’s, waar je eenmaal per maand uit 200 ETF’s kunt kiezen zónder transactiekosten te betalen (bekijk alle ETF’s). Hiervoor betaal je alleen valutakosten, indien van toepassing. 

Kosten 2: Vaste kosten

Dit zijn kosten die elke maand of elk jaar terugkomen. Vaak gebaseerd op de waarde van je portfolio en/of een vast bedrag per maand.

 • Directe vaste kosten aan brokers/beleggingsfondsen: komen in veel vormen en worden bijvoorbeeld beheerkosten of servicekosten genoemd.
 • Sommige brokers, zoals DEGIRO, rekenen aansluitingskosten per beurs waarin je handelt. Heb je aandelen op de AEX, New York Stock Exchange en bij Euronext? Dan betaal je jaarlijks voor alle drie een (klein) bedrag.
 • Vaste kosten “in” een beleggingsproduct. Bijvoorbeeld in een ETF, welke 0,3% per jaar kost. Deze zijn soms lastig te vinden, maar hier betaal je indirect wel degelijk voor. Dit is onafhankelijk van je broker.

Al deze kosten tellen bij elkaar op en verminderen je rendement.

De beleggingskosten die ik door de jaren heb gemaakt

In onderstaande tabel zie je ter indicatie de beleggingskosten die ik in de jaren heb gemaakt. In het eerste volledige jaar 2016 had ik de neiging veel te kopen en verkopen, waardoor ik toen relatief veel kosten maakte. In 2020 wisselde ik van broker, wat veel transactiekosten met zich meebracht.

Inmiddels lukt het mij om mijn beleggingskosten ruim onder de 0,5% van mijn portfoliowaarde te houden, vooral door een daling van de transactiekosten omdat ik ben overgestapt naar DEGIRO. Daarbij zijn de kosten relatief gedaald omdat de waarde van mijn portfolio hoger is dan in de eerste jaren.

Wisselen van beleggingspartij doe je niet zo makkelijk

Kijk heel kritisch naar de kosten bij je broker voordat je begint met beleggen. Later veranderen van broker kan wel, maar kost tijd en geld waardoor je dat niet zo snel doet (ik praat uit ervaring). 

DEGIRO kosten (2021)

Hoewel wij voor DEGIRO hebben gekozen en daar erg enthousiast over zijn, heeft de broker ons ook voor de gek gehouden. Jammer, want wat ons betreft was DEGIRO naast betrouwbaar en gebruiksvriendelijk ook ontzettend transparant. Een mooi voorbeeld dus van hoe brokers je voor de gek kunnen houden. Dit is er gebeurd:

DEGIRO introduceert zero

Op 18 november 2021 kregen we een mail van DEGIRO, met daarin het bericht ‘DEGIRO introduceert ZERO’ vanaf 20 december 2021! ZERO dus, dan denk je toch direct dat de kosten omlaag gaan. Dat bleek te mooi om waar te zijn. Het uitgebreide tarievenoverzicht kun je hier vinden, maar we zullen je meenemen in de voornaamste veranderingen.

Er gaan inderdaad een paar kosten omlaag:

 • Transacties op Amerikaanse beurzen worden gratis.
 • Transacties (aandelen en ETF’s) op Euronext Amsterdam krijgen een vast laag tarief van €2.
 • Alle andere Europese beurzen krijgen een vast tarief van €3,90.

Maar er gaan ook een aantal kosten omhoog:

 • Externe handelingskosten van €0,50 per transactie. Dit bestond voorheen niet.
 • Valuta kosten (dus aandelen en ETF’s die je niet in euro’s afrekent), gaan omhoog van 0,1% per transactie naar 0,25%.

Of DEGIRO duurder wordt is afhankelijk van de transactie die je doet. In de meeste gevallen wel.

Voorbeeld 1: Aankoop van 30 aandelen Philips in Amsterdam a €38 p/s
Oud: €2,00 + 0,03% = €2,33
Nieuw: €2.00 + 0,50 = €2,50

Voorbeeld 2: Aankoop van 8 aandeel Apple op de NASDAQ a $158 p/s
Oud: €0,50 + USD 0,004 + 0,1% = €1,65
Nieuw: €0,50 + 0,25% = €3,30

Aan de voorkant lijkt het goedkoper, maar aan de achterkant is het duurder. Daarmee doet DEGIRO een stap terug qua transparantie, erg jammer. Ondanks de nieuwe tarieven blijven wij bij DEGIRO omdat DEGIRO nog steeds als beste en goedkoopste manier genoemd wordt om online te beleggen. (Resultaat in ruim 86 internationale brokeronderzoeken 2020-2021, bron).

Ook starten bij DEGIRO? Zo kun jij geheel gratis en vrijblijvend een DEGIRO account aanmaken als beginnende belegger.


>> Nog geen DEGIRO account? Klik hier <<


Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Met beleggen kunt u uw inleg verliezen. Wij zijn geen financieel adviseurs en de content op Get Fired is geen financieel advies. De informatie op deze website is met zorg samengesteld, gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Aan eventuele fouten in de informatie kunnen geen rechten worden ontleend, je blijft altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen. Get Fired is affiliate partner van verschillende bedrijven. Dat wil zeggen dat er affiliate links zijn verwerkt op deze website. Gebruik van deze links kost de bezoeker nooit extra, maar kan Get Fired een vergoeding opleveren.

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply