0

Beleggen. Het woord alleen al maakt verschillende emoties los. De een zal zeggen: ‘ver van mijn bed show, mij niet gezien’, waar de ander er niet over uitgepraat raakt. Die tweede ben ik natuurlijk, al snap ik dat niet iedereen beleggen even interessant vindt als ik. De een houdt van modeltreinen en iemand anders van klussen, het is allemaal goed. Het verschil tussen deze passies en beleggen, is dat beleggen financiële kansen biedt.

Daarom denk ik dat iedereen zich enigszins in beleggen zou moeten verdiepen. Als je wilt investeren in minimaal 10 jaar van nu, omdat je eerder wilt stoppen met werken of een studiepot wilt creëren voor je kind, dan is beleggen ook wat voor jou. Beleggen is namelijk een van de meest laagdrempelige en lucratieve manieren om vermogen te vergroten op lange termijn. Het mooie is dat je dit kunt doen in een paar uurtjes per jaar. Beleggen is dus wel voor jou weggelegd.

Beleggen kan zo makkelijk zijn

We onthouden als mensen eenvoudig de uitersten. Wellicht ken je iemand die veel geld heeft verloren op de beurs en weerhoudt dat je van beleggen. De financiële wereld is immers een schimmige wereld. Misschien ken je ook wel iemand die ‘veel geld heeft verdiend’ met beleggen; een echte financiële guru, waar jij je niet mee kunt identificeren.

De waarheid is dat de eerste persoon of heel veel pech heeft gehad, of (dit is waarschijnlijker) slecht geïnformeerd was. Die tweede persoon vertelt waarschijnlijk alleen de mooie verhalen. De waarheid over beleggen is, dat op lange (minimaal 10 jaar) de meeste mensen een gemiddeld rendement halen. Als je alleen in aandelen belegt zal dat gemiddeld op lange termijn 5 tot 10% per jaar zijn.

Wat zeggen uitersten? Deze zeggen weinig, maar we laten onszelf hier wel door beïnvloeden en op het verkeerde been zetten. Jij kunt namelijk ook beleggen en een gemiddeld rendement halen is bijzonder makkelijk. Je volgt gewoon de markt door een indextracker te kopen. Dit kost je 0,1% per jaar (soms nog minder) en het computergestuurde beleggingsfonds zorgt dat jij hetzelfde rendement behaald als de aandelenbeurs.

Met 7% per jaar richting een fortuin

Bij beleggen in aandelen mag je met 7% rendement per jaar op lange termijn rekenen. Dit is net wat minder dan het gemiddelde rendement op aandelen in de afgelopen eeuw. Een conservatieve schatting dus en het ene jaar zal je rendement hoger uitpakken en het andere jaar lager. Dat hoort erbij. 

Wat betekent die 7%?

Dat jouw investering zo’n beetje elke 10 jaar verdubbeld. Van €1000 naar €2000. Maar ook naar €4000 na 20 jaar, €8000 na 30 jaar en bijna €16.000 na 40 jaar. Dat is het effect van durven investeren op lange termijn. 

Daarvoor hoef je alleen maar een heel gemiddelde belegger te zijn. Wil je dat ook wel worden, zo’n gemiddelde belegger? Daar lanceren we binnenkort een cursus over! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je hoort als eerste wanneer de cursus online staat.

Beleggen is dus wel voor jou weggelegd

Laat je niets wijsmaken dat beleggen niet voor jou is weggelegd. Het kan makkelijk, passief en zonder risico. Dat begint allemaal met jezelf goed informeren. Doe dit alsjeblieft, want anders laat je kansen liggen waar de jij over 10 jaar spijt van krijgt. Lees boeken, praat hier met betrouwbare mensen over of laat Get Fired je helpen door onze cursus te volgen. Lees je in en denk dan nog eens na of beleggen echt niet iets voor jou is.

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply