Twee keer per maand schrijven Ruben en Jelle een aandeel analyse. Vorige keer schreef Ruben over Salesforce en deze week schrijft Jelle over het aandeel Alibaba. Weet je niet welk aandeel je deze maand moet kopen? Laat je dan inspireren door deze aandeel analyse.
Ticker: NYSE:BABA
Wat is Alibaba?
Alibaba, de Chinese internetgigant opgericht door onder andere Jack Ma. Hierover later meer. Wat in 1999 startte als een een bedrijf met als doel Chinese producenten in contact te brengen met buitenlandse kopers, is uitgegroeid tot een megabedrijf. Om aan te geven hoe groot; tijdens het jaarlijkse Chinese koopjesfestijn ‘Singles Day’ ging er bij Alibaba voor bijna 65 miljard euro over de toonbank. Ter vergelijking: in Nederland was de online omzet tijdens Black Friday 125 miljoen euro.
In haar iets meer dan 20 jarige geschiedenis heeft Alibaba steeds meer diensten aan het aanbod weten toe te voegen. In Nederland kennen we bijvoorbeeld AliExpress. Het bedrijf heeft meer dan tien dochterondernemingen opgedeeld in vier segmenten:
- Core Commerce
- Cloud Computing
- Digital Media and Entertainment
- Innovation Initiatives and Others
Hoe heeft Alibaba dan zo groot kunnen worden?
Daarvoor moeten we een jaar of 20 terug. De Chinese overheid wilde voorkomen dat buitenlandse, vooral Amerikaanse, bedrijven de Chinese binnenlandse markt zouden veroveren. Daardoor ontzegde het de toegang voor deze bedrijven. Facebook, Twitter en Amazon hebben hier allemaal mee te maken. Met steun van de overheid en zonder concurrentie van Amazon lag de weg vrij voor Alibaba om uit te groeien tot het bedrijf wat het nu is.
Genoeg geschiedenis voor nu. Hoewel, tot een maand of drie geleden. Alibaba wilde haar betaaldienst Alipay naar de beurs brengen. Met een verwachte beursgang van 34.5 miljard USD zou dit de grootste beursgang ooit worden. Enkele dagen voor deze glorieuze beursgang, stak de Chinese regering hier echter een stokje voor. Experts vermoeden omdat Jack Ma zich zeer fel had uitgelaten tegen de Chinese financiële wetgeving. Jack Ma zelf heeft inmiddels huisarrest gekregen, een soort gevangen zitten in je eigen huis. Ook heeft de regering meerdere onderzoeken naar Alibaba gestart.
Alsof dit nog niet genoeg is, zijn er aan de andere kant van de oceaan ook bedreigingen voor Alibaba. De handelsoorlog tussen China en Verenigde Staten is weer een stap verder. Donald Trump heeft al enkele Chinese bedrijven van de Amerikaanse beurs laten halen. Volgens geruchten was hij hetzelfde van plan met Alibaba, maar deze zijn inmiddels ontkracht. Jack Ma verdween van het podium (zie video hieronder) en de vraag is of Alibaba zal volgen. De koers is sinds het ‘Alipay incident’ met zo’n 25% procent gedaald. Het bedrijf noteert nu ongeveer dezelfde koers als een jaar geleden.
Het competitieve voordeel van Alibaba
Door al die tegenslagen zouden we bijna vergeten te kijken naar het onderliggende bedrijf, de fundamenten. Zoals in de introductie al gezegd is Alibaba E-commerce marktleider in Azië, Alipay is marktleider online betalingen in China en Alibaba Cloud is de nummer 4 ter wereld. De gigant heeft dus sterke posities in zowel geografische groeimarkten (Azië) als technologische groeimarkten (cloud, fintech, e-commerce).
Harde cijfers over de R&D uitgaven zijn lastig te vinden, maar het aantal geregistreerde patenten van Alibaba in China staat op bijna 18.000. Er is dus geen reden om aan te nemen dat het bedrijf gas terug neemt qua innovatie. Alibaba bewijst keer op keer dat het weet op welke trends het moet inspelen. De combinatie van een al erg sterk bedrijf aan de ene kant en bewezen innovatiekracht aan de andere kant, maken dat ik veel vertrouwen heb in de competitieve kracht van Alibaba in het komende decennium.
Het management
In dit geval is het management een bijzonder verhaal. Oprichter Jack Ma trad in 2019 terug als voorzitter van het bedrijf om het stokje door te geven aan Daniel Zhang. Jack Ma bleef wel aan als adviseur, maar de vraag is of dat zo blijft gezien de recente gebeurtenissen. Ik ga er voor nu vanuit van niet.
Daniel Zhang is in 2007 in dienst getreden en had verschillende rollen binnen de groep, voordat hij voorzitter werd. Waar Jack Ma flamboyant is, is Daniel Zhang een stuk meer op zichzelf. Wellicht een kans voor de relatie met de Chinese overheid. Hij studeerde aan de Shanghai University of Finance and Economics. Toevallig heb ik hier ook een half jaar gestudeerd. Ik ga er vanuit dat meneer Zhang een stuk beter zijn best heeft gedaan dan ik.
Zhang heeft als leider dus een paar grote uitdagingen voor zich liggen. Het is lastig of deze ingetogen, intelligente workaholic de juiste man hiervoor is. Zijn profiel lijkt in ieder geval passend.
De financiële situatie
Alibaba haalt haar inkomsten uit verschillende stromen, waarvan E-commerce met 65% de grootste is. Cloud Computing maakt nu nog 10% van de omzet uit, maar groeide afgelopen jaar met meer dan 60%. De totale omzet over 2020 was 72 miljard dollar. De verwachting is dat deze in 2021 verder stijgt naar rond de 100 miljard dollar. Het bedrijf groeit zeer snel.
Alibaba noteert een koerswinst van 30. Dit is vrij laag voor een bewezen bedrijf met zulke vooruitzichten. Voor Amazon dien je bijvoorbeeld meer dan 90 keer de winst te betalen.
Financials (Chinese ¥ in miljarden) | |||
Market Cap | 4,850 | Koers/winst | 29 |
Cash | 330,50 | Schulden | 147 |
2018 | 2019 | 2020 | |
Omzet | 250,3 | 376,8 | 509,7 |
Winst | 63,9 | 87,6 | 149,3 |
Conclusie: Waarom geloof ik in het aandeel Alibaba?
Het aandeel Alibaba lijkt een koopje, waarbij de korting vooral zit in de onzekerheid wat zowel de Chinese als de Amerikaanse overheid met de bedrijven gaat doen. Dat is speculeren, maar mijn voorspelling is dat beide landen geen baat hebben bij het beschadigen van Alibaba. De Chinese regering zal vermoedelijk extra wetgeving invoeren, maar ik zie geen reden waarom Alibaba hier niet mee om zou kunnen gaan. Ook aan Amerikaanse kant verwacht ik dat het sentiment richting Alibaba positiever zal worden, zodra Trump is opgevolgd door Biden als president.
Onderliggend staat er een stabiel bedrijf welke nu met grote korting gekocht kan worden. De bedreigingen hebben denk ik weinig directe business impact. Naar mijn mening is het aandeel Alibaba een mooie lange termijn belegging, waarbij je wel tegen wat risico moet kunnen gezien de gebeurtenissen in de afgelopen maanden.
Cursus Beleggen voor Beginners: Wil je op een verantwoorde en eenvoudige manier leren beleggen? Start dan nu de cursus Beleggen voor Beginners met 25% korting! Liever direct een beleggingsrekening openen? We schreven een handige DEGIRO handleiding zodat je direct een gratis account kunt openen bij DEGIRO.
Disclaimer: Wij bij Get Fired zijn liefhebbers van de beleggen en gepassioneerd over aandelen. We zijn geen beleggingsexperts of financieel adviseurs. Laat je door onze analyses inspireren, maar maak je eigen keuzes. Beleggen kent risico's, je inleg kan minder waard worden. Lees de volledige disclaimer hier.
Bronnen: Investing, Statista 1, Statista 2, CNBC, Forbes, Finance.Yahoo.