0

Wanneer je zelf wil leren beleggen is lezen een fantastische manier. Via ‘Beleggen voor beginners boeken’ krijg je een kijkje in de keuken bij de beste investeerders. Er zijn namelijk talloze boeken over leren beleggen geschreven en veel meer dan alleen deze leestips voor beleggers. In dit artikel deel ik mijn acht favoriete boeken voor wie wil beginnen met beleggen. 

Acht beleggen voor beginners boeken:

  1. Unshakeable
  2. The Psychology of Money
  3. Leer beleggen als Warren Buffett
  4. De intelligente belegger
  5. Rich Dad, Poor Dad
  6. The Black Swan
  7. Principles
  8. De basis van het beleggen

Hieronder zal ik op ieder beleggen voor beginners boek ingaan.

1. Unshakeable

Voor wie crisisbestendig wil worden

Unshakeable is een van de bestseller van de bekendste (financiële) coach ter wereld: Tony Robbins. Hij sprak met tientallen van de meest succesvolle mensen ter wereld om van hen te leren als onderzoek voor dit boek. Unshakeable helpt je vanuit elke financiële positie stappen te zetten in de richting een een financieel vrijere toekomst. Dit boek is als een gids die alle essentiële feiten geeft om jouw financiële leven te transformeren. Als je al een stoïcijn bent die niet in paniek te brengen is, zowel persoonlijk als financieel, kun je dit boek misschien overslaan. Voor de rest van ons is Unshakeable een boek wat je moet lezen op het pad naar financiële vrijheid.

Lees mijn belangrijkste lessen uit Unshakeable >

2. The Psychology of Money

Mijn grootste aanrader uit deze lijst

Mijn favoriete boek uit deze lijst. Dat komt doordat ‘The Psychology of Money’ zowel enorm leerzaam is, als leuk en luchtig om te lezen. Dit is een zeldzame combinatie. De meeste boeken over leren beleggen richten zich op allerlei feiten, filosofieën en strategieën. Dit beleggen voor beginners boek is anders, want het gaat meer over de zachte kant van geld. Psychologie heeft namelijk een enorme invloed op jouw financiële gedrag en daarmee op investeringssucces. Dit is zo’n typisch boek en die je op een zondagmiddag met een glimlach uitleest. Ik weet zeker dat een aantal van de 19 verhalen in het boek op jou van toepassing zijn en je blik op geld zullen verbeteren.

Ook Ruben is enthousiast over ‘The Psychologie of Money.’ Lees vooral zijn de 13 financiële lessen die hij leerde uit dit boek >

DEGIRO beleggingsrekening openen gratis

3. Leer beleggen als Warren Buffett

Als je meer wil leren over waarde investeren

Warren Buffet is zonder twijfel de bekendste belegger ter wereld. In het boek ‘Leer beleggen als Warren Buffett’ gaan de Nederlanders Hendrik Oude Nijhuis en Björn Kijl in op de beleggingsstrategie van Warren Buffet. Een makkelijkere introductie tot Warren Buffet krijg je naar mijn mening niet. Het boek is namelijk eenvoudig geschreven, geeft allerlei tips die je direct kunt toepassen en is met 150 pagina’s een lichte kluif. Lees dit boek vooral wanneer je meer wilt leren over waarde investeren. Als je ‘Leer beleggen als Warren Buffet’ uit hebt, is het volgende boek een mooie volgende stap.

Lees mijn belangrijkste inzichten uit Leer beleggen als Warren Buffet >

4. De intelligente belegger

Voor lange termijn beleggers

In een rij boeken over beleggen mag deze klassieker niet ontbreken. Benjamin Graham wordt in het algemeen beschouwd als de leermeester van Warren Buffet. Hij schreef de intelligente belegger in 1949 (!!). Op Graham’s principes over waarde beleggen, zijn generaties investeerders voort gaan borduren.

De Intelligente Belegger zou ik niet als eerste boek over beleggen lezen, omdat bepaalde informatie enigszins gedateerd is en af en toe taai is om te lezen. Desondanks zijn veel van Benjamin Graham’s concepten tijdloos. Zo is zijn beschrijving van de aandelenmarkt als een emotioneel wezen, genaamd Mr. Market, legendarisch. De intelligente belegger is verplichte leeskost voor iedereen die zich op lange termijn met beleggen wil bezig houden. En mag daarom niet in deze leestips voor beleggers ontbreken.

5. Rich Dad, Poor Dad

Verhoog je algemene financiële intelligentie

Rich Dad, Poor Dad is een van de best verkochte boeken over persoonlijke financiën. Dit met goede quotes gevulde boek focust vooral op financiële intelligentie, welke de meesten van ons thuis niet hebben meegekregen. Het gevolg is slechtere geld keuzes en uiteindelijk minder vrijheid. Hoewel het boek vanuit een Amerikaanse bril is geschreven, kun je toch veel opsteken van de financiële mindset van schrijver Robert Kiyosaki. Het motiveert om te blijven investeren in je financiële kennis en geeft je allerlei basisprincipes mee om financieel sterker te worden. 

Eerder schreef ik al wat ik leerde uit Rich Dad, Poor Dad >

6. The Black Swan

Voor wie wil leren hoe onvoorspelbaar de toekomst is

The Black Swan vond ik een fantastisch boek om te lezen. Geweldig geschreven, enorm leerzaam en prikkelend. Schrijver Nassim Taleb leert waarom het gevaarlijk is dat we steeds meer proberen te voorspellen, terwijl de wereld ons elke keer leert zo goed als onvoorspelbaar te zijn. Ik ben door het lezen totaal anders gaan kijken naar toeval, succes en vooral naar mijn eigen voorspellingen. Achteraf denken we dat bijna alles te voorspellen valt, waardoor we denken dat we de toekomst ook accuraat denk te kunnen voorspellen. Zowel qua gevaren als kansen is dit een grote denkfout. 

Als je denkt aan beleggen voor beginners boeken, is The Black Swan niet het eerste boek waar je aan denkt. Toch mag dit boek niet ontbreken in deze lijst met leestips voor beleggers. Nassim Taleb geeft je een framework waardoor je zowel beter voorbereid bent op onverwachte tegenslagen als dat je klaar bent voor de even zo onverwachte kansen. Bij het lezen van The Black Swan moest ik hard nadenken om zoveel mogelijk uit het boek te halen. Het gevolg was dat ik maximaal een half uur per keer las en daardoor wel een tijdje bezig was met het uitlezen. Het was het allemaal waard. Dit is nou een boek waar je echt slimmer van wordt en je helpt kritischer te denken.

7. Principles

Handvatten voor managers, investeerders en de rest van ons

In Principles deelt Ray Dalio de leefregels die hij heeft gebruikt om zijn leven te vormen tot wat het nu is. Hij heeft recht van spreken. Zijn in 1975 opgerichte bedrijf Bridgewater is uitgegroeid tot een van werelds succesvolste investeringsfondsen, hij spendeert miljarden aan goede doelen en eindigt hoog op de lijstjes van de meest invloedrijke mensen. Ray Dalio gelooft dat deze principes, en niet zo zeer hij als persoon, de reden tot de successen zijn.

Principles are ways of successfully dealing with reality to get what you want out of life. 

Het verhaal is opgedeeld in drie delen: het belang van principes, Ray Dalio zijn persoonlijke principes en ten slotte management principes. De delen kunnen apart van elkaar gelezen worden, al dienen ze wel als samenhangend geheel. Het voordeel is dat je daardoor delen kunt overslaan. Zo was het management deel voor mij destijds minder relevant, waardoor ik dat deel prima had kunnen overslaan. Overigens raad ik alle managers wel aan de management principes te delen. 

De tientallen principes die in het boek worden gedeeld zijn hartstikke praktisch en daardoor direct toe te passen in je dagelijkse leven. Het boek is niet voor niets een bestseller en geschikt voor iedereen die meer uit het leven, werk en investeren wil halen. Dus ook een mooi beleggen voor beginners boek!

8. De basis van het beleggen

Voor wie een stap verder wil gaan dan passief investeren

Een van de eerste boeken die ik las over beleggen en daarmee het ultieme beleggen voor beginners boek. De ‘Basis van het beleggen’ doet zijn naam eer aan, want dit is één van de beste boeken om de grondbeginselen van beleggen onder de knie te krijgen. Er wordt ontrafelt waar het echt om draait bij succesvol investeren en leert je over de zin en onzin van financiële adviseurs. Het boek is een kluif met zo’n 500 pagina’s, maar is geschreven in begrijpelijke taal. Met €59,95 is dit het duurste boek in dit rijtje, maar hiermee kun je de wereld van het investeren écht betreden. Lees dit boek wanneer je een stap verder wilt gaan dan passief investeren. 

Lees de maandelijkse boekreviews voor meer financiële boeken

Inge en ik lezen natuurlijk niet alleen boeken over beleggen. Elke maand schrijven we een review over de boeken die jou gaan helpen bij jouw FIRE reis. Je vindt hier meer boekreviews over allerlei vormen van investeren, ondernemen en het op orde krijgen van je persoonlijke financiën.

Heb je nog een ‘must-read’ voor ons? Mail vooral naar info@getfired.nl.

Leer in één klap alles wat je moet weten met de cursus Beleggen voor Beginners

Als je alle beleggen voor beginners boeken uit dit rijtje leest dan kun je met een gerust hart starten met beleggen. Dat kost je waarschijnlijk wel zo’n €180 en ontzettend veel uren. Een makkelijkere en goedkopere weg is het volgen van onze online cursus Beleggen voor Beginners. Met slechts €149,95 (inclusief 25% korting) en 10 uren aan studie-uren weet jij precies wat je moet doen om te beleggen voor de lange termijn. Lees meer over de cursus >

online cursus beleggen voor beginners
Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply