Twee keer per maand schrijven Ruben en Jelle een aandeel analyse. Vorige keer schreef Ruben over Amazon en deze week schrijft Jelle over het aandeel Intel. Weet je niet welk aandeel je deze maand moet kopen? Laat je dan inspireren door deze aandeel analyse.
Ticker: NASDAQ: INTC
In een tijd waarin beleggen in China aanvoelt als lopen door een mijnenveld en de rest van de aandelenmarkt op recordhoogtes staat, is het vinden van koopjes als zoeken naar een speld in een hooiberg. In mijn maandelijkse speurtocht naar aantrekkelijke lange termijn aandelen kwam ik dit keer uit op een stabiel en gevestigd bedrijf voor een lage prijs: Intel.
Wat is Intel?
Intel is een Amerikaanse ontwerper en producent van onder andere chips. Intel is al tientallen jaren een belangrijke speler in de markt voor computerchips. De kans is groot dat de processor in jouw computer of laptop gemaakt is door het bedrijf. Intel is meer dan vijftig jaar oud, het werd opgericht in 1968, en behaalde in 2020 een omzet van 77,9 miljard USD en een winst van 20,9 miljard USD.
De business van Intel kan grofweg worden onderscheiden in twee business units, welke beide ongeveer de helft van de omzet uitmaken. De eerste business unit bestaat uit de eerder genoemde computerchips. De tweede business unit zijn alle andere soorten chips die Intel ontwerpt: voor datacenters, communicatie, geheugenopslag etc.
De chipmarkt heeft dubbel de wind mee. Op de korte- en middellange termijn is er een chip tekort, vandaar dat je Playstation 5 of elektrische auto zo’n lange levertijd heeft. Dit drijft de prijzen van chips op. Daarnaast is er de lange termijn trend dat we steeds meer chips gaan gebruiken, met een verwachte jaarlijks groei van 8%. Toevallig is mijn vorige aandeel analyse ook een bedrijf in de chipindustrie: Lam Research, een speler die machines maakt voor chipproducenten. In dat artikel vind je meer uitleg over de verschillende segmenten in de chipmarkt.
Intel gaat al lang mee en heeft een belangrijke positie in de chipmarkt. Het is al jaren een stabiel bedrijf met een groeiende winst. Het aandeel heeft het de laatste jaren echter lastig en dat heeft te maken met toenemende concurrentie. Laten we daar even induiken.
Het competitieve voordeel van Intel
Intel opereert in twee markten. Intel is zowel een ontwerper als producent van chips. Belangrijk om te begrijpen is dat ontwerpen en produceren van chips, in vaktaal CPU’s, twee totaal verschillende zaken zijn. Om Intel goed te begrijpen bekijken we het competitief voordeel daarom vanuit beide markten:
Markt 1: Het ontwerpen van chips
Het ontwerpen van de architectuur van een CPU wordt gedomineerd door twee bedrijven: AMD en Intel. In je computer zal bijna altijd een CPU zitten die door een van de twee is ontworpen. Intel wist jarenlang AMD voor te blijven, door steeds snellere en zuinigere CPU’s te ontwikkelen.
Sinds 2017 zijn de rollen echter omgedraaid. AMD kwam met een nieuwe generatie CPU’s die samengevat gewoon beter zijn dan de Intel processoren. Vanaf dat moment is Intel marktaandeel aan het verliezen, vooral in de topsegmenten. Later dit jaar lanceert Intel een nieuwe generatie CPU, de ‘Alder Lake’, welke de concurrentie met AMD moet aangaan.
Markt 2: het produceren van chips
Twee derde van de wereldwijde chipproductie vindt plaats in Taiwan, vooral door het bedrijf TSMC die 55% marktaandeel heeft. AMD en Intel zijn bijvoorbeeld beide klant van TSMC. De wereld is daarmee erg afhankelijk van Taiwan en daar zijn onder andere de Amerikanen niet blij mee. Ze willen zelf chips maken en daar wil Intel op inspelen met een investering van 20 miljard USD in twee nieuwe fabrieken.
Intel heeft hierbij de belangrijke steun van de Amerikaanse overheid, maar dat wil niet zeggen dat TSMC zich zo gewonnen geeft. TSMC heeft een technologische voorsprong en investeert zelf ook fors. Daarnaast heeft Intel in het verleden tevergeefs geprobeerd de chipproductie markt te betreden. Intel zal niet dezelfde fout willen maken en de markt, onder andere op politiek niveau, is sindsdien veranderd. Het zal volgens analisten drie jaar duren voordat Intel zijn productie op gang heeft en we zullen dus tot minstens 2024 moeten wachten om te zien hoe deze strategische zet zich uitbetaald.
Om hun ambities kracht bij te zetten zijn er daarnaast geruchten dat Intel GlobalFoundries wil overnemen; een Amerikaanse chipproducent met zo’n 7% marktaandeel.
Een bewezen business model met competitieve uitdagingen in een groeiende markt
Intel heeft dus te maken met de nodige uitdagingen. Het competitieve voordeel van de core business (CPU’s) staat stevig onder druk en daarnaast wordt veel geld gestoken in het opzetten van eigen chipproductie.
Het management
Intel is dus een beetje in slaap gesukkeld de laatste jaren: de concurrentie heeft ze links en rechts ingehaald. In zo’n geval heb ik extra oog voor het management, want om in de toekomst competitief te blijven is er een frisse wind nodig. Die frisse wind lijkt er te zijn gekomen.
15 februari is Patrick Gelsinger aan het roer gekomen bij Intel. Hij keert terug bij het bedrijf, waar hij eerder tussen 1979 en 2009 werkte (onder meer als Chief Technology Officer). Een technische man die ervoor moet zorgen dat Intel zijn competitief voordeel weer terug krijgt. Waar het vorige management zich steeds meer richtte op het uitbesteden van chipproductie, kiest Gelsinger ervoor de Intel fabrieken nieuw leven in te blazen.
Die visie heeft zich vertaald in de ‘IDM 2.0 strategy’. Dit is een roadmap voor de komende vijf jaar met de ambitie om een grote chipproducent te worden voor Amerikaanse en Europese bedrijven. Een plan dat wordt gesteund door de Biden-regering. Daarnaast moet het zelf produceren van chips, in plaats van het uit te besteden aan TSMC, voor efficiëntie zorgen. Intel is dus ambitieus en wil door middel van grote investeringen het competitieve voordeel versterken. Laten we kijken hoe ze dat gaan financieren.
De financiële situatie
Financieel is Intel een kerngezond bedrijf met hoge kasstromen. Een van de belangrijkste taken van het management is hoe met deze kasstromen wordt omgegaan. Daar zijn grofweg drie opties voor waar Intel alledrie gebruik van maakt, maar de prioriteit de komende jaren gaat verschuiven.
De eerste is het belonen van aandeelhouders. Hier heeft Intel een reputatie hoog te houden, met een al jaren groeiend dividend. Met de huidige koers krijg je ongeveer 2,6% dividend. Daarnaast heeft het bedrijf de laatste jaren een deel van de winst gebruikt om eigen aandelen in te kopen. Dit is gunstig voor bestaande aandeelhouders, omdat ze procentueel een groter aandeel in het bedrijf krijgen en dus meer toekomstig dividend.
Het tweede wat je met je winst kunt doen is het overnemen van andere bedrijven. Ook hier is Intel actief op geweest, onder andere met de overname van MobileEye in 2017 die een belangrijke leverancier is voor zelfrijdende auto technologie. Vanaf 2018 is er minder geïnvesteerd in overnames, mogelijk door de hoge waarderingen van technologiebedrijven. Een conservatieve benadering op overname gebied dus, wat ik graag zie. Overnames kosten namelijk vaker geld dan dat ze geld opleveren.
De derde mogelijkheid is investeren in de eigen business door onderzoek (R&D) en kapitaalinvesteringen om het competitief voordeel te versterken. Dat de uitgaven in deze categorie zullen stijgen de komende jaren kunnen we opmaken uit ‘IDM Strategy 2.0’. Een logische keuze gezien Intel’s verminderde competitief voordeel in de afgelopen jaren.
Financials (USD in miljarden) | |||
Market Cap | 217 | Koers/winst | 12 |
Cash | 4,8 | Schulden | 31,7 |
Q2-2019 * | Q2-2020 * | Q2-2021 * | |
Omzet | 70,4 | 79,0 | 77,6 |
Winst | 19,7 | 23,7 | 18,6 |
*Omzet en winst van de laatste vier kwartalen. Bron: Intel
Intel is een goed bedrijf voor een lage prijs
Intel gaat de komende jaren dus meer investeren, wat op korte termijn ten koste van de winst zal gaan. Waarom ik in Intel geloof heeft dan ook bijna alles te maken met de huidige waardering van het bedrijf. Je betaalt 12 keer de winst voor Intel, waar het gemiddelde voor de S&P500 ruim 30 is. Je krijgt veel winst voor je geld. Intel wordt financieel verstandig geleid en heeft helder wat het met de kasstromen moet doen, wat mij veel vertrouwen geeft voor de toekomst.
In onderstaande tabel zie je Intel en drie sectorgenoten vergeleken aan de hand van wat kerncijfers van de afgelopen vier kwartalen. De vergelijking is zeer beknopt en vooral bedoeld om de lage verwachtingen van de beleggingswereld met betrekking tot Intel te laten zien.
Conclusie: Waarom geloof ik in het aandeel Intel?
Intel zal de concurrentie niet in enkele jaren inhalen, daar is meer voor nodig. Dat hoeft niet erg te zijn, omdat de hele chipindustrie groeit. Zelfs met een dalend marktaandeel kan het bedrijf omzet- en winstgroei realiseren. Daarnaast investeert het bedrijf in de verdere toekomst, wat ze kunnen financieren uit hun eigen kasstromen.
Qua koers zie ik weinig neerwaarts risico voor het aandeel Intel, omdat een koers/winst verhouding van 12 past bij een bedrijf met dalende omzet. Die dalende omzet zie ik dus bij Intel niet zo snel gebeuren. Mocht de omzet stabiel blijven, dan heb je een mooi dividend aandeel. Opwaarts zie ik veel meer ruimte, als Intel de komende jaren de twijfels rond hun bedrijf bij beleggers kan wegnemen. Allereerst door geld te (blijven) verdienen en ten tweede door succes van de investeringen te tonen door top CPU’s te ontwerpen en de chipproductie op gang te krijgen.
Investeren is aannames doen over de toekomst. De beleggingswereld ziet dit, gezien de waardering, voor Intel niet al te rooskleurig in. Afgaande op de plannen van het management heb ik er vertrouwen in dat Intel het tegendeel kan bewijzen. Daarom denk ik dat Intel momenteel wordt onderschat en daarmee ondergewaardeerd is.
Cursus Beleggen voor Beginners: Wil je op een verantwoorde en eenvoudige manier leren beleggen? Start dan nu de cursus Beleggen voor Beginners met 25% korting! Liever direct een beleggingsrekening openen? We schreven een handige DEGIRO handleiding zodat je direct een gratis account kunt openen bij DEGIRO.
Disclaimer: Wij bij Get Fired zijn liefhebbers van de beleggen en gepassioneerd over aandelen. We zijn geen beleggingsexperts of financieel adviseurs. Laat je door onze analyses inspireren, maar maak je eigen keuzes. Beleggen kent risico's, je inleg kan minder waard worden. Lees de volledige disclaimer hier.