Twee keer per maand schrijven Ruben en Jelle een aandeel analyse. Vorige keer schreef Ruben over Philips en deze week schrijft Jelle over het aandeel Lam Research. Weet je niet welk aandeel je deze maand moet kopen? Laat je dan inspireren door deze aandeel analyse.
Ticker: NASDAQ: LRCX
Wat is Lam Research?
Lam Research is een Amerikaans bedrijf dat in 1980 werd opgericht door David K. Lam. Het bedrijf levert innovatieve apparatuur en diensten voor de halfgeleiderindustrie, oftewel aan de producenten van chips. Die chips bevinden zich in steeds meer producten, zoals je smartphone, computer en auto. Deze producten worden elk jaar geavanceerder, wat mogelijk wordt gemaakt door alsmaar betere chips die dan weer deels worden gemaakt met de apparatuur van Lam Research.
De chipindustrie is een enorm fascinerende wereld waar hightech, geopolitiek en complexe supply chains samenkomen. Mocht je meer willen leren over deze industrie die op de achtergrond zoveel invloed heeft op onze levens, dan is het boek AI Superpowers een aanrader. Daarnaast kan ik dit filmpje aanraden als je meer wilt leren over dit onderwerp.
De chipmarkt blijft doorgroeien
Chips worden steeds belangrijker door de opkomst van technologieën als kunstmatige intelligentie, zelfrijdende auto’s, 5G en Internet of Things (IoT). Hier is enorm veel rekenkracht en geheugen voor nodig, waardoor de vraag naar steeds complexer wordende chips niet te stoppen is.
De geschatte jaarlijkse groei van de markt voor apparatuur om chips te maken is 8% tot en met 2026. Ook op langere termijn zie ik de vraag hoog blijven door de eerder genoemde technologische ontwikkelingen. Chips zijn immers de sleutel in bijna alle belangrijke technologie.
Hieronder zie je een overzicht waar chips (Engelse vakterm = semiconductors) voor worden gebruikt:
Lam Research is in de ruim veertig jaar sinds de oprichting uitgegroeid tot een wereldspeler met een omzet van 14,6 miljard USD in boekjaar 2021 (juli tot juni). Het bedrijf levert een breed scala aan producten, welke worden opgedeeld in drie markten: memory, foundry en logic/integrated manufacturing. Uiteindelijk levert Lam in al deze markten apparatuur aan haar klanten, zodat klanten verschillende type chips kunnen produceren.
Memory
Memory heeft alles te maken met producenten van geheugenchips. We verzamelen met zijn allen steeds meer data, waar steeds compactere chips voor nodig zijn. Om die te kunnen maken, gebruiken producenten onder andere de machines van Lam. Bekende klanten zijn Micron, Samsung en Intel. In het laatste boekjaar kwam 61% van de omzet uit deze markt.
Foundry
Foundries zijn producenten van chips die meestal de productie verzorgen voor andere bedrijven. Ongeveer een derde van de omzet komt uit dit segment, welke het meest cyclisch is. Klanten (‘Foundries’) moeten namelijk gigantische investeringen doen in nieuwe productielijnen, waardoor deze investeringen in economisch uitdagende tijden nog wel eens worden uitgesteld. Dat gaat vervolgens ten koste van de omzet van Lam Research. Een belangrijke klant van Lam in deze markt is het Taiwanese TSMC, werelds grootste chipproducent.
Logic/integrated manufacturing
Hier bevinden zich de IDM klanten: Integrated Device Manufacturers. Dit type klanten produceert hun eigen ontworpen chips met behulp van de machines van Lam. Dit is vooral van toepassing op minder gespecialiseerde en complexe chips. Ook hier is Intel weer een bekende klant.
De chipindustrie bevindt zich in het hart van de wereldwijde handelsoorlog
Doordat chips zo belangrijk zijn geworden voor de wereldeconomie en de belangrijkste productie en technologie in handen is van enkele bedrijven, staan bedrijven in deze markt extra bloot aan wereldwijde politiek. Zowel de EU, als China en de Verenigde Staten doen hard hun best om zoveel mogelijk chipproductie binnen hun grenzen te laten plaatsvinden.
Vooral China en de Verenigde Staten spelen het hard. Zo werd het Nederlandse ASML vorig jaar verboden door de Verenigde Staten om een van zijn super machines aan China te leveren. Ook het Taiwanese TSMC, een van Lam’s grootste klanten, maakt zich zorgen over de handelsoorlog. Het Amerikaanse Lam haalt 30% van haar omzet uit China en 80% uit Azië. Daarom is de wereldwijde politieke situatie een belangrijke factor om rekening mee te houden als je overweegt te investeren in de Amerikaanse Lam Research.
Een belangrijke positie in een groeiende, maar ingewikkelde markt
Het is Lam Research gelukt om een wereldspeler te worden in een markt die alsmaar complexer en belangrijker wordt in de wereld. Laten we eens kijken of ik denk dat de toekomst net zo zonnig is.
Het competitieve voordeel van Lam Research
De chipsector vereist veel kapitaal en kennis. De apparatuur die Lam maakt kan daarom niet zomaar gekopieerd worden. Wanneer een klant (chipproducent) eenmaal voor een leverancier (zoals Lam) heeft gekozen en deze goed heeft gekeurd voor productie, dan veranderen ze bijna niet meer van leverancier. Enerzijds zorgt dit dus voor stabiele kasstromen en anderzijds is het als leverancier lastig nieuwe klanten te krijgen bij bestaande productielijnen.
Doordat ‘switching costs’ voor klanten zo hoog zijn, verwachten ze een hoge kwaliteit apparatuur in combinatie met zo laag mogelijke operationele kosten. De leverancier die dit het beste kan leveren, heeft de sleutel tot succes.
Dat het Lam Research lukt om onderscheidend te zijn in de markt bewijzen de operationele marges, die bij de afgelopen kwartaalcijfers boven de 30% uitkwamen. Daarnaast blijft het investeren in het toekomstig onderscheidend vermogen met onderzoeksbudgetten rond de 10% van de omzet.
De concurrentie is groot en divers
Bij het produceren van chips is veel apparatuur nodig en daarom is het concurrentieveld ook divers. De grootste speler in de markt is Applied Materials (AMAT) met een breed en divers aanbod. Het Nederlandse ASML is een concullega; Lam en ASML werken samen in het ontwikkelen en produceren van bepaalde technologie zoals de befaamde EUV-machines. ASM International uit Almere is bijvoorbeeld een concurrent binnen het subsegment ‘Atomic Layer Deposition’.
Alle grote spelers hebben hun eigen specialisaties en marktaandeel winnen is niet eenvoudig, omdat klanten dus niet makkelijk overstappen en het liefst niet te afhankelijk willen zijn van één of enkele leveranciers.
De markt was in 2020 als volgt verdeeld:
Lam Research is onderscheidend in een uitdagende markt
Lam Research bevindt zich in een markt met hoge ‘switching costs’, die kapitaalintensief is, snel groeit en waar geopolitiek een serieus risico is. In deze markt lukt het het bedrijf al ruim vier decennia om zich te onderscheiden van haar concurrenten en hebben ze zich weten te positioneren als een belangrijke speler in de opkomst van nieuwe technologieën. Ik heb vertrouwen in het duurzame concurrentievoordeel van Lam Research.
Het management
Tim Archer werkt sinds 2012 bij Lam Research en is inmiddels bijna drie jaar CEO. Hij kan worden gezien als een veteraan in de industrie, omdat hij er al sinds 1989 werkzaam is in uiteenlopende rollen. Volgens Glassdoor waardeert 97% van het personeel hem in zijn rol. Tim bezit voor ruim 30 miljoen USD aan aandelen in het bedrijf, waardoor zijn belangen in lijn zijn met die van lange termijn aandeelhouders.
Dat het management oog heeft voor de aandeelhouders, blijkt wel uit het feit dat in 2020 voor meer dan een miljard aandelen is ingekocht. Daarnaast heeft Lam Research een lange historie in het betalen van (groeiend) dividend.
Het management kun je gerust degelijk noemen, waar weinig over bekend is en waar de aandacht op het bedrijf zelf ligt. Een CEO die wordt gewaardeerd door de medewerkers en veel belang heeft bij het lange termijn (financiële) succes van de onderneming zie ik graag. Daarnaast is er geen controverse rond het bedrijf en hebben ze geen rechtszaken aan hun broek.
De financiële situatie
Je betaalt 23 keer de winst van het meest recente boekjaar voor Lam Research en iets minder dan 18 keer de verwachte winst. Ter vergelijking met het aandeel ASML: daar betaal je 60 keer de huidige winst en 50 keer de verwachte winst voor. Lam Research is daardoor een stuk goedkoper, al moet je bedrijven nooit 1 op 1 vergelijken. Het concurrentievoordeel van ASML is bijvoorbeeld sterker.
Lam Research beschikt over een gezonde kaspositie en managed haar schulden op een gezonde manier. Ik kijk hiervoor graag naar de current ratio, een veelgebruikte ratio om te kijken in welke mate een bedrijf in staat is aan de korte termijn verplichtingen te voldoen. In het algemeen wordt een current ratio boven de 1,3 als gezond gezien. Bij Lam Research is deze nooit lager dan 2, ook niet in economisch lastige tijden.
Financials (USD in miljarden) | |||
Market Cap | 87 | Koers/winst | 23 |
Cash | 4,7 | Schulden | 5,0 |
2019* | 2020* | 2021* | |
Omzet | 9,65 | 10,04 | 14,63 |
Winst | 2,19 | 2,25 | 3,91 |
*Lam Research heeft boekjaren van juli tot juni. Bron: Yahoo.
Financieel een top bedrijf
Lam Research is een financieel gezond bedrijf in een markt die de wind in de rug heeft met een verwachte jaarlijkse groei van 8%. De prijs die je voor het aandeel betaalt vind ik vrij laag, zeker vergeleken met de waardering van sectorgenoten. Daarom zie ik Lam Research financieel gezien als een redelijk veilige investering.
Conclusie: Waarom geloof ik in het aandeel Lam Research?
Lam Research wordt geleid door een degelijk, bijna saai management. Dat is precies wat ik als aandeelhouder waardeer. Financieel is het in orde en het bedrijf laat zien zich te kunnen onderscheiden in een complexe industrie waaraan ze essentiële apparatuur leveren. Aan de vraag naar deze hoogwaardige apparatuur komt in de voorziene toekomst geen eind, door de toenemende vraag naar geavanceerde chips vanuit verschillende technologische megatrends. Daarom zie ik Lam Research als een lange termijn investering in onmisbare technologie.
Zelf heb ik al jaren ASML aandelen, de Veldhovense branchegenoot van Lam Research. Beide bedrijven hebben een sterk competitief voordeel en presteren geweldig, maar het aandeel Lam is een stuk goedkoper dan de branchegenoot uit Veldhoven. Daarom ik zie op dit moment Lam Research als een aantrekkelijk alternatief voor het aandeel ASML, mocht je een betaalbaar en betrouwbaar bedrijf zoeken in deze industrie.
Op het moment van schrijven bezit ik geen Lam Research aandelen. Wellicht dat ik op een later moment mijn blootstelling op de aandelenmarkt aan de halfgeleiderindustrie spreid of vergroot met enkele aandelen.
Cursus Beleggen voor Beginners: Wil je op een verantwoorde en eenvoudige manier leren beleggen? Start dan nu de cursus Beleggen voor Beginners met 25% korting! Liever direct een beleggingsrekening openen? We schreven een handige DEGIRO handleiding zodat je direct een gratis account kunt openen bij DEGIRO.
Disclaimer: Wij bij Get Fired zijn liefhebbers van de beleggen en gepassioneerd over aandelen. We zijn geen beleggingsexperts of financieel adviseurs. Laat je door onze analyses inspireren, maar maak je eigen keuzes. Beleggen kent risico's, je inleg kan minder waard worden. Lees de volledige disclaimer hier.