Twee keer per maand schrijven Ruben en Jelle een aandeel analyse. Vorige keer schreef Jelle over Prosus en deze week schrijft Ruben over het aandeel Crowdstrike. Weet je niet welk aandeel je deze maand moet kopen? Laat je dan inspireren door deze aandeel analyse over het aandeel Crowdstrike.
Ticker: NASDAQ: CRWD
Wat is Crowdstrike?
CrowdStrike Holdings, Inc. is een Amerikaans technologiebedrijf gevestigd in Sunnyvale (Californië). Ik kan me voorstellen dat de meeste van jullie er nog nooit van hebben gehoord. Het bedrijf treedt niet op de voorgrond, maar vervuld juist achter de schermen een cruciale rol. CrowdStrike is namelijk marktleider op het gebied van cloudgebaseerde endpoint security tegen hackers. Dit artikel probeert dit complexe bedrijf in eenvoudige taal uit te leggen en beschrijft daarbij de belangrijkste informatie voor beleggers.
Als een bedrijf aangevallen wordt door cyberaanvallen kan de schade enorm oplopen. Financiële schade, imagoschade en gevoelige data kan op straat komen te liggen. Dit maakt het belangrijk om veel aandacht te geven aan beveiliging. Toen de meeste bedrijven haar IT nog in eigen beheer hadden (on-premise), werden er veel resources besteed aan het beveiligen ervan. Nu veel bedrijven gebruik maken van externe datacenters (cloud) is dit lastiger. De snelle acceptatie van de cloud heeft gaten in de beveiliging gelaten. Werknemers hebben nu toegang tot gegevens en systemen buiten de oude firewalls die vanaf telefoons, tablets en laptops in kantoren worden opgeworpen, waardoor een nieuw soort cyber beveiligingsoplossing nodig is. CrowdStrike’s cloudgebaseerde eindpuntbeveiliging lost dat probleem op.
CrowdStrike’s oplossing
CrowdStrike biedt software modules die speciaal zijn gebouwd voor cloudbeveiliging. In juni 2013 lanceerde het bedrijf zijn eerste product: CrowdStrike Falcon. Falcon beveiligt externe applicaties en services in alle cloudomgevingen, inclusief openbare clouds zoals Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud Platform. Deze oplossing is ontworpen om workloads zoals webservers en databases te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Echter helpt dit niets om interne fouten te voorkomen, zoals verkeerde configuraties, dat veruit de grootste oorzaak is van alle inbreuken op de cloudbeveiliging.
Daarom bracht Crowdstrike in oktober 2020 CrowdStrike Falcon Horizon uit, een nieuwe softwaremodule die helpt bij het identificeren van verkeerde configuraties in multi-cloud omgevingen. Het bevat ook meer geavanceerde automatisering, kunstmatige intelligentie en begeleide remediëring. Met andere woorden, dit nieuwe product kan automatisch risico’s identificeren en helpt bij het oplossen ervan. Dit verkleint de kans op een kostbare cyberaanval en zorgt ervoor dat klanten hun tijd en aandacht kunnen besteden aan dingen waar zij goed in zijn.
Het competitieve voordeel van Crowdstrike
CrowdStrike vereenvoudigt de beveiliging door één platform aan te bieden voor alle workloads, waardoor klanten alles vanaf één console kunnen beheren. Dit is een enorme verbetering ten opzichte van traditionele oplossingen die de complexiteit vergroten doordat klanten afzonderlijke tools moeten managen en gegevens van meerdere consoles moeten controleren en afstemmen.
Het platform biedt superieure bescherming in vergelijking met oplossingen van andere leveranciers, zoals Broadcom’s en McAfee. Crowdstrike verzamelt en analyseert meer dan 4 biljoen datapunten per week. Deze enorme database, gecombineerd met geavanceerde AI-aangedreven analyses, stelt CrowdStrike in staat om klanten de beste bescherming te bieden.
Om deze redenen kiezen veel bedrijven voor CrowdStrike. Ongeveer de helft van ‘s wereld grootste organisaties zijn klant van Crowdstrike (49 van de Fortune 100 en 40 van de top 100 global companies). Van de 20 ‘s werelds grootste banken maken 11 daarvan gebruik van CrowdStrike’s platform. Daarnaast kiezen overheden en talloze kleinere ondernemingen voor CrowdStrike. Bedrijven besteden haar security niet zomaar uit en switchen is duur en riskant. Dit competitieve voordeel is enorm waardevol en moeilijk in te halen door concurrenten.
Het management
CrowdStrike werd in 2011 opgericht door George Kurtz (CEO), Dmitri Alperovitch (CTO) en Gregg Marston (CFO, gepensioneerd). Samen namen ze senior FBI-leidinggevenden aan boord, zoals Shawn Henry en Steve Chabinsky. George Kurtz beweert dat hij al aan het programmeren was in de ‘fourth grade’, vergelijkbaar met groep 6 in Nederland. Een geboren techneut dus. In 1999 startte hij het cyber beveiligingsbedrijf Foundstone, een van de eerste toegewijde beveiliging adviesbureaus die zich concentreerde op beveiligingssoftware en services.
In 2004 werd Foundstone verkocht aan McAfee, waarbij Kurtz de titel van senior vice president en general manager risk management bij McAfee op zich nam. Tijdens zijn periode hielp hij bij het opstellen van de bedrijfsstrategie voor beveiligingsrisico beheer. In oktober 2009 benoemde McAfee hem tot de functies van chief technology officer en executive vice president wereldwijd.
Hiermee kunnen we concluderen dat het bedrijf security in haar vezels heeft. Ik zie graag bij dit soort groeiaandelen zoals het aandeel Crowdstrike dat het bedrijf wordt geleid door de oorspronkelijke eigenaar. Het is vaak de visie en de ondernemingskracht van de oprichter die een bedrijf in deze fase kan laten floreren. Bekende voorbeelden hiervan zijn Bill Gates, Steve Jobs en Jeff Bezos. Zij hebben Microsoft, Apple en Amazon jarenlang op sleeptouw genomen en laten uitgroeien tot wereldspelers. Wie weet schaart George Kurtz zich met CrowdStrike over een aantal jaar in dit illustere rijtje.
De financiële situatie
CrowdStrike heeft sinds juni 2019 een beursnotering op de Nasdaq. Het opende toendertijd op een koers van $ 63,50. Sindsdien is de koers als een raket gegaan. Dit is niet zonder reden. Het management gelooft dat de uitgaven voor cloudbeveiliging zullen stijgen van 1,2 miljard dollar in 2020 naar 12,4 miljard dollar in 2023: een vertienvoudiging(!)
CrowdStrike hanteert een Software as a Service (SaaS) prijsmodel. Software as a service is een leveringsmodel voor softwaretoepassingen waarbij de leverancier (Crowdstrike) de toepassing host en beheert via internet. Klanten betalen voor het gebruik van de software zonder eigenaar te zijn van de onderliggende infrastructuur. SaaS-contracten houden het voor klanten laagdrempelig om gebruik te maken van diensten. Voor een bedrijf als CrowdStrike is dit enorm interessant, want zo kunnen ze veel klanten winnen en snel groeien naarmate de klanten naar loop van tijd meer diensten af gaan nemen.
Het aandeel CrowdStrike is een typisch groeiaandeel. Het bedrijf heeft nog nooit winst geboekt en focust zich volledig op omzetgroei en het winnen van marktaandeel. Dat laatste lukt de laatste jaren aardig. De totale omzet bedroeg in het meest recente kwartaal (eindigend op 31 oktober 2020) een omzet van $232 miljoen, bijna een verdubbeling van een jaar eerder met $125 miljoen.
Financials (in miljoen USD) | |||
---|---|---|---|
Market Cap | 53.570 | Koers/winst | – |
Cash | 912 | Schulden | 662 |
2018 | 2019 | 2020 | |
Omzet | 118 | 250 | 481 |
Winst | -133 | -138 | -139 |
Waarom groeit de omzet, maar worden de verliezen niet kleiner?
Ik begrijp dat dit niet helemaal te rijmen valt: het aandeel en de omzet groeit hard, maar het verlies wordt ieder jaar groter. Dit is een bekend fenomeen bij technologiebedrijven die nog in de groeifase zitten. Technologiebedrijven kenmerken zich vaak door lage variabele kosten. Het management focust zich in het begin op het winnen van marktaandeel. Op het moment dat het bedrijf de kosten vervolgens gelijk weet te houden, zal dit betekenen dat extra omzet voor een groot gedeelte extra winst wordt. Het is bijvoorbeeld pas sinds de afgelopen paar jaar dat Amazon veel winst maakt. Door de gigantische omvang van het bedrijf steeg deze winst dan ook in korte tijd naar exorbitante niveaus. Beleggers hopen dat CrowdStrike eenzelfde route zal ondergaan.
Conclusie: Waarom geloof ik in het aandeel Crowdstrike?
CrowdStrike heeft een uitstekende marktpositie en profiteert van de trend naar de cloud. Het platform biedt superieure bescherming in vergelijking met oplossingen van andere leveranciers. Het bedrijf opereert in een gunstige markt en is immuun voor lockdowns en andere maatregelen tegen corona. Een andere belangrijke factor werkt in het voordeel van CrowdStrike: cyberaanvallen nemen toe en bedrijven zullen hier steeds meer aandacht aan besteden en geld in investeren.
Nu je een duidelijker beeld hebt van de sterke punten van CrowdStrike, moet je rekening houden met je risicotolerantie voordat je investeert. De competitieve omgeving waarin het bedrijf opereert en de hoge waardering van het bedrijf moet je eerst goed overwegen. Hierdoor zal de kans op koersschommelingen groot zijn, bijvoorbeeld als de groei tegenvalt, de rente stijgt, de onzekerheid toeneemt en/of de economische vooruitzichten verslechteren.
Voor mij maakt de sterke groei van het bedrijf, de unieke marktpositie, in combinatie met een solide management het aandeel Crowdstrike een aantrekkelijke investering. Als het haar competitieve voordeel weet uit te bouwen en nog meer marktaandeel weet te winnen gaat het bedrijf een mooie toekomst tegemoet. Naar mijn mening heeft het bedrijf de potentie om uit te groeien tot het grootste cybersecurity bedrijf ter wereld en beleggers kunnen hiervan profiteren door op tijd een belang te nemen.
Cursus Beleggen voor Beginners: Wil je op een verantwoorde en eenvoudige manier leren beleggen? Start dan nu de cursus Beleggen voor Beginners met 25% korting! Liever direct een beleggingsrekening openen? We schreven een handige DEGIRO handleiding zodat je direct een gratis account kunt openen bij DEGIRO.
Disclaimer: Wij bij Get Fired zijn liefhebbers van de beleggen en gepassioneerd over aandelen. We zijn geen beleggingsexperts of financieel adviseurs. Laat je door onze analyses inspireren, maar maak je eigen keuzes. Beleggen kent risico's, je inleg kan minder waard worden. Lees de volledige disclaimer hier.
Bronnen: Jong beleggen, Fool 1, fool 2, Finance.Yahoo