Twee keer per maand schrijven Ruben en Jelle een aandeel analyse. Vorige keer schreef Ruben over JD.com en deze week schrijft Jelle opnieuw over het aandeel Alibaba. Vanwege de negatieve koersdaling lijkt het aandeel aantrekkelijker dan ooit. Hoe dat komt, legt Jelle je uit in het artikel. Weet je niet welk aandeel je deze maand moet kopen? Laat je dan inspireren door deze aandeel analyse.
Ticker: NYSE:BABA
Het liefst schrijf ik over nieuwe aandelen voor jou als lezer, omdat het denk ik het leukst is om nieuwe bedrijven te leren kennen. Nog belangrijker dan een leuk verhaal is echter een mooie analyse en daarom kon ik er voor mijn gevoel niet omheen opnieuw Alibaba te tippen. De originele analyse van afgelopen januari vind je hier.
Voordat ik een analyse schrijf, bekijk ik soms wel tientallen aandelen. Het is momenteel niet makkelijk om aantrekkelijk geprijsde aandelen te vinden, omdat de beurskoersen erg hoog staan. Chinese tech-aandelen hebben daarentegen momenteel last van een negatief sentiment, hierover meer in het artikel, waardoor de koersen zijn gezakt naar aantrekkelijke niveaus. Ik heb daarom ook nog overwogen om Prosus opnieuw te tippen, maar uit mijn analyse kwam Alibaba als meest aantrekkelijk naar voren.
Wat is Alibaba?
In het originele artikel vind je een uitgebreidere beschrijving van de geschiedenis van Alibaba. In het kort: Alibaba werd in 1999 door Jack Ma opgericht en is uitgegroeid tot een Chinese e-commerce gigant. Naast e-commerce heeft het bedrijf een Digital Media en een Cloud Computing tak. Cloud Computing wordt steeds belangrijker voor Alibaba, groeide in 2020 met 62% ten opzichte van 2019 en maakt inmiddels bijna 10% van de omzet uit.
Waarom opnieuw Alibaba analyseren? Sinds de analyse in januari is de koers van het aandeel zo’n 15% gedaald, terwijl de S&P 500 in dezelfde periode met 10% is gestegen. Dat terwijl het onderliggend een ontzettend goed bedrijf blijft, zowel qua competitief voordeel als qua cijfers. Daar komen we later in dit artikel op terug. Om het negatieve sentiment te begrijpen, met koersdaling als gevolg, kijken we daarom eerst naar de oorzaken hiervan.
Het negatieve sentiment rondom Alibaba is in drie onderdelen op te delen.
1. Toenemende financiële wetgeving voor fintechs
In november 2020 wilde Alibaba haar betaaldienst Alipay naar de beurs brengen. Met een verwachte beursgang van $34.5 miljard zou dit de grootste beursgang ooit worden. De Chinese overheid stak hier op het laatste moment een stokje voor, omdat het bedrijf niet aan bepaalde wetgeving zou voldoen. Een half jaar later is er nog geen zicht op een nieuwe beursgang en wordt de waarde van Alipay sterk lager ingeschat, omdat Chinese fintechs inmiddels aan strengere wetgeving moeten voldoen. Vanaf dit moment begon de daling van het Alibaba aandeel en is de koers op het op moment van schrijven 30% lager dan vlak voor de beursgang.
2. Anti-monopolie wetgeving
Naast het ‘Alipay incident’ kreeg Alibaba te maken met een onderzoek van de Chinese overheid naar monopolistische activiteiten. Alibaba werd ervan beschuldigd misbruik te maken van haar dominantie, door concurrenten zoals JD.com de toegang te ontzeggen tot de e-commerce platforms. Alibaba is inmiddels schuldig bevonden en heeft een boete gekregen van $2,8 miljard, wat neerkomt op 4% van de omzet van 2019. Alibaba heeft de boete geaccepteerd en gezegd mee te werken met de autoriteiten.
3. De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten
Sinds een aantal jaar voeren China en de Verenigde Staten een handelsoorlog. Dit doen ze door elkaar hoge importtarieven te rekenen en door middel van wetgeving. Zo werd er in de VS de Holding Foreign Companies Accountable Act (HFCA Act) door de Trump regering als wet aangenomen. Bedrijven die ervan worden verdacht te sterke banden te hebben met buitenlandse overheden, kunnen van de Amerikaanse beurs worden gehaald. Trump is inmiddels verdwenen, maar opvolger Joe Biden is niet veel vriendelijker richting China. De kans dat Alibaba van de Amerikaanse beurs wordt gehaald is lastig in te schatten. Mocht dit gebeuren, dan blijven de aandelen gewoon nog in Hong Kong te koop en heeft het niet al te veel lange termijn gevolgen voor het aandeel.
Deze drie factoren maken duidelijk waarom het sentiment rond het aandeel al een half jaar erg negatief is met bijbehorende koerscorrectie. De vraag is in welke mate het de business raakt, daarmee bedoel ik de lange termijn omzet en winstpotentie.
Het competitieve voordeel van Alibaba
Als grootste e-commerce bedrijf in Azië heeft het bedrijf natuurlijk een enorm bereik. Voor zowel consumenten als aanbieders biedt dit gigantische voordelen, door veel aanbod aan de ene kant en veel aanbieders aan de andere kant. Naast e-commerce wordt Cloud steeds belangrijker en Alibaba ziet dit als een belangrijke groeipijler voor de komende jaren. Eerst groei in de Cloud divisie en vervolgens winst, aldus CFO Maggie Wu. Ondanks de groei focus werd er afgelopen jaar voor het eerst in 11 jaar winst gemaakt met de cloud diensten. En dat cloud diensten lucratief zijn, zien we aan Alibaba’s Amerikaanse concurrent Amazon: veruit de meeste omzet komt uit e-commerce, maar de meeste winst wordt door cloud gegenereerd.
Alibaba heeft 50% marktaandeel op de Chinese e-commerce markt. De grootste concurrenten zijn het door Ruben geanalyseerde JD.com (15,9%) en Pinduoduo (13,2%). Hoewel deze concurrenten mogelijk profiteren van de eerder genoemde anti-monopolie wetgeving tegen Alibaba, hoeft dit de groei absoluut niet te remmen. De consumentenbestedingen groeien hard in de regio en ook de digitalisering lijkt nog lang niet ten einde te komen. Daarnaast richt Alibaba, na China veroverd te hebben, zich op de wereldwijde expansie.
Het management
Oprichter Jack Ma was een maand of drie van de radar verdwenen, na het Alipay incident. Hoewel hij sinds 2018 geen CEO meer is, heeft hij nog wel een invloedrijke adviserende rol in het bedrijf. De acties rondom Jack Ma hebben daarom nog steeds invloed op het Alibaba aandeel. Inmiddels is Jack Ma alweer een aantal keer in het openbaar gezien, maar zo flamboyant als hij in verleden was, lijkt hij niet meer. Het conflict met de Chinese overheid zal hier ongetwijfeld mee te maken hebben.
CEO Daniel Zhang managed Alibaba ondertussen door alle controverse heen. Nadat het bedrijf de $2,8 miljard boete kreeg, beloofde hij beterschap met betrekking tot monopolistisch handelen. Daarnaast gaf hij aan zich geen zorgen te maken over het business model van Alibaba. Voor ons als beleggers zijn dat goede berichten: aandacht voor het verbeteren van de relatie met de Chinese overheid en ondertussen doorbouwen aan het succes van het concern.
De financiële situatie
Sinds de afgelopen analyse is er financieel niet zoveel veranderd. Alibaba heeft natuurlijk een boete gehad, wat de winst zal verminderen voor 2021. Dit is echter een eenmalige boete, waardoor het geen effect heeft op de lange termijn winstgevendheid. De groeiperspectieven van het bedrijf blijven top, waardoor de waardering naar mijn mening erg aantrekkelijk is.
Financials (in miljard USD) | |||
Market Cap | 610 | Koers/winst | 25 |
Cash | 73,3 | Schulden | 15,7 |
31-12-2018 | 31-12-2019 | 31-12-2020 | |
Omzet | 53,1 | 71,1 | 93,9 |
Winst | 10,7 | 24,8 | 23,5 |
Niet alleen ik denk hier zo over. Charlie Munger, Warren Buffet’s 97-jarige zakenpartner en vriend, kocht in april Alibaba aandelen. Dit is opvallend, omdat Munger een zeer voorzichtige en geduldige belegger is, die in geen jaren een transactie had gedaan. Hij slaat alleen toe, bij een echt koopje. Wie ben ik om Charlie Munger hierin te betwijfelen? Dit sterkt dus mijn overtuiging dat Alibaba ondergewaardeerd is.
Conclusie: Waarom geloof ik in het aandeel Alibaba?
Het aandeel is nog wat goedkoper geworden sinds mijn laatste analyse. Alibaba blijft in ongekend tempo doorgroeien. Daar waar de Corona crisis de digitalisering (shift naar cloud) en verschuiving van offline naar online shoppen heeft versneld, beleeft de business van Alibaba gouden tijden. De risico’s zijn sindsdien wat overzichtelijker geworden en ik sta nog steeds achter de argumenten die ik in januari had om dit aandeel te kopen. Ik verwacht op lange termijn dat het bedrijf met de tegenwind weet om te gaan en ben van mening dat de markt het aandeel Alibaba te hard heeft afgestraft.
Zelfs met een minder harde groei dan verwacht, door extra regelgeving vanuit de Chinese overheid, is dit aandeel aantrekkelijk geprijsd. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard hebben we mogen ervaren met dit aandeel. Het kan daardoor nog een tijd duren, voordat beleggers weer het vertrouwen in het aandeel Alibaba hebben van een half jaar geleden. Bij elk positief nieuwsbericht zal dit een beetje stijgen. Het zou mij verbazen als de koers over 5 jaar niet is verdubbeld ten opzichte van nu, daarom zit ik de rit met een gerust hart uit.
Cursus Beleggen voor Beginners: Wil je op een verantwoorde en eenvoudige manier leren beleggen? Start dan nu de cursus Beleggen voor Beginners met 25% korting! Liever direct een beleggingsrekening openen? We schreven een handige DEGIRO handleiding zodat je direct een gratis account kunt openen bij DEGIRO.
Disclaimer: Wij bij Get Fired zijn liefhebbers van de beleggen en gepassioneerd over aandelen. We zijn geen beleggingsexperts of financieel adviseurs. Laat je door onze analyses inspireren, maar maak je eigen keuzes. Beleggen kent risico's, je inleg kan minder waard worden. Lees de volledige disclaimer hier.