0

Twee keer per maand schrijven Ruben en Jelle een aandeel analyse. Vorige keer schreef Jelle over Pinterest en deze week schrijft Ruben over het aandeel Prosus. Weet je niet welk aandeel je deze maand moet kopen? Laat je dan inspireren door deze aandeel analyse.

Ticker: AMS:PRX

online cursus beleggen voor beginners

In februari heeft Jelle Prosus al eens geanalyseerd. Toen stond de koers op € 109. Daar waar de meeste aandelen de afgelopen maanden flink zijn gestegen, is het aandeel Prosus gedaald. Op het moment van schrijven is de koers €80, sinds het hoogtepunt een daling van meer dan 25%. Je zult je vast afvragen hoe dat komt. In deze aandelen analyse leg ik uit wat er gebeurd is, waarom de koers onder druk staat en waarom wij nog steeds in het aandeel Prosus geloven. 

Wat is Prosus?

Prosus is een van de grootste investeerders in technologiebedrijven ter wereld. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam en Nederlander Bob van Dijk is de CEO van het concern. Sinds september 2019 zijn ook de aandelen naar de Amsterdamse beurs gebracht. Het was met 118 miljard euro de grootste beursgang in Nederland ooit. Ter vergelijking: op dit moment is Prosus in beurswaarde vergelijkbaar met Unilever en Shell.

Met het aandeel Prosus koop je als het ware een mandje met aandelen in andere bedrijven.

Dat klinkt wellicht als een ETF en qua risicospreiding lijkt het daar ook wel een beetje op. Het verschil is echter dat Prosus actief de deelnemingen managed; ze bemoeien zich met de bedrijven waarvan ze aandelen bezitten. Door aandelen Prosus te kopen, laat je Prosus voor jou in technologieaandelen investeren. 

Dat Prosus hier oog voor heeft, hebben ze bewezen met Tencent. In dit Chinese internetbedrijf investeerde Prosus in 2001 $32 miljoen dollar. Prosus belangen in Tencent zijn inmiddels zo’n $200.000 miljoen waard. Elke geïnvesteerde dollar toen, is nu ruim 6000 (!!) keer zoveel waard. De kans dat Prosus dit ooit herhaalt is verwaarloosbaar, maar dat ze een neusje voor technologie bedrijven in opkomende markten hebben is duidelijk.

Naast Tencent, bevat het portfolio van Prosus nog een heleboel andere bedrijven. Op dit moment staan er op de website van Prosus achtenvijftig. Zelf ben ik bekend met BUX (beleggingsplatform), Delivery Hero (maaltijdbezorger) en PayU (fintech). Ik ben benieuwd welke jij herkent!

Laten we snel kijken naar het competitieve voordeel van het bedrijf.

Het competitieve voordeel van Prosus (en Tencent)

Ik wil het competitieve voordeel van Prosus vanuit drie perspectieven toelichten. Ten eerste kijk ik naar Prosus als bedrijf. Ten tweede kijk ik specifiek naar Tencent, omdat Prosus voor ongeveer 80% uit Tencent belangen bestaat. Tenslotte licht ik kort de andere posities toe.

Prosus heeft met Tencent bewezen goed in staat te zijn succesvolle technologiebedrijven in een vroeg stadium te spotten. Prosus heeft ook de financiële middelen om gelijk een groot belang in te nemen. Daarnaast hebben ze ook de middelen en het geduld om een dergelijke positie lang vast te houden. Als kritische noot zou ik willen toevoegen dat ze buiten Tencent nog niet heel veel hebben laten zien. Ze zijn dus erg afhankelijk van het succes van Tencent. Daarom ga ik het competitieve voordeel van Tencent nu behandelen.

Tencent is een Chinees internet conglomeraat en eigenaar van allerlei bedrijven, bijvoorbeeld van WeChat. WeChat is mateloos populair in China en vergelijkbaar met Whatsapp, maar dan met nog veel meer extra diensten. Je kunt met WeChat betalen, eten bestellen en het heeft sociale functies vergelijkbaar met Instagram en Whatsapp. WeChat wordt daarom ook wel een ‘Super App’ genoemd. Ook heeft Tencent veel posities in de gaming- en entertainment industrie. Daar beleg ik graag in, want gaming is in China ontzettend groot en lucratief.

Tencent weet als geen ander hun schaalvoordelen te gebruiken om op de Chinese consument in te spelen. Ze verzamelen ontzettend veel data en weten precies wat de trends zijn en waar ze het beste in kunnen investeren. Daarnaast hebben ze de financiële middelen om een positie in te nemen in opkomende bedrijven. Ook staan ze erom bekend om goed samen te werken met de Chinese overheid. Dat laatste vind ik een erg belangrijk competitief voordeel, omdat de Chinese overheid steeds strenger naar grote bedrijven kijkt. Een goede relatie met de overheid kan toekomstige conflicten beperken of voorkomen.

Prosus is dus meer dan Tencent en dat willen ze ook graag uitstralen. Zo bouwt Prosus de belangen in Tencent langzaam af (ze verkopen af en toe aandelen), om met het geld wat dit oplevert te investeren in andere technologiebedrijven. In onderstaand overzicht staat de verdeling in omzet per segment op basis van het meeste recente jaarverslag.

aandeel prosus recente jaarverslag

Het management van Prosus (en Tencent) 

De 48-jarige Nederlander Bob van Dijk is de CEO van Prosus. Hij is niet zo bekend als Frans van Houten van Philips of Ben van Beurden van Shell. Ik denk dat dit komt doordat Prosus minder bekend is en zelf geen producten of diensten aanbiedt. Er is best wat kritiek op het management van Prosus. Eigenlijk hebben ze alleen met Tencent succes geboekt. Verder heeft het management een hoop (kostbare) missers op hun naam staan. Ze gebruiken geld van aandeelhouders om in allerlei deelnemingen te investeren, maar vooralsnog komt daar weinig resultaat uit. Ook lukt het de CEO niet om de hoge ‘conglomeraat korting’ te verkleinen, maar hierover later meer.

De oprichter, voorzitter en CEO van Tencent is Ma Huateng, ook wel bekend als Pony Ma. Ma verschijnt zelden in de media en staat bekend om zijn geheimzinnige levensstijl. Hij weet als geen ander bedrijfsmodellen te kopiëren. Hij gelooft in de stelregel: “Ideeën zijn niet belangrijk in China – uitvoering wel”. In zijn carrière heeft hij met name goed afgekeken van Amerikaanse bedrijven. Vervolgens heeft hij daar Aziatische varianten op bedacht en met succes op de markt gebracht. Pony Ma heeft namelijk in minder dan 25 jaar van Tencent het grootste beursgenoteerde bedrijf van China weten te maken. 

De financiële situatie van Prosus

Zoals gewoonlijk maken we de balans op door naar de prestaties van de afgelopen 3 jaar te kijken. Prosus is wat lastiger te beoordelen dan een normaal bedrijf, omdat het een investeringsmaatschappij is. Toch helpt het in de analyse, die wordt vervolgt door een uitleg over de recente neerwaartse koersbeweging, voordat we naar de conclusie gaan. 

Uit onderstaande tabel is op te maken dat Prosus er financieel sterk voor staat. Het maakt ieder jaar veel winst en de omzet groeit hard. Prosus beschikt over een stevige cashpositie: niet ieder bedrijf heeft 6 miljard(!) op de bank staan. Dat is erg belangrijk, want zo zijn ze in staat om kansen te benutten en nieuwe investeringen te doen, zonder eerst meer vreemd vermogen aan te hoeven trekken.

Financials* (Euro € in miljarden)
Market Cap130Koers/winst20,6
Cash6,0Schulden8,3
201920202021
Omzet2,73,35,1
Winst4,33,87,4

*Prosus heeft een boekjaar van april tot maart. De cijfers van bijvoorbeeld 2021 gaan daarom over periode april 2020-maart 2021. Bron

Echter zijn de omzet- en winstcijfers in het geval van Prosus lastig te interpreteren: welk bedrijf maakt nu meer winst dan omzet? Ook zegt de koers/winst verhouding van 20,6 in dit geval niet zo veel. Bij Prosus zijn omzet en winst boekhoudkundige keuzes en hebben deze te maken met transacties die er hebben plaatsgevonden. Dus daar valt niet direct veel uit af te leiden. 

Liever kijk ik naar de onderliggende posities van Prosus. De tabel kun je lezen zoals een aandelenportfolio: opgeteld is de waarde van Prosus aandelenportfolio plus cash ruim €200 miljard. Deze waarde van alle deelnemingen bij elkaar opgeteld noem je de ‘intrinsieke waarde’.

DeelnemingWaarde (Euro € in miljarden)
Tencent (28,9%)169,3
Mail.ru (28%)1,2
Overig33,2
Cash5,7
Totaal209,3

De beurswaarde van Prosus is echter maar €130 miljard. Een verschil tussen de ‘intrinsieke waarde’ en de ‘beurswaarde’ bij investeringsfondsen is niets unieks en wordt ook wel ‘conglemaat korting’ of ‘holding discount’ genoemd Dit komt doordat investeerders liever direct in bedrijven beleggen. Investeringsmaatschappijen zijn minder flexibel en kunnen minder makkelijk transacties doen. Je kunt je voorstellen dat Prosus een negatieve invloed zal hebben op de beurskoers van Tencent indien ze (een deel) van hun posities willen verkopen. Hierdoor krijgen ze nooit het volledige bedrag van wat het eigenlijk waard is. 

Toch is de ‘korting’ op Prosus nu wel érg hard opgelopen. Dit is een teken dat beleggers weinig vertrouwen in het management van Prosus hebben. Hierdoor kun je nu wel via een substantieel lagere prijs indirect in Tencent investeren. De korting is inmiddels bijna 40% Voor deze prijs krijg je daar bovenop ook nog een flinke kaspositie en een heleboel andere ondernemingen cadeau. Dat is prettig, want zo kun je voor minder risico op een gespreide manier in veelbelovende ondernemingen beleggen. 

“Waarom staat de koers van Prosus onder druk?”

De koers van Prosus is sinds het hoogtepunt in februari (€109) gedaald met meer dan 25%. Op het moment van schrijven staat de koers van Prosus namelijk op €80. Deze daling is te verklaren door naar de koers van Tencent te kijken. Deze is namelijk ook gedaald met bijna 25%. De korting is dus iets opgelopen, maar waarom daalt de koers van Tencent zo?

De koers van Tencent staat onder druk doordat de Chinese overheid de duimschroeven aan heeft gedraaid met extra wetgeving. Ze hebben maatregelen tegen Alibaba genomen, waarbij het ingrijpt om monopolistische praktijken tegen te werken. Ook hangt nog altijd de handelsoorlog met de VS boven de markt. Zo heeft de VS een aantal Chinese bedrijven van de Amerikaanse beurs gehaald, omdat deze niet aan alle eisen van de Amerikaanse autoriteiten voldeden. Dit heeft het sentiment om te beleggen in Chinese bedrijven verslechterd. Daarom staan de koers van Tencent en veel andere Chinese technologiebedrijven dit jaar onder druk. Jelle heeft in analyse 10 over Alibaba uitgebreider over deze bedreigingen geschreven.

Conclusie: Waarom geloof ik in het aandeel Prosus?

Door in het aandeel Prosus te investeren, investeer je indirect in een breed scala aan groeibedrijven. Prosus focust op investeringen in internet-, digital media, e-commerce retailing- en technologiebedrijven. Ik vind het fijn om te beleggen in Prosus, omdat zij de professionals in dienst hebben om sectoren te analyseren en de beste bedrijven eruit kunnen pikken. Met name in opkomende markten is dit een groot voordeel, omdat ik deze markten minder goed ken en op deze manier een beroep kan doen op de analisten van Prosus.

De investering in Tencent was een schot in de roos. Doordat het belang van Tencent een waarde zo’n €170 miljard vertegenwoordigt, investeer je eigenlijk indirect in Tencent. Tencent is een bedrijf waar ik graag mijn geld stal. Ik heb vertrouwen in de groei van Azië en de posities die Tencent heeft in verschillende sectoren, waaronder social media, fintech en gaming. Ik vind het investeren in Tencent via Prosus voordelig, omdat ik zo gebruik kan maken van de enorme korting die op het aandeel zit. Zoals eerder genoemd: een korting op de intrinsieke waarde van bijna 40%, €6 miljard in kas én posities in meer dan 50 andere bedrijven.

We hebben het al even kort gehad over de risico’s van beleggen in Prosus. Ten eerste is het risico dat de korting groter wordt. In andere woorden: dat de beurswaarde en intrinsieke waarde nog verder uit elkaar gaan lopen. Persoonlijk zie ik het eerder gebeuren dat de korting minder wordt en dat de beurswaarde een inhaalslag gaat maken.

Ten tweede is het risico dat de onderliggende ondernemingen haar verwachtingen niet waarmaken. Met name slecht presteren van Tencent heeft een negatieve invloed op de koers van Prosus. Echter denk ik dat Tencent de verwachtingen gaat overtreffen en daarmee de koers van Prosus omhoog gaat trekken. Pony Ma, de CEO van Tencent, weet namelijk als geen ander hoe een bedrijf in China geleid moet worden; in goede harmonie met de Chinese overheid.

Ik heb het al redelijk laten doorschemeren, maar ik ben gek op het aandeel Prosus. Ik hoop dat ik dat ik in dit artikel heb kunnen uitleggen waarom. Ik denk dat de recente daling van de koers een mooi koopmoment biedt. Daarom heb ik recent mijn positie in Prosus verder verhoogd. Daarmee is Prosus het grootste individuele bedrijf in mijn portefeuille geworden. Een duidelijk signaal van het vertrouwen dat ik in dit aandeel heb.

Er is trouwens een boek geschreven over het buitengewone verhaal van de Chinese internetonderneming Tencent. Misschien leuk als je wil lezen hoe het allemaal begonnen is:Cursus Beleggen voor Beginners: Wil je op een verantwoorde en eenvoudige manier leren beleggen? Start dan nu de cursus Beleggen voor Beginners met 25% korting!

Liever direct een beleggingsrekening openen? We schreven een handige DEGIRO handleiding zodat je direct een gratis account kunt openen bij DEGIRO.
Disclaimer: Wij bij Get Fired zijn liefhebbers van de beleggen en gepassioneerd over aandelen. We zijn geen beleggingsexperts of financieel adviseurs. Laat je door onze analyses inspireren, maar maak je eigen keuzes. Beleggen kent risico's, je inleg kan minder waard worden. Lees de volledige disclaimer hier.
Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply