Twee keer per maand schrijven Ruben en Jelle een aandeel analyse. Vorige keer schreef Ruben over Just Eat Takeaway en deze week schrijft Jelle over het aandeel Prosus. Want moet je Prosus kopen of niet? Weet je niet welk aandeel je deze maand moet kopen? Laat je dan inspireren door deze aandeel analyse.
Ticker: AMS:PRX
Lees ook: Waarom staat de koers van het aandeel Prosus zo onder druk?
Wat is Prosus?
De analyse van deze week gaat over de technologie investeerder Prosus. Prosus is onderdeel van het Zuid-Afrikaanse Naspers. Naspers, een afkorting van Nationale Pers, werd daar in 1915 opgericht en is het grootste mediaconglomeraat van Afrika. Naspers is nog steeds grootaandeelhouder in Prosus. Prosus werd in september 2019 naar de beurs gebracht in Amsterdam en staat genoteerd aan de AEX. Het was met 118 miljard euro de grootste beursgang in Nederland ooit.
Prosus is wat anders dan de eerder aanbevolen bedrijven, want Prosus heeft zelf geen producten. Prosus investeert in andere bedrijven, eigenlijk net als een belegger, maar dan op grote schaal. Met een aandeel Prosus koop je indirect de belangen in die andere bedrijven. Doordat Prosus vaak een groot deel van de aandelen in bedrijven bezit, kunnen ze ook nog eens invloed uitoefenen.
De belangrijkste investering die Prosus/Naspers heeft gedaan, is het vroegtijdig investeren in Tencent. Tencent is een enorm Chinees internetbedrijf (videogaming, social media, muziek, betalingen etc.) met een marktwaarde van ruim 750 miljard euro.
Prosus bezit 31% van de aandelen van Tencent en deze zijn zo’n 240 miljard euro waard. Niet slecht als je bedenkt dat Naspers hier in 2001 zo’n 30 miljoen euro (0,03 miljard) voor betaalde. Naast Tencent, bevat het portfolio van Prosus ook bedrijven als Udemy en Letgo, maar deze zijn allemaal lang niet zo belangrijk als Tencent is. Als het goed gaat met Tencent, gaat het goed met grootaandeelhouder Prosus.
Hopelijk volg je het verhaal nog na alle cijfers. Voor nu moet je vooral onthouden dat je met Prosus indirect vooral in Tencent investeert en dat Prosus zijn winst ook vooral hieruit haalt.
Er is trouwens een boek geschreven over het buitengewone verhaal van de Chinese internetonderneming Tencent. Misschien leuk als je wil lezen hoe het allemaal begonnen is:
Het competitieve voordeel van Prosus
Wat Prosus misschien wel het meest interessant maakt, is de waardering. We hebben net berekend dat het belang in Tencent 240 miljard euro waard is. Het aandeel Prosus staat genoteerd voor 168 miljard euro, zo’n 40% goedkoper. Tel daar alle andere deelnemingen bij op en je belegt heel goedkoop in een reeks veelbelovende bedrijven. Eigenlijk koop je Tencent met korting en krijg je een lange lijst met veelbelovende bedrijven er gratis bij.
De reden voor deze korting noem je ‘conglomeraat korting’. Een gediversifieerde groep bedrijven wordt minder gewaardeerd dan de som van alle losse bedrijven bij elkaar opgeteld. De korting van meer dan 40% is enorm hoog en onterecht denk ik, waardoor ik denk dat naar verloop van tijd de koers van Prosus meer in lijn zal komen met Tencent.
Prosus heeft namelijk met Tencent bewezen een neusje te hebben voor opkomende technologie bedrijven. Tencent zorgt voor een stabiele kasstroom en de winst gebruikt Prosus om te investeren in nieuwe opkomende bedrijven, nieuwe Tencents. Prosus heeft belang in ongeveer 50 bedrijven, in sectoren zoals fintech, maaltijdbezorging en social media.
Het zijn teveel deelnemingen om individueel te noemen, maar de gehele lijst kun je hier vinden: link. Ik ben benieuwd hoeveel bedrijven je kent en van welke je het meest verwacht. Interessante deelnemingen zijn bijvoorbeeld mail.ru (nr. 1 online platform in Rusland) en Delivery Hero (concurrent van Just Eat Takeaway). Tencent op haar beurt heeft ook nog eens belangen in talloze, vooral Chinese, internetbedrijven.
Met Prosus investeer je op een brede manier in snel opkomende bedrijven. Individueel zijn deze investeringen risicovol, maar doordat Prosus als conglomeraat opereert kan het dus zijn geld en beste talenten plaatsen in de meest veelbelovende bedrijven. Zo profiteren de bedrijven onderling van elkaars mensen en kan er makkelijk kapitaal worden verkregen.
Het management
Aan het roer van Prosus staat een Nederlander: Bob van Dijk. Hij begon zijn carrière bij consultancybureau McKinsey en via verschillende managementrollen in technologiebedrijven kwam hij in 2013 bij Naspers in dienst. Sinds de beursgang van Prosus is hij er CEO.
Prosus heeft een beloningsstructuur welke is gebaseerd op wie de grootste bijdrage heeft, wie de grootste beloning krijgt. Hierdoor kon het gebeuren dat er in 2019 nogal wat te doen was in Nederland toen bekend werd dat Bob van Dijk voor 36 miljoen euro aandelen kreeg van Prosus.
On-Nederlandse beloningen wellicht, maar in de vijf voorgaande jaren waarin Bob van Dijk aan het roer stond steeg de waarde van het bedrijf met 200%. Je zou kunnen zeggen dat de belangen van de CEO en de aandeelhouders redelijk op 1 lijn liggen.
De financiële situatie
Financieel is Prosus wat lastiger te beoordelen dan een ‘normaal’ aandeel. Dit komt omdat de bedrijven in hun portfolio de winst verdienen. Je moet dus eigenlijk de onderliggende bedrijven leren kennen, om het financiële potentieel van Prosus als groep in te schatten.
Desondanks kunnen we uit de tabel opmaken dat Prosus als groep er sterk voor staat. De hoge cashflow in combinatie met de al sterke cash positie, geven het bedrijf veel slagkracht om nieuwe investeringen te doen. De koers/winst verhouding is met 48 geprijsd als een groeiaandeel. Dit is terecht, omdat het portfolio vooral nog uit beloftes bestaat waar de grote winsten de komende jaren moet volgen.
Financials (Euro € in miljarden) | |||
---|---|---|---|
Market Cap | 167 | Koers/winst | 48 |
Cash | 7,848* | Schulden | 2,147* |
2018 | 2019 | 2020 | |
Omzet | 2,303* | 2,654* | 3,330* |
Winst | 11,485* | 4,307* | 3,824* |
Prosus heeft een boekjaar van april tot maart. De cijfers van bijvoorbeeld 2020 gaan daarom over periode april 2019-maart 2020.
Conclusie: Waarom geloof ik in het aandeel Prosus?
Prosus kopen of niet? Het aandeel Prosus is voor mij een redelijk veilige investering, een soort inkoppertje. Enerzijds omdat ze sterk ondergewaardeerd zijn ten opzichte van de achterliggende bedrijven. Het is alsof je een beleggingsportfolio koopt met meer dan 40% korting. Dit is denk ik de komende jaren al een groeifactor, omdat ik verwacht dat dit verschil kleiner wordt met als gevolg een koersstijging.
Daarnaast geloof ik de lange termijn strategie van het bedrijf. Er wordt veel geïnvesteerd in opkomende markten, zowel geografisch als technologisch. Door in Prosus te investeren, investeer je indirect in een breed scala aan groeibedrijven. Als enkele van deze bedrijven wereldspeler weten te worden, dan zit er nog veel meer rek in het aandeel Prosus.
Het grootste risico van Prosus is het risico van Tencent. Aangezien de koersen sterk correleren zorgt een koersdaling van Tencent direct voor een gelijkwaardige koersdaling van Prosus. Daarnaast is een risico dat Prosus het verschil in waardering niet weet te dichten met de Tencent waardering. Ze proberen dit namelijk al enkele jaren.
Een ander risico is dat Tencent, net als Alibaba, onder vuur liggen van de Chinese overheid. De Chinese overheid vindt de bedrijven eigenlijk te groot en te machtig. Het is lastig in te schatten wat de impact hiervan op de koers van Tencent zal zijn op de lange termijn.
Daarnaast doet Prosus veel risicovolle investeringen, wat veel geld kan kosten. Veel groter kan het verschil in waardering ten opzichte van Tencent denk ik niet en Prosus heeft een gezonde balans en diepe zakken. Acceptabele risico’s daarom naar mijn mening.
Dus, Prosus kopen of niet? In het aandeel Prosus zie ik dubbel opwaarts potentieel. Daarom is het 1 na grootste aandeel in mijn portfolio, omdat ik met een gerust hart in dit bedrijf investeer.
Cursus Beleggen voor Beginners: Wil je op een verantwoorde en eenvoudige manier leren beleggen? Start dan nu de cursus Beleggen voor Beginners met 25% korting! Liever direct een beleggingsrekening openen? We schreven een handige DEGIRO handleiding zodat je direct een gratis account kunt openen bij DEGIRO.
Disclaimer: Wij bij Get Fired zijn liefhebbers van de beleggen en gepassioneerd over aandelen. We zijn geen beleggingsexperts of financieel adviseurs. Laat je door onze analyses inspireren, maar maak je eigen keuzes. Beleggen kent risico's, je inleg kan minder waard worden. Lees de volledige disclaimer hier.