0

We gaan een jaar terug in de tijd: 2021. Een jaar waarin harde klappen vielen voor groeiaandelen en China gerelateerde aandelen. Maar ook een jaar waarin Big Tech, olie- en chipbedrijven ontzettend hard stegen. Corona versnelde de digitalisering, maar inflatiecijfers stegen ook. Al met al was het een fantastisch beursjaar voor de gemiddelde belegger. De S&P 500 kwam voor het eerst boven de 4700 punten en ook de Nederlandse AEX-index verbrak meerdere records. Vandaag blik ik terug op wat dit beursjaar heeft gedaan met mijn eigen beleggingsportfolio en wat mijn plannen zijn voor 2022!

Een fantastisch beursjaar voor de gemiddelde belegger

Voor de gemiddelde belegger was het een fantastisch beursjaar. De S&P 500 deed het geweldig met een rendement van zo’n 25%. Wie onze cursus ‘Beleggen voor Beginners’ heeft gevolgd, weet dat investeren in zo’n ETF veel tijd scheelt en rendement oplevert. Spreiden is het heilige woord en dat doe je met zo’n ETF. Jaar na jaar bewijst deze ETF zich opnieuw en ook in 2021!

Wil je ook leren beleggen in ETF’s? Je profiteert nu van een mooie korting op de cursus >

Niet zo’n fantastisch beursjaar voor mij

Voor mij was het echter een beroerd beursjaar, waarin ik een negatief rendement van 10% heb gemaakt. Dit is voor het eerst sinds 2015 dat ik slechter presteer dan de S&P 500. En niet zo’n beetje slechter ook. Ik hoor je denken: hoe kan dat als je anderen leert om verantwoord te beleggen? Omdat ik eigenwijs ben en het zelf veel te leuk vind om onderbouwd risico te nemen. Want onderbouwd is het zeker! Ik analyseer alle aandelen vooraf en heb veel vertrouwen in mijn aankopen.

Ik raak niet in paniek

Ik ben een lange termijn belegger, dus raak ik van een minder beursjaar niet in paniek. De focus ligt op een beleg termijn van 30 jaar, dus één minder jaartje kan ik wel hebben. Het is vooral weer een heel leerzaam jaar geweest. Je bent nu eenmaal scherper wanneer de investeringen tegenvallen. Daarnaast was de combinatie van een algemeen dalend vertrouwen in groeiaandelen en onzekerheid in China een zure appel dit jaar.

Wat was er in 2021 aan de hand met groeiaandelen en China?

Groeiaandelen is wellicht een beetje een te algemene omschrijving voor de aandelen in mijn portfolio. Specifieker, veel van de aandelen die ik heb zijn in 2020 enorm gestegen, waardoor beleggers in 2021 tot de conclusie kwamen dat de verwachtingen overdreven waren. Als gevolg veranderde het sentiment rond deze aandelen en daalden de koersen als gevolg.

Bovenop het veranderende sentiment kregen we in 2021 ook te maken met oplopende rente en inflatie. Beide zorgen voor lagere winst in de toekomst. Dit is natuurlijk nadelig voor alle bedrijven, maar extra voor bedrijven welke de hoge verwachtingen nog moeten waarmaken: groeiaandelen. Ondanks de tegenwind raak ik niet in paniek, omdat de bedrijven in mijn portfolio ook in 2021 mooie resultaten hebben laten zien en goede vooruitzichten houden.

Bij de Chinese aandelen spelen andere krachtenvelden. Dit is kort samen te vatten in een Chinese overheid die de grote bedrijven aanpakt met anti-monopoliewetgeving én de voortdurende handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Dat tweede zorgt ervoor dat steeds meer beleggers bang zijn dat Chinese aandelen, zoals Alibaba en JD.com, van de Amerikaanse beurs worden verwijderd. Dit zou een enorme verkoopgolf met zich meebrengen met enorme koersdalingen als gevolg. Een beroerd jaar voor Chinese aandelen en Alibaba specifiek. Op de lange termijn blijf ik optimistisch, helemaal op de huidige koersniveaus. Veel Chinese aandelen zijn namelijk enorm goedkoop in een algemeen dure markt. Vroeg of laat zal het negatieve sentiment wegebben (hoop ik natuurlijk :)).

Een terugblik en vooruitblik

Het is tijd voor een reflectie op dit beursjaar aan de hand van de huidige 19 posities in mijn portfolio. Daarnaast doe ik alvast een kleine vooruitblik voor 2022. Tipje van sluier: ook in 2022 blijf ik in individuele aandelen beleggen. 

Alle 19 posities in mijn portfolio:

 1. Adobe Inc
 2. Alibaba Group Holding Ltd – ADR
 3. Amazon.com, Inc.
 4. ASML Holding NV
 5. Autodesk, Inc.
 6. Bandwidth Inc
 7. CM.com NV
 8. Fiverr International Ltd
 9. Globus Medical Inc
 10. JD.Com Inc
 11. Lemonade Inc
 12. Paypal Holdings Inc
 13. Pinterest Inc
 14. Prosus NV
 15. Salesforce.com, Inc
 16. Upstart Holdings Inc
 17. Wix.Com Ltd
 18. Zoom Video Communications Inc
 19. Zynga Inc

Hieronder zal ik op elk aandeel ingaan.

1. Adobe Inc

Zelden ben ik zo overtuigd geweest van een aandeel als toen ik Adobe ging analyseren. De aanbieder van software die creativiteit en productiviteit bevorderen, presteert jaar na jaar financieel gezien fantastisch. Hoewel het aandeel inmiddels erg prijzig is, ben ik van mening dat Adobe ook op de lange termijn haar waar zal blijven bewijzen. Adobe sluit het jaar af met een stijging van 15%.

Lees mijn analyse van 14 april hier: https://www.getfired.nl/aandeel-tip-8-adobe-systems/

2. Alibaba Group Holding Ltd – ADR

Het beursjaar van Alibaba samenvatten in een paar regels is bijna onmogelijk. In conflict met de Chinese overheid en de dreiging dat het aandeel van de Amerikaanse beurs wordt gehaald zorgen dit jaar voor een koersdaling van zo’n 45%. Elke keer als Ruben en ik dachten dat het eind van de koersdaling wel in zicht was, ging er weer wat vanaf. We bleven ons verbazen, want ondanks de tegenwind blijft Alibaba een fantastisch presterend bedrijf. Wanneer het sentiment weer wat positiever wordt, is voor mij niet te voorspellen. Wel blijf ik met een gerust hart geïnvesteerd in deze e-commerce gigant en overweeg zelf mijns positie wederom te vergroten.

Lees Ruben’s Alibaba analyse van 23 juni hier >

3. Amazon.com, Inc.

Van Chinese e-commerce gigant naar een Amerikaanse. Amazon is de concurrent van zo’n beetje elk internet bedrijf en lijkt elk jaar machtiger te worden. De beurskoers van het bedrijf is dit jaar licht gestegen (4%) en blijft daarmee achter op de S&P 500. Amazon zie ik als een redelijk defensieve positie. Ik verwacht geen snelle verdubbeling van het aandeel, maar als spin in het digitale web beleg ik hier met een gerust hart in.

Lees Ruben’s Amazon analyse van 15 september hier >

4. ASML Holding NV

Never sell ASML. Onze Veldhovense trots welke ik al vele jaren in mijn portfolio heb en mij veruit het meeste van al mijn aandelen ooit heeft opgeleverd. ASML is nagenoeg monopolist met hun geweldige technologie. Dit heeft als resultaat dat het een erg prijzig aandeel is geworden. Ik overweeg wat van mijn ASML aandelen te verkopen omdat ze nu wel erg optimistisch gewaardeerd zijn Bovendien bestaat meer dan 15% van mijn portfolio nu uit ASML door de stijging van 75% afgelopen jaar. Aangezien spreiding zo belangrijk is, vind ik 15% teveel. Op lange termijn blijf ik zeker belegd in ASML.

We schreven dit jaar meerdere artikelen over bedrijven in de chipsector. Ruben schreef over ASML en ik over Lam Research en Intel.

5. Autodesk, Inc.

Autodesk levert software om digitale ontwerpen mee te kunnen maken. AutoCAD is een van de bekendste programma’s. Het duurt een tijdje voordat je met de software kunt werken, maar daarna zijn de mogelijkheden enorm. Deze combinatie zorgt ervoor dat Autodesk’s programma’s veelal industriestandaarden zijn, waardoor ze een duurzaam competitief voordeel hebben. Het aandeel deed het dit jaar slecht (-5%) en is nog steeds prijzig. Desondanks is ook dit een lange termijn zet en ben ik benieuwd welke mogelijkheden er voor Autodesk liggen in ‘The Metaverse’.

6. Bandwidth Inc

De minst bekende in deze lijst. Wees maar blij dat ik je niet eerder over Bandwidth heb verteld, want het aandeel is dit jaar ruim 50% gedaald ;). En dat terwijl de omzet met zo’n 60% steeg. Een fantastisch bedrijf welke haar klanten helpt met text en voice-messaging services. Hoe kan een aandeel dan toch zo slecht presteren? Ik heb het gewoon veel te duur gekocht. Daarnaast snap ik hun business nog niet goed genoeg. Een dubbele les. Een mooi bedrijf dus voor een volgende aandeel analyse, voordat ik besluit wat ik met het aandeel Bandwidth doe.

7. CM.com NV

CM.com vind ik een van de leukste bedrijven om te volgen. Het bedrijf uit Breda ging in 2021 naar de beurs en is hard aan het groeien in haar belangrijkste markten: onder andere chatbots, ticketsystemen en beveiligingssoftware. CM.com had een turbulent debuutjaar op de beurs en de koers staat inmiddels 40% lager dan de top in augustus. Ik investeer desondanks graag in dit bedrijf, door het nuchtere management, gericht op beheersbare groei. Daarnaast hebben de eigenaren zelf veel aandelen, waardoor ik nog meer vertrouwen heb in hun lange termijn focus.

Ruben schreef op 30 maart een mooi artikel over CM.com >

8. Fiverr International Ltd

Fiverr, het platform waar bedrijven en freelancers elkaar vinden. Een fantastisch bedrijf, met fantastische groeicijfers. Desondanks is het aandeel dit jaar met 40% gedaald, zoals zoveel groeiaandelen die in 2020 fantastisch presteerden. Achteraf had ik geduldiger moeten zijn met het kopen van Fiverr, want ik kocht een fantastisch bedrijf voor een slechte prijs. Een van de lessen van 2021. Op de lange termijn heb ik veel vertrouwen in Fiverr en daarom blijf ik in 2022 lekker zitten.

Lees mijn Fiverr analyse van 27 oktober hier >

9. Globus Medical Inc

Nog een onbekende speler in deze lijst. Globus Medical levert oplossingen voor mensen met spier- en skeletaandoeningen. Het bedrijf onderscheidt zich vooral in robotische chirurgie; een snel groeiende markt binnen de medische industrie. Een wat stabieler bedrijf dan de meeste aandelen in mijn portfolio, maar met een innovatief tintje in een gigantische medische industrie. De koers van Globus Medical groeide zo’n 10% in 2021.

10. JD.Com Inc

De tweede Chinese E-commerce speler in mijn portfolio. Deze concurrent van Alibaba is weliswaar kleiner dan de rivaal, maar groeit sneller. JD.com onderscheidt zich vooral door het eigen logistieke netwerk, waardoor ze vaak efficiënter zijn dan de concurrentie. Daardoor kan JD producten goedkoper aanbieden. In vergelijking met de allergrootste Chinese bedrijven, had JD.com een minder zwaar beursjaars. De koers daalde “maar” 20%, terwijl de omzet met 30% steeg. Niks aan de hand dus.

Lees hier Ruben’s JD.com analyse van 28 april >

11. Lemonade Inc

Waar ik met de aankoop van Bandwidth en Fiverr de plank aardig missloeg, deed ik daar met Lemonade nog een schepje bovenop. Lemonade doet een poging de conservatieve verzekeringsindustrie op te schudden met een efficiënt en servicegericht business model. Fantastisch bedrijf, maar ook totaal gehyped in 2020. Het gevolg was een idiote waardering. Hoewel ik niet op de top kocht, was Lemonade een van de grootste verliezers van 2021. Het aandeel daalde zo’n 65%. Je snapt dat de waardering nu wat meer op zijn plaats is. Ik zie dit maar als een aandeel voor een decennium en zit met vriend Jesper de rit uit tot 2030 :). Een zeer leerzaam aandeel wederom.

Lees mijn Lemonade analyse van 17 maart hier >

12. Paypal Holdings Inc

Een van de industrieën waar een enorme disruptie gaan is, is de financiële industrie. De financiële techbedrijven (Fintechs) gaan vol de concurrentie aan met de traditionele spelers (vooral banken). Ook dit is een lange termijn trend die ik niet wil missen en heb daarom geïnvesteerd in Paypal. Paypal draait al wat langer mee in de industrie, maar is nog steeds een enorm innovatief en snelgroeiend bedrijf. De koers daalde dit jaar met 20%. 

13. Pinterest Inc

Pinterest zullen de meeste lezers wel kennen. Het is een soort zoekmachine van afbeeldingen waar je allerlei inspiratie kunt opdoen: kerstgerechten, de inrichting van je tuin of een goede vakantie outfit. Je tijd in de Pinterest app wordt daardoor vrij nuttig besteed. Bovenal is het een snel groeiend en financieel gezond bedrijf in een enorme industrie. Pinterest blijft daarom ook in 2022 mijn investering in de social media/zoekmachine/advertentie markt. Qua dalende aandelen doet Pinterest ook een mooi duit in het zakje met een stevige -45% in 2021.

Lees mijn Pinterest analyse van 7 juli hier >

14. Prosus NV

Mijn derde China aandeel in mijn portfolio. Prosus is een van de grootste investeerders in technologiebedrijven ter wereld, waarvan het belang in het Chinese Tencent de allerbelangrijkste is. Je belegt met Prosus daarom indirect in Tencent. Tencent is een gigantisch technologiebedrijf, waardoor je inspeelt op de Chinese digitalisering. Het aandeel Prosus daalde afgelopen jaar zo’n 15%, waardoor de waardering alleen maar aantrekkelijker is geworden. Daarom overweeg ik Prosus bij te kopen.

Ruben en ik zijn niet de enige beleggers met interesse in Prosus: het artikel van 17 februari was het best gelezen artikel van 2021 op Getfired.nl.

Ruben schreef op 21 juli nog een analyse over Prosus >

15. salesforce.com, inc.

De eerste analyse van 2020 ging over Salesforce. Ruben’s fantastische analyse overtuigde mij aandelen van het bedrijf te kopen. Het Amerikaanse bedrijf biedt bedrijfssoftware aan en weet jaar op jaar de verwachtingen te overtreffen. Salesforce zit tussen een gevestigde speler en een groeiaandeel in, met een omzetgroei van zo’n 25% in 2021. De koers steeg dit jaar zo’n 15%. Zolang het bedrijf het productportfolio blijft verrijken, zie ik geen reden de aandelen te verkopen.

Ruben’s Saleforce.com analyse is bijna een jaar oud (6 januari 2021), maar zeker nog het lezen waard >

16. Upstart Holdings Inc

Wederom een ‘Fintech’ aandeel, maar Upstart is nog een stuk kleiner dan Paypal. Mijn vriend Robbert tipte mij over het fantastische business model en ik kocht aandelen op 24 november. Inmiddels staan we zo’n 25% lager; 2021 is nu eenmaal niet mijn gelukkigste beursjaar. Upstart levert een leenplatform waar door middel van een uniek kunstmatige intelligentie wordt bepaald hoe kredietwaardig iemand is. Dit platform is hier ontzettend goed in en daardoor willen steeds meer banken klant van Upstart worden. Upstart is een typisch groeiaandeel en ik verwacht in 2022 een wilde rit qua koers. Dat is prima bij een lange termijn investering.

17. Wix.Com Ltd

Een bedrijf waar Ruben en ik allebei wel een beetje fan van zijn. Via Wix kun je op een eenvoudige manier fantastische websites bouwen en uitbreiden. Je betaalt hier abonnementsgeld voor. Wix bespaart ondernemers hierdoor veel tijd. Als je eenmaal klant bent bij Wix is het vervolgens lastig om nog te veranderen, want dan moet je een hele nieuwe website bouwen. Een product wat waarde toevoegt en waar klanten blijven plakken. Wix is een echt groeiaandeel. De koers daalde in 2021 met 35%. Voorlopig houd ik de aandelen vast, al zou ik de verliezen willen zien dalen.

Op 26 mei schreef Ruben een analyse over Wix.com >

18. Zoom Video Communications Inc

Een van de grootste hype aandelen van 2020, welke ik besloot te kopen aan het eind van datzelfde jaren. Achteraf vraag ik me af hoe ik dat heb verzonnen; de koersdaling van 45% was voor weinig mensen een verrassing. Desondanks kwam die waardering ergens vandaan: Zoom groeide door de lockdown enorm. 2020 was ook het jaar waarin Zoom echt een merk werd: zullen we even “Zoomen”. Wederom een slechte aankoop van een goed bedrijf. Inmiddels is de waardering beter te rechtvaardigen en ben ik van plan de aandelen aan te houden.

19. Zynga Inc

Zynga, de aanbieder van die verslavende spelletjes op je smartphone. Het bedrijf is hier al jaren succesvol in en dit is een markt die alleen nog maar verder gaat groeien. Afgelopen zomer kocht ik het aandeel op een naar mijn mening aantrekkelijke waardering waar je veel groei, een positieve vrije kasstroom en een prima balans voor krijgt. Inmiddels is er zo’n 30% van de aandeelprijs afgegaan. Van Zynga heb ik daarom hoge verwachtingen in 2022.

Lees mijn Zynga analyse van 9 juni hier >

Mijn beursverwachtingen voor 2022

Naar 2022 kijk ik vol verwachting. Enerzijds om dit zure beursjaar af te sluiten en met een schone lei te beginnen. Anderzijds ben ik benieuwd of ik er echt zo naast zit met mijn zorgvuldig gekozen aandelen. Daarnaast kijk ik nu al uit naar mijn reflectie van het jaar 2022, waarbij ik hopelijk heb laten zien van mijn fouten uit 2021 en daarvoor te hebben geleerd. Ook wordt het spannend of ik de S&P 500 weet te verslaan; als dit niet lukt, moet ik toch echt aan Index ETF’s gaan geloven. Hoe erg ik ook van alle facetten van beleggen geniet, je moet wel eerlijk naar jezelf blijven.

Ik ben een optimistisch persoon en daarom verwacht ik in 2022 weer een mooi beursjaar. De bedrijven in mijn portfolio zijn gegroeid ten opzichte van een jaar geleden, maar over de breedte is hun beurswaarde gedaald. In die zin is mijn portfolio alleen maar sterker geworden 🙂 De beurs valt niet te voorspellen, dus ook ik heb geen idee wat bijvoorbeeld de S&P 500 gaat doen. Gokken op groei is het veiligst, want dat doet de beurs nou eenmaal vaker van krimpen. 

Op een mooi 2022!

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply