Twee keer per maand schrijven Ruben en Jelle een aandeel analyse. Vorige keer schreef Ruben over Wix.com en deze week schrijft Jelle over het aandeel Zynga. Weet je niet in welk aandeel je deze maand gaat investeren? Laat je dan inspireren door deze aandeel analyse.
Ticker: NASDAQ:ZNGA
Wat is Zynga?
Dit keer ben ik uitgekomen bij een bedrijf in de gaming industrie. Ooit wel eens Farmville gespeeld? Of een van die andere verslavende spelletjes op je mobiele telefoon? Hier zitten bedrijven als Zynga achter. Het bedrijf ontwikkelt en vermarkt mobiele games; games die je op je smartphone of tablet kunt spelen. Kaartspellen, maar ook bekende titels als Harry Potter en dus ook Farmville zijn games uit Zynga’s portfolio. Dit jaar komen Farmville 3 en Star Wars Hunters uit, voor de liefhebbers.
Zynga werd opgericht in 2007 door Mark Pincus. Hij wist vooral via Facebook allerlei games op de markt te brengen. Nog geen 5 jaar na de oprichting volgde de beursgang. Het bedrijf heeft tegenwoordig een beurswaarde van ruim 11 miljard dollar en had in 2020 een omzet van bijna 2 miljard dollar.
85% van de omzet komt uit in-game aankopen van virtuele spullen. Je kunt spellen vaak gratis spelen, maar de in-game aankopen helpen je sneller naar hogere levels te komen. Nog geen 4% van de spelers doet deze aankopen, maar desondanks telt het bij elkaar op tot een gigantische omzet. De resterende 15% omzet komt uit advertentieopbrengsten. Linksom of rechtsom betaal je als gebruiker uiteindelijk dus toch voor de “gratis” spellen.
De laatste jaren is Zynga druk geweest met het overnemen van andere bedrijven, om hun platform steeds verder te versterken. Zynga heeft bijvoorbeeld net aangekondigd Chartboost over te nemen. Chartboost is gespecialiseerd in mobile advertising en moet Zynga helpen haar advertentieopbrengsten te vergroten. Ook heeft het bedrijf Echtra gekocht; een specialist in het ontwikkelen van multiplatform games. Hierover later meer bij het competitieve voordeel van Zynga.
De gaming markt is enorm, ruim 155 miljard dollar in 2020, en groeit met meer dan 10% per jaar. De concurrentie is groot, wat logisch is in zo’n aantrekkelijke markt. Enkele grote spelers zijn Electronic Arts, Nintendo en Activision Blizzard. Het is vechten voor je plek, maar als het je lukt om gamers aan je te binden dan kun je hier jaren van profiteren als bedrijf. Een competitieve markt dus, waar het lanceren van nieuwe games veel geld kost en de slagingskans laag is.
Het competitieve voordeel van Zynga
Dit keer heb ik voor het aandeel Zynga gekozen en niet voor al die andere bedrijven in de gaming industrie. Zynga snapt namelijk heel goed in wat voor leeuwenkooi ze zich begeven en hun strategie is dan ook om bewezen merken te koppelen aan nieuwe games. Een nieuwe versie van Farmville, games in combinatie met merken zoals Harry Potter en Star Wars of een zoveelste versie van Zynga Poker. Nieuwe games in een bekend jasje, waardoor de slagingskans voorspelbaarder is. In combinatie met de focus op mobile gaming, waar Zynga groot mee is geworden, is dit een heldere strategie. Daar word ik als belegger blij van.
Zynga zet daarnaast in op multiplatform gaming. Dit doen ze met een goede reden. Vroeger speelden Xbox spelers tegen andere Xbox spelers. Nu kun je met je Xbox ervoor kiezen ook te spelen tegen Playstation, PC en mobiele gamers. Dit noem je multiplatform gaming. Tegenwoordig zijn veel grote spellen namelijk speelbaar op zowel mobiel, game console en PC. Denk aan Fortnight en Minecraft. 5G maakt het steeds makkelijker om met je smartphone mee te kunnen doen met de traditionele game machines; consoles en PC’s.
Met de opkomst van multiplatform gaming en 5G komen verschillende technologieën samen, die een enorme markt creëren. De strategie van Zynga is om haar mobiele games naar de PC’s en consoles te brengen. Het voordeel van multiplatform gaming is dat Zynga maar 1 game hoeft te ontwikkelen voor meerdere platforms. 1 keer ontwikkelkosten, maar een grotere markt qua spelers. Uiteindelijk is dit positief voor de winst.
Zynga is dus goed in het lanceren en monetariseren van ‘mobile games’. Het eerste is dat zoveel mogelijk mensen het gaan spelen, het tweede is dat Zynga goed snapt hoe hier geld mee te verdienen is. De laatste kwartaalcijfers bevestigen dit. Het aantal gebruikers neemt snel toe; in 2020 verdubbelde het aantal maandelijks actieve gebruikers ten opzichte van 2019. De omzet steeg met meer dan 50%.
Het management
Oprichter Mark Pincus heeft tegenwoordig een toezichthoudende rol, als voorzitter van de raad van bestuur. De dagelijkse leiding is in handen van CEO Frank Gibeau. Hij werkt voor het bedrijf sinds 2015 en heeft zo’n 25 jaar ervaring in de entertainmentwereld, waarvan de meeste tijd bij Electronic Arts. Bij deze ‘gaming reus’ lag zijn focus op mobiele games zoals The Sims, EA Games en Plants vs. Zombies.
Sinds meneer Gibeau’s aantreden bij Zynga heeft hij de marktwaarde van het bedrijf weten te verdrievoudigen. Gibeau heeft daarmee bewezen zijn bij Electronic Arts opgedane lessen over te kunnen brengen naar Zynga. Groei maar lekker door zou ik zeggen. Ik vertrouw erop dat de rest van het bedrijf hier ook druk mee bezig is, want 6,6% van de aandelen is in handen van werknemers. Niet de oprichter aan het roer dus, maar Frank Gibeau lijkt een capabele leider te zijn. Dit vinden de werknemers ook: 95% van de werknemers waardeert hem als CEO.
De financiële situatie
Zynga zet vol in op groei of op toekomstige winsten. Het is maar net welke woorden je kiest. Ze maken de afgelopen jaren in ieder geval (bijna) geen winst. Dit komt door de grote investeringen in vooral de eerder besproken overnames. Daardoor hebben hebben ze redelijk wat schulden; ongeveer evenveel als cash. Zynga heeft een positieve cashflow, waardoor ik verwacht ik dat de verhouding tussen cash en schulden de komende jaren beter wordt. De brutowinstmarges zijn met 60% prima voor een softwarebedrijf.
Financials (in miljoen USD) | |||
Market Cap | 11.550 | Koers/winst | – |
Cash | 700 | Schulden | 603 |
2018 | 2019 | 2020 | |
Omzet | 907 | 1.322 | 1.975 |
Winst | 15 | 42 | -429,4 |
Doordat Zynga geen winst maakt, is het kijken naar de koers/winstverhouding niet zinvol. Je betaalt ongeveer 5 keer de omzet voor het aandeel. Dat is een redelijke prijs voor zulke groeicijfers, die in 2020 een boost hebben gekregen door de corona pandemie. Hierdoor gingen meer mensen gamen. De verwachting is dat de gaming industrie snel blijft groeien. Zynga lijkt goed gepositioneerd om van deze groei te profiteren.
Het koers van het aandeel Zynga beweegt al een jaar tussen de $8 en $12. Dit terwijl Zynga de verwachtingen voor 2021 naar boven heeft bijgesteld. Zodra het bedrijf weer zwarte cijfers gaat schrijven (winst), verwacht ik dat het vertrouwen in het aandeel gaat toenemen.
Koersontwikkeling Zynga afgelopen jaar
Conclusie: Waarom geloof ik in het aandeel Zynga?
Het aandeel Zynga is echt een groeiaandeel. Winst is er niet of weinig. Ze weten gelukkig wel hoe ze geld moeten verdienen. Allemaal toekomstmuziek dus en de vraag is of ze aan de verwachtingen kunnen voldoen. De neerwaartse risico’s qua koers vind ik acceptabel bij Zynga, als ze stabiel doorgroeien dan volgen de winsten vanzelf en is de waardering niet extreem. Ook is veel geld geïnvesteerd in bedrijfsovernames en het is altijd afwachten of deze investeringen zich terugbetalen.
De positieve kant van het verhaal is dat Zynga een sterk bedrijf is in een interessante markt. Het aantal smartphone gebruikers wereldwijd stijgt en de technologie van de apparaten ontwikkelt zich snel. Meer en betere smartphones in combinatie met 5G, gaan een enorme gaming markt openen. Je hebt immers geen dure console of gaming PC meer nodig om high-end games te kunnen spelen. Met de overname van multiplatform specialist Echtra speelt Zynga hier slim op in. Ook de focus op verhoging van de advertentieopbrengsten, met de overname van Chartboost, zijn natuurlijk positief voor het bedrijf en daarmee de aandeelhouder. Daarom zie ik veel opwaarts potentieel in dit aandeel.
Hoewel het aandeel Zynga als groeiaandeel prima 50% van de koers kan verliezen, kan het aan de andere kant ook keihard omhoog gaan. Voor mij is dit een aandeel voor de lange termijn (minimaal 5 jaar), dus ik houd er rekening mee dat ik geduld moet hebben met de koers. Voor dit aandeel moet je wel een redelijk hoge risicotolerantie hebben. Op het moment van schrijven heb ik geen Zynga aandelen. Ik ben wel van plan deze op korte termijn aan mijn portfolio toe te voegen.
Cursus Beleggen voor Beginners: Wil je op een verantwoorde en eenvoudige manier leren beleggen? Start dan nu de cursus Beleggen voor Beginners met 25% korting! Liever direct een beleggingsrekening openen? We schreven een handige DEGIRO handleiding zodat je direct een gratis account kunt openen bij DEGIRO.
Disclaimer: Wij bij Get Fired zijn liefhebbers van de beleggen en gepassioneerd over aandelen. We zijn geen beleggingsexperts of financieel adviseurs. Laat je door onze analyses inspireren, maar maak je eigen keuzes. Beleggen kent risico's, je inleg kan minder waard worden. Lees de volledige disclaimer hier.
Overige bronnen: Investor