0

Twee keer per maand schrijven Ruben en Jelle een aandeel analyse. Vorige keer schreef Jelle over Alibaba en deze week schrijft Ruben over het aandeel Wix.com. Weet je niet welk aandeel je deze maand moet kopen? Laat je dan inspireren door deze aandeel analyse.

Ticker: NASDAQ:WIX

Bij Get Fired investeren we graag in megatrends. De shift naar online is één van de grootste verschuivingen van dit moment. Deze transitie is door de corona crisis in een stroomversnelling gekomen. Mijn favoriete bedrijf die profiteert van deze wereldwijde verschuiving is Wix.com. De koers heeft onlangs een flink pak slaag gekregen en dit maakt de timing om nu in te stappen ideaal. In dit artikel lees je meer over dit snel groeiende technologiebedrijf en waarom ik dit aandeel recent heb bijgekocht. 

Wat is Wix.com?

Wix.com is een Israëlisch softwarebedrijf dat cloudgebaseerde webontwikkelingsdiensten levert. Hiermee kunnen gebruikers op een eenvoudige en laagdrempelige manier websites en mobiele sites maken. Het platform telt meer dan 200 miljoen geregistreerde gebruikers over de hele wereld. Naast het hoofdkantoor in Tel Aviv en andere kantoren in Israël, heeft Wix ook kantoren in Europa, Brazilië, India, Japan, Canada en de Verenigde Staten. 

Wix.com is nog een relatief jong en een voor de meeste mensen onbekend bedrijf. Het bedrijf is opgericht in 2006 als gevolg van de frustratie van de oprichters over de complexiteit van het maken van websites. Zij vonden dat het veel eenvoudiger moest kunnen. Daarom hebben zij een platform opgericht waarbij ondernemers met drag-and-drop modules eenvoudig een website kunnen ontwikkelen. Als ondernemer wil je namelijk zo min mogelijk omkijken naar je website hebben, want je wilt natuurlijk met je core business bezig zijn. In het verleden was dit veel gedoe, Wix ontzorgt je volledig voor een paar tientjes per maand.

Dankzij het gebruiksvriendelijke platform kan iedereen die een website wil maken alle functies en oplossingen vinden die nodig zijn. Gebruikers kunnen sociale plug-ins, e-commerce, online marketing, contactformulieren, e-mailmarketing en communityforums aan hun websites toevoegen. Hier is geen codeer- of programmeerkennis voor nodig. In plaats daarvan kunnen deze kant-en-klare modules worden toegevoegd en op de juiste plek worden gesleept. 

Het competitieve voordeel van Wix.com

De drie belangrijkste competitieve voordelen van Wix zijn naar mijn mening de technologische voorsprong, het freemium business model en de stickiness die het platform creëert. 

Technologische voorsprong

Uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat Wix het best wordt beoordeeld door de gebruikers. Dit onderzoek testte het platform op gebruiksgemak, functionaliteiten, value for money, flexibiliteit, help & support en klantscore. Met een overall rating van 4.7 stak Wix met kop en schouders boven de rest uit. Ik durf te stellen dat Wix technologisch voorop loopt en door forse investeringen in productontwikkeling (R&D), ongeveer 25% van de totale uitgaven, verwacht ik dat ze deze technologische voorsprong verder zullen uitbouwen.

Het freemium business model 

Freemium is een bedrijfsmodel waarbij een product of dienst gratis wordt aangeboden, waarbij extra mogelijkheden geld kosten. Freemium staat voor “free” en “premium”. Wij kennen dit model allemaal van Spotify met de vervelende reclames in de gratis variant en Dropbox met de beperkte opslagcapaciteit. Je kunt het product gratis proberen, maar als je echt wat wilt zul je een abonnement af moeten sluiten. Ook Skype is groot geworden door videobellen op een pc of laptop gratis aan te bieden. Wix hanteert deze zelfde strategie, waarbij tevreden klanten naar verloop van tijd behoefte krijgen aan meer diensten en dus geld in het laatje brengen.

Stickiness

Klanten die een website hebben ontwikkeld zitten “vastgekleefd” aan Wix.com. Niemand heeft natuurlijk zin, tijd en geld om alles te verhuizen naar een alternatief platform en opnieuw te bouwen. In de software wereld is de mate waarin klanten behouden blijven ontzettend belangrijk. Gelukkig is dat voor Wix geen probleem, want zoals jullie in het kopje ‘Technologische voorsprong’ al konden lezen zijn klanten erg tevreden met Wix.  

Concurrenten als WordPress, Squarespace en Shopify kunnen obstakels vormen voor Wix om zijn groeidoelstellingen te behalen. WordPress heeft het meeste marktaandeel in handen, maar ik zou ze niet als een directe concurrent beschouwen. WordPress is geen drag-and-drop platform en iedere wijziging vereist codering. Squarespace heeft een minder verfijnd platform met minder functionaliteiten en integratie. 

Daarnaast bieden ze slechts een 14-daagse trial periode aan. Shopify is de absolute winnaar in de e-commerce industrie. De marktkapitalisatie van Shopify is op het moment van schrijven meer dan tien keer zo groot dan die van Wix. De bredere inzetbaarheid van Wix en de robuuste groei van de algehele markt, zoals beschreven in de introductie, biedt echter voldoende kansen.

Het management

Wix is opgericht in 2006 door de israëlische ontwikkelaars Nadav Abrahami, Giora Kaplan en Avishai Abrahami. Laatstgenoemde is CEO van het bedrijf en een enorm succesvolle ondernemer. Hij heeft onder andere de softwarebedrijven AIT en Sphera Corporation opgericht, die hij in respectievelijk 1997 en 2007 verkocht. Gedurende deze tijd was Avishai ook VP Strategic Alliances bij Arel Communication and Software (ArelCom). 

Eind 2020 zei Avishai Abrahami het volgende “My goal and belief is that at this rate of growth, in the next 5-7 years, 50% of anything new built on the internet will be done on Wix.” Hij verwacht dus dat binnen 5 tot 7 jaar 50% van alle nieuwe dingen op internet wordt gebouwd met Wix. Dat is natuurlijk een enorm ambitieuze doelstelling, maar zegt wel veel over hoe hoog deze man de lat legt voor zichzelf en voor het bedrijf. 

Wix is gevestigd in Israël. Natuurlijk is er veel politieke onrust en lijkt dit een risico. Echter is Israël een welvarend en vooruitstrevend land waarin veel bekende technologiebedrijven zijn opgericht en groot in zijn geworden. Voorbeelden hiervan zijn Waze, MyHeritage en Fiverr. Buiten goede educatie biedt Israël bedrijven belastingvoordelen om innovatie te stimuleren. Er is namelijk een fiscale aftrekpost voor R&D uitgaven. Daarnaast profiteren bedrijven gevestigd in Israël van een voordeel gerelateerd aan de toekenning van aandelenopties. Naar mijn mening is Israël dus een prima vestigingsland voor een bedrijf als Wix. 

Avishai Abrahami aandeel Wix.com
Avishai Abrahami | Bron: Founder’s Guide

De financiële situatie

Wix.com heeft sinds november 2013 een beursnotering op de Nasdaq. De koers was op dat moment $16,50 per aandeel Wix.com. Hadden we toen maar aandelen gekocht. Op dit moment is de koers namelijk $250. Dat zijn rendementen waar een paard de hik van krijgt. De koers van het bedrijf heeft echter ook al boven de $350 per aandeel Wix.com gestaan. Dit was voordat de wereldwijde technologieaandelen vanaf afgelopen maart onder druk kwamen te staan. Ook straften investeerders de beslissing van het management om de gebruikersaantallen niet meer te rapporteren hard af. Laten we iets dieper in de cijfers duiken om te bepalen of deze afstraffing terecht is.

Het aandeel Wix.com is een typisch groeiaandeel en groeit als kool. De omzet in het meest recente kwartaal steeg jaar op jaar met 41% tot $ 304 miljoen. Deze groei werd veroorzaakt door een stijging van 28% in de inkomsten uit creatieve abonnementen tot $ 226 miljoen en een stijging van 97% uit bedrijfsoplossingen tot $ 78 miljoen. Bedrijfsoplossingen is een relatief nieuwe tak van Wix en de verwachting is dat deze groeicijfers de ‘traditionele’ business zullen blijven overtreffen. Deze groei komt wel voor een prijs. Door forse R&D en marketing uitgaven is het bedrijf nog niet winstgevend. Wix leed onderaan de streep een nettoverlies van $ 30 miljoen. 

Financiën (in miljoen USD)
Marktkapitalisatie12.520Koers/winst
Cash1.120Schulden1.010
201820192020
Omzet604761989
Winst (EBIT)-23-63-120
Bron: Yahoo Finance

Wix heeft zijn financiële vooruitzichten voor het hele jaar verhoogd. Het management verwacht nu dat de omzet met ongeveer 30% zal stijgen tot $ 1,29 miljard. Ik verwacht dat het bedrijf zich zal blijven focussen op groei en denk dat de stijgende omzet de marketing en R&D uitgaven op den duur zullen overschaduwen en het bedrijf winstgevend zal worden. In 2020 groeide het bruto betalingsvolume met 126% tot $ 5,4 miljard, en het bedrijf verklaarde dat het momenteel op schema ligt om dat aantal dit jaar naar $ 10 miljard te laten groeien.

Conclusie: Waarom geloof ik in het aandeel Wix.com?

Wix behoort tot de absolute winnaars die profiteert van de verschuiving naar online. Het platform is met haar technologisch voorsprong, freemium business model en ‘stickiness’ goed gepositioneerd. Het aantal gebruikers stijgt in rap tempo en dit tempo is versneld door de Corona pandemie. Het aandeel Wix.com is nu voor een lagere prijs te koop, waarbij de korting vooral is veroorzaakt door externe factoren en de beslissing van het management om de gebruikersaantallen niet meer los te rapporteren. 

Ik heb geloof in de visie en lange termijn strategie van het management. Er wordt veel geïnvesteerd in marketing en R&D, waardoor ik verwacht dat het bedrijf nog harder zal groeien en in de loop van de jaren daar de vruchten van zal plukken. Om die reden zie ik de recente dip als een mooie kans om dit aandeel Wix.com toe te voegen in je portefeuille. Zelf heb ik ook recent mijn positie verhoogt en blijf ik dit bedrijf in de komende jaren met veel plezier volgen.Cursus Beleggen voor Beginners: Wil je op een verantwoorde en eenvoudige manier leren beleggen? Start dan nu de cursus Beleggen voor Beginners met 25% korting!

Liever direct een beleggingsrekening openen? We schreven een handige DEGIRO handleiding zodat je direct een gratis account kunt openen bij DEGIRO.
Disclaimer: Wij bij Get Fired zijn liefhebbers van de beleggen en gepassioneerd over aandelen. We zijn geen beleggingsexperts of financieel adviseurs. Laat je door onze analyses inspireren, maar maak je eigen keuzes. Beleggen kent risico's, je inleg kan minder waard worden. Lees de volledige disclaimer hier.

Bronnen: Podcast van Rowan Nijboer, Everipedia, Fool, Seeking Alpha, Seeking Alpha 2, WebsiteToolTester, WebsiteBuilderExpert.

Redactie

Redactie

"Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te helpen richting financiële vrijheid." – Redactie van Get Fired.

Leave a Reply